REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2005 nr 95 poz. 799
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 27 maja 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 oraz z 2005 r. Nr 14, poz. 113 i Nr 90, poz. 756) zarządza się, co następuje:
1) w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) pozycja 57 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„57 | 0806 | Winogrona, świeże lub suszone" |
b) po pozycji 61 dodaje się pozycje 61a i 61b w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„61a | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
61b | *0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3)" |
c) pozycja 104 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„104 | *1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)" |
d) pozycja 105 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„105 | *1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)” |
e) pozycja 112 otrzymuje brzmienie:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„112 | *1516 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone5)" |
f) po pozycji 124, po wyrazach „Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:" zamieszczonych w kolumnie „Wyszczególnienie", dodaje się pozycje 124a–124e w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„124a | 1905 10 00 | – Chleb chrupki |
|
| – – Gofry i wafle: |
124b | *1905 32 05 | – – – O zawartości wody przekraczającej 10 % masy30) |
|
| – Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: |
124c | 1905 40 90 | – – Pozostałe |
124d | 1905 90 10 | – – Mace |
124e | *1905 90 20 | – Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby31)" |
g) po pozycji 126 dodaje się pozycję 126a w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„126a | *1905 90 90 | – – – – Pozostałe32)" |
h) uchyla się pozycję 215,
i) po pozycji 231 w kolumnie „Wyszczególnienie" po pkt 6 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:
„7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt",
j) w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN objaśnienia nr 13 i 23 otrzymują brzmienie:
„13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych"
„23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów i ulotek",
k) w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN dodaje się objaśnienia nr 30–32 w brzmieniu:
„30) wyłącznie wafle
31) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych
32) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta"
2) w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a) po pozycji 14 dodaje się pozycję 14a w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„14a | 0208 20 00 | – Żabie udka" |
b) po pozycji 98 dodaje się pozycję 98a w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„98a | *1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej16)" |
c) po pozycji 99 dodaje się pozycję 99a w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
„99a | *1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie17)" |
d) po pozycji 100 dodaje się pozycje 100a i 100b w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
|
| „Wosk pszczeli i pozostałe woski owadzie, nawet rafinowane lub barwione: |
100a | 1521 90 91 | – – – Surowe |
100b | 1521 90 99 | – – – Pozostałe" |
e) po pozycji 119 dodaje się pozycje 119a–119c w brzmieniu:
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie |
|
| „Pozostałe skóry i skórki, surowe (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1 lit. b) lub c) do niniejszego działu: |
119a | 4103 20 00 | – Z gadów |
119b | 4103 90 00 | – Pozostałe |
119c | 4301 | Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101, 4102 lub 4103" |
f) w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN objaśnienie nr 13 otrzymuje brzmienie:
„13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych",
g) w objaśnieniach do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN dodaje się objaśnienia nr 16 i 17 w brzmieniu:
„16) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny
17) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych".
Minister Finansów: w z. J. Neneman
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 134, poz. 1427).
- Data ogłoszenia: 2005-05-31
- Data wejścia w życie: 2005-06-01
- Data obowiązywania: 2005-06-01
- Dokument traci ważność: 2008-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA