REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2014 poz. 58

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 246/2014

z dnia 13 marca 2014 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych środków aromatyzujących

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.

(2)  Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 (3) przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie ze wspólną procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.

(4) Część A unijnego wykazu zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie zakończył oceny lub zwrócił się o dostarczenie dodatkowych danych naukowych w celu zakończenia oceny. W odniesieniu do 19 substancji osoby odpowiedzialne za wprowadzenie do obrotu substancji aromatyzujących wycofały swoje wnioski. Przedmiotowe substancje aromatyzujące należy zatem usunąć z unijnego wykazu.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(6) Na podstawie art.  30 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 substancje aromatyczne niewłączone do unijnego wykazu mogą być wprowadzane do obrotu jako takie i stosowane w środkach spożywczych i na ich powierzchni do dnia 22 października 2014  r. Ponieważ substancje aromatyczne zostały już wprowadzone do obrotu w państwach członkowskich oraz aby zapewnić sprawne przejście do unijnej procedury udzielania pozwoleń, w odniesieniu do żywności zawierającej te substancje ustanowiono środki przejściowe w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 873/2012 (4).

(7)  Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 marca 2014 r.

 

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1)  Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.

(2)  Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).

(4)  Rozporządzenie Komisji (UE) nr 873/2012 z dnia 1 października 2012  r. w sprawie środków przejściowych dotyczących unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych wskazanego w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 162).

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 skreśla się następujące pozycje:

„ 01.015

Winylobenzen

100-42-5

 

11022

 

 

1

EFSA

02.122

p-Menta-1,8(10)-dien-9-ol

3269-90-7

 

 

 

 

2

EFSA

09.809

Octan p-menta-1,8(10)-dien-9-ylu

15111-97-4

 

10743

 

 

2

EFSA

12.114

Trisiarczek dietylu

3600-24-6

1701

11451

 

 

4

EFSA

12.120

2,8-Epitio-p-mentan

68398-18-5

1685

 

 

 

4

EFSA

12.159

Metanotiosulfonian metylu

2949-92-0

 

11520

 

 

3

EFSA

12.256

Trisiarczek etylu propylu

31499-70-4

1695

 

 

 

4

EFSA

12.272

Propanotiosulfonian propylu

1113-13-9

1702

 

 

 

3

EFSA

13.029

2,5-Dimetylofuran

625-86-5

1488

2208

 

 

3

EFSA

13.030

2-Metylofuran

534-22-5

1487

2209

 

 

3

EFSA

13.092

2-Etylofuran

3208-16-0

1489

11706

 

 

3

EFSA

14.145

Aldehyd pirolo-2-karboksylowy

1003-29-8

 

11393

 

 

4

EFSA

14.163

Aldehyd 1-metylopirolo-2- karboksylowy

1192-58-1

 

 

 

 

4

EFSA

14.169

Aldehyd 1-etylo-2-pirolokarboksylowy

2167-14-8

 

 

 

 

4

EFSA

15.064

2,5-Dimetylotiofen

638-02-8

 

 

 

 

4

EFSA

15.072

2-Etylotiofen

872-55-9

 

11614

 

 

4

EFSA

15.091

2-Metylotiofen

554-14-3

 

11631

 

 

4

EFSA

15.092

3-Metylotiofen

616-44-4

 

11632

 

 

4

EFSA

16.124

(1R,2S,5R)-N-cyklopropylo-5-metylo-2-izopropylocykloheksanokarboksyamid

73435-61-7

 

 

 

 

1

EFSA”

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA