REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2010 nr 94 poz. 1

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 304/2010

z dnia 9 kwietnia 2010 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2-fenylofenolu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) 2-fenylofenol jest substancją czynną należącą do czwartego etapu programu przeglądu dyrektywy 91/414/EWG (2), w związku z którym dnia 19 grudnia 2008 r. przedstawiono Komisji sprawozdanie z oceny w formie sprawozdania naukowego EFSA dotyczącego 2-fenylofenolu (3). W sprawozdaniu tym zawarto opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanego dalej „Urzędem”, w sprawie konieczności określenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla tej substancji czynnej zgodnie z art. 12 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wniosek o ustanowienie takich NDP.

(2) Urząd zbadał w szczególności ryzyko dla konsumentów i zwierząt. Ocenił reprezentatywne zastosowanie substancji jako środka grzybobójczego stosowanego po zbiorach na owocach cytrusowych i gruszkach, stwierdzając, w oparciu o dostępne informacje, że dla zgłoszonego zastosowania na owocach cytrusowych, polegającego na opryskiwaniu, należy tymczasowo ustalić najwyższy dopuszczalny poziom na 5 mg/kg. Aby potwierdzić ocenę ryzyka, Urząd porosił o potwierdzenie, że metoda analityczna zastosowana do badań pozostałości pozwala na właściwe określenie ilościowe pozostałości 2-fenylofenolu, 2-fenylohydrochinonu i ich koniugatów. Ponadto Urząd stwierdził, że powiadamiający powinien przedłożyć dwa dodatkowe badania pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważne badania trwałości w czasie przechowywania. Jeśli chodzi o zgłoszone zastosowanie na gruszkach, Urząd nie mógł zaproponować NDP, ponieważ przedłożone dane dotyczące pozostałości były niemożliwe do przyjęcia. Wobec braku określonego NDP należy zastosować granicę oznaczalności.

(3) W ocenie ryzyka Urząd uwzględnił najnowsze informacje na temat toksykologicznych właściwości 2-fenylofenolu. Wynika z nich, że dla owoców cytrusowych NDP równy 5 mg/kg jest do przyjęcia w odniesieniu do bezpieczeństwa konsumenta, co stwierdzono na podstawie oceny narażenia konsumenta dla 27 określonych grup europejskich konsumentów. Ocena długotrwałego narażenia w wyniku konsumpcji wszystkich produktów żywnościowych, które mogą zawierać 2-fenylofenol, wykazała, że nie istnieje ryzyko przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania. Jako że ostra dawka referencyjna nie jest w przypadku 2-fenylofenolu konieczna, nie było potrzeby oceniać krótkotrwałego narażenia.

(4) Komisja poprosiła powiadamiającego o przedstawienie swoich uwag w odniesieniu do sprawozdania naukowego EFSA na temat 2-fenylofenolu, w tym uwag dotyczących proponowanych NDP. Powiadamiający przedstawił uwagi, które zostały dokładnie zbadane.

(5) Na podstawie sprawozdania naukowego Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje zmieniony zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2011 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 kwietnia 2010 r.

  W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3)  EFSA Scientific Report (2008) 217, Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2-phenylphenol (Sprawozdanie naukowe EFSA (2008) 217, Wnioski z przeglądu w sprawie oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczące substancji czynnej - 2-fenylofenolu) (sfinalizowano dnia 19 grudnia 2008 r.).

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dla 2-fenylofenolu dodaje się kolumnę w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a)

Suma 2-fenylofenolu, jego soli i koniugatów, wyrażona
jako 2-fenylofenol
100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

 
110000

(i) Owoce cytrusowe

5 (ft)
110010

Grejpfruty

 
110020

Pomarańcze

 
110030

Cytryny

 
110040

Limy (Limonki)

 
110050

Mandarynki

 
110990

Pozostałe

 
120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,1 (*)
120010

Migdały

 
120020

Orzechy brazylijskie

 
120030

Orzechy nerkowca

 
120040

Kasztany jadalne

 
120050

Orzechy kokosowe

 
120060

Orzechy laskowe

 
120070

Orzechy makadamia

 
120080

Orzeszki pekan

 
120090

Orzeszki sosnowe

 
120100

Pistacje

 
120110

Orzechy włoskie

 
120990

Pozostałe

 
130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,05 (*)
130010

Jabłka

 
130020

Gruszki

 
130030

Pigwy

 
130040

Nieszpułka zwyczajna

 
130050

Nieśplik japoński

 
130990

Pozostałe

 
140000

(iv) Owoce pestkowe

0,05 (*)
140010

Morele

 
140020

Wiśnie i czereśnie

 
140030

Brzoskwinie

 
140040

Śliwki

 
140990

Pozostałe

 
150000

(v) Jagody i drobne owoce

0,05 (*)
151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

 
151010

Winogrona stołowe

 
151020

Winogrona do produkcji wina

 
152000

b) Truskawki

 
153000

c) Owoce leśne

 
153010

Jeżyny

 
153020

Jeżyny popielice

 
153030

Maliny

 
153990

Pozostałe

 
154000

d) Inne drobne owoce i jagody

 
154010

Borówki amerykańskie

 
154020

Żurawiny

 
154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

 
154040

Agrest

 
154050

Róża dzika

 
154060

Morwy

 
154070

Głóg (mediterranean medlar)

 
154080

Bez czarny

 
154990

Pozostałe

 
160000

(vi) Owoce różne

0,05 (*)
161000

a) Z jadalną skórką

 
161010

Daktyle

 
161020

Figi

 
161030

Oliwki stołowe

 
161040

Kumkwat

 
161050

Karambola

 
161060

Kaki (Szaron, Persymon)

 
161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)

 
161990

Pozostałe

 
162000

b) Z niejadalną skórką, małe

 
162010

Kiwi

 
162020

Liczi (śliwa chińska)

 
162030

Owoce męczennicy

 
162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

 
162050

Caimito

 
162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki)

 
162990

Pozostałe

 
163000

c) Z niejadalną skórką, duże

 
163010

Awokado

 
163020

Banany

 
163030

Mango

 
163040

Papaja

 
163050

Granaty

 
163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

 
163070

Guajawa

 
163080

Ananasy

 
163090

Chlebowiec właściwy

 
163100

Durian (Rościan)

 
163110

Flaszowiec miękkociernisty

 
163990

Pozostałe

 
200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

0,05 (*)
210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

 
211000

a) Ziemniaki

 
212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

 
212010

Maniok

 
212020

Słodkie ziemniaki

 
212030

Pochrzyn

 
212040

Maranta trzcinowata

 
212990

Pozostałe

 
213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

 
213010

Buraki

 
213020

Marchew

 
213030

Seler korzeniowy

 
213040

Chrzan

 
213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

 
213060

Pasternak

 
213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

 
213080

Rzodkiewka

 
213090

Salsefia

 
213100

Brukiew

 
213110

Rzepa

 
213990

Pozostałe

 
220000

(ii) Warzywa cebulowe

 
220010

Czosnek

 
220020

Cebula

 
220030

Szalotka

 
220040

Dymka

 
220990

Pozostałe

 
230000

(iii) Warzywa owocowe

 
231000

a) Rośliny psiankowate

 
231010

Pomidory

 
231020

Papryka

 
231030

Bakłażan

 
231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

 
231990

Pozostałe

 
232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

 
232010

Ogórki

 
232020

Korniszon

 
232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

 
232990

Pozostałe

 
233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

 
233010

Melony

 
233020

Dynia

 
233030

Arbuz

 
233990

Pozostałe

 
234000

d) Kukurydza cukrowa

 
239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

 
240000

(iv) Warzywa kapustne

 
241000

a) Kapustne kwitnące

 
241010

Brokuły

 
241020

Kalafiory

 
241990

Pozostałe

 
242000

b) Kapustne głowiaste

 
242010

Brukselka

 
242020

Kapusta głowiasta

 
242990

Pozostałe

 
243000

c) Kapustne liściowe

 
243010

Kapusta pekińska

 
243020

Jarmuż

 
243990

Pozostałe

 
244000

d) Kalarepa

 
250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

 
251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe, w tym kapustne

 
251010

Roszpunka warzywna

 
251020

Sałata

 
251030

Endywia

 
251040

Rzeżucha

 
251050

Gorycznik wiosenny

 
251060

Rokietta siewna, rukola

 
251070

Gorczyca sarepska

 
251080

Liście i pędy kapustnych

 
251990

Pozostałe

 
252000

b) Szpinak i podobne (liście)

 
252010

Szpinak

 
252020

Portulaka pospolita

 
252030

Boćwina

 
252990

Pozostałe

 
253000

c) Liście winorośli

 
254000

d) Rukiew wodna

 
255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

 
256000

f)  Zioła

 
256010

Trybula

 
256020

Szczypiorek

 
256030

Liście selera

 
256040

Pietruszka – nać

 
256050

Szałwia

 
256060

Rozmaryn

 
256070

Tymianek

 
256080

Bazylia

 
256090

Liście laurowe

 
256100

Estragon

 
256990

Pozostałe

 
260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

 
260010

Fasola (w strąkach)

 
260020

Fasola (bez strąków)

 
260030

Groch (w strąkach)

 
260040

Groch (bez strąków)

 
260050

Soczewica

 
260990

Pozostałe

 
270000

(vii) Warzywa łodygowe (świeże)

 
270010

Szparagi

 
270020

Karczochy

 
270030

Seler

 
270040

Koper włoski

 
270050

Karczochy kuliste

 
270060

Por

 
270070

Rabarbar

 
270080

Pędy bambusa

 
270090

Rdzenie palmowe

 
270990

Pozostałe

 
280000

(viii) Grzyby

 
280010

Uprawne

 
280020

Dzikie

 
280990

Pozostałe

 
290000

(ix) Wodorosty morskie

 
300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE

0,05 (*)
300010

Fasola

 
300020

Soczewica

 
300030

Groch

 
300040

Łubin

 
300990

Pozostałe

 
400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

 
401000

(i) Nasiona oleiste

0,1 (*)
401010

Siemię lnu

 
401020

Orzeszki ziemne

 
401030

Mak

 
401040

Ziarna sezamu

 
401050

Ziarna słonecznika

 
401060

Nasiona rzepaku

 
401070

Ziarna soi

 
401080

Nasiona gorczycy

 
401090

Nasiona bawełny

 
401100

Nasiona dyni

 
401110

Rokosz barwierski

 
401120

Ogórecznik

 
401130

Lnicznik właściwy

 
401140

Konopie

 
401150

Rącznik pospolity

 
401990

Pozostałe

 
402000

(ii) Owoce oleiste

 
402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,05 (*)
402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0,1 (*)
402030

Olejowiec gwinejski

0,1 (*)
402040

Drzewo kapokowe

0,1 (*)
402990

Pozostałe

0,1 (*)
500000

5. ZBOŻA

0,05 (*)
500010

Jęczmień

 
500020

Gryka zwyczajna

 
500030

Kukurydza

 
500040

Proso zwyczajne

 
500050

Owies zwyczajny

 
500060

Ryż

 
500070

Żyto

 
500080

Sorgo

 
500090

Pszenica

 
500990

Pozostałe

 
600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,1 (*)
610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

 
620000

(ii) Ziarna kawy

 
630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

 
631000

a) Kwiaty

 
631010

Kwiaty rumianku

 
631020

Kwiat malwy sudańskiej

 
631030

Płatki róży

 
631040

Kwiaty jaśminu

 
631050

Lipa drobnoziarnista

 
631990

Pozostałe

 
632000

b) Liście

 
632010

Liście truskawki

 
632020

Liście Rooibos

 
632030

Ostrokrzew paragwajski

 
632990

Pozostałe

 
633000

c) Korzenie

 
633010

Korzeń waleriany

 
633020

Korzeń żeń–szenia

 
633990

Pozostałe

 
639000

d) Pozostałe napary ziołowe

 
640000

(iv) Kakao (fermetowane ziarna)

 
650000

(v) Chleb świętojański (St Johns bread)

 
700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

0,1 (*)
800000

8. PRZYPRAWY

0,1 (*)
810000

(i) Nasiona

 
810010

Anyż

 
810020

Czarnuszka siewna

 
810030

Nasiona selera zwyczajnego

 
810040

Kolendra

 
810050

Kmin rzymski

 
810060

Koper ogrodowy

 
810070

Koper włoski

 
810080

Kozieradka pospolita

 
810090

Gałka muszkatołowa

 
810990

Pozostałe

 
820000

(ii) Owoce i jagody

 
820010

Ziele angielskie

 
820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

 
820030

Kminek

 
820040

Kardamon malabarski

 
820050

Jagody jałowca

 
820060

Pieprz (czarny i biały)

 
820070

Wanilia płaskolistna

 
820080

Tamarynd

 
820990

Pozostałe

 
830000

(iii) Kora

 
830010

Cynamon

 
830990

Pozostałe

 
840000

(iv) Korzenie lub kłącza

 
840010

Lukrecja

 
840020

Imbir

 
840030

Kurkuma

 
840040

Chrzan pospolity

 
840990

Pozostałe

 
850000

(v) Pąki

 
850010

Goździki

 
850020

Kapary

 
850990

Pozostałe

 
860000

(vi) Słupki kwiatowe

 
860010

Szafran

 
860990

Pozostałe

 
870000

(vii) Osnówka nasienia

 
870010

Muszkatołowiec korzenny

 
870990

Pozostałe

 
900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*)
900010

Burak cukrowy (korzeń)

 
900020

Trzcina cukrowa

 
900030

Cykoria podróżnik korzenie

 
900990

Pozostałe

 
1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*)
1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, solone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze na ich bazie

 
1011000

a) Świnie

 
1011010

Mięso

 
1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

 
1011030

Wątroba

 
1011040

Nerka

 
1011050

Podroby jadalne

 
1011990

Pozostałe

 
1012000

b) Bydło

 
1012010

Mięso

 
1012020

Tłuszcz

 
1012030

Wątroba

 
1012040

Nerka

 
1012050

Podroby jadalne

 
1012990

Pozostałe

 
1013000

c) Owce

 
1013010

Mięso

 
1013020

Tłuszcz

 
1013030

Wątroba

 
1013040

Nerka

 
1013050

Podroby jadalne

 
1013990

Pozostałe

 
1014000

d) Kozy

 
1014010

Mięso

 
1014020

Tłuszcz

 
1014030

Wątroba

 
1014040

Nerka

 
1014050

Podroby jadalne

 
1014990

Pozostałe

 
1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

 
1015010

Mięso

 
1015020

Tłuszcz

 
1015030

Wątroba

 
1015040

Nerka

 
1015050

Podroby jadalne

 
1015990

Pozostałe

 
1016000

f)  Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

 
1016010

Mięso

 
1016020

Tłuszcz

 
1016030

Wątroba

 
1016040

Nerka

 
1016050

Podroby jadalne

 
1016990

Pozostałe

 
1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane

 
1017010

Mięso

 
1017020

Tłuszcz

 
1017030

Wątroba

 
1017040

Nerka

 
1017050

Podroby jadalne

 
1017990

Pozostałe

 
1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

 
1020010

Bydło

 
1020020

Owce

 
1020030

Kozy

 
1020040

Konie

 
1020990

Pozostałe

 
1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

 
1030010

Kury

 
1030020

Kaczki

 
1030030

Gęsi

 
1030040

Przepiórki

 
1030990

Pozostałe

 
1040000

(iv) Miód

 
1050000

(v) Płazy i gady

 
1060000

(vi) Ślimaki

 
1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

 

(a)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(ft)  NDP ważne do dnia 30 września 2012 r. do czasu przedłożenia i oceny dwóch dodatkowych badań pozostałości na owocach cytrusowych oraz ważnych badań trwałości w czasie przechowywania.”

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA