REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2020 poz. 31
ZARZĄDZENIE NR 27
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 13 lipca 2020 r.
w sprawie powołania Zespołu do spraw ułatwiania eksportu artykułów rolno-spożywczych wymagających certyfikatu halal na rynki muzułmańskie
Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2019 r. poz. 1171 oraz z 2020 r. poz. 568 i 695) zarządza się, co następuje:
§ 1.
2. Zespół jest organem pomocniczym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanego dalej „Ministrem”.
§ 2.
1) dokonanie analizy aktualnej sytuacji w zakresie eksportu artykułów rolno-spożywczych wymagających certyfikatu halal na rynki muzułmańskie obejmującej:
a) analizę rynku zbytu (uwarunkowania ekonomiczne, kulturowe, prawne i organizacyjne),
b) analizę polskiego potencjału eksportowego, w tym opracowanie raportu na temat aktualnych i potencjalnych możliwości produkcyjnych, organizacyjnych, technologicznych polskiej branży rolno-spożywczej w zakresie eksportu artykułów rolno-spożywczych z certyfikatem halal,
c) identyfikację barier,
d) identyfikację oczekiwań branży rolno-spożywczej;
2) wypracowanie propozycji rozwiązań systemowych, w szczególności w obszarze instytucjonalnym, prawnym i finansowym w celu intensyfikacji eksportu artykułów rolno-spożywczych wymagających certyfikacji halal na rynki muzułmańskie;
3) wypracowanie propozycji, narzędzi i inicjatyw mających na celu rozwój eksportu artykułów rolno-spożywczych z certyfikatem halal na ww. rynki.
§ 3.
1) przewodniczący Zespołu - członek Kierownictwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanego dalej „Ministerstwem”, nadzorujący obszary obejmujące zakres działania Zespołu;
2) zastępca przewodniczącego Zespołu - Dyrektor Departamentu Polityki Międzynarodowej w Ministerstwie;
3) eksperci w zakresie zadań Zespołu - zaproszeni przez Ministra do udziału w pracach Zespołu, po jednym przedstawicielu:
a) wyznaczonym przez:
? Głównego Lekarza Weterynarii,
? Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
? Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,
? Dyrektora Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gozpodarki Żywnościowej,
? Dyrektora Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego,
? Dyrektora Departamentu Przetwórstwa i Rynków Rolnych w Ministerstwie,
? Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Hodowli i Produkcji Zwierzęcej w Ministerstwie,
? Dyrektora Departamentu Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Produkcji Roślinnej w Ministerstwie,
? Prezesa Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej,
? Prezesa Polskiego Związku Owczarskiego,
? Prezesa Związku Podhalan Oddział Zakopane,
? Prezesa Związku Podhalan w Polsce,
? Prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,
? Prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,
? Prezesa Federacji Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych,
? Prezesa Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
? Prezesa Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej,
? Prezesa Związku Polskie Mięso,
b) Muzułmańskiego Związku Religijnego,
c) Ligi Muzułmańskiej,
d) Halal Poland,
e) Halal Correct Poland z Łodzi,
f) Polskiego Instytutu Halal w Poznaniu;
4) sekretarz - przedstawiciel Departamentu Polityki Międzynarodowej w Ministerstwie wskazany przez przewodniczącego Zespołu.
2. Przewodniczący Zespołu może zapraszać do udziału w pracach Zespołu inne osoby, niebędące członkami Zespołu, w szczególności przedstawicieli organów administracji rządowej i samorządowej, środowisk naukowych oraz organizacji społecznych, branżowych i pozarządowych oraz związków wyznaniowych, których wiedza może być przydatna do realizacji zadań Zespołu.
§ 4.
1) zwołuje posiedzenia Zespołu, z własnej inicjatywy lub na pisemny wniosek co najmniej trzech członków Zespołu;
2) kieruje pracami Zespołu;
3) ustala porządek dzienny posiedzenia Zespołu;
4) planuje i organizuje prace Zespołu;
5) reprezentuje Zespół na zewnątrz;
6) zleca wykonanie niezbędnych analiz i opracowań na potrzeby prac Zespołu, obejmujących w uzasadnionych przypadkach zlecenia odpłatne;
7) może tworzyć grupy robocze do analizy bieżących zagadnień z zakresu działania Zespołu w celu opracowania propozycji rozwiązań w zakresie intensyfikacji rozwoju eksportu artykułów rolno-spożywczych na rynki krajów muzułmańskich.
2. W skład grup roboczych mogą wchodzić członkowie Zespołu oraz inne osoby wyznaczone lub zaproszone przez przewodniczącego Zespołu.
3. Zespół może prowadzić prace i podejmować decyzje w trybie obiegowym, za pośrednictwem środków komunikacji elektornicznej.
§ 5.
2. Protokół podpisuje przewodniczący Zespołu, a w razie jego nieobecności zastępca przewodniczącego Zespołu.
3. Przewodniczący Zespołu przedstawia Ministrowi roczną informacje z realizacji zadań Zespołu do dnia 31 marca każdego roku za rok poprzedni.
§ 6.
2. W przypadku równej liczby głosów decyduje głos przewodniczącego Zespołu, a w razie jego nieobecności głos zastępcy przewodniczącego Zespołu.
3. Uchwały Zespołu podpisuje przewodniczący Zespołu, a w razie jego nieobecności zastępca przewodniczącego Zespołu.
§ 7.
§ 8.
§ 9.
2. Członkom Zespołu oraz zaproszonym osobom przysługuje zwrot kosztów podróży na posiedzenie do wysokości równowartości kosztów podróży pociągiem w wagonie klasy 2.
3. Osoby, o których mowa w ust. 2, są obowiązane rozliczyć koszty podróży w terminie 14 dni od dnia zakończenia podróży.
4. Koszty funkcjonowania Zespołu są pokrywane ze środków budżetowych z części 32 - Rolnictwo, dział 750 - Administracja publiczna, rozdział 75001 - Urzędy naczelnych i centralnych organów administracji rządowej.
§ 10.
§ 11.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. J. Białkowski
- Data ogłoszenia: 2020-07-13
- Data wejścia w życie: 2020-07-14
- Data obowiązywania: 2021-06-29
- Dokument traci ważność: 2024-08-31
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA