REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2023 poz. 1

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2023/1674

z dnia 19 czerwca 2023 r.

zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2021/630 w odniesieniu do włączenia do wykazu produktów złożonych zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej niektórych wyrobów do smarowania i przetworów do sporządzania napojów zawierających kakao, niektórych przetworów spożywczych otrzymanych ze zbóż lub produktów zbożowych, niektórych przetworów spożywczych otrzymanych z ryżu i innych zbóż, niektórych czipsów i chrupek oraz niektórych sosów i przypraw oraz zmieniające załączniki I i III do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/2122

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 48 lit. d) i h) oraz art. 77 ust. 1 lit. k),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2021/630 (2) ustanawia wykaz produktów złożonych trwałych w temperaturze pokojowej o niskim poziomie ryzyka, które są zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej.

(2)

W rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/625 (3) określono niektóre wymogi dotyczące przesyłek produktów złożonych wprowadzanych do Unii z państw trzecich lub ich regionów. Produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej muszą spełniać te wymogi. Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2292 (4) uchyliło rozporządzenie delegowane (UE) 2019/625 ze skutkiem od dnia 15 grudnia 2022 r. Ponieważ rozporządzenie delegowane (UE) 2021/630 zawiera odesłania do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625, w celu zapewnienia pewności prawa w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2021/630 należy zastąpić odesłanie do uchylonego art. 12 ust. 2 rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/625 odesłaniem do art. 20 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2022/2292 ustanawiającego wymogi dotyczące produktów złożonych wprowadzanych do Unii z państw trzecich lub ich regionów.

(3)

Ponieważ produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej objęte kodami CN 1806 90 60, 1806 90 70, 1904 10, 1904 20, 1904 90, 1905 90, 2005 20 20 i 2103 w postaci niektórych wyrobów do smarowania i przetworów do sporządzania napojów zawierających kakao, niektórych przetworów spożywczych otrzymanych ze zbóż, produktów zbożowych, niektórych przetworów spożywczych otrzymanych z ryżu, niektórych czipsów i chrupek oraz pasty miso zawierającej bulion rybny i sosu sojowego zawierającego bulion rybny stwarzają niskie ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, produkty te powinny również zostać zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej. Krakersy uznaje się za rodzaj herbatników, w związku z czym powinny one również zostać zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej.

(4)

W rozporządzeniu delegowanym Komisji (UE) 2019/2122 (5) ustanowiono przepisy dotyczące przypadków i warunków zwolnienia z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej niektórych kategorii zwierząt i towarów stanowiących część bagażu osobistego pasażerów.

(5)

Ponieważ na mocy niniejszego rozporządzenia niektóre niezawierające mięsa produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej o niskim poziomie ryzyka zostają zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/630, te produkty złożone powinny być również wymienione w części 2 załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/2122 jako zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej. Biorąc pod uwagę, że te ostatnie zmiany są bezpośrednią konsekwencją tych pierwszych, zmiany te należy wprowadzić w jednym akcie prawnym.

(6)

Wykaz produktów zwolnionych z ograniczeń w załączniku III do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/2122 odnosi się do tych samych towarów, jak towary zawarte w wykazie produktów złożonych zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej w załączniku do rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630. Ponieważ na mocy niniejszego rozporządzenia niektóre niezawierające mięsa produkty złożone trwałe w temperaturze pokojowej o niskim poziomie ryzyka dodaje się do załącznika do rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630, należy zmienić również pkt 7 załącznika III do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/2122 i dostosować wykazy zwolnionych produktów złożonych w obu rozporządzeniach delegowanych. Biorąc pod uwagę, że oba wykazy są powiązane pod względem merytorycznym i mają być stosowane równolegle, zmiany do tych wykazów należy wprowadzić w jednym akcie prawnym.

(7)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia delegowane (UE) 2019/2122 i (UE) 2021/630,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2021/630 wprowadza się następujące zmiany:

1)

art. 3 ust. 1 lit. a) ppkt (i) otrzymuje brzmienie:

„(i)

spełniają wymogi dotyczące wprowadzania do Unii określone w art. 20 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2022/2292 (*1);

(*1) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2292 z dnia 6 września 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, i określonych towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 304 z 24.11.2022, s. 1).";"

2)

załącznik zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2019/2122 wprowadza się następujące zmiany:

1)

część 2 załącznika I otrzymuje brzmienie:

CZĘŚĆ 2

Wykaz towarów, które nie są zwolnione z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej, jak przewidziano w art. 7 lit. c)

Kod Nomenklatury scalonej ((*))

Opis

Kwalifikacja i wyjaśnienia

ex rozdział 2

(0201 -0210 )

Mięso i podroby jadalne

Wszystko, z wyjątkiem żabich udek (kod CN 0208 90 70 )

0401 -0406

Produkty mleczarskie

Wszystko

ex 0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

Wszystkie, oprócz osłonek

ex 0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3 w części 2 sekcja 1 załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, nienadające się do spożycia przez ludzi

Tylko karma dla zwierząt domowych

1501 00

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503

Wszystko

1502 00

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503

Wszystko

1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej

Wszystko

1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

Wszystko

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów, krwi lub owadów; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

Wszystkie, oprócz owadów

1602

Pozostałe mięso, podroby, krew lub owady, przetworzone lub zakonserwowane

Wszystkie, oprócz owadów

1702 11 00

1702 19 00

Laktoza i syrop laktozowy

Wszystko

ex 1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 , niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Tylko przetwory zawierające mięso i/lub mleko

ex 1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

Przetwory zawierające mięso i/lub mleko, oprócz trwałych w temperaturze pokojowej makaronów, makaronu typu nitki (noodle) i kuskusu niezawierających mięsa ((**))

ex 1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby

Przetwory zawierające mięso i/lub mleko, oprócz trwałych w temperaturze pokojowej chleba, bułek, ciast i ciastek, gotowego pieczywa cukierniczego, herbatników (w tym krakersów), gofrów i wafli, sucharków, tostów z chleba i podobnych wyrobów tostowych oraz chipsów i chrupek niezawierających mięsa ((***))

ex 2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 ((****))

Tylko przetwory zawierające mięso i/lub mleko

ex 2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006

Przetwory zawierające mięso i/lub mleko, oprócz trwałych w temperaturze pokojowej czipsów i chrupek ziemniaczanych nadających się do bezpośredniego spożycia i niezawierających mięsa ((*****))

ex 2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda

Tylko przetwory zawierające mięso i/lub mleko

ex 2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

Przetwory zawierające mięso i/lub mleko, oprócz trwałych w temperaturze pokojowej bulionów i przypraw do zup pakowanych z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego i niezawierających mięsa ((******))

ex 2105 00

Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

Tylko przetwory zawierające mleko

ex 2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

Przetwory zawierające mięso i/lub mleko, oprócz trwałych w temperaturze pokojowej suplementów diety pakowanych z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego zawierających przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym glukozaminę, chondroitynę lub chitozan) i niezawierających mięsa ((*******))

ex 2309

Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

Tylko karma dla zwierząt domowych, gryzaki dla psów i mieszaniny mączek zawierające mięso i/lub mleko

Uwagi:

1.

Kolumna 1: Jeżeli kontroli muszą być poddane tylko niektóre produkty w ramach danego kodu, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie zawarto żadnych szczegółowych podpodziałów, kod jest oznaczony »ex« (np. ex 19 01: należy uwzględnić tylko przetwory zawierające mięso i/lub mleko).

2.

Kolumna 2: Opis towarów jest zgodny z kolumną zawierającą opisy w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87.

3.

Kolumna 3: Kolumna zawiera szczegółowe informacje dotyczące produktów objętych daną pozycją.

2)

pkt 7 załącznika III otrzymuje brzmienie:

„7. Produkty zwolnione z ograniczeń

Następujące produkty są zwolnione z przepisów określonych w pkt 1-6, pod warunkiem że spełniają wymogi art. 3 ust. 1 lit. a) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630:

-

wyroby cukiernicze (w tym cukierki), biała czekolada i pozostałe przetwory spożywcze, niezawierające kakao oraz wyroby cukiernicze (w tym cukierki), czekolada i inne przetwory spożywcze, wyroby do smarowania oraz przetwory do sporządzania napojów, zawierające kakao,

-

makarony, makaron typu nitki (noodle) i kuskus,

-

przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych, przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych (na przykład śniadaniowe przetwory zbożowe, muesli, granola) i przetwory spożywcze otrzymane z ryżu i innych zbóż,

-

chleb, bułki, ciasta i ciastka, gotowe pieczywo cukiernicze, herbatniki (w tym krakersy), gofry i wafle, sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe oraz czipsy i chrupki (w tym czipsy i chrupki ziemniaczane),

-

oliwki nadziewane rybami,

-

ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej),

-

cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty,

-

pasta miso zawierająca niewielką ilość bulionu rybnego i sos sojowy zawierający niewielką ilość bulionu rybnego,

-

buliony i przyprawy do zup pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego,

-

suplementy diety pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym glukozaminę, chondroitynę lub chitozan),

-

likiery i kordiały.

Produkty złożone mające w składzie jako produkty pochodzenia zwierzęcego wyłącznie enzymy, środki aromatyzujące, dodatki lub witaminę D3 są zwolnione z przepisów określonych w pkt 1-6, pod warunkiem że spełniają wymogi art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia delegowanego (UE) 2021/630.".

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 19 czerwca 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.

(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2021/630 z dnia 16 lutego 2021 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i zmieniające decyzję Komisji 2007/275/WE (Dz.U. L 132 z 19.4.2021, s. 17).

(3) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/625 z dnia 4 marca 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt i towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 131 z 17.5.2019, s. 18).

(4) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2022/2292 z dnia 6 września 2022 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do wymogów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, i określonych towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 304 z 24.11.2022, s. 1).

(5) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/2122 z dnia 10 października 2019 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii zwierząt i towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i w odniesieniu do określonych kontroli bagażu osobistego pasażerów i małych przesyłek towarów wysyłanych do osób fizycznych i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu oraz zmieniające rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 (Dz.U. L 321 z 12.12.2019, s. 45).

((*)) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1).

((**)) Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2021/630 z dnia 16 lutego 2021 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w odniesieniu do niektórych kategorii towarów zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej i zmieniającym decyzję Komisji 2007/275/WE (Dz.U. L 132 z 19.4.2021, s. 17).

((***)) Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/630.

((****)) Pozycja 2006 brzmi: »warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)«.

((*****)) Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/630.

((******)) Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/630.

((*******)) Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym (UE) 2021/630.";

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK

Wykaz produktów złożonych zwolnionych z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej (art. 3)

W niniejszym wykazie ujęte są produkty złożone, zgodnie z Nomenklaturą scaloną (CN) stosowaną w Unii, które nie muszą być poddawane kontrolom urzędowym w punktach kontroli granicznej.

Uwagi dotyczące tabeli:

Kolumna (1) - kod CN

Kolumna ta zawiera kod CN. Nomenklatura scalona (CN), ustanowiona rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87, opiera się na zharmonizowanym systemie oznaczania i kodowania towarów (»system zharmonizowany (HS)«) opracowanym przez Radę Współpracy Celnej, obecnie Światową Organizację Celną, i zatwierdzonym decyzją Rady 87/369/EWG (1). W Nomenklaturze scalonej powtarza się pozycje i podpozycje HS do sześciu cyfr. Cyfry siódma i ósma określają kolejne podpozycje CN.

W przypadku użycia kodu cztero-, sześcio- lub ośmiocyfrowego nieoznaczonego jako »ex«, i o ile nie określono inaczej, wszystkie produkty złożone objęte kodem zaczynającym się od tych czterech, sześciu lub ośmiu cyfr lub składającym się z nich nie muszą być poddawane kontrolom urzędowym w punktach kontroli granicznej.

W przypadku gdy tylko niektóre określone produkty złożone w ramach danego cztero-, sześcio- lub ośmiocyfrowego kodu zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, a w ramach tego kodu nie istnieje żaden wyróżniony podpodział w Nomenklaturze scalonej, wówczas kod jest oznaczony jako »ex«. Na przykład, jeżeli chodzi o »ex 2001 90 65«, kontrole w punktach kontroli granicznej nie są wymagane w odniesieniu do produktów wymienionych w kolumnie 2.

Kolumna (2) - objaśnienia

Kolumna ta zawiera szczegółowe informacje na temat produktów złożonych objętych zwolnieniem z kontroli urzędowych w punktach kontroli granicznej.

Kody CN

Objaśnienia

(1)

(2)

1704 , ex 1806

wyroby cukiernicze (w tym cukierki) i biała czekolada, niezawierające kakao, oraz wyroby cukiernicze (w tym cukierki), czekolada i inne przetwory spożywcze, wyroby do smarowania oraz przetwory do sporządzania napojów, zawierające kakao, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 1902 19 , ex 1902 30 , ex 1902 40

Makarony, makarony typu nitki (noodle) i kuskus, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 1904 10 , ex 1904 20 , ex 1904 90

przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych, przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a) (na przykład śniadaniowe przetwory zbożowe, muesli, granola).

Przetwory spożywcze otrzymane z ryżu i innych zbóż, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 1905 10 , ex 1905 20 , ex 1905 31 , ex 1905 32 , ex 1905 40 , ex 1905 90

Chleb, bułki, ciasta i ciastka, gotowe pieczywo cukiernicze, herbatniki (w tym krakersy), gofry i wafle, sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe oraz czipsy i chrupki, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2001 90 65 , ex 2005 70 00 , ex 1604

Oliwki nadziewane rybami, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2005 20 20

Czipsy i chrupki ziemniaczane nadające się do bezpośredniego spożycia, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej), spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2103

Pasta miso zawierająca niewielką ilość bulionu rybnego i sos sojowy zawierający niewielką ilość bulionu rybnego, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2104

Buliony i przyprawy do zup pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2106

Suplementy diety pakowane z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym glukozaminę, chondroitynę lub chitozan), spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

ex 2208 70

Likiery i kordiały spełniające wymogi art. 3 ust. 1 lit. a).

"

(1) Decyzja Rady 87/369/EWG z dnia 7 kwietnia 1987 r. dotycząca zawarcia Międzynarodowej Konwencji w sprawie Zharmonizowanego Systemu Oznaczania i Kodowania Towarów oraz Protokołu zmian do tej Konwencji (Dz.U. L 198 z 20.7.1987, s. 1).

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA