REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Monitor Polski - rok 2000 nr 38 poz. 747

OBWIESZCZENIE GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII

z dnia 8 listopada 2000 r.

w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze, oraz wzorów świadectw zdrowia dla tych towarów.

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) ogłasza się:

1) rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne: wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie; zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji; mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów, stanowiący załącznik nr 1 do obwieszczenia,

2) rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego, stanowiący załącznik nr 2 do obwieszczenia,

3) wzór świadectwa zdrowia, w które powinno być zaopatrzone przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, stanowiący załącznik nr 3 do obwieszczenia – stosowany od dnia 1 grudnia 2000 r.

Ustalone w załącznikach nr 1 i 2 do niniejszego obwieszczenia rejestry państw zastępują rejestry państw stanowiące załączniki nr 1 i 2 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 sierpnia 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze (Monitor Polski Nr 28, poz. 589).

Ustalony w załączniku nr 3 do niniejszego obwieszczenia wzór świadectwa zdrowia zastępuje wzór świadectwa zdrowia stanowiący załącznik nr 18 do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 2 marca 2000 r. w sprawie rejestrów państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej mięso, środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego, niejadalne surowce zwierzęce, pasze, oraz wzorów świadectw zdrowia dla tych towarów (Monitor Polski Nr 9, poz. 190).

Główny Lekarz Weterynarii: A. Komorowski


Załącznik 2.

Załączniki do obwieszczenia Głównego Lekarza Weterynarii
z dnia 8 listopada 2000 r. (poz. 747)

Załącznik nr 1

Rejestr państw, z których może być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej: świeże mięso, podroby oraz jelita naturalne:

wołowe, cielęce, baranie, jagnięce, kozie, wieprzowe; świeże mięso i podroby drobiowe; mleko i przetwory mleczne; przedżołądki wołowe i baranie; tłuszcze topione, smalec; ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki oraz przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków; jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie;

zwierzęce jadalne preparaty białkowe; świeże mięso: wieprzowe, wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji1); mączka rybna; pasza dla zwierząt; przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt, w tym karma dla psów i kotów 2).

 

Kod ISO

Kraj

Świeże mięso, podroby i jelita naturalne

Świeże mięso i podroby drobiowe

 

Przedżołądki wołowe i baranie

 

Mleko i przetwory mleczne

 

Tłuszcze topione, smalec

 

Ryby konsumpcyjne, skorupiaki, mięczaki, i przetwory z ryb, skorupiaków i mięczaków

 

Jaja konsumpcyjne i przetwory jajczarskie

 

Zwierzęce jadalne preparaty białkowe

Mączka rybna, pasza dla zwierząt, przetworzone białko zwierzęce do produkcji środków żywienia zwierząt

Świeże mięso wieprzowe nie przeznaczone do konsumpcji

Świeże mięso wołowe, baranie, kozie i końskie nie przeznaczone do konsumpcji

 

wołowe,

cielęce,

baranie,

jagnięce,

kozie

 

wieprzowe

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

AR

Republika Argentyńska

-

-

x

x*

x

x

x

x

x

x

-

-

AU

Związek Australijski

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

A

Republika Austrii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

B

Królestwo Belgii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

BY

Republika Białoruś

-

-

-

x*

-

-

x

x

-

-

-

-

BG

Republika Bułgarii

-

x

x

-

-

x

x

x

x

x

x

-

CN

Chińska Republika Ludowa

w***

w*

-

-

-

-

x

-

-

-

-

-

 


 


HR

Republika Chorwacji

x

-

x

x

x

x

x

x

x

x

-

x

CZ

Republika Czeska

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

DK

Królestwo Danii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

ES

Republika Estonii

w***

w***

-

x*

x

-

x

x

-

x

-

-

SF

Republika Finlandii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

F

Republika Francuska

-

x

x

-

x

x

x

x

-

-

x

-

GR

Republika Grecka

-

x

x

-

-

x

x

x

x

x

x

-

E

Królestwo Hiszpanii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

NI

Królestwo Niderlandów

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

IR

Irlandia

-

x

x

-

x

x

x

x

-

-

x

-

IS

Republika Islandii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

IL

Państwo Izrael

x

-

x

x

x

x

x

x

x

x

-

x

CA

Kanada

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

LI

Republika Litewska

w***

w***

-

x*

x

-

x

x

-

-

-

-

LX

Wielkie Księstwo Luksemburga

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

LV

Republika Łotewska

w***

w***

-

x*

x

-

x

x

-

-

-

-

N

Królestwo Norwegii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

NZ

Nowa Zelandia

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

P

Republika Portugalska

-

-

x

-

x

x

x

x

-

-

-

-

D

Republika Federalna Niemiec

x

w*

x

x

x

x

x

x

x

x

-

x

 

RU

Federacja Rosyjska

-

-

-

x*

-

-

x

x

-

-

-

-

RO

Rumunia

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

SK

Republika Słowacka

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Sl

Republika Słowenii

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

CH

Konfederacja Szwajcarska

-

x

x

-

x

x

x

x

-

-

x

-

S

Królestwo Szwecji

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

H

Republika Węgierska

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

l

Republika Włoska

w****

w**

x

x

x

x

x

x

x

x

w**

x

UA

Ukraina

-

-

-

x*

-

-

x

x

-

-

-

-

UY

Wschodnia Republika Urugwaju

-

-

x

x*

x

x

x

x

x

x

-

-

US

Stany Zjednoczone Ameryki3)

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

GB

Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii

-

-

-

-

x

x

x

x

-

-

-

-

 

Legenda:

1) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj wysyłający jest krajem pochodzenia. W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:

- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,

- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę, wystawione w kraju wysyłającym towar.

2) Kraj wysyłający jest krajem pochodzenia (z wyjątkiem UE). W przypadku innego pochodzenia towaru niż z kraju wysyłającego, a wyprodukowania go w kraju wskazanym w rejestrze do przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii, towarowi takiemu powinna towarzyszyć dokumentacja weterynaryjna:

- kserokopia oryginału świadectwa zdrowia wystawionego w kraju pochodzenia towaru,

- świadectwo zdrowia w wersji wymaganej przez Polskę wystawione w kraju wysyłającym towar.

3) Towary mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE.

x - możliwość przywozu i przewozu bez zezwolenia Głównego Lekarza Weterynarii,

x - przedżołądki muszą być poddane obróbce termicznej do temp. nie niższej niż 1000C przez co najmniej 5min lub nie niższej niż 900C przez co najmniej 15 min,

w * - możliwość przywozu i przewozu jelit wyłącznie z landów/ prowincji wolnych od klasycznego pomoru świń,

w ** - z wykluczeniem Sardynii i Sycylii,

w *** - możliwość przywozu i przewozu wyłącznie jelit,

w **** - z wykluczeniem Sardynii.

Załącznik 3.

Załącznik nr 2

Rejestr państw, z których mogą być przywożone i przewożone przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przetwory mięsne oraz suszone mięso i ekstrakty mięsne z: bydła domowego, parzystokopytnych zwierząt łownych hodowlanych, domowych owiec lub kóz, świń domowych, dzików hodowlanych, domowych jednokopytnych, drobiu domowego, dzikiego ptactwa hodowlanego, domowych królików, parzystokopytnych zwierząt łownych, dzików, dzikich królików i zajęcy oraz dzikiego ptactwa łownego 1)

 

Kod ISO

Kraj

Przetwory mięsne z:

bydła

domowego,

parzystokopytnych zwierząt

łownych

hodowlanych

domowych owiec lub kóz

świń

domowych,

dzików

hodowlanych

domowych jedno-kopytnych

drobiu

domowego,

dzikiego

ptactwa

hodowlanego

domowych królików

parzystokopytnych zwierząt łownych

dzików

 

dzikich królików i zajęcy

 

dzikiego ptactwa łownego

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

A

Republika Austrii

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

B

Królestwo Belgii

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

BG

Republika Bułgarii

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

B - D

CZ

Republika Czeska

A

A

D

A

A

A

A

D

A

A

DK

Królestwo Danii

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

SF

Republika Finlandii

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

F

Republika Francuska

-

-

A

A

A

A

A

A

A

A

GR

Republika Grecka

B - D

B - D

A

A

A

A

B - D

A

A

A

E

Królestwo Hiszpanii

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

NL

Królestwo Niderlandów

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

IR

Irlandia

-

-

A

A

A

A

A

A

A

A

IS

Republika Islandii

B

B

B

A

-

A

B

B

A

-

CA

Kanada

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

LX

Wielkie Księstwo Luksemburga

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

D

Republika Federalna Niemiec

A

A

B-D

A

A

A

A

B - D

A

A

P

Republika Portugalska

-

-

B-D

A

A

A

A

B – D

A

A

RO

Rumunia

A

A

D

A

A

A

A

D

A

A

 

SK

Republika Słowacka

A

A

D

A

A

A

A

D

A

A

Sl

Republika Słowenii

A

A

D

A

D

A

A

D

A

D

US

Stany Zjednoczone Ameryki 2)

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

CH

Konfederacja Szwajcarska

-

-

A

A

A

A

A

D

A

A

S

Królestwo Szwecji

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

HU

Republika Węgierska

A

A

A

A

A

A

A

A

A

A

l

Republika Włoska

A

A

A*

A

A

A

A

A*

A

A

UK

Zjedn. Królestwo Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii

-

-

B-D

A

A

A

A

B-D

A

A

 

Legenda:

1) Przetwory mięsne mogą być przywożone i przewożone wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia UE lub USA lub skontrolowanych i zaakceptowanych przez Głównego Lekarza Weterynarii, gdy kraj pochodzenia jest krajem wysyłającym; przetwory mięsne odpowiadać muszą polskim wymaganiom, w tym mikrobiologicznym, chemicznym i fizycznym; świeże mięso użyte do wytworzenia przetworów mięsnych musi odpowiadać wymaganiom zdrowotnym określonym dla eksportu mięsa;

2) Przetwory mięsne mogą pochodzić wyłącznie z zakładów posiadających uprawnienia federalne lub UE;

Minimalne parametry obróbki termicznej przetworów mięsnych

A. Nie ustalono specyficznej temperatury obróbki termicznej, jednakże produkt musi być poddany obróbce w taki sposób, aby na przekroju nie posiadał cech mięsa świeżego.

B. Obróbka w hermetycznie zamykanych pojemnikach (konserwy) do wartości Fo 3 lub wyższej.

C. Minimalna temperatura 80° C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej.

D. Minimalna temperatura 70° C, która musi być osiągnięta w bloku podczas obróbki termicznej, lub dla szynek-procesy obejmujące naturalną fermentację i dojrzewanie przez okres nie krótszy niż 9 miesięcy, w wyniku których uzyskuje się:
aw nie wyższą od 0,93
pH nie wyższe od 6,0.

A*- z Sycylii i Sardynii B - D


 

Załącznik 4.

Załącznik nr 3

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

REKLAMA

Monitor Polski

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA