REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 87 poz. 826

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 22 kwietnia 2004 r.

w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.

Minister Finansów: w z. E. Mucha

 

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej – finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).

Załącznik 1. [WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 22 kwietnia 2004 r. (poz. 826)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

1

 

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe

2

 

0102

Bydło żywe

3

 

0103

Trzoda chlewna żywa

4

 

0104

Owce i kozy, żywe

5

 

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domcsticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

*

0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

 

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

 

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

 

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

 

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

 

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub

 

 

 

zamrożone

12

 

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

 

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

14

 

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

15

*

0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

16

 

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

17

 

0301

Ryby żywe

18

 

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

19

 

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

 

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

 

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia: mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

 

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

 

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

 

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

25

 

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

26

 

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

27

 

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru, lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

28

 

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

29

 

0406

Sery i twarogi

30

 

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

31

 

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

32

 

0409 00 00

Miód naturalny

33

 

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

34

 

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

35

 

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi

36

 

0601

Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212

37

 

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

38

 

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

39

 

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

40

 

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

41

 

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

42

 

0704

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone

43

 

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

44

 

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

45

 

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

46

 

0708

Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone

47

 

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

48

 

0710

Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

49

ex*

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3) - z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90

50

 

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone

51

 

0713

Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

52

 

0714

Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca

 

 

 

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

 

 

 

- Orzechy laskowe (Cyrylus spp.):

53

 

0802 21 00

- - W łupinie

54

 

0802 22 00

- - Bez łupiny

 

 

 

- Orzechy włoskie:

55

 

0802 31 00

- - W łupinie

56

 

0802 32 00

- - Bez łupiny

57

 

0806 10

Winogrona:

 

 

 

- Świeże

58

ex

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem
CN 0807 20 00

59

 

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

60

 

0809

Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

61

ex

0810

Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem

 

 

 

CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

62

 

0813

Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem

63

*

0814 00 00

Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami). świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach
konserwujących3)

64

*

0904

Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone4)

65

*

0908

Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony4)

66

*

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)

67

*

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne4)

68

 

1001

Pszenica i meslin

69

 

1002 00 00

Żyto

70

 

1003 00

Jęczmień

71

 

1004 00 00

Owies

72

 

1005

Kukurydza

73

ex

1006

Ryż - z wyłączeniem CN 1006 30 i 1006 40 00

74

 

1007 00

Ziarno sorgo

75

 

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

76

 

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

77

 

1102

Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin

78

 

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

79

 

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

80

 

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

81

 

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

82

 

1108

Skrobie; inulina

83

 

1109 00 00

Gluten pszenny, nawet suszony

84

 

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

85

 

1203 00 00

Kopra

86

 

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

87

 

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

88

 

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

89

 

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

90

 

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

91

 

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

 

 

 

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone: pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

92

 

1212 30 00

- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włącznie z nektarynkami) i

93

 

1212 91

śliwek

 

 

 

- - Burak cukrowy

94

 

1212 99

- - Pozostałe

95

 

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

96

ex

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10

97

ex

1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 14 00 i 1302 19

98

ex

1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:

 

 

 

- Pozostałe

99

 

1502 00 90

 

100

*

1503 00

Stearyna smakowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane lub nieprzygotowane inaczej5)

101

*

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

102

*

1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

103

*

1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

 

 

 

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

104

*

1508 90 90

- - Pozostałe5)

 

 

 

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

105

 

1509 90 00

- Pozostałe5)

106

*

1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095)

107

*

1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie5)

108

*

1512

Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

109

*

1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

110

ex*

1514

Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) – z wyłączeniem
CN 1514 11 10 i 1514 19 10

111

*

1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)

 

*

 

- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje5)

112

 

1516 10

 

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

113

*

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne

 

 

 

tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 15165)

114

 

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

115

 

1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane

116

 

1604

Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

117

 

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

118

ex

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00

119

 

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

120

 

1703

Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

121

 

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

122

 

1902

Makarony, nawet gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

123

 

1903 00 00

Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

124

 

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:

125

 

1905 90 30

- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu

126

 

1905 90 60

- - - - Z dodatkiem środka słodzącego

127

*

2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym3)

128

*

2002

Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3)

129

*

2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym3)

130

*

2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063)

131

*

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20063)

132

*

2006 00

Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)3)

133

 

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

134

*

2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone3)

135

 

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

136

 

2101 30

- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

137

ex

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda – z wyłączeniem CN 2103 30 90

138

 

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

139

 

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

140

 

2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

 

 

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:

- Pozostałe

141

 

2202 90

 

142

 

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki

143

 

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane

144

ex

2303

Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek – z wyłączeniem CN 2303 20

145

 

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

146

 

2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

147

ex

2401

Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe – z wyłączeniem
CN 2401 30 00

148

*

2509 00 00

Kreda6)

149

*

2518 10 00

Dolomit niekalcynowany ani niespiekany7)

150

 

 

Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825

 

 

2522

 

 

 

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe8)

151

*

2530 90 98

 

152

 

2703 00 00

Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany

153

*

2802 00 00

Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna9)

154

 

2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:

155

 

2903 51 00

- - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan

156

 

2903 59

- - Pozostałe

 

 

 

Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

157

 

2903 62 00

- - Heksachlorobenzen i DDT(1,1,1-trichloro-2,2-bis
(p-chlorofenylo)etan)

158

*

2918

Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne10)

159

*

2922

Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną10)

160

*

2923

Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie10)

161

*

2924

Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego10)

 

 

 

Organiczne związki siarki:

162

 

2930 90 13

- - Cysteina i cystyna

163

 

2930 90 16

- - Pochodne cysteiny lub cystyny

164

*

2932

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu10)

165

*

2933

Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu10)

166

*

2934

Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne10)

167

*

2935 00

Sulfonamidy10)

168

*

2936

Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku10)

169

*

2937

Hormony, prostaglandyny, tromboksany i Ieukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony10)

170

*

2938

Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne10)

171

*

2940 00 00

Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 293910)

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

172

*

2941

Antybiotyki10)

173

*

3001

Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i niesproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10)

174

*

3002

Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne10)

175

*

3003

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano dla celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10)

176

*

3004

Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej10)

177

*

3005

Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, przylepne plastry, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych10)

178

*

3006

Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu10)

179

 

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

180

ex

* 3102

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe11) – z wyłączeniem
CN 3102 50 10

181

 

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

182

*

3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12)

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

183

*

3105

Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13)

184

*

3407 00 00

Pasty modelarskie, nawet do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako „wosk dentystyczny” lub jako „dentystyczny materiał formierski”. pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie: pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia)14)

185

ex

3502

Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin – z wyłączeniem CN 3502 20

 

 

 

- Żelatyna i jej pochodne15)

186

*

3503 00 10

 

187

 

3505 10

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane

188

 

3507

Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 

 

 

Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, wykonane z innych materiałów niż papier, tektura lub tkanina:

 

 

 

- Do promieni rentgenowskich

189

 

3701 10 10

- - Do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii

 

 

 

Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tkanina:

190

*

3702 10 00

- Do promieni rentgenowskich16)

191

*

3808

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)17)

192

*

3821 00 00

Gotowe pożywki do hodowli mikroorganizmów18)

193

 

3822 00 00

Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach oraz dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do zastosowania w produkcji leków dla ludzi, objętych pozycją 300419)

194

*

38249061

195

*

3824 90 62

- - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin10)

196

*

3824 90 64

- - - - Pozostałe10)

197

*

4009

Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze)20)

198

 

4014

Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włączając odciągacze do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu

199

 

4015 11 00

Rękawiczki:

 

 

 

- - Chirurgiczne

200

*

4115 20 00

- Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej21)

201

 

4401 10 00

- Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek lub w podobnych postaciach

 

 

 

Pozostałe artykuły z drewna:

202

*

4421 90 98

- - Pozostałe22)

203

 

4818 40

- Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne

204

*

4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach23)

205

*

4902

Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe24)

206

 

4903 00 00

Książki obrazkowe dla dzieci, do rysowania lub kolorowania

207

 

4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione

208

 

4905

Mapy i mapy hydrograficzne, lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane

209

 

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Wełna:

210

 

5101 19 00

- - Pozostała

211

 

5301 10 00

- Len surowy lub roszony

212

 

5302 10 00

- Konopie siewne, surowe lub roszone

213

ex

5305

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 19 00 i 5305 29 00

214

ex

5601

Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00

215

 

6111

Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt, z dzianin

 

 

 

- - Nity25)

216

*

7318 23 00

 

 

 

 

Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich

 

 

 

- Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie

217

 

8442 30 00

 

218

*

8469

Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8471; maszyny do redagowania tekstów26)

219

*

8471

Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do tych maszyn; czytniki magnetyczne lub optyczne; maszyny do zapisywania zakodowanych danych na nośnikach danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone27)

220

 

8713

Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób

221

 

9001 30 00

- Soczewki kontaktowe

222

 

9001 40

- Soczewki okularowe szklane

223

 

9001 50

- Soczewki okularowe z pozostałych materiałów

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

 

 

 

Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:

224

*

9018 31

- - Strzykawki, z igłami lub bez28)

225

*

9018 32 10

- - - Metalowe igły do zastrzyków28)

226

*

9018 32 90

- - - Igły chirurgiczne28)

227

*

9018 39 00

- - Pozostałe28)

228

 

9018 90 10

- - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi

229

 

9018 90 50

- - Aparatura do transfuzji

230

 

9021

Przyrządy ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny (łubki) i pozostałe przyrządy stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe przyrządy zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa

231

*

9602 00 00

Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny29)

bez względu na i Kod CN

1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

 

 

 

2. Sznurek do maszyn rolniczych

 

 

 

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) – wyłącznie:

 

 

 

1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,

 

 

 

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,

 

 

 

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki „ZUBER”

 

 

 

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

 

 

 

5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a

 

 

 

6. Obuwie dziecięce

 

1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

4) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

5) wyłącznie jadalne

6) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

7) wyłącznie mączka dolomitowa

8) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

9) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

10) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych

14) wyłącznie do stosowania w dentystyce

15) z wyłączeniem klejów kazeinowych

16) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m

17) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

18) wyłącznie dla farmacji

19) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

20) wyłącznie węże medyczne

21) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

22) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów

24) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

25) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

26) wyłącznie maszyny dla niewidomych

27) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

28) z wyłączeniem weterynaryjnych

29) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

Załącznik 2. [WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %]

Załącznik nr 2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

 

0101

Konie, osły , muły i osłomuły, żywe

2

 

0102

Bydło żywe

3

 

0103

Trzoda chlewna żywa

4

 

0104

Owce i kozy, żywe

5

 

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki

6

*

0106

Pozostałe zwierzęta żywe1)

7

 

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

8

 

0202

Mięso z bydła, zamrożone

9

 

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

10

 

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

11

 

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

12

 

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

13

 

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

14

 

0208 10

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

- Z królików lub zajęcy

15

 

0208 90

- Pozostałe

16

 

0209 00

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

17

 

0301

Ryby żywe

18

 

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

 

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

19

 

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

20

 

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

21

 

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

22

 

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

23

 

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wodne bezkręgowce inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki z wodnych bezkręgowców, innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi

24

ex

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30

25

 

0407 00

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane

26

 

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego

27

 

0409 00 00

Miód naturalny

28

 

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

29

*

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści2)

30

*

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone2)

31

*

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów2)

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

32

*

0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów2)

33

*

0510 00 00

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i pozostałe wyroby zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone, lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)

34

*

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2)

35

 

0601

Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie inne niż objęte pozycją 1212

36

 

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia

37

 

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

38

 

0604

Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

39

 

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

40

 

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

41

 

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

42

 

0704

Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone

43

 

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

44

 

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

45

 

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

 

Pozycja

 

Kod CN

Wyszczególnienie

46

 

0708

Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub schłodzone

47

 

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

48

 

0713

Warzywa strączkowe suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

49

 

0714

Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowca

 

 

 

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy laskowe:

 

 

 

- - W łupinie

50

 

0802 21 00

 

51

 

0802 22 00

- - Bez łupiny

 

 

 

- Orzechy włoskie:

52

 

0802 31 00

- - W łupinie

53

 

0802 32 00

- - Bez łupiny

54

 

0806 10

Winogrona:

- Świeże

55

ex

0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem
CN 0807 20 00

56

 

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

57

 

0809

Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

58

ex

0810

Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90

59

*

0904

Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone3)

60

*

0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony3)

61

*

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca3)

62

*

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne3)

63

 

1001

Pszenica i meslin

 

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

64

 

1002 00 00

Żyto

65

 

1003 00

Jęczmień

66

 

1004 00 00

Owies

67

 

1005

Kukurydza

68

 

1006 10

- Ryż niełuskany

69

 

1007 00

Ziarno sorgo

70

 

1008

Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

 

 

 

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

 

 

 

- Ziarna miażdżone i płatkowane:

71

 

1104 19 50

- - - Z kukurydzy

 

 

 

- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

 

 

 

- - Z owsa:

72

 

1104 22 90

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

 

 

 

- - Z kukurydzy:

73

 

1104 23 90

- - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

 

 

 

- - - Z jęczmienia:

74

 

1104 29 07

- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie

 

 

 

- - - Pozostałe:

 

 

 

- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet krojone lub śrutowane:

75

 

1104 29 11

- - - - - Z pszenicy

76

 

1104 29 15

- - - - - Z żyta

 

 

 

- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:

77

 

1104 29 51

- - - - - Z pszenicy

78

 

1104 29 55

- - - - - Z żyta

79

 

1104 29 59

- - - - - - - Pozostałe

80

 

1201 00

Nasiona soi, nawet łamane

81

 

1203 00 00

Kopra

82

 

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

83

 

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

 

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

84

 

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

85

 

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

86

 

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

87

 

1210

Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina

88

 

1211

Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

 

 

 

Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

- Pozostałe:

89

 

1212 91

- - Burak cukrowy

90

 

1212 99

- - Pozostałe

91

 

1213 00 00

Słoma i plewy zbóż. niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

92

ex

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10

93

 

1301

Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice
(na przykład balsamy)

94

 

1401 20 00

- Trzcinopalmy

95

 

1402 00 00

Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyściełania lub wypychania (na przykład kapok, włosie roślinne, trawa morska), nawet pakowane w warstwy, na nośniku lub bez nośnika

96

 

ex 1404

Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1404 20 00

97

 

ex 1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1 503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90

 

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

98

ex

1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 -
z wyłączeniem CN 1502 00 10

99

 

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

100

 

1516 10

- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje

101

*

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki4)

102

*

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane5)

103

*

2308 00

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone6)

104

*

2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt7)

105

 

2401 10

- Tytoń nieodżyłowany

106

 

2401 20

- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany

107

*

2509 00 00

Kreda8)

108

*

2530 90 98

Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe9)

109

*

2814

Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym10)

110

 

3101 00 00

Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą, poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego

111

ex

*3102

Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem
CN 3102 50 1011)

112

 

3103

Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne

113

*

3104

Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne12)

 

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

114

*

3105

Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg13)

115

ex

3502

Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające, w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin -
z wyłączeniem CN 3502 20

116

 

3503 00 10

- Żelatyna i jej pochodne

117

 

3507 10 00

- Podpuszczka i jej koncentraty

118

*

3808

Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci albo w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów i artykułów
(na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)14)

119

 

4001 30 00

- Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne

120

 

4501 10 00

- Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony

121

 

5001 00 00

Kokony jedwabników nadające się do motania

122

*

5101 19 00

Wełna, niezgrzebna ani nieczesana

- - Pozostała15)

123

 

5301 10 00

- Len surowy lub roszony

124

 

5302 10 00

- Konopie siewne, surowe lub roszone

125

 

ex 5305

Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) - z wyłączeniem CN 5305 1900 i 5305 29 00

bez względu na kod CN

Sznurek do maszyn rolniczych

 

ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne

5) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

6) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych
(z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

7) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

8) wyłącznie kreda mielona, nawozowa

9) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

10) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych

14) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

15) wyłącznie wełna szarpana

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA