REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2018 poz. 8
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 maja 2018 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2018 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z 2016 r. poz. 1614 oraz z 2017 r. poz. 1470) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).
Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 maja 2018 r.
LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE, I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2018 R.
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r. | ||||
L.p. | Instytucja | Temat badania | Cel badania | |
1 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określania źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Określenie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin, w celu ograniczenia niezamierzonego występowania substancji niedozwolonych. | |
2 | Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu | Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów. | Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych, pozbawionych posmaku cierpko-gorzkiego, produktów sporządzonych na bazie owoców aronii, w oparciu o metody dozwolone w przetwórstwie ekologicznym, przy zachowaniu składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych tych produktów. | |
3 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnej metody obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. | Ocena możliwości zastosowania techniki ultradźwiękowej w ekologicznym przetwórstwie mięsnym z uwzględnieniem ich jakości, wartości odżywczej, bezpieczeństwa i trwałości oraz jakości sensorycznej. | |
4 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian pszenicy ozimej do uprawy w rolnictwie ekologicznym i ich przydatność dla przemysłu piekarskiego i makaronowego. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe, założenia i wdrożenie systemu. | Ocena przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji, najnowszych odmian pszenicy ozimej oraz stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO). | |
5 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego | Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. | Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem dodatku serwatki kwasowej przy ograniczonej ilości azotanów III i V. | |
6 | Instytut Ogrodnictwa | Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Określenie poziomu pozostałości pestycydów i zawartości metali ciężkich oraz innych związków chemicznych w uprawach ekologicznych. | Określenie przyczyn występowania substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym w uprawach jabłoni, maliny, truskawki, porzeczki, aronii, jeżyny i innych gatunków, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych lub w trakcie przestawiania. | |
7 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Określenie dobrych praktyk poprawy żyzności i aktywności biologicznej gleby w gospodarstwach ekologicznych. | Ekologiczna produkcja buraka z zachowaniem lub poprawą żyzności, urodzajności i biologicznej aktywności gleb. | |
8 | Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polska Akademia Nauk | Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziół, roślin cebulowych, dyniowatych, karczocha, oberżyny, jarmużu, rukoli, marchwi, pietruszki, kalafiora, brokułu, kapusty lub buraka ćwikłowego. | Ocena efektywności kwietnych pasów w ograniczaniu agrofagów w ekologicznej uprawie marchwi oraz zwiększanie różnorodności biologicznej na terenach rolniczych. | |
9 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. | Opracowanie innowacyjnego sposobu przetwarzania mięsa i podrobów, z ograniczeniem dodatku azotanów i azotynów, przez zastosowanie fermentowanego mleka w celu poprawy zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej produktów. | |
10 | Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin (np. Ditiokarbaminiany), w produktach pochodzących z upraw ekologicznych. | Wpływ stosowania nawozów i preparatów zawierających związki siarki, dopuszczonych bądź niedopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, na oznaczenia poziomu pozostałości ditiokarbaminianów. | |
11 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznego chowu karpia, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów. | Określenie dobrych praktyk hodowlano-produkcyjnych ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizacja produkcji ekologicznych karpi handlowych z uwzględnieniem efektywnego wykorzystania pasz ekologicznych. | |
12 | Instytut Ogrodnictwa | Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw sadowniczych w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie substancji roślinnych do ograniczania populacji pędraków w uprawach truskawki oraz do zwalczania innych szkodników na roślinach sadowniczych. | Opracowanie metod zwalczania wybranych szkodników występujących w produkcji truskawki i maliny. | |
13 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Badania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia. | Ocena skuteczności różnych metod czyszczenia linii technologicznej do produkcji pasz w kontekście obecności białka modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy. | |
14 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach popowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej. Badania nad możliwościami ograniczenia zwartości mikotosyn fuzyjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym. | Ocena odporności odmian kukurydzy na choroby grzybowe oraz określenie zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie, z uwzględnieniem opóźnienia terminu zbioru oraz zwalczania omacnicy prosowianki. | |
15 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy | Badania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia. | Określenie źródeł zanieczyszczenia pasz przez GMO oraz możliwości ich uniknięcia. | |
16 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania w zakresie oceny jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjału zdrowotnego. | Ocena jakości ziarna pszenicy jarej pod katem występowania mykotoksyn, przydatności odmian dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz analiza potencjału zdrowotnego pszenic oplewionych (orkiszu, samopszy, płaskurki) w porównaniu do odmian współczesnych pszenicy zwyczajnej. | |
17 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. badania nad doborem odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe - EDO dla zbóż jarych. | Ocena najnowszych odmian: pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego pod kątem ich przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji. Stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO). | |
18 | Instytut Ogrodnictwa | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Poszerzenie wiedzy oraz opracowanie porad i zaleceń dotyczących odmian dyni (C. pepo), które mogą być podatne na bioakumulację DDT lub jego metabolitów. | |
19 | Uniwersytet Rolniczy w Krakowie | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie. | Optymalizacja odchowu indycząt rzeźnych z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej z wykorzystaniem całego ziarna zbóż. | |
20 | Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawie ekologicznej. | Określenie możliwości stosowania sproszkowanego cynamonu, jako substancji podstawowej w ochronie roślin. | |
21 | Instytut Ogrodnictwa | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów. Opracowanie technologii wysokiej jakości innowacyjnych soków, nektarów i napojów na bazie ekologicznych owoców czarnej porzeczki i aronii. | Ocena możliwości technologicznych wykorzystania innowacyjnych surowców ekologicznych do produkcji przetworów ekologicznych takich jak przeciery z ekologicznych jabłek, ekstrakty z wytłoków z jabłek i owoców kolorowych oraz serwatki ekologicznej. | |
22 | Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym. | Ocena przydatności różnych substancji do zaprawiania nasion pszenicy i pomidora, przy jednoczesnym zachowaniu ich zdolności kiełkowania oraz zapewnieniu zdrowotności. | |
23 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach. Badania wpływu gęstości siewu owsa na obecność wybranych agrofagów (choroby grzybowe i chwasty) oraz ich wpływ na jakość ziarna, w uprawie prowadzonej metodami ekologicznymi. | Określenie wpływu gęstości siewu odmian owsa zwyczajnego i owsa szorstkiego na agrofagi (choroby, chwasty), plonowanie oraz parametry jakościowe ziarniaków. | |
24 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziemniaka, buraka cukrowego, lnu, lnianki, rzepaku, roślin zbożowych lub roślin bobowatych. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach: Badanie możliwości redukcji agrofagów i przydatności odmian pszenżyta jarego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i kiszonkę w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi w gospodarstwach ekologicznych. | Określenie możliwości ograniczenia presji agrofagów oraz występowania mikotoksyn w uprawach metodami ekologicznymi oraz określenie przydatności odmian pszenżyta do uprawy w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi, do produkcji pasz ekologicznych. | |
25 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów. | Opracowanie innowacyjnej metody przetwórstwa mięsa i podrobów, z uwzględnieniem ich zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej, z zastosowaniem techniki ultradźwiękowej. | |
26 | Instytut Ogrodnictwa | Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach. | Określenie czy w towarowym sadzie jabłoniowym, prowadzonym metodami ekologicznymi, w warunkach ograniczonej ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami oraz bez możliwości stosowania nawozów, możliwa jest uprawa jabłoni na podkładkach karłowych, w zwartej rozstawie. | |
27 | Instytut Ogrodnictwa | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwość wykorzystania substancji podstawowych do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów w ekologicznych uprawach bobu, cebuli, fasoli szparagowej, jarmużu, rabarbaru i rukoli. | Określenie zagrożeń w uprawach rabarbaru, fasoli i bobu przez patogeny grzybowe, wirusy i szkodniki oraz możliwości ograniczania występowania tych agrofagów z wykorzystaniem substancji podstawowych. | |
28 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych. | Wpływ parametrów wędzenia tradycyjnego na poziom WWA w mięsnych wyrobach ekologicznych, serach i rybach oraz ocena i analiza drewna używanego do ich wędzenia. | |
29 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów. | Poprawa cech (ze szczególnym naciskiem na bezpieczeństwo zdrowotne) oraz parametrów sensorycznych wysokobiałkowych batonów ekologicznych, wyprodukowanych w warunkach przemysłowych, z zachowaniem składników odżywczych tych produktów. | |
30 | Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego | Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej. | Opracowanie innowacyjnej metody biokonserwacji ziarna zbóż z zastosowaniem preparatów składających się ze szczepów drożdży o właściwościach antagonistycznych wobec różnych gatunków grzybów pleśniowych. | |
31 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. | Określenie aktywności przeciwgrzybowej i przeciwbakteryjnej wybranych naturalnych olejków eterycznych jako substancji podstawowych w ochronie roślin zielarskich w uprawie ekologicznej. |
|
- Data ogłoszenia: 2018-06-08
- Data wejścia w życie: 2018-06-08
- Data obowiązywania: 2018-06-08
- Dokument traci ważność: 2018-12-31
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA