REKLAMA
Dzienniki Urzędowe - rok 2019 poz. 85
ZARZĄDZENIE NR 75
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 11 października 2019 r.
w sprawie Kolegium Naukowego do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ
Na podstawie art. 7 ust. 4 pkt 5 ustawy z dnia 8 sierpnia 1996 r. o Radzie Ministrów (Dz. U. z 2019 r. poz. 1171) zarządza się, co następuje:
§ 1.
2. W skład Kolegium wchodzą:
1) prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński;
2) prof. dr hab. Małgorzata Korzycka;
3) prof. dr hab. Mirosław Słowiński;
4) prof. dr hab. Artur Nowak-Far;
5) lek. med. Dariusz Rembisz;
6) mgr inż. Jerzy Tarnowski;
7) prof. dr hab. Władysław Chojnowski;
8) prof. dr hab. Włodzimierz Kluciński;
9) prof. dr hab. Stanisław Kondracki;
10) prof. dr hab. inż. Zbigniew Skinder;
11) prof. dr hab. Franciszek Świderski;
12) prof. dr hab. Bolesław Wojtoń;
13) prof. dr hab. Jerzy Woy-Wojciechowski;
14) lek. wet. Ryszard Stanibuła;
15) dr n. med. Dariusz Siembab;
16) prof. dr hab. Stefan Ziajka;
17) mgr Adam Mroczkowski.
3. Osoby wymienione w ust. 2 w pkt 1-6 tworzą Prezydium Kolegium.
§ 2.
1) rekomendowania Ministrowi wyrobów, którym można przyznać znak jakości POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ;
2) współudziału w upowszechnianiu informacji o funkcjonowaniu Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ;
3) opracowywania propozycji kryteriów oceny poszczególnych grup wyrobów oraz procedur związanych z oceną wyrobów.
§ 3.
1) Przewodniczącego Kolegium;
2) dwóch Zastępców Przewodniczącego Kolegium;
3) Sekretarza.
2. Pracami Kolegium kieruje Przewodniczący Kolegium. W przypadku nieobecności Przewodniczącego Kolegium lub na jego polecenie, pracami Kolegium kieruje wskazany Zastępca Przewodniczącego Kolegium.
3. Do zadań Przewodniczącego Kolegium należy w szczególności:
1) przewodniczenie posiedzeniom Kolegium;
2) reprezentowanie Kolegium w kontaktach zewnętrznych;
3) składanie Ministrowi do końca stycznia każdego roku sprawozdania z działalności Kolegium za rok ubiegły.
§ 4.
2. Członek Kolegium jest zobowiązany:
1) zachowywać w tajemnicy wszelkie informacje, o których dowiedział się w związku z pełnieniem swojej funkcji;
2) postępować w sposób bezstronny i rzetelny.
§ 5.
2. W posiedzeniach Kolegium biorą udział członkowie Prezydium Kolegium oraz do czterech członków Kolegium wskazanych w zależności od przedmiotu obrad przez Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie w porozumieniu z Przewodniczącym Kolegium. W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się pełen skład Kolegium.
3. Departament Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie informuje członków Kolegium o terminie posiedzenia listownie oraz na adres poczty elektronicznej.
4. Porządek dzienny posiedzenia ustala Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie w porozumieniu z Przewodniczącym Kolegium.
5. Z posiedzeń Kolegium Sekretarz sporządza protokół. Protokół podpisuje Przewodniczący Kolegium lub Zastępca Przewodniczącego Kolegium.
§ 6.
2. W przypadku równej liczby głosów rozstrzyga głos Przewodniczącego Kolegium.
3. Głosowanie jest jawne, chyba że członkowie Kolegium podejmą uchwałę o głosowaniu tajnym.
4. Uchwały Kolegium są ostateczne.
§ 7.
§ 8.
2. Z tytułu udziału w posiedzeniu członek Kolegium otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 600 zł brutto.
§ 9.
§ 10.
MINISTER ROLNICTWA I ROZWOJU WSI: wz. Sz. Giżyński
- Data ogłoszenia: 2019-10-15
- Data wejścia w życie: 2019-10-15
- Data obowiązywania: 2022-04-06
- ZARZĄDZENIE NR 18 MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 1 czerwca 2020 r. zmieniające zarządzenie w sprawie Kolegium Naukowego do spraw Jakości Produktów Żywnościowych Programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ
- ZARZĄDZENIE NR 29 MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 28 czerwca 2021 r. zmieniające niektóre zarządzenia w sprawie organów pomocniczych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- ZARZĄDZENIE NR 10 MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 4 kwietnia 2022 r. zmieniające niektóre zarządzenia w sprawie organów pomocniczych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
REKLAMA
Dzienniki Urzędowe
REKLAMA
REKLAMA