REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2017 poz. 13

OGŁOSZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 21 czerwca 2017 r.

w sprawie listy organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje w rolnictwie ekologicznym w 2017 r.

Tekst pierwotny

Na podstawie § 8 ust. 11 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 lipca 2015 r. w sprawie stawek dotacji przedmiotowych dla różnych podmiotów wykonujących zadania na rzecz rolnictwa (Dz. U. poz. 1170 oraz z 2016 r. poz. 1614) ogłasza się listę organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje, i cele planowanych badań.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).


Załącznik 1. [LISTA ORGANIZACJI BADAWCZYCH I BADAŃ, NA KTÓRE ZOSTAŁY UDZIELONE DOTACJE I CELE PLANOWANYCH BADAŃ W 2017 R.]

Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 21 czerwca 2017 r.

Lista organizacji badawczych i badań, na które zostały udzielone dotacje i cele planowanych badań w 2017 r.

L.p.

Instytucja

Temat badania

Cel badania

1

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

Określenie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i rozbiorczego postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin.

2

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa, z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej.

Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych o długim okresie przechowywania z wykorzystaniem dodatku serwatki kwasowej.

3

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji karpia i pstrąga, z uwzględnieniem produkcji pasz dla ryb drapieżnych.

Doskonalenie biotechnologii masowej produkcji ekologicznego materiału obsadowego karpi oraz optymalizacja produkcji ekologicznych karpi handlowych poprzez bardziej efektywne wykorzystanie dostępnych pasz ekologicznych.

4

Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie

Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność biologiczną gleby.

Doskonalenie ekologicznej metody uprawy buraka cukrowego, z przeznaczeniem do produkcji cukru, w jakości ekologicznej.

5

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.

Poszerzenie wiedzy oraz opracowanie zaleceń dotyczących roślin uprawnych, które mogą być podatne na bioakumulację DDT lub jego metabolitów oraz sposobów zmniejszenia ryzyka przypadkowej obecności pozostałości DDT w takich roślinach.

6

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji.

Analiza wybranych aspektów funkcjonowania rynku żywności ekologicznej w Polsce.

7

Uniwersytet Warmińsko – Mazurski w Olsztynie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych.

Badania nad możliwością zastosowania techniki ultradźwiękowej w produkcji i przetwórstwie wyrobów ekologicznych w celu wydłużenia ich trwałości.

8

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność gleby.

Określenie strategii stosowania związków potasu oraz produktów mikrobiologicznych w celu zapewnienia warunków uprawy optymalnej dla utrzymania zdrowotności roślin.

9

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych.

Badania nad opracowaniem produktu aroniowego o atrakcyjnych cechach sensorycznych, pozbawionego posmaku cierpko – gorzkiego, w oparciu o dozwolone metody stosowane w przetwórstwie ekologicznym, nie tracąc właściwości prozdrowotnych.

10

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania nad nowatorskimi metodami ochrony upraw sadowniczych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem upraw roślin jagodowych.

Określenie metod zwalczania wybranych szkodników: pędraków i opuchlaków na truskawce, szkodników występujących na malinach oraz muchówek uszkadzających owoce róży pomarszczonej.

11

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian, ze szczególnym uwzględnieniem roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej produkcji ekologicznej. Badania w zakresie doboru odmian zbóż jarych i ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego.

Ocena przydatności do uprawy ekologicznej odmian pszenicy jarej, owsa i jęczmienia jarego oraz określenie zawartości substancji aktywnych o właściwościach prozdrowotnych w ziarnie owsa i pszenicy jarej oraz przetworach zbożowych (mąka, chleb, makaron).

12

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa -Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Badania w zakresie doboru odmian zbóż ozimych i ich przydatności dla przemysłu piekarskiego i makaronowego.

Ocena przydatności do uprawy odmian pszenicy ozimej i pszenżyta oraz ocena jakościowa surowca i produktów wytworzonych na bazie mąki z odmian pszenicy ozimej.

13

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie

Optymalizacja chowu kur nieśnych w rolnictwie ekologicznym w aspekcie poprawy zdrowotności niosek oraz wylęgowości i jakości piskląt.

Optymalizacja ekologicznych warunków chowu kur nieśnych w aspekcie poprawy ich zdrowotności, wylęgowości i jakości piskląt w wyniku zastosowania ziołowych immunostymulatorów.

14

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom. Określenie poziomu pozostałości pestycydów i zawartości metali ciężkich oraz innych substancji chemicznych w uprawach ekologicznych.

Określenie przyczyn występowania substancji niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym, w owocach jabłoni, maliny i truskawki, pochodzący z certyfikowanych sadów i plantacji ekologicznych.

15

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych.

Opracowanie składu i technologii wytwarzania produktu wysokobiałkowego w postaci batonu, z przeznaczeniem dla osób aktywnych fizycznie i dbających o zdrowie.

16

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej.

Określenie możliwości wykorzystania dodatków fitogennych w postaci: olejku z czosnku, olejku z cebuli, ekstraktu z jeżówki oraz pyłku pszczelego jako niekonwencjonalnej metody leczenia subklinicznego zapalenia gruczołu mlekowego krów w systemie produkcji ekologicznej.

17

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad optymalizacją oraz rozwojem innowacyjnych rozwiązań w zakresie przetwórstwa w celu podnoszenia wartości prozdrowotnych produktów ekologicznych.

Opracowanie receptury na innowacyjne ekologiczne pieczywo pszenne (orkiszowe) wzbogacone tzw. „zielonym ziarnem” pszenicy orkisz, zbieranym w fazie dojrzałości mleczno-woskowej oraz pieczywo z dodatkiem skiełkowanych nasion soczewicy jadalnej i ziarna owsa nagoziarnistego.

18

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Ochrona zdrowia zwierząt. Badania nad nowatorskimi metodami ograniczania występowania chorób i pasożytów zwierząt gospodarskich w warunkach produkcji ekologicznej.

Określenie metod ograniczenia upadków cieląt i młodego bydła opasowego w okresie odchowu oraz mniejszej częstotliwości występowania chorób i pasożytów, u bydła otrzymującego w mieszankach paszowych dodatki o działaniu prozdrowotnym (mieszanka ziołowa własnej kompozycji oraz nasiona lnu w odpowiedniej formie).

19

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Sadownictwo metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej towarowej uprawy roślin sadowniczych, z uwzględnieniem zależności pomiędzy gęstością obsady, a występowaniem chorób i szkodników w tych uprawach.

Określenie, czy w towarowym sadzie jabłoniowym, prowadzonym metodami ekologicznymi, w warunkach ograniczonej ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami oraz bez możliwości stosowania nawozów, takich jak w produkcji konwencjonalnej, możliwa jest uprawa jabłoni na podkładach karłowych, w zwartej rozstawie.

20

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych. Wykorzystanie w ekologicznej uprawie naturalnych substancji wspierających zdrowotność roślin okopowych.

Opracowanie efektywnej, alternatywnej do chemicznej metody ochrony roślin ziemniaka przed G. rostochiensis, Cms, Pectobacterium sp. oraz buraka cukrowego przed R. solani, A. cochlioides, C. beticola i nosicielem wirusa rizomanii P. betae.

21

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Państwowa Akademia Nauk

Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza rynku produkcji ekologicznej w Polsce, w tym określenie szans i barier dla rozwoju tego sektora produkcji. System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym, określenie barier rozwoju rynku.

Badanie systemu transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym i analiza jego wpływu na rozwój rynku ekologicznej żywności. Diagnoza potencjalnych problemów systemowych związanych z tworzeniem, transferami dostępnością specjalistycznej wiedzy oraz innowacji w odniesieniu do produkcji metodami ekologicznymi.

22

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji produkcji nasiennej warzyw, ze szczególnym uwzględnieniem ograniczonego zakresu dozwolonych środków produkcji w uprawach ekologicznych. Wykorzystanie pożytecznych mikroorganizmów i środków ekologicznych do biologicznego zaprawiania nasion i materiału rozmnożeniowego (wysadki) oraz zwalczania fitopatogenów w uprawach nasiennych marchwi.

Opracowanie innowacyjnych metod kompleksowej osłony biologicznej nasion oraz roślin nasiennych marchwi przed patogenami z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizmów.

23

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Badania nad innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie przetwórstwa mięsa z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów oraz jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej.

Dopracowanie technologii produkcji wyrobów mięsnych z ograniczeniem dodatku azotanów i azotynów, przez wprowadzenie do technologii serwatki kwasowej i obróbki ultradźwiękami, a także wprowadzenie zabiegów pielęgnacyjnych podczas ich dojrzewania.

24

Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi. Badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w towarowej ekologicznej produkcji warzyw i ziół. Wykorzystanie środków pochodzenia naturalnego do ograniczania szkodliwości najgroźniejszych agrofagów w ekologicznych uprawach rabarbaru, bobu i fasoli szparagowej.

Ocena przydatności wybranych substancji pochodzenia naturalnego do ochrony upraw ekologicznych rabarbaru, bobu i fasoli szparagowej przed najważniejszymi chorobami i szkodnikami tych roślin.

25

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Badanie wartości rolniczej odmian pszenżyta jarego i ozimego (Triticosecale Wittm.) do uprawy na ziarno i na kiszonkę w gospodarstwach ekologicznych oraz poziomu zawartości mikotoksyn w ziarnie.

Określenie przydatności odmian pszenżyta do uprawy na ziarno i biomasę do produkcji pasz ekologicznych.

26

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Ocena odmian miejscowych owsa szorstkiego do produkcji towarowej w gospodarstwach i przetwórstwie ekologicznym.

Ocena przydatności odmian i linii hodowlanych owsa do produkcji w warunkach rolnictwa ekologicznego. Opis właściwości odmianowych linii owsa szorstkiego proponowanych, jako odmiany regionalne. Opracowanie metodyki przerobu ziarna na produkty spożywcze dla zainteresowanych przetwórców.

27

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych. Badania nad ograniczaniem ryzyka skażenia produktów ekologicznych przez mykotoksyny i alkaloidy, przy ograniczonych możliwościach ochrony chemicznej upraw. Badania nad możliwościami ograniczenia zawartości mikotoksyn fuzaryjnych w kukurydzy uprawianej w systemie ekologicznym i zmniejszenia zachwaszczenia upraw.

Wskazanie przydatnych odmian mieszańcowych (F1) kukurydzy do uprawy ekologicznej na kiszonkę i na ziarno oraz ocena skuteczności stosowania ochrony przeciwko omacnicy prosowiance i jej wpływu na plon i zawartość mikotoksyn fuzaryjnych.

28

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych grubonasiennych i kukurydzy w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej.

Ocena produkcyjności wybranych gatunków roślin strączkowych uprawianych na nasiona w rolnictwie ekologicznym. Ocena przydatności nasion roślin strączkowych do poprawy jakości pieczywa pszennego na zakwasie.

29

Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie upraw polowych w uprawach ekologicznych.

Określenie możliwości stosowania wyciągu ze skrzypu polnego w ochronie roślin oraz zatwierdzenia wyciągu z wrotyczu pospolitego, jako substancji podstawowej.

30

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach

Badania w zakresie doboru odmian roślin bobowatych: strączkowych grubonasiennych, soi, rzepaku, zbóż oraz roślin wysokobiałkowych w uprawach polowych zalecanych do towarowej uprawy ekologicznej. Porównanie produkcyjności i jakości ziarna innowacyjnych mieszanek międzyodmianowych i czystych siewów odmian jęczmienia jarego i ich przydatność dla przemysłu kaszarskiego i paszowego.

Określenie zróżnicowania pomiędzy różnymi wariantami mieszanek międzyodmianowych i czystych siewów odmian jęczmienia jarego pod względem plonowania, jakości ziarna, podatności na choroby i zachwaszczenie.

31

Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Państwowa Akademia Nauk

Marketing, promocja oraz analiza rynku. Analiza ekonomicznych uwarunkowań produkcji w wybranych typach gospodarstw ekologicznych. Uwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Zidentyfikowanie głównych uwarunkowań ekonomicznych i społecznych stymulujących oraz ograniczających rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce.

32

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej uprawy roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań podnoszących żyzność i aktywność biologiczną gleby. Wpływ biopreparatów na plonowanie, zdrowotność i jakość surowców pozyskiwanych z roślin gryki (Fagopyrum esculentum Moench) oraz na żyzność i aktywność biologiczną gleby.

Ocena wpływu preparatów biologicznych na czystość mikrobiologiczną i jakość surowców pochodzących z roślin gryki (kiełki, liście, orzeszki), dynamikę kiełkowania oraz wzrostu i rozwoju roślin, plon nasion i jego elementy składowe oraz poprawę właściwości fizyko-chemicznych i biologicznych gleby.

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2017-06-21
  • Data wejścia w życie: 2017-06-21
  • Data obowiązywania: 2017-06-21
  • Dokument traci ważność: 2017-12-31
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA