REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2022 poz. 22
OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 maja 2022 r.
w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2022 r.
Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170, z późn. zm.2)) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2022 r., która stanowi załącznik do ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: H. Kowalczyk
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2016 r. poz. 1614, z 2017 r. poz. 1470, z 2019 r. poz. 901 i 1522, z 2020 r. poz. 2016, z 2021 r. poz. 1134 oraz z 2022 r. poz. 253 i 957.
Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 maja 2022 r. (poz. 22)
Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań w 2022 r. | |||
Lp. | Organizacja badawcza | Temat badania | Cel badania |
1 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. | Celem badań jest określenie na ile uprawa soi w różnych rejonach północno-wschodniej Polski, z zastosowaniem różnych odmian, terminów siewu i startowego nawożenia azotem, wpływa na dynamikę jej wzrostu, zachwaszczenie plantacji oraz termin zbioru i jakość nasion. |
2 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków ochrony roślin. Aktualizacja bazy danych dla wyszukiwarki substancji podstawowych, przeznaczonych dla ochrony upraw ekologicznych. Strategia wykorzystania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia alternariozy i zarazy ziemniaka oraz ich ograniczenia w trakcie wegetacji na plantacji. | Celem badań jest aktualizacja bazy danych dla wyszukiwarki substancji podstawowych przeznaczonych dla ochrony upraw ekologicznych oraz opracowanie strategii łącznego lub naprzemiennego stosowania substancji podstawowych w celu opóźnienia wystąpienia objawów chorób roślin ziemniaka oraz utrzymaniem ich na poziomie poniżej ekonomicznej szkodliwości dla plantacji ziemniaka. |
3 | Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: podnoszenie efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin warzywniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Wpływ różnych ściółek organicznych na wzrost i plonowanie cukinii, ogórka i dyni olbrzymiej oraz na poprawę żyzności i właściwości fizycznych gleby w uprawie ekologicznej. | Celem badań jest określenie wpływu biomas organicznych użytych do ściółkowania, na wzrost i plonowanie cukinii, ogórka i dyni olbrzymiej oraz na poprawę żyzności i właściwości fizycznych gleby w uprawie ekologicznej. |
4 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. Ocena przydatności nasion wybranych gatunków roślin strączkowych do poprawy jakości pieczywa. | Celem badań jest ocena produkcyjności wybranych odmian grochu, łubinu wąskolistego, łubinu żółtego, bobiku, lędźwianu, soczewicy i ciecierzycy uprawianych na nasiona w siewie czystym z roślinami podporowymi w gospodarstwie ekologicznym. |
5 | Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | Analiza efektywności dla ekologicznej uprawy zbóż, roślin warzywniczych i sadowniczych oraz hodowli zwierząt w porównaniu do uprawy konwencjonalnej. | Celem badań jest ocena efektywności ekonomicznej rodzimych i importowanych ras, rodów kur nieśnych w typie ogólnoużytkowym ciężkim w ekologicznym tuczu, w żywieniu ekstensywnym i pełnoporcjowym. |
6 | Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie Zakład Doświadczalny w Żabieńcu | Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi: badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów. | Celem badań jest obserwacja możliwości ekologicznej produkcji pstrągów, w szczególności w obiektach, w których prowadzony jest już ekologiczny chów karpi. |
7 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. Badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów pożytecznych oraz substancji podstawowych do zaprawiania ziarna pszenicy jarej w kierunku optymalizacji jej uprawy. | Celem badań jest ocena przydatności mikroorganizmów pożytecznych i dwóch substancji podstawowych do zaprawiania materiału siewnego trzech odmian pszenicy jarej w celu zachowania wysokiej zdrowotności roślin oraz określenie najefektywniejszej strategii zaprawiania. |
8 | Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie | Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. Planowanie upraw ziół o działaniu przeciwpasożytniczym i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz zapobiegających inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych, w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk. | Celem badań jest opracowanie założeń metodycznych przygotowania pasz funkcjonalnych zapobiegających inwazjom pasożytniczym u ekologicznych krów mlecznych na poziomie gospodarstwa. |
9 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. | Celem badań jest opracowanie zasad ekologicznego, zrównoważonego zbioru surowców zielarskich z dziko rosnących roślin leczniczych oraz przeprowadzenie szkolenia w zakresie pozyskiwania i obróbki pozbiorczej ekologicznych surowców zielarskich pochodzących ze stanowisk naturalnych. |
10 | Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym (wpływ preparatów dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym jako zapraw nasiennych i nawozów dolistnych na zdrowotność i plon pszenicy oraz opłacalność ekonomiczną produkcji). | Celem badań jest ocena wpływu niechemicznych środków ochrony roślin, dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym: preparatów ziołowych, mikrobiologicznych i krzemowych w formie zapraw nasiennych i oprysku dolistnego na zdrowotność i plonowanie pszenicy jarej oraz aktywność mikrobiologiczną gleby. |
11 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie dostosowania ekologicznej uprawy roślin warzywniczych i zielarskich do warunków górskich i podgórskich oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia tych upraw w systemie rolnictwa ekologicznego na tych terenach. | Celem badania jest opracowanie sposobu uprawy różeńca górskiego, goryczki żółtej i cząbru górskiego w systemie produkcji ekologicznej, w rejonach podgórskich i górskich na terenie Polski oraz opracowanie wytycznych dotyczących prowadzenia tych upraw. |
12 | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. | Celem badań jest ocena metod uboju ekologicznych karpi i ich wpływ na jakość mięsa. |
13 | Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi - badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. | Celem badań jest wytypowanie odmian lnu oleistego najbardziej odpornych na suszę w uprawie ekologicznej i uzyskujących w tych warunkach najwyższej jakości plon nasion. |
| | Uprawy polowe metodami | |
14 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | ekologicznymi. Badania i ocena substancji podstawowych stosowanych w ochronie roślin rolniczych w uprawie ekologicznej. Opracowanie przewodnika w zakresie rodzaju i sposobu stosowania substancji podstawowych w rolnictwie ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z przepisami dotyczącymi środków | Celem badań jest opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony sadzeniaków i roślin ziemniaka przed agrofagami o dużym znaczeniu gospodarczym w ekologicznej uprawie ziemniaków z przeznaczeniem na sadzeniaki. |
| | ochrony roślin. | |
| | Marketing, promocja oraz analiza rynku. | Celem badań jest ocena |
| Instytut Uprawy | Analiza efektywności dla ekologicznej | produkcyjności i efektywności |
| Nawożenia i | uprawy zbóż, roślin warzywniczych i | ekonomicznej uprawy zbóż i |
| Gleboznawstwa - | sadowniczych oraz hodowli zwierząt w | całych zmianowań w |
| Państwowy Instytut | porównaniu do uprawy konwencjonalnej | ekologicznym i |
15 | Badawczy w | (opłacalność produkcji ekologicznej w | konwencjonalnym systemie |
| Puławach | porównaniu do konwencjonalnej na | produkcji na trzech poziomach: |
| | przykładzie wybranych gospodarstw). | pole i roślina uprawna, system |
| | | produkcji (ekologiczny i |
| | | konwencjonalny), gospodarstwa |
| | | (porównanie). |
| | Sadownictwo metodami ekologicznymi: | |
| | badania i ocena substancji | |
| Instytut | podstawowych stosowanych w ochronie | |
| Ogrodnictwa - | roślin sadowniczych w uprawie | Celem badania jest zmniejszenie |
| Państwowy Instytut | ekologicznej. Opracowanie przewodnika | ryzyka szkód powodowanych |
| Badawczy w | w zakresie rodzaju i sposobu stosowania | przez nasionnice (rokitnikową |
| Skierniewicach | substancji podstawowych w rolnictwie | lub trześniówkę) i chrabąszcza |
16 | | ekologicznym, z uwzględnieniem dotychczasowych badań i opracowań | majowego, przez m.in. dostosowywanie nowych oraz |
| | oraz dostępnej wiedzy, zgodnego z | optymalizację już istniejących |
| | przepisami dotyczącymi środków | pułapek do masowych odłowów |
| | ochrony roślin. Zastosowanie substancji | nasionnic z wykorzystaniem |
| | podstawowych jako element | substancji podstawowych. |
| | zwiększający skuteczność metod | |
| | ograniczających populację nasionnic | |
| | oraz chrabąszcza majowego. | |
| | Uprawy polowe metodami | |
| | ekologicznymi: produkcja | |
| Instytut Hodowli i | ekologicznego materiału siewnego roślin | |
| Aklimatyzacji Roślin | rolniczych. Określenie dobrych praktyk | Celem badań jest opracowanie |
| - Państwowy | produkcyjnych, z uwzględnieniem | efektywnych technologii |
| Instytut Badawczy w | warunków glebowych i klimatycznych | produkcji ekologicznego |
| Radzikowie | oraz odporności i tolerancji na choroby | materiału siewnego, z |
17 | | - wytyczne dla prowadzenia | uwzględnieniem nowych |
| | ekologicznych plantacji nasiennych | elementów (m.in. ekologicznych |
| | roślin rolniczych. Doskonalenie | biostymulatorów i zapraw |
| | produkcji nasiennej pszenżyta ozimego i | nasiennych) z wykorzystaniem |
| | pszenicy ozimej orkisz dla gospodarstw | pszenżyta i pszenicy orkisz. |
| | ekologicznych - upowszechnianie | |
| | wyników badań w formie zaleceń dla | |
| | producentów ekologicznych. | |
18 | Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Fermentowane napoje serwatkowe z ekologicznego mleka krowiego i koziego z dodatkiem ekologicznych soków owocowych. | Celem badań jest zagospodarowanie płynnej serwatki do przygotowania produktów fermentowanych. |
19 | Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie możliwości zastosowania dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym środków do celów zaprawiania nasion roślin rolniczych oraz jako nawozów o działaniu dolistnym. | Celem badań jest ocena m.in. zasiedlenia gleby w ekologicznej i konwencjonalnej uprawie ziemniaka przez grzyby owadobójcze oraz wpływu endofitycznych właściwości B. bassiana na wzrost i rozwój roślin ziemniaka oraz wielkość plonu. |
20 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Badania wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję lub koncentrację pozostałości substancji czynnych środków ochrony roślin w owocach jagodowych i ich produktach przetworzonych. | Celem badań jest określenie wpływu termicznych procesów technologicznych na redukcję lub koncentrację substancji czynnych środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w ekologicznych uprawach owoców jagodowych. |
21 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji doboru odmian w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, zalecanych do towarowej produkcji polowej, ze szczególnym uwzględnieniem niekorzystnych warunków klimatyczno-glebowych, szczególnie związanych z niedoborem wody. Określenie dobrych praktyk ochrony przed agrofagami w tych uprawach, ze szczególnym uwzględnieniem suszy. | Celem badań jest ocena wpływu warunków klimatyczno-glebowych ze wskazaniem na okresy z niedoborem wody na różne zalecane, towarowe odmiany roślin uprawnych (zboża) w formie zasiewów czystych w rolnictwie ekologicznym. |
22 | Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu | Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie skutecznej ochrony nasion i młodych roślin buraka cukrowego w uprawie ekologicznej. | Celem badań jest określenie wpływu gatunków roślin tworzących pas kwietny na zasiedlanie i parametry życiowe, żerowanie i płodność T. Urticae na młodych siewkach roślin buraka cukrowego w warunkach laboratoryjnych i w warunkach polowych. |
- Data ogłoszenia: 2022-05-30
- Data wejścia w życie: 2022-05-30
- Data obowiązywania: 2022-05-30
- Dokument traci ważność: 2022-12-31
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA