REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2019 poz. 85

ZARZĄDZENIE NR 75
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 11 października 2019 r.

w sprawie Kolegium Naukowego do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2019 r. poz. 1171) zarządza się, co następuje:

§ 1.

 1. Kolegium Naukowe do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ, zwane dalej "Kolegium", jest organem pomocniczym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanego dalej "Ministrem".

2. W skład Kolegium wchodzą:

1) prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński;

2) prof. dr hab. Małgorzata Korzycka;

3) prof. dr hab. Mirosław Słowiński;

4) prof. dr hab. Artur Nowak-Far;

5) lek. med. Dariusz Rembisz;

6) mgr inż. Jerzy Tarnowski;

7) prof. dr hab. Władysław Chojnowski;

8) prof. dr hab. Włodzimierz Kluciński;

9) prof. dr hab. Stanisław Kondracki;

10) prof. dr hab. inż. Zbigniew Skinder;

11) prof. dr hab. Franciszek Świderski;

12) prof. dr hab. Bolesław Wojtoń;

13) prof. dr hab. Jerzy Woy-Wojciechowski;

14) lek. wet. Ryszard Stanibuła;

15) dr n. med. Dariusz Siembab;

16) prof. dr hab. Stefan Ziajka;

17) mgr Adam Mroczkowski.

3. Osoby wymienione w ust. 2 w pkt 1-6 tworzą Prezydium Kolegium.

§ 2.

 Do zadań Kolegium należy realizacja Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ, w zakresie:

1) rekomendowania Ministrowi wyrobów, którym można przyznać znak jakości POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ;

2) współudziału w upowszechnianiu informacji o funkcjonowaniu Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ;

3) opracowywania propozycji kryteriów oceny poszczególnych grup wyrobów oraz procedur związanych z oceną wyrobów.

§ 3.

 1. Kolegium wybiera w głosowaniu jawnym z grona Prezydium Kolegium:

1) Przewodniczącego Kolegium;

2) dwóch Zastępców Przewodniczącego Kolegium;

3) Sekretarza.

2. Pracami Kolegium kieruje Przewodniczący Kolegium. W przypadku nieobecności Przewodniczącego Kolegium lub na jego polecenie, pracami Kolegium kieruje wskazany Zastępca Przewodniczącego Kolegium.

3. Do zadań Przewodniczącego Kolegium należy w szczególności:

1) przewodniczenie posiedzeniom Kolegium;

2) reprezentowanie Kolegium w kontaktach zewnętrznych;

3) składanie Ministrowi do końca stycznia każdego roku sprawozdania z działalności Kolegium za rok ubiegły.

§ 4.

 1. Członkowie Kolegium wykonują swoje prawa i obowiązki osobiście.

2. Członek Kolegium jest zobowiązany:

1) zachowywać w tajemnicy wszelkie informacje, o których dowiedział się w związku z pełnieniem swojej funkcji;

2) postępować w sposób bezstronny i rzetelny.

§ 5.

 1. Praca Kolegium odbywa się na posiedzeniach zwoływanych w miarę potrzeby przez Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zwanym dalej "Ministerstwem" w uzgodnieniu z Przewodniczącym Kolegium.

2. W posiedzeniach Kolegium biorą udział członkowie Prezydium Kolegium oraz do czterech członków Kolegium wskazanych w zależności od przedmiotu obrad przez Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie w porozumieniu z Przewodniczącym Kolegium. W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się pełen skład Kolegium.

3. Departament Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie informuje członków Kolegium o terminie posiedzenia listownie oraz na adres poczty elektronicznej.

4. Porządek dzienny posiedzenia ustala Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie w porozumieniu z Przewodniczącym Kolegium.

5. Z posiedzeń Kolegium Sekretarz sporządza protokół. Protokół podpisuje Przewodniczący Kolegium lub Zastępca Przewodniczącego Kolegium.

§ 6.

 1. Uchwały Kolegium zapadają zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy członków Kolegium wyznaczonych do udziału w posiedzeniu Kolegium.

2. W przypadku równej liczby głosów rozstrzyga głos Przewodniczącego Kolegium.

3. Głosowanie jest jawne, chyba że członkowie Kolegium podejmą uchwałę o głosowaniu tajnym.

4. Uchwały Kolegium są ostateczne.

§ 7.

 Obsługę organizacyjną i techniczno-biurową Kolegium zapewnia Departament Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie.

§ 8.

 1. Koszty związane z funkcjonowaniem Kolegium, będą finansowane ze środków budżetowych, z części 32 - Rolnictwo, dział 750 - Administracja publiczna, rozdział 75001 - Urzędy naczelnych i centralnych organów administracji rządowej.

2. Z tytułu udziału w posiedzeniu członek Kolegium otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 600 zł brutto.

§ 9.

 Traci moc zarządzenie Nr 34 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 września 2010 r. w sprawie powołania Kolegium Naukowego do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ, zmienione zarządzeniami: Nr 37 z dnia 13 października 2010 r., Nr 12 z dnia 19 kwietnia 2011 r., Nr 7 z dnia 9 maja 2012 r., Nr 16 z dnia 23 maja 2014 r., Nr 56 z dnia 8 września 2015 r. oraz Nr 23 z dnia 10 sierpnia 2018 r.

§ 10.

 Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI: wz. Sz. Giżyński

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA