REKLAMA
Akty ujednolicone - rok 2011 nr 296 poz. 29
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1161/2011
z dnia 14 listopada 2011 r.
zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 953/2009 w odniesieniu do wykazów składników mineralnych, które można dodawać do żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (1), w szczególności jej art. 4 ust. 5,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (2), w szczególności jego art. 3 ust. 3,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (3), w szczególności jej art. 4 ust. 3,
po konsultacji z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane w produkcji suplementów żywnościowych. Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1170/2009 (4) zastąpiono załączniki I i II do dyrektywy 2002/46/WE. Zmiany do wykazu ustanowionego w załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE, zmienionej wspomnianym rozporządzeniem, należy przyjmować zgodnie z wymogami ustanowionymi w art. 4 tej dyrektywy oraz zgodnie z procedurą, o której mowa w jej art. 13 ust. 3.
(2) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być dodawane do żywności.
(3) W załączniku do rozporządzenia Komisji (WE) nr 953/2009 (5) ustanowiono wykaz substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
(4) EFSA poddał ocenie nowe składniki mineralne pod kątem ich stosowania w żywności. Składniki, w odniesieniu do których EFSA wyraził pozytywną opinię, należy dodać do wykazów we wspomnianych aktach.
(5) Przeprowadzono konsultacje z zainteresowanymi stronami za pośrednictwem Grupy Doradczej ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin i uwzględniono otrzymane opinie.
(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywę 2002/46/WE, rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 oraz rozporządzenie (WE) nr 953/2009.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W części B załącznika II do dyrektywy 2002/46/WE wprowadza się następujące zmiany:
a) po pozycji „fosforan żelaza(II)” dodaje się pozycje w brzmieniu:
„fosforan amonu-żelaza(II)
etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza(III)”;
b) po pozycji „sole sodowe kwasu ortofosforowego” dodaje się pozycje w brzmieniu:
„siarczan sodu
siarczan potasu”.
Artykuł 2
W pkt 2 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 wprowadza się następujące zmiany:
a) po pozycji „siarczan żelaza(II)” dodaje się pozycje w brzmieniu:
„fosforan amonu-żelaza(II)
etylenodiaminotetraoctan sodu-żelaza(III)”;
b) po pozycji „siarczan chromu(III) i jego sześciowodzian” dodaje się pozycję w brzmieniu:
„ pikolinian chromu”.
Artykuł 3
W kategorii 2 (Składniki mineralne) załącznika do rozporządzenia (WE) nr 953/2009 wprowadza się następujące zmiany:
a) po pozycji „siarczan żelazawy” dodaje się pozycje w brzmieniu:
„fosforan amonowo-żelazawy | x |
|
etylenodiaminotetraoctan sodowo-żelazowy | x” ; |
|
b) po pozycji „siarczan chromu(III) i jego heksahydrat” dodaje się pozycję w brzmieniu:
„pikolinian chromu | x” . |
|
Artykuł 4
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 listopada 2011 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51.
(2) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.
(3) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.
(4) Dz.U. L 314 z 1.12.2009, s. 36.
(5) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.
- Data ogłoszenia: 2011-11-15
- Data wejścia w życie: 2011-12-05
- Data obowiązywania: 2011-12-05
- ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 1925/2006 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- DYREKTYWA 2002/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych
REKLAMA
Akty ujednolicone
REKLAMA
REKLAMA