REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe - rok 2009 nr 20 poz. 64

OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 24 lipca 2009 r.

w sprawie wykazu produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 55 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368) ogłasza się wykaz produktów tradycyjnych znajdujących się na liście produktów tradycyjnych, stanowiący załącznik do ogłoszenia.

 

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Marek Sawicki

 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

Załącznik 1. [WYKAZ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH]

Załącznik do ogłoszenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 lipca 2009 r. (poz. 64)

WYKAZ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH*

WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser zgorzelecki

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Świnka pieczona po zaciszańsku

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórki konserwowe ścinawskie

Ogórki kwaszone ślężańskie

Kapusta kwaszona ślężańska

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp milicki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Begle

Chleb gogołowicki

Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej

Miody

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy

Sudecki miód gryczany

Sudecki miód wielokwiatowy

Gotowe dania i potrawy

Keselica/kysielnica/kysyłycia

Śląskie niebo

Czarne gołąbki krużewnickie

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Juha – kompot z suszonych owoców

Wino śląskie

WOJEWÓDZTWO KUJAWSKO-POMORSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Kajmak

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Półgęsek, znany też jako półgąsek albo pierśnik

Biała kiełbasa w słoiku

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Sok z kapusty kwaszonej

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Mace borowiackie

Chleb z makiem ze Stolna

Miody

Miody z rejonu Dolnej Wisły

Gotowe dania i potrawy

Żur kujawski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Dzięgielówka

Nalewka dereniowa

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z kwiatów głogu (bulimączka)

Nalewka orzechowa

Księżycówka z Kujaw

Piwo nakielskie jasne

WOJEWÓDZTWO LUBELSKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kaszanka nadwieprzanka

Kiełbasa nadwieprzańska

Kaczka czarna nadziewana

Baleron nadwieprzański

Boczek nadwieprzański

Polędwica nadwieprzańska

Szynka nadwieprzańska

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórki kiszone kraśnickie

Kapusta kwaszona kraśnicka

Gruszka suszona kraśnicka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Pieróg (Piróg) biłgorajski dawniej zwany „krupniakiem”

Sękacz podlaski

Marchwiaki z makiem

Racuchy z makiem

Pieróg gryczany

Kodeński chleb razowy żytni

Cebularz lubelski

Gryczak janowski

Gryczok godziszowski

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej Świąteczny Roztoczański

Olej rzepakowy

Olej lniany

Miody

Miód fasolowy odmianowy z nektaru kwiatów fasoli tyczkowej „Piękny Jaś”

Miód malinowy

Miód gryczany godziszowski

Miód gryczany z Lubelszczyzny

Miód rzepakowy z Roztocza

Nadwieprzański miód lipowy

Nadwieprzański miód wielokwiatowy

Gotowe dania i potrawy

Parowańce z serem

Parowańce z kaszą jaglaną

Pierogi nowodworskie

Zawijas nasutowski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miód pitny dwójniak

Miód pitny czwórniak

Miód pitny trójniak

Miód pitny półtorak

Malinóweczka

Grzaniec Marcina z Urzędowa

Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika

Naleweczka gruszkówka z Kraśnika

Nektar świętego Eugeniusza – miód ziołowy

Witaminy Eremity – syrop z czarnego bzu

Żurawinówka momocka

Janowska nalewka miodowa

WOJEWÓDZTWO LUBUSKIE

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kapusta kwaszona nadnotecka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Bochen chleba starowiejskiego

Paska bukowińska (pascha, chleb bukowiński)

Strudel (strucla)

Miody

Miód wielokwiatowy łąkowy z Doliny Noteci

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Wino gronowe

Piwo wschowskie

WOJEWÓDZTWO ŁÓDZKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Jagnięcina ze świniarki

Gęś owsiana z Bogusławic

Pasztetowa z Nadolnej w pętkach

Kiełbasa nadolska tradycyjnie wędzona

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Chrzan znad Środkowej Warty, w laskach

Ogórki kwaszone po łowicku

Ogórki konserwowe po łowicku

Powidła śliwkowe łowickie

Ćwikła z chrzanem po łowicku

Ogórek kwaszony spod Wielunia

Chrzan nadwarciański po staropolsku

Szczaw konserwowy po łowicku

Przecier ogórkowy po łowicku

Kompot wiśniowy po łowicku

Nagawskie jabłka pieczone z sokiem

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb łęczycki żytni razowy pełnoziarnisty

Chleb wiejski łęczycki

Chleb wiejski na zakwasie z pieca ceglanego z Białej

Chleb żytni razowy pełnoziarnisty z Białej

Piernik z marchwi

Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi

Chleb staropolski z doliny Mrogi

Chleb dmosiński na tradycyjnym zakwasie

Chleb żytni świątnicki

Chleb gryczany

Chleb razowy z Doliny Mrogi z ziarnami zbóż

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Masło nagawskie

Miody

Miody z doliny rzeki Mrogi

Gotowe dania i potrawy

Zalewajka z zasmażką

Obrowska zupa chrzanowa

Kapusta z grochem

Gołąbki z Osin

Kapłonek (wodzianka) z Gałkowa

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Piwo łaskie

Nalewka owocowa z Nagawek

WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Oscypek

Żentyca

Bryndza podhalańska

Redykołka

Bundz/Bunc

Ser gazdowski – gołka (pucok, kara)

Lody nowotarskie

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa lisiecka

Tuszka gęsi zatorskiej

Jagnięcina podhalańska

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Karp zatorski

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka łąckie

Jabłko z Raciechowic

Suska sechlońska

Łukowicka śliwka suszona

Nasiona fasoli „Piękny Jaś” z doliny Dunajca

Charsznicka kapusta kwaszona

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Precelek krakowski

Chleb prądnicki

Jodłownicki kołacz z serem

Obwarzanek krakowski

Chleb jurajski

Ciasteczka wyśmienite

Chleb żarnowy z Łomnej

Bajgiel z Kazimierza

Miody

Małopolski miód spadziowy

Sądecki miód spadziowy

Gotowe dania i potrawy

Barszcz czerwony krakowski

Żurek po krakowsku

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica łącka

Śliwowica wyborna

Inne produkty

Sól wielicka

Balsam kapucyński

WOJEWÓDZTWO MAZOWIECKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha

Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior

Pasztet z Sobień Jezior

Polędwiczki wędzone podsuszane

Polędwica kurpiowska

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka grójeckie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Baba z chleba żytniego

Pańska skórka

Miody

Miód kurpiowski

Gotowe dania i potrawy

Kapusta z olejem lnianym i grzybami

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miodowe piwo mazowieckie

Piwo z Ciechanowa

WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw

Domowy ser parzony z kminkiem

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Opolska rolada wołowa

Zymloki z Górek/bułczanka z Górek

Leberwurst grubo mielony z Górek/pasztetowa z Górek

Salceson ozorkowy z Górek/presswurst ozorkowy z Górek

Salceson biały z Górek/presswurst biały z Górek

Leberwurst drobno mielony z Górek/wątrobianka z Górek

Krupnioki z Górek

Żymlok opolski biały

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Harynki w cebulowej zołzie

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Jabłka odmiany Grafsztynek prawdziwy

Stara odmiana jabłoni Książę Albrecht Pruski

Jabłka odmiany Wealthy

Jabłka odmiany Berlepsch

Stara odmiana jabłoni Königin

Modro kapusta (tj. kapusta czerwona)

Kapusta kiszona z Bobrowy

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Jeż – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

Chałwy sezamowe

Chleb gogoliński

Śliszki – potrawa wigilijna

Kołocz śląski

Kretowina – ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym

Buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze

Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrek)

Miody

Miody Popielowskie z Borów Stobrawskich

Gotowe dania i potrawy

Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków

Kartoffelsalat

Pieróg postny ze Starych Kolni

Placki kartoflane z blachy

Mołcka – potrawa wigilijna

Kluski śląskie (tzw. biołe kluski)

Wodzionka

Ścierka opolska

Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką)

Śląskie niebo

Śląski żur na maślance

Siemieniotka

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka orzechowa

Piwo miodowe

Inne produkty

Tej ziołowy

Kroszonka opolska

WOJEWÓDZTWO PODKARPACKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser kozi „wołoski” biały lub wędzony

Gomółki

Bryndza kozia

Ser kozi podkarpacki biały i wędzony

Ser żółty smażony podkarpacki

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Przysmak zapiekany markowski

Kiełbasa markowska

Kiełbasa swojska krajana

Pasztet zapiekany

Szynka wiejska markowska

Kiełbasa głogowska

Kiszka kaszana regionalna dukielska

Salceson dukielski

Kiszka pasztetowa dukielska

Szynka biesiadna pilzneńska

Szynka swojska pilzneńska

Kaszanka wiejska pilzneńska

Salceson wiejski pilzneński

Kiełbasa swojska pilzneńska

Golonka podkarpacka z Pilzna

Kiełbasa sucha pieczona z Górna

Wiejska pieczona z Górna

Kiełbasianka z Górna

Golonka w słoju z Górna

Udziec wieprzowy pieczony z kością

Szynka tradycyjna z Górna

Studzienina z Górna

Boczek pieczony z Górna

Schab tradycyjny z Górna

Salceson swojski radomyski

Kiełbasa wiejska dulcza

Boczek wędzony radomyski

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Powidła krzeszowskie

Róża ucierana podkarpacka

Dereń kiszony podkarpacki

Powidło galicyjskie z kotła

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Staropolski chleb sanacyjny, pieczony na drewnie i liściach kapusty

Chleb flisacki dawniej zwany chrupackim

Krupiak

Chleb chwałowski

Proziaki

Rzeszowski kołacz weselny

Kruszonka lasowiacka

Chrupaczki

Chleb razowy łańcucki na liściu kapusty

Makowiec sędziszowski

Sędziszowskie ciasto z jagodami

Serowiec sędziszowski

Chleb sędziszowski żytni

Futomski bulwiok

Tort chlebowy z Korniaktowa

Amoniaczki korniaktowskie

Miody

Podkarpacki miód spadziowy

Miód lubaczowski

Miód z Korzenicy wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy

Gotowe dania i potrawy

Kacapoły lub kręgle

Kapusta z kaszą jęczmienną po Lasowiaku

Panepuchy

Pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie

Pierogi z mięsem pilzneńskie

Pierogi ruskie pilzneńskie

Gołąbki pilzneńskie

Pierogi pilzneńskie z borówkami

Kapusta ziemniaczana

Żur rzeszowski

Razowe pierogi z Wiercan

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Kruszon

Górecki kompot z suszu

Orzechówka krzeszowska

Lasowiacka nalewka z pigwy

Lasowiacka nalewka żurawinowa

Soki z owoców tłoczone na zimno z Ziemi Łańcuckiej

WOJEWÓDZTWO PODLASKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser koryciński „swojski”

Ser gouda

Ser podlaski

Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny

Sery białe deserowe litewskie

Ser narwiański

Ser suszony podlaski

Ser typu szwajcarskiego z Wiżajn

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Kumpia wieprzowa „z komina”

Kindziuk z Puńska

Kumpiak podlaski

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Sejneński szczupak faszerowany

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Kruszewski ogórek herbowy

Ogórki kwaszone narwiańskie

Kruszewska kapusta kiszona

Nadbużańska kawa żołędziówka

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb staropolski

Pieczywo obrzędowe weselne – „korowaj lipski” i gąski weselne

Chleb pytlowy wolski na zakwasie

Chleb żytni wolski

Sękacz sejneński

Chleb domowy na kalmusie z Puńska

Mrowisko

Oleje i tłuszcze(masło, margaryna itp.)

Masło tradycyjne z Filipowa

Miody

Lipiec białowieski

Mód wielokwiat z Sejneńszczyzny

Gotowe dania i potrawy

Pierekaczewnik

Babka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

Kartacze

Kołduny litewskie

Soczewiaki sejneńskie

Chołodziec litewski (chłodnik)

Kartacze sejneńskie/cepeliny

Bliny po litewsku

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Śliwowica (mirabelka)

Miód kwarciany (dębniak)

WOJEWÓDZTWO POMORSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Miód z maślanki

Ser pleśniowy camembert „Słupski Chłopczyk”

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Okrasa z gęsiny/òbòna

Kaczka po pomorsku

Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem

Kurczak wędzony po kociewsku

Potrawka z kury po kociewsku

Szynka w cieście

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

„Hylyng” opiekany z cebulą – śledź po kaszubsku

Węgorz wędzony po kaszubsku

Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej

Wątroba miętusa lub dorsza po kaszubsku

Ikra smażona z Kaszub

Surowy łosoś bałtycki solony

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Konfitura lecznicza z żurawiny po mermecku

Mermecka przystawka z żurawiny do mięs

Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły

Kociewska bania/Dynia po królewsku

Truskawka kaszubska lub kaszëbskô malëna

Pikle kociewskie

Borówka z gruszką po Pomorsku

Żurawina z jabłkiem i chrzanem

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Młodzowy kuch z kruszonką

Chleb słowiński

Fefernuski kociewskie

Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)

Kaszubski sernik z ziemniakami

Kaszubski chleb żytni na ziemniakach

Marcepanowe serduszka z Piekła

Rogalik z wiśniami

Wianek debrzeński

Piernik z kamionki

Wiejska kociewska drożdżówka kiszona

Kociewski chleb wiejski na serwatce

Ruchanki

Szpajza, cytronszpajza – deser jajeczny, krem jajeczny

Mleko gdańskie

Pùrcle kaszubskie (pączki)

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Masło kociewskie

Miody

Miód kaszubski

Miód pszczółkowski

Gotowe dania i potrawy

Zupa z żółtej brukwi/Zupa z żôłtich wrëków

Kiszka kaszubska/Ciszka kaszubska

Buraczki pruskie „Preussische Rote Bete”

Mermecka galaretka z żurawiny

Czernina kaszubska/Czôrnina

Mus truskawkowy „Kremowe malene”

Rosół pomorski

Szandar kociewski

Pulki kaszubskie

Kaszubska zupa brzydowa

Kaszubska jajecznica na węgorzu/Prażnica

Plince kaszubskie

Zylc – galareta z nóżek

Polewka kaszubska

Polewka grzybowa po kaszubsku

Kaszubska polewka z kminkiem

Pieróg z gomółką z Kociewia

Polewka z ryb po kaszubsku

Zupa kaszubska

Szadolce i kulanki kaszubskie

Kaszubskie kluski ziemniaczane

Pierogi z kaszą gryczaną

Pyzy borowiackie

Kociewska polewka owocowo-grzybowa

Kociewska zapiekanka z grzybów

Kociewskie kluski ziemniaczane

Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów

Gòlce/nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)

Kaszubskie kluski ziemniaczane łyżką kładzione

Pomorskie borowiki suszone w śmietanie

Sztuka mięsa z Gdańska w cieście francuzkiem

Borowiacka polewka z maślanki

Zupa zagraj (dziadowska zupa)

Żuchel (blacharz, sztydrych, kartofla)

Stupka – sos śledziowy na zaklepce

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Nalewka onisiówka

Żurawinówka po mermecku

Sok leczniczy z żurawiny po mermecku

Syrop leczniczy z żurawiny po mermecku

Lecznicza nalewka jarzębinowa/jarzębiak

Jagodzica po kociewsku

Kociewska herbata z lipy i bzu czarnego z miodem lipowym

Sok z kwiatu czarnego bzu

Kaszubski miód pitny

Nebrowianka – nalewka śliwkowa

Kaszubska nalewka bursztynowa

Wódka gdańska

Inne produkty

Syrop z mniszka lekarskiego

Kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej

WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser klagany

Ser wołoski wędzony

Oscypek (oszczypek)

Bryndza żywiecka

Bundz/grudka

Żętyca

Bryndza wołoska wędzona

Ser domowy – zależok

Ser gazdowski – gołka

Redykołka

Śląska kiszka

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Krupniok śląski

Żymlok śląski/zemlok/zemlouk/bułczanka

Siewierska gęś pieczona

Siewierska kaczka pieczona

Żołądki z gęsi po siewiersku

Nec/necówka – polędwica w otrzewnej

Szynka wieprzowa parzona Porębska

Jagnięcina beskidzka

Kaszanka pieczona szczekocińska

Cieszyńska kita wędzona

Produkty rybołówstwa, w tym ryby

Złotopotocki pstrąg z rusztu

Złotopotocki karp smażony

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Bób/bober

Borówka/brusznica siewierska

Śląskie pieczki

Dynia w winie po cieszyńsku

Cieszyńskie pieczoki

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Zozworki/Imbirki

Chleb „Herbski”

Murzin wielkanocny

Ciastka ze szpyrek

Buchciki/buchciczki

Kołocz weselny cieszyński

Krepliki/kreple

Kołocz weselny śląski

Szpajza cytrynowa (krem cytrynowy)

Koszyki/koszyczki

Dołki – racuchy drożdżowe

Śląski piernik tradycyjny

Drobne ciasteczka cieszyńskie

Chleb zwykły sławkowski

Brutfaniok/krupiczniok

Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór

Żareckie obwarzanki odpustowe

Chleb tatarczuch

Cieszyński szodon z wina

Strudel jabłkowy z Podbeskidzia

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Smalec gęsi z Siewierza

Miody

Miód z nektaru kwiatów jurajskich

Miód rzepakowy Ziemi Cieszyńskiej

Miód lipowo-spadziowy Ziemi Cieszyńskiej

Gotowe dania i potrawy

Ciulim lelowski

Porębskie prażonki

Placki z blachy ze szpyrkami lub z wyrzoskami

Kluski białe śląskie

Bachor

Poleśniki (poliźniki)

Garus/garusek/kwaśne

Żebroczka

Szałot śląski (sałatka śledziowa)

Siemieniatka/siemieniotka/konopiotka

Żur śląski

Zacierka zagłębiowska

Prażuchy

Moczka/bryja

Makówki/makiełki

Kwaśnica

Modro kapusta – sałatka z czerwonej kapusty

Rolada wołowa śląska

Żur z tłuczonymi kartoflami (ziemniakami)

Kubuś/kubisz

Wodzionka/wodzianka

Kapusta z grochem po częstochowsku

Czernina/czarnina/Szwarc

Polewka na maślance z ziemniakami

Śląska parzybroda/parzy-broda

Żurek siewierski

Wątróbki gęsie po siewiersku

Schab sztygarski

Babraczka cieszyńska

Hekele/hekerle górnośląskie

Karminadle/karbinadle/kardinadle

Wajecznica/smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku

Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką

Jaskółcze gniazda

Rosół z nudlami (rosół z makaronem)

Bigos śląski

Jurajski żur na grzybach

Flaki po cieszyńsku (Pajszle)

Cieszyńska fasola/fazola/becok na sypko

Rosół z gołębi (gołąbki w rosole) po śląsku

Cieszyńskie sosy (moczki): krzónowy, grzybowy, cebulowy

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Warzonka

Miodula/miodunka/miodunka

Tatarczówka

Cieszyńska herbata z zielin

Cieszyńska herbata przeciw kaszlowi

WOJEWÓDZTWO ŚWIĘTOKRZYSKIE

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Dzionie rakowskie

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Wiśnia sokowa nadwiślanka

Ser jabłeczny

Konfitury z jarzębiny

Kasza jaglana gierczycka

Fasola korczyńska

Truskawka buska faworytka

Czerkieska mąka orkiszowa

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Placek spod kamienia

Chleb bodzentyński

Piernik z żytniej mąki

Chleb wiejski konecki

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Pińczowski olej z lnicy

Miody

Fałkowski miód wielokwiatowy

Świętokrzyski miód spadziowy

Gotowe dania i potrawy

Zalewajka świętokrzyska

Kugiel z Czermna

Prazoki

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Kwas burakowy po wzdolsku

WOJEWÓDZTWO WARMIŃSKO-MAZURSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser salami mazurski

Ser welski

Mleko zsiadłe

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Mazurski boczek wędzony

Mazurska słonina wędzona

Mazurska szynka wędzona

Mazurska polędwica wędzona

Mazurska kiełbasa wędzona

Mazurska karkówka wędzona

Szynka z mazurskiej masarni

Kiełbasa wiejska pieczona z mazurskiej masarni

Kiełbasa jałowcowa z mazurskiej masarni

Boczek wędzony z mazurskiej masarni

Baleron wędzony z mazurskiej masarni

Polędwica wędzona z mazurskiej masarni

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Syrop buraczany

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Sękacz mazurski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Niedźwiedziówka mazurska nalewka

WOJEWÓDZTWO WIELKOPOLSKIE

Sery i inne produkty mleczne

Ser smażony

Serek twarogowy kozi witoldziński

Gzik wielkopolski

Ser liliput wielkopolski

Mięso świeże oraz produkty mięsne

Wielkopolska wieprzowina złotnicka

Kiełbasa jałowcowa rokietnicka

Wędzonka ostrzeszowska

Udziec wieprzowy ostrzeszowski

Kiełbasa wiejska ostrzeszowska

Kiełbasa nowotomyska

Półgęski wędzone

Kiełbasa wiejska kruszewska

Wątrobianka wiejska kruszewska

Salceson wiejski kruszewski

Udziec pieczony ze świni złotnickiej białej

Jagnięcina z owcy rasy wielkopolskiej

Kiełbasa biała parzona wielkopolska

Wędzonka krotoszyńska

Kiełbasa polska wędzona

Szynka tylna gotowana sznurowana

Kiełbaski rawickie

Leberka wielkopolska

Bułczanka grodziska

Kaszanka rychtalska

Salceson ozorowy grodziski

Pasztetowa grodziska

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kiszony „osiecki”

Susz wigilijny wielkopolski

Marynata z korbola

Wielkopolskie kompoty

Szabel w zalewie

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Andruty kaliskie

Chleb żytni wielkopolski

Poznański pumpernikel Adama

Chleb z Komorowa

Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)

Olej rydzowy

Masło wielkopolskie

Olej rzepakowy wielkopolski

Olej z pestek dyni wielkopolski

Miody

Miód witosławski

Gotowe dania i potrawy

Pierogi z Wargowa

Szare kluski

Kaczka pieczona po wielkopolsku

Zrazy zawijane po wielkopolsku

Czernina (czarnina, czarna zalewajka

Golonka po wielkopolsku

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Miodówka witosławska

Piwo noteckie

Domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej

Wino z czarnej porzeczki (black currant wine)

Piwo czarne

Wielkopolskie jabłkowe soki tłoczone na zimno z dodatkami innych owoców

Napój z hyćki (hyczki) – kwiatu czarnego bzu

Inne produkty

Borowik wielkopolski

Wielkopolskie grzyby solone

WOJEWÓDZTWO ZACHODNIOPOMORSKIE

Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)

Ogórek kołobrzeski

Kapusta kiszona z beczki

Jeziorowy ogórek kiszony

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Chleb razowy koprzywieński

Miody

Miód drahimski

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

Wino ze śliwek

Nalewka ze śliwek z Dębiny

Miód pitny trójniak

 

* Wykaz zawiera produkty tradycyjne, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych do dnia 28 lutego 2009 r.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2009-07-28
  • Data wejścia w życie: 2009-07-28
  • Data obowiązywania: 2009-07-28
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dzienniki Urzędowe

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA