REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 87 poz. 826
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 22 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:
Minister Finansów: w z. E. Mucha
|
1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 kwietnia 2004 r. (poz. 826)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
1 |
| 0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe |
2 |
| 0102 | Bydło żywe |
3 |
| 0103 | Trzoda chlewna żywa |
4 |
| 0104 | Owce i kozy, żywe |
5 |
| 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domcsticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
6 | * | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) |
7 |
| 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
8 |
| 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
9 |
| 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
10 |
| 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
11 |
| 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub |
|
|
| zamrożone |
12 |
| 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
13 |
| 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
14 |
| 0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
15 | * | 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
16 |
| 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
17 |
| 0301 | Ryby żywe |
18 |
| 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
19 |
| 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
20 |
| 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 |
| 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia: mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
22 |
| 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
23 |
| 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
24 |
| 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
25 |
| 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
26 |
| 0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
27 |
| 0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru, lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
28 |
| 0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
29 |
| 0406 | Sery i twarogi |
30 |
| 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
31 |
| 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
32 |
| 0409 00 00 | Miód naturalny |
33 |
| 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
34 |
| 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
35 |
| 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
36 |
| 0601 | Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212 |
37 |
| 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia |
38 |
| 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
39 |
| 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
40 |
| 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
41 |
| 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
42 |
| 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone |
43 |
| 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
44 |
| 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
45 |
| 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
46 |
| 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone |
47 |
| 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
48 |
| 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone |
49 | ex* | 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3) - z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90 |
50 |
| 0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone |
51 |
| 0713 | Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
52 |
| 0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
|
|
| - Orzechy laskowe (Cyrylus spp.): |
53 |
| 0802 21 00 | - - W łupinie |
54 |
| 0802 22 00 | - - Bez łupiny |
|
|
| - Orzechy włoskie: |
55 |
| 0802 31 00 | - - W łupinie |
56 |
| 0802 32 00 | - - Bez łupiny |
57 |
| 0806 10 | Winogrona: |
|
|
| - Świeże |
58 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem |
59 |
| 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
60 |
| 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
61 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem |
|
|
| CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
62 |
| 0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
63 | * | 0814 00 00 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami). świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach |
64 | * | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone4) |
65 | * | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony4) |
66 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4) |
67 | * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne4) |
68 |
| 1001 | Pszenica i meslin |
69 |
| 1002 00 00 | Żyto |
70 |
| 1003 00 | Jęczmień |
71 |
| 1004 00 00 | Owies |
72 |
| 1005 | Kukurydza |
73 | ex | 1006 | Ryż - z wyłączeniem CN 1006 30 i 1006 40 00 |
74 |
| 1007 00 | Ziarno sorgo |
75 |
| 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
76 |
| 1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin |
77 |
| 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin |
78 |
| 1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
79 |
| 1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
80 |
| 1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
81 |
| 1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8 |
82 |
| 1108 | Skrobie; inulina |
83 |
| 1109 00 00 | Gluten pszenny, nawet suszony |
84 |
| 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
85 |
| 1203 00 00 | Kopra |
86 |
| 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
87 |
| 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
88 |
| 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
89 |
| 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
90 |
| 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
91 |
| 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
|
|
| Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone: pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: |
92 |
| 1212 30 00 | - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynkami) i |
93 |
| 1212 91 | śliwek |
|
|
| - - Burak cukrowy |
94 |
| 1212 99 | - - Pozostałe |
95 |
| 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
96 | ex | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10 |
97 | ex | 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19 |
98 | ex | 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90 |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503: |
|
|
| - Pozostałe |
99 |
| 1502 00 90 |
|
100 | * | 1503 00 | Stearyna smakowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane lub nieprzygotowane inaczej5) |
101 | * | 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
102 | * | 1506 00 00 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
103 | * | 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
|
|
| Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
104 | * | 1508 90 90 | - - Pozostałe5) |
|
|
| Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
105 |
| 1509 90 00 | - Pozostałe5) |
106 | * | 1510 00 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095) |
107 | * | 1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie5) |
108 | * | 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
109 | * | 1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
110 | ex* | 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) – z wyłączeniem |
111 | * | 1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) |
| * |
| - Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje5) |
112 |
| 1516 10 |
|
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
113 | * | 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne |
|
|
| tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 15165) |
114 |
| 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów |
115 |
| 1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane |
116 |
| 1604 | Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej |
117 |
| 1605 | Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane |
118 | ex | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00 |
119 |
| 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel |
120 |
| 1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
121 |
| 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
122 |
| 1902 | Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany |
123 |
| 1903 00 00 | Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach |
124 |
| 1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze: |
125 |
| 1905 90 30 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu |
126 |
| 1905 90 60 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego |
127 | * | 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym3) |
128 | * | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3) |
129 | * | 2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3) |
130 | * | 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063) |
131 | * | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063) |
132 | * | 2006 00 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)3) |
133 |
| 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
134 | * | 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone3) |
135 |
| 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej |
136 |
| 2101 30 | - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty |
137 | ex | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90 |
138 |
| 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
139 |
| 2105 00 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao |
140 |
| 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
|
| Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: - Pozostałe |
141 |
| 2202 90 |
|
142 |
| 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki |
143 |
| 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
144 | ex | 2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek – z wyłączeniem CN 2303 20 |
145 |
| 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
146 |
| 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
147 | ex | 2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem |
148 | * | 2509 00 00 | Kreda6) |
149 | * | 2518 10 00 | Dolomit niekalcynowany ani niespiekany7) |
150 |
|
| Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825 |
|
| 2522 | |
|
|
| Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: - - Pozostałe8) |
151 | * | 2530 90 98 |
|
152 |
| 2703 00 00 | Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany |
153 | * | 2802 00 00 | Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna9) |
154 |
| 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych: |
155 |
| 2903 51 00 | - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan |
156 |
| 2903 59 | - - Pozostałe |
|
|
| Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych: |
157 |
| 2903 62 00 | - - Heksachlorobenzen i DDT(1,1,1-trichloro-2,2-bis |
158 | * | 2918 | Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne10) |
159 | * | 2922 | Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną10) |
160 | * | 2923 | Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie10) |
161 | * | 2924 | Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego10) |
|
|
| Organiczne związki siarki: |
162 |
| 2930 90 13 | - - Cysteina i cystyna |
163 |
| 2930 90 16 | - - Pochodne cysteiny lub cystyny |
164 | * | 2932 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu10) |
165 | * | 2933 | Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu10) |
166 | * | 2934 | Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne10) |
167 | * | 2935 00 | Sulfonamidy10) |
168 | * | 2936 | Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku10) |
169 | * | 2937 | Hormony, prostaglandyny, tromboksany i Ieukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony10) |
170 | * | 2938 | Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne10) |
171 | * | 2940 00 00 | Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293910) |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
172 | * | 2941 | Antybiotyki10) |
173 | * | 3001 | Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10) |
174 | * | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne10) |
175 | * | 3003 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano dla celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10) |
176 | * | 3004 | Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10) |
177 | * | 3005 | Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, przylepne plastry, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych10) |
178 | * | 3006 | Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu10) |
179 |
| 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
180 | ex | * 3102 | Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe11) – z wyłączeniem |
181 |
| 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
182 | * | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12) |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
183 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13) |
184 | * | 3407 00 00 | Pasty modelarskie, nawet do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”. pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie: pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)14) |
185 | ex | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 20 |
|
|
| - Żelatyna i jej pochodne15) |
186 | * | 3503 00 10 |
|
187 |
| 3505 10 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane |
188 |
| 3507 | Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
|
| Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, wykonane z innych materiałów niż papier, tektura lub tkanina: |
|
|
| - Do promieni rentgenowskich |
189 |
| 3701 10 10 | - - Do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii |
|
|
| Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tkanina: |
190 | * | 3702 10 00 | - Do promieni rentgenowskich16) |
191 | * | 3808 | Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)17) |
192 | * | 3821 00 00 | Gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów18) |
193 |
| 3822 00 00 | Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach oraz dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
194 | * | 38249061 | |
195 | * | 3824 90 62 | - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin10) |
196 | * | 3824 90 64 | - - - - Pozostałe10) |
197 | * | 4009 | Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)20) |
198 |
| 4014 | Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włączając odciągacze do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu |
199 |
| 4015 11 00 | Rękawiczki: |
|
|
| - - Chirurgiczne |
200 | * | 4115 20 00 | - Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej21) |
201 |
| 4401 10 00 | - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek lub w podobnych postaciach |
|
|
| Pozostałe artykuły z drewna: |
202 | * | 4421 90 98 | - - Pozostałe22) |
203 |
| 4818 40 | - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne |
204 | * | 4901 | Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach23) |
205 | * | 4902 | Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe24) |
206 |
| 4903 00 00 | Książki obrazkowe dla dzieci, do rysowania lub kolorowania |
207 |
| 4904 00 00 | Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione |
208 |
| 4905 | Mapy i mapy hydrograficzne, lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane |
209 |
| 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Wełna: |
210 |
| 5101 19 00 | - - Pozostała |
211 |
| 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony |
212 |
| 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone |
213 | ex | 5305 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 19 00 i 5305 29 00 |
214 | ex | 5601 | Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00 |
215 |
| 6111 | Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt, z dzianin |
|
|
| - - Nity25) |
216 | * | 7318 23 00 |
|
|
|
| Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich |
|
|
| - Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie |
217 |
| 8442 30 00 |
|
218 | * | 8469 | Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8471; maszyny do redagowania tekstów26) |
219 | * | 8471 | Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do tych maszyn; czytniki magnetyczne lub optyczne; maszyny do zapisywania zakodowanych danych na nośnikach danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone27) |
220 |
| 8713 | Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób |
221 |
| 9001 30 00 | - Soczewki kontaktowe |
222 |
| 9001 40 | - Soczewki okularowe szklane |
223 |
| 9001 50 | - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
|
|
| Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku: |
224 | * | 9018 31 | - - Strzykawki, z igłami lub bez28) |
225 | * | 9018 32 10 | - - - Metalowe igły do zastrzyków28) |
226 | * | 9018 32 90 | - - - Igły chirurgiczne28) |
227 | * | 9018 39 00 | - - Pozostałe28) |
228 |
| 9018 90 10 | - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi |
229 |
| 9018 90 50 | - - Aparatura do transfuzji |
230 |
| 9021 | Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny (łubki) i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa |
231 | * | 9602 00 00 | Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny29) |
bez względu na i Kod CN | 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach | ||
|
|
| 2. Sznurek do maszyn rolniczych |
|
|
| 3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie: |
|
|
| 1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług, |
|
|
| 2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe, |
|
|
| 3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER” |
|
|
| 4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika |
|
|
| 5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a |
|
|
| 6. Obuwie dziecięce |
1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%
3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN
1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych
2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych
3) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
4) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
5) wyłącznie jadalne
6) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa
7) wyłącznie mączka dolomitowa
8) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
9) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona
10) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym
11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
12) z wyłączeniem chlorku potasu
13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych
14) wyłącznie do stosowania w dentystyce
15) z wyłączeniem klejów kazeinowych
16) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m
17) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
18) wyłącznie dla farmacji
19) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej
20) wyłącznie węże medyczne
21) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)
22) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów
24) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe
25) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych
26) wyłącznie maszyny dla niewidomych
27) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)
28) z wyłączeniem weterynaryjnych
29) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej
Załącznik nr 2
WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
1 |
| 0101 | Konie, osły , muły i osłomuły, żywe |
2 |
| 0102 | Bydło żywe |
3 |
| 0103 | Trzoda chlewna żywa |
4 |
| 0104 | Owce i kozy, żywe |
5 |
| 0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki |
6 | * | 0106 | Pozostałe zwierzęta żywe1) |
7 |
| 0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
8 |
| 0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
9 |
| 0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone |
10 |
| 0204 | Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone |
11 |
| 0205 00 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
12 |
| 0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
13 |
| 0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone |
14 |
| 0208 10 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone - Z królików lub zajęcy |
15 |
| 0208 90 | - Pozostałe |
16 |
| 0209 00 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
17 |
| 0301 | Ryby żywe |
18 |
| 0302 | Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
19 |
| 0303 | Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304 |
20 |
| 0304 | Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone |
21 |
| 0305 | Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi |
22 |
| 0306 | Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi |
23 |
| 0307 | Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi |
24 | ex | 0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30 |
25 |
| 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane |
26 |
| 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego |
27 |
| 0409 00 00 | Miód naturalny |
28 |
| 0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
29 | * | 0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2) |
30 | * | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2) |
31 | * | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2) |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
32 | * | 0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2) |
33 | * | 0510 00 00 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i pozostałe wyroby zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone, lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2) |
34 | * | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2) |
35 |
| 0601 | Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212 |
36 |
| 0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia |
37 |
| 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
38 |
| 0604 | Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
39 |
| 0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone |
40 |
| 0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone |
41 |
| 0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone |
42 |
| 0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone |
43 |
| 0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone |
44 |
| 0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone |
45 |
| 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone |
Pozycja |
| Kod CN | Wyszczególnienie |
46 |
| 0708 | Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone |
47 |
| 0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone |
48 |
| 0713 | Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone |
49 |
| 0714 | Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca |
|
|
| Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: - Orzechy laskowe: |
|
|
| - - W łupinie |
50 |
| 0802 21 00 |
|
51 |
| 0802 22 00 | - - Bez łupiny |
|
|
| - Orzechy włoskie: |
52 |
| 0802 31 00 | - - W łupinie |
53 |
| 0802 32 00 | - - Bez łupiny |
54 |
| 0806 10 | Winogrona: - Świeże |
55 | ex | 0807 | Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem |
56 |
| 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże |
57 |
| 0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże |
58 | ex | 0810 | Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 |
59 | * | 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone3) |
60 | * | 0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3) |
61 | * | 0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3) |
62 | * | 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3) |
63 |
| 1001 | Pszenica i meslin |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
64 |
| 1002 00 00 | Żyto |
65 |
| 1003 00 | Jęczmień |
66 |
| 1004 00 00 | Owies |
67 |
| 1005 | Kukurydza |
68 |
| 1006 10 | - Ryż niełuskany |
69 |
| 1007 00 | Ziarno sorgo |
70 |
| 1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
|
|
| Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: |
|
|
| - Ziarna miażdżone i płatkowane: |
71 |
| 1104 19 50 | - - - Z kukurydzy |
|
|
| - Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane): |
|
|
| - - Z owsa: |
72 |
| 1104 22 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
|
|
| - - Z kukurydzy: |
73 |
| 1104 23 90 | - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
|
|
| - - - Z jęczmienia: |
74 |
| 1104 29 07 | - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie |
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane: |
75 |
| 1104 29 11 | - - - - - Z pszenicy |
76 |
| 1104 29 15 | - - - - - Z żyta |
|
|
| - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie: |
77 |
| 1104 29 51 | - - - - - Z pszenicy |
78 |
| 1104 29 55 | - - - - - Z żyta |
79 |
| 1104 29 59 | - - - - - - - Pozostałe |
80 |
| 1201 00 | Nasiona soi, nawet łamane |
81 |
| 1203 00 00 | Kopra |
82 |
| 1204 00 | Nasiona lnu, nawet łamane |
83 |
| 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
84 |
| 1206 00 | Nasiona słonecznika, nawet łamane |
85 |
| 1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
86 |
| 1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
87 |
| 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina |
88 |
| 1211 | Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane |
|
|
| Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: - Pozostałe: |
89 |
| 1212 91 | - - Burak cukrowy |
90 |
| 1212 99 | - - Pozostałe |
91 |
| 1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż. niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
92 | ex | 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10 |
93 |
| 1301 | Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice |
94 |
| 1401 20 00 | - Trzcinopalmy |
95 |
| 1402 00 00 | Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyściełania lub wypychania (na przykład kapok, włosie roślinne, trawa morska), nawet pakowane w warstwy, na nośniku lub bez nośnika |
96 |
| ex 1404 | Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1404 20 00 |
97 |
| ex 1501 00 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1 503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
98 | ex | 1502 00 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - |
99 |
| 1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
100 |
| 1516 10 | - Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje |
101 | * | 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki4) |
102 | * | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane5) |
103 | * | 2308 00 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone6) |
104 | * | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt7) |
105 |
| 2401 10 | - Tytoń nieodżyłowany |
106 |
| 2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany |
107 | * | 2509 00 00 | Kreda8) |
108 | * | 2530 90 98 | Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: - - Pozostałe9) |
109 | * | 2814 | Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym10) |
110 |
| 3101 00 00 | Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego |
111 | ex | *3102 | Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem |
112 |
| 3103 | Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne |
113 | * | 3104 | Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12) |
Pozycja | Kod CN | Wyszczególnienie | |
114 | * | 3105 | Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13) |
115 | ex | 3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające, w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - |
116 |
| 3503 00 10 | - Żelatyna i jej pochodne |
117 |
| 3507 10 00 | - Podpuszczka i jej koncentraty |
118 | * | 3808 | Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów |
119 |
| 4001 30 00 | - Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne |
120 |
| 4501 10 00 | - Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony |
121 |
| 5001 00 00 | Kokony jedwabników nadające się do motania |
122 | * | 5101 19 00 | Wełna, niezgrzebna ani nieczesana - - Pozostała15) |
123 |
| 5301 10 00 | - Len surowy lub roszony |
124 |
| 5302 10 00 | - Konopie siewne, surowe lub roszone |
125 |
| ex 5305 | Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 1900 i 5305 29 00 |
bez względu na kod CN | Sznurek do maszyn rolniczych |
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie
Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN
1) wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki
2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń
3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych
4) wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne
5) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych
6) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych
(z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe
7) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów
8) wyłącznie kreda mielona, nawozowa
9) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus
10) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa
11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)
12) z wyłączeniem chlorku potasu
13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych
14) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej
15) wyłącznie wełna szarpana
- Data ogłoszenia: 2004-04-28
- Data wejścia w życie: 2004-05-01
- Data obowiązywania: 2008-01-01
- Dokument traci ważność: 2008-05-01
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 27 maja 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 27 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 22 grudnia 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 31 grudnia 2007 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA