REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2018 poz. 8

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 30 maja 2018 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2018 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z 2016 r. poz. 1614 oraz z 2017 r. poz. 1470) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 2017 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2325).

Załącznik 1. [LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE, I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2018 R.]

Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 30 maja 2018 r.

LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE, I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2018 R.

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2018 r.

L.p.

Instytucja

Temat badania

Cel badania

1

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określania źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

Określenie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin, w celu ograniczenia niezamierzonego występowania substancji niedozwolonych.

2

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów.

Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych, pozbawionych posmaku cierpko-gorzkiego, produktów sporządzonych na bazie owoców aronii, w oparciu o metody dozwolone w przetwórstwie ekologicznym, przy zachowaniu składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych tych produktów.

3

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnej metody obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.

Ocena możliwości zastosowania techniki ultradźwiękowej w ekologicznym przetwórstwie mięsnym z uwzględnieniem ich jakości, wartości odżywczej, bezpieczeństwa i trwałości oraz jakości sensorycznej.

4

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania nad doborem odmian pszenicy ozimej do uprawy w rolnictwie ekologicznym i ich przydatność dla przemysłu piekarskiego i makaronowego. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe, założenia i wdrożenie systemu.

Ocena przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji, najnowszych odmian pszenicy ozimej oraz stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO).

5

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.

Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem dodatku serwatki kwasowej przy ograniczonej ilości azotanów III i V.

6

Instytut Ogrodnictwa

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Określenie poziomu pozostałości pestycydów i zawartości metali ciężkich oraz innych związków chemicznych w uprawach ekologicznych.

Określenie przyczyn występowania substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym w uprawach jabłoni, maliny, truskawki, porzeczki, aronii, jeżyny i innych gatunków, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych lub w trakcie przestawiania.

7

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Określenie dobrych praktyk poprawy żyzności i aktywności biologicznej gleby w gospodarstwach ekologicznych.

Ekologiczna produkcja buraka z zachowaniem lub poprawą żyzności, urodzajności i biologicznej aktywności gleb.

8

Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polska Akademia Nauk

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziół, roślin cebulowych, dyniowatych, karczocha, oberżyny, jarmużu, rukoli, marchwi, pietruszki, kalafiora, brokułu, kapusty lub buraka ćwikłowego.

Ocena efektywności kwietnych pasów w ograniczaniu agrofagów w ekologicznej uprawie marchwi oraz zwiększanie różnorodności biologicznej na terenach rolniczych.

9

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów, w tym wykorzystanie fermentowanego mleka różnych ras zwierząt w zakresie przetwórstwa mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.

Opracowanie innowacyjnego sposobu przetwarzania mięsa i podrobów, z ograniczeniem dodatku azotanów i azotynów, przez zastosowanie fermentowanego mleka w celu poprawy zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej produktów.

10

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie naturalnie występujących substancji o charakterze zbliżonym do substancji czynnych zawartych w syntetycznych środkach ochrony roślin (np. Ditiokarbaminiany), w produktach pochodzących z upraw ekologicznych.

Wpływ stosowania nawozów i preparatów zawierających związki siarki, dopuszczonych bądź niedopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, na oznaczenia poziomu pozostałości ditiokarbaminianów.

11

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznego chowu karpia, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów.

Określenie dobrych praktyk hodowlano-produkcyjnych ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizacja produkcji ekologicznych karpi handlowych z uwzględnieniem efektywnego wykorzystania pasz ekologicznych.

12

Instytut Ogrodnictwa

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw sadowniczych w uprawie ekologicznej. Wykorzystanie substancji roślinnych do ograniczania populacji pędraków w uprawach truskawki oraz do zwalczania innych szkodników na roślinach sadowniczych.

Opracowanie metod zwalczania wybranych szkodników występujących w produkcji truskawki i maliny.

13

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Badania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia.

Ocena skuteczności różnych metod czyszczenia linii technologicznej do produkcji pasz w kontekście obecności białka modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy.

14

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach popowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej. Badania nad możliwościami ograniczenia zwartości mikotosyn fuzyjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym.

Ocena odporności odmian kukurydzy na choroby grzybowe oraz określenie zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie, z uwzględnieniem opóźnienia terminu zbioru oraz zwalczania omacnicy prosowianki.

15

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy

Badania nad źródłem zanieczyszczenia pasz przez GMO z uwzględnieniem problematyki dróg zanieczyszczeń możliwych i niemożliwych do uniknięcia.

Określenie źródeł zanieczyszczenia pasz przez GMO oraz możliwości ich uniknięcia.

16

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. Badania w zakresie oceny jakości plonu współczesnych i dawnych odmian pszenicy jarej, ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz potencjału zdrowotnego.

Ocena jakości ziarna pszenicy jarej pod katem występowania mykotoksyn, przydatności odmian dla przemysłu piekarskiego i makaronowego oraz analiza potencjału zdrowotnego pszenic oplewionych (orkiszu, samopszy, płaskurki) w porównaniu do odmian współczesnych pszenicy zwyczajnej.

17

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy

Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach. badania nad doborem odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe - EDO dla zbóż jarych.

Ocena najnowszych odmian: pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego pod kątem ich przydatności do uprawy w ekologicznym systemie produkcji. Stworzenie krajowego systemu Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego (EDO).

18

Instytut Ogrodnictwa

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

Poszerzenie wiedzy oraz opracowanie porad i zaleceń dotyczących odmian dyni (C. pepo), które mogą być podatne na bioakumulację DDT lub jego metabolitów.

19

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków odchowu piskląt w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązań nowatorskich w tym chowie.

Optymalizacja odchowu indycząt rzeźnych z uwzględnieniem zaspokojenia potrzeb pokarmowych w warunkach produkcji ekologicznej z wykorzystaniem całego ziarna zbóż.

20

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawie ekologicznej.

Określenie możliwości stosowania sproszkowanego cynamonu, jako substancji podstawowej w ochronie roślin.

21

Instytut Ogrodnictwa

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów. Opracowanie technologii wysokiej jakości innowacyjnych soków, nektarów i napojów na bazie ekologicznych owoców czarnej porzeczki i aronii.

Ocena możliwości technologicznych wykorzystania innowacyjnych surowców ekologicznych do produkcji przetworów ekologicznych takich jak przeciery z ekologicznych jabłek, ekstrakty z wytłoków z jabłek i owoców kolorowych oraz serwatki ekologicznej.

22

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: optymalizacja sposobów zaprawiania materiału siewnego i nasadzeniowego stosowanego w rolnictwie ekologicznym.

Ocena przydatności różnych substancji do zaprawiania nasion pszenicy i pomidora, przy jednoczesnym zachowaniu ich zdolności kiełkowania oraz zapewnieniu zdrowotności.

23

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach. Badania wpływu gęstości siewu owsa na obecność wybranych agrofagów (choroby grzybowe i chwasty) oraz ich wpływ na jakość ziarna, w uprawie prowadzonej metodami ekologicznymi.

Określenie wpływu gęstości siewu odmian owsa zwyczajnego i owsa szorstkiego na agrofagi (choroby, chwasty), plonowanie oraz parametry jakościowe ziarniaków.

24

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Państwowy Instytut Badawczy

Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie innowacyjnych rozwiązań w ochronie przed agrofagami w ekologicznej uprawie ziemniaka, buraka cukrowego, lnu, lnianki, rzepaku, roślin zbożowych lub roślin bobowatych. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, takich jak: len, lnianka, rzepak, rośliny bobowate lub zboża (w tym gatunki dawne np. płaskurka, samopsza i orkisz), zalecanych do produkcji polowej towarowej. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tym uprawach: Badanie możliwości redukcji agrofagów i przydatności odmian pszenżyta jarego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i kiszonkę w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi w gospodarstwach ekologicznych.

Określenie możliwości ograniczenia presji agrofagów oraz występowania mikotoksyn w uprawach metodami ekologicznymi oraz określenie przydatności odmian pszenżyta do uprawy w siewie czystym i w mieszankach z roślinami bobowatymi, do produkcji pasz ekologicznych.

25

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wykorzystaniem niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej (np. ultradźwięki, światło) w ekologicznym przetwórstwie mięsa i podrobów w celu wpływu na zdrowotność, parametry sensoryczne i trwałość wyrobów.

Opracowanie innowacyjnej metody przetwórstwa mięsa i podrobów, z uwzględnieniem ich zdrowotności, jakości sensorycznej i trwałości przechowalniczej, z zastosowaniem techniki ultradźwiękowej.

26

Instytut Ogrodnictwa

Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach.

Określenie czy w towarowym sadzie jabłoniowym, prowadzonym metodami ekologicznymi, w warunkach ograniczonej ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami oraz bez możliwości stosowania nawozów, możliwa jest uprawa jabłoni na podkładkach karłowych, w zwartej rozstawie.

27

Instytut Ogrodnictwa

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwość wykorzystania substancji podstawowych do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów w ekologicznych uprawach bobu, cebuli, fasoli szparagowej, jarmużu, rabarbaru i rukoli.

Określenie zagrożeń w uprawach rabarbaru, fasoli i bobu przez patogeny grzybowe, wirusy i szkodniki oraz możliwości ograniczania występowania tych agrofagów z wykorzystaniem substancji podstawowych.

28

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów wędzenia wędlin, serów i ryb ekologicznych.

Wpływ parametrów wędzenia tradycyjnego na poziom WWA w mięsnych wyrobach ekologicznych, serach i rybach oraz ocena i analiza drewna używanego do ich wędzenia.

29

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w celu poprawy cech i parametrów sensorycznych produktów przetwórstwa owoców i warzyw ekologicznych z uwzględnieniem zachowania składników odżywczych otrzymywanych produktów.

Poprawa cech (ze szczególnym naciskiem na bezpieczeństwo zdrowotne) oraz parametrów sensorycznych wysokobiałkowych batonów ekologicznych, wyprodukowanych w warunkach przemysłowych, z zachowaniem składników odżywczych tych produktów.

30

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego

Określenie wpływu ograniczenia chemicznej ochrony roślin na występowanie mykotoksyn, grzybów i alkaloidów w uprawach polowych oraz opracowanie działań zapobiegawczych powstawania takich zagrożeń w ekologicznej produkcji rolniczej.

Opracowanie innowacyjnej metody biokonserwacji ziarna zbóż z zastosowaniem preparatów składających się ze szczepów drożdży o właściwościach antagonistycznych wobec różnych gatunków grzybów pleśniowych.

31

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej.

Określenie aktywności przeciwgrzybowej i przeciwbakteryjnej wybranych naturalnych olejków eterycznych jako substancji podstawowych w ochronie roślin zielarskich w uprawie ekologicznej.

 

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2018-06-08
  • Data wejścia w życie: 2018-06-08
  • Data obowiązywania: 2018-06-08
  • Dokument traci ważność: 2018-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA