REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2009 nr 239 poz. 5

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 822/2009

z dnia 27 sierpnia 2009 r.

zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, atrazyny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, fludioksonilu, fluroksypyru, indoksakarbu, mandipropamidu, trijodku potasu, spirotetramatu, tetrakonazolu i tiramu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 396/2005 z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla azoksystrobiny, atrazyny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, indoksakarbu, fluroksypyru, tetrakonazolu i tiramu zostały określone w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP dla fludioksonilu, mandipropamidu i spirotetramatu zostały określone w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Dla trijodku potasu nie określono NDP; substancja ta nie została również wymieniona w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) W kontekście procedury, zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), złożono wniosek na mocy art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 o zmiany dotychczasowych NDP w załącznikach II i III w odniesieniu do zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną – cyprodynil w odniesieniu do ziół, buraków, boćwiny i szpinaku.

(3) W przypadku mankozebu (ditiokarbaminianów) złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do czosnku. W przypadku indoksakarbu złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do malin, jeżyn i brukselki. W przypadku fludioksonilu złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do marchwi, buraków, pasternaku, chrzanu, cebuli, salsefii, pietruszki zwyczajnej (korzenia), szpinaku i boćwiny. W przypadku fluroksypyru złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do porów. W przypadku mandipropamidu złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do gorczycy sarepskiej, liści i pędów kapustnych, szpinaku, portulaki pospolitej i boćwiny. W przypadku spirotetramatu złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, moreli, brzoskwini i winogron. W przypadku tetrakonazolu złożono tego rodzaju wniosek dotyczący stosowania w odniesieniu do moreli.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowej w zakresie stosowania: azoksystrobiny w odniesieniu do owoców męczennicy, cyprodynilu i fludioksonilu w odniesieniu do korzeni stosowanych do naparów ziołowych i przypraw, fluroksypyru w odniesieniu do nasion herbaty i kawy, trijodku potasu w odniesieniu do bananów, melonów i winogron oraz tiramu w odniesieniu do bananów.

(5) W przypadku chlormekwatu jedno z państw członkowskich złożyło wniosek o przedłużenie obowiązującego NDP ograniczonego w czasie, określonego w załączniku II dla gruszek, na podstawie występowania chlormekwatu w środowisku.

(6) Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz w odpowiednich przypadkach dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP. Urząd przekazał te opinie Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości (3).

(8) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na wymienione substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji danych produktów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(9) Co się tyczy trijodku potasu, Urząd uznał, że włączenie tej substancji do załącznika IV jest dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów.

(10) W przypadku atrazyny ustalono tymczasowy NDP dla zbóż do dnia 1 czerwca 2009 r., w oczekiwaniu na dostarczenie przez wnioskodawcę danych potwierdzających dokładny poziom pozostałości.

(11) Wnioskodawca niedawno dostarczył te dane. Ponieważ nie stwierdzono ryzyka dla konsumentów, należy przedłużyć ważność wspomnianego tymczasowego NDP o jeden rok, aby umożliwić Urzędowi ocenę tych danych.

(12) Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 sierpnia 2009 r.

  W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3)  EFSA scientific reports (Sprawozdania naukowe EFSA) dostępne na stronie http://www.efsa.europa.eu
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the setting of an import tolerance for azoxystrobin in passion fruits [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca ustanowienia tolerancji importowej dla azoksystrobiny w owocach męczennicy]. EFSA Scientific Report (2008) 209, 1–25.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for fluroxypyr in leeks [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla fluroksypyru w porach]. EFSA Scientific Report (2008) 211, 1–17.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for thiram in bananas [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla tiramu w bananach]. EFSA Scientific Report (2008) 210, 1–29.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for indoxacarb in Brussels sprouts [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla indoksakarbu w brukselkach]. EFSA Scientific Report (2009) 225, 1–27.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for lambdacyhalothrin in currant (black, red and white) [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów
(PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla lambdacyhalotryny w porzeczkach (czarnych, czerwonych i białych)]. EFSA Scientific Report (2009) 226, 1–26.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRLs for mandipropamid in several leafy vegetables [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR),dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla mandipropamidu w niektórych warzywach liściastych]. EFSA ScientificReport (2009) 229, 1–25.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit on the modification of the existing MRL for tetraconazole in apricots [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów, dotycząca zmiany dotychczasowego NDPdla tetrakonazolu w morelach]. EFSA Scientific Report (2009) 230, 1–25.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for chlormequat in pears [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla chlormekwatu w gruszkach]. EFSA Scientific Report (2009) 232, 1–34.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for dithiocarbamates, expressed as CS2, in garlic [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów(PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla ditiokarbaminianów, wyrażonych jako CS2, w czosnku].EFSA Scientific Report (2009) 237, 1–40.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for fludioxonil in various root vegetables [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR),dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla fludioksonilu w różnych warzywach korzeniowych]. EFSA ScientificReport (2009) 238, 1–27.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRLs for cyprodinil in various crops [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla cyprodynilu w różnych uprawach]. EFSA Scientific Report (2009) 240, 1–26.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the inclusion of potassium triiodide in AnnexIV of Regulation (EC) No 396/2005 [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR),dotycząca włączenia trijodku potasu do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005]. EFSA Scientific Report(2009) 241, 1–20.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRLs for spirotetramat in various fruit crops [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR),dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla spirotetramatu w różnych uprawach owoców]. EFSA Scientific Report(2009) 242, 1–29.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRLs for fludioxonil in spinach and beet leaves (chard) [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów(PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla fludioksonilu w szpinaku i boćwinie]. EFSA Scientific Report(2009) 244, 1–23.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRL for cyprodinil in spinach [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR), dotycząca zmiany dotychczasowego NDP dla cyprodynilu w szpinaku]. EFSA Scientific Report (2009) 245, 1–26.
Reasoned opinion of EFSA prepared by the Pesticides Unit (PRAPeR) on the modification of the existing MRLs for indoxacarb in raspberries and blackberries [Uzasadniona opinia EFSA, opracowana przez Dział Pestycydów (PRAPeR),dotycząca zmiany dotychczasowych NDP dla indoksakarbu w malinach i jeżynach]. EFSA Scientific Report (2009) 246,1–23.

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) Pozycje dotyczące azoksystrobiny, chlormekwatu, cyprodynilu, ditiokarbaminianów, indoksakarbu, fluroksypyru, tetrakonazolu i tiramu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika
(1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY         0,05 (*)      
0110000

(i) Owoce cytrusowe

1 0,05 (*) 0,05 (*) 5 (mz)   0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0110010

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce)

               
0110020

Pomarańcze (Pomarańcza bergamot, pomarańcza gorzka, i podobne mieszańce)

               
0110030

Cytryny (Cedrat, cytryna)

               
0110040

Limy (Limonki)

               
0110050

Mandarynki (Klementynki, tangeriny i podobne mieszańce)

               
0110990

Pozostałe

               
0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*)     0,05 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0120010

Migdały

      0,05 (*)        
0120020

Orzechy brazylijskie

      0,05 (*)        
0120030

Orzechy nerkowca

      0,05 (*)        
0120040

Kasztany jadalne

      0,05 (*)        
0120050

Orzechy kokosowe

      0,05 (*)        
0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

      0,05 (*)        
0120070

Orzechy makadamia

      0,05 (*)        
0120080

Orzeszki pekan

      0,05 (*)        
0120090

Orzeszki sosnowe

      0,05 (*)        
0120100

Pistacje

      0,05 (*)        
0120110

Orzechy włoskie

      0,1 (mz)        
0120990

Pozostałe

      0,05 (*)        
0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,05 (*)   1 5 (ma, mz, me, pr, t, z)     0,3 (*)  
0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

  0,05 (*)       0,5   5
0130020

Gruszki (Gruszka azjatycka)

  0,1 ft       0,3   5
0130030

Pigwy

  0,05 (*)       0,3   0,1 (*)
0130040

Nieszpułka zwyczajna

  0,05 (*)       0,3   0,1 (*)
0130050

Nieśplik japoński

  0,05 (*)       0,3   0,1 (*)
0130990

Pozostałe

  0,05 (*)       0,3   0,1 (*)
0140000

(iv) Owoce pestkowe

0,05 (*) 0,05 (*)            
0140010

Morele

    2 2 (mz, t)   0,3 0,1 3
0140020

Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)

    1 2 (mz, me, pr, t, z)   0,02 (*) 0,02 (*) 3
0140030

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

    2 2 (mz, t)   0,3 0,1 3
0140040

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

    2 2 (mz, me, t, z)   0,02 (*) 0,05 2
0140990

Pozostałe

    0,5 0,05 (*)   0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0150000

(v) Jagody i drobne owoce

  0,05 (*)            
0151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

2   5 5 (ma, mz, me, pr, t, z)   2 0,5  
0151010

Winogrona stołowe

              0,1 (*)
0151020

Winogrona do produkcji wina

              3
0152000

b) Truskawki

2   5 10 (t)   0,02 (*) 0,2 10
0153000

c) Owoce leśne

      0,05 (*)     0,2 0,1 (*)
0153010

Jeżyny

3   10     0,5    
0153020

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki)

0,05 (*)   0,05 (*)     0,02 (*)    
0153030

Maliny (Maliny moroszki)

3   10     0,5    
0153990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*)     0,02 (*)    
0154000

d) Inne drobne owoce i jagody

0,05 (*)           0,2 0,1 (*)
0154010

Borówki amerykańskie (Borówki czarne, Borówki brusznice (borówki czerwone))

    5 5   0,02 (*)    
0154020

Żurawiny

    2 5   0,02 (*)    
0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

    5 5 (mz)   1    
0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

    5 5   1    
0154050

Róża dzika

    5 5   1    
0154060

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”)

    5 5   1    
0154070

Głóg (mediteranean medlar)

    5 5   1    
0154080

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

    2 0,05 (*)   1    
0154990

Pozostałe

    2 5   0,02 (*)    
0160000

(vi) Owoce różne

    0,05 (*)       0,02 (*)  
0161000

a) Z jadalną skórką

0,05 (*)         0,02 (*)   0,1 (*)
0161010

Daktyle

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161020

Figi

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161030

Oliwki stołowe

  0,1 (*)   5 (mz, pr)        
0161040

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat)

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161050

Karambola (Bilimbi)

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161060

Kaki (Szaron, Persymon)

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie), pomerac, różane jabłko Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry)

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0161990

Pozostałe

  0,05 (*)   0,05 (*)        
0162000

b) Z niejadalną skórką, małe

  0,05 (*)   0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0162010

Kiwi

0,05 (*)              
0162020

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi))

0,05 (*)              
0162030

Owoce męczennicy

4              
0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0,05 (*)              
0162050

Caimito

0,05 (*)              
0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

0,05 (*)              
0162990

Pozostałe

0,05 (*)              
0163000

c) Z niejadalną skórką, duże

  0,05 (*)            
0163010

Awokado

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

2     2 (mz, me)   0,2   0,2
0163030

Mango

0,2     2 (mz)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163040

Papaja

0,2     7 (mz)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163050

Granaty

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163070

Guajawa

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163080

Ananasy

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163100

Durian (Rościan)

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0163990

Pozostałe

0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)   0,1 (*)
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE                
0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

  0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*) 0,1 (*)
0211000

a) Ziemniaki

0,05 (*)   0,05 (*) 0,3 (ma, mz, me, pr, z)   0,02 (*)    
0212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0212010

Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

               
0212020

Słodkie ziemniaki

               
0212030

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean))

               
0212040

Maranta trzcinowata

               
0212990

Pozostałe

               
0213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

               
0213010

Buraki

0,05 (*)   1 0,5 (mz)   0,02 (*)    
0213020

Marchew

0,2   2 0,2 (mz)   0,02 (*)    
0213030

Seler korzeniowy

0,3   0,05 (*) 0,3 (ma, mz, me, pr, t, z)   0,02 (*)    
0213040

Chrzan

0,2   2 0,2 (mz)   0,02 (*)    
0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0213060

Pasternak

0,2   2 0,2 (mz)   0,02 (*)    
0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,2   2 0,2 (mz)   0,02 (*)    
0213080

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany)

0,2   0,05 (*) 0,05 (*)   0,2    
0213090

Salsefia (Skorzonera, Ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

0,2   2 0,2 (mz)   0,02 (*)    
0213100

Brukiew

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0213110

Rzepa

0,2   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0213990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0220000

(ii) Warzywa cebulowe

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0220010

Czosnek

0,05 (*)   0,3 0,5 (mz)        
0220020

Cebula (Silverskin onions)

0,05 (*)   0,3 1 (ma, mz)        
0220030

Szalotka

0,05 (*)   0,3 1 (ma, mz)        
0220040

Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

2   1 1 (ma, mz)        
0220990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)        
0230000

(iii) Warzywa owocowe

  0,05 (*)     0,05 (*)     0,1 (*)
0231000

a) Rośliny psiankowate

2              
0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe))

    1 3 (pr, mz)   0,5 0,1  
0231020

Papryka (Papryka ostra (Chili, papryka krzewiasta))

    1 5 (mz, pr)   0,3 0,1  
0231030

Bakłażan (Oberżyna) (Psianka pepino)

    1 3 (mz, me)   0,5 0,02 (*)  
0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

    0,5 0,5 (mz)   0,02 (*) 0,02 (*)  
0231990

Pozostałe

    0,5 0,05 (*)   0,02 (*) 0,02 (*)  
0232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

1   0,5     0,2 0,2  
0232010

Ogórki

               
0232020

Korniszon

               
0232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

               
0232990

Pozostałe

               
0233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,5   0,05 (*) 1 ft   0,1 0,05  
0233010

Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))

               
0233020

Dynia (Dynia olbrzymia)

               
0233030

Arbuz

               
0233990

Pozostałe

               
0234000

d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*) 0,02 (*)  
0239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,05 (*)   0,05 (*)     0,02 (*) 0,02 (*)  
0240000

(iv) Warzywa kapustne

  0,05 (*) 0,05 (*)   0,05 (*)   0,02 (*) 0,1 (*)
0241000

a) Kapustne kwitnące

0,5         0,3    
0241010

Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska, (tylko kwiaty))

               
0241020

Kalafiory

               
0241990

Pozostałe

               
0242000

b) Kapustne głowiaste

0,3              
0242010

Brukselka

      2 (mz)   0,1    
0242020

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

      3 (mz)   3    
0242990

Pozostałe

      0,05 (*)   0,02 (*)    
0243000

c) Kapustne liściowe

5     0,5 (mz)        
0243010

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (pe-tsai), cow cabbage)

          0,2    
0243020

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards)

          0,2    
0243990

Pozostałe

          0,02 (*)    
0244000

d) Kalarepa

          0,02 (*)    
0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

  0,05 (*)     0,05 (*)   0,02 (*)  
0251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

3   10          
0251010

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

          1   0,1 (*)
0251020

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

          2   2
0251030

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia)

          2   2
0251040

Rzeżucha

          0,02 (*)   0,1 (*)
0251050

Gorycznik wiosenny

          0,02 (*)   0,1 (*)
0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

          0,02 (*)   0,1 (*)
0251070

Gorczyca sarepska

          0,02 (*)   0,1 (*)
0251080

Liście i pędy kapustnych (Mizuna)

          0,02 (*)   0,1 (*)
0251990

Pozostałe

          0,02 (*)   0,1 (*)
0252000

b) Szpinak i podobne (liście)

              0,1 (*)
0252010

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny)

0,05 (*)   8 0,05 (*)   2    
0252020

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth)

3   10 5   0,02 (*)    
0252030

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

0,05 (*)   10 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0252990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   0,02 (*)    
0253000

c) Liście winorośli

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)   2   0,1 (*)
0254000

d) Rukiew wodna

0,05 (*)   0,05 (*) 0,3 (mz)   0,02 (*)   0,1 (*)
0255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

    0,05 (*)         0,1 (*)
0256000

f) Zioła

3   10     2   0,1 (*)
0256010

Trybula

               
0256020

Szczypiorek

               
0256030

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate))

               
0256040

Pietruszka – nać

               
0256050

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)

               
0256060

Rozmaryn

               
0256070

Tymianek (Majeranek, oregano)

               
0256080

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

               
0256090

Liście laurowe

               
0256100

Estragon (Hizop)

               
0256990

Pozostałe

               
0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

1   2 1 (mz)        
0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

0,2   0,5 0,1 (mz)        
0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy))

0,5   2 1 (me, mz)        
0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0,2   0,1 0,1 (mz)        
0260050

Soczewica

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)        
0260990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)        
0270000

(vii) Warzywa łodygowe

  0,05 (*)           0,1 (*)
0270010

Szparagi

0,05 (*)   0,05 (*) 0,5 (mz) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270020

Karczochy

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270030

Seler

5   5 0,05 (*) 0,05 (*) 2 0,05  
0270040

Koper włoski

5   0,2 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270050

Koper włoski

1   0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1 0,2  
0270060

Por

2   0,05 (*) 3 (ma, mz) 0,2 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270070

Rabarbar

0,05 (*)   0,05 (*) 0,5 (mz) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270080

Pędy bambusa

0,05 (*)   0,05 (*) 0,5 (mz) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,5 (mz) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0270990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*)  
0280000

(viii) Grzyby

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0280010

Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take)

  10            
0280020

Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

  0,05 (*)            
0280990

Pozostałe

  0,05 (*)            
0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,1 0,05 (*) 0,2   0,05 (*) 0,02 (*) 0,02 (*) 0,1 (*)
0300010

Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

      0,1 (mz)        
0300020

Soczewica

      0,05 (*)        
0300030

Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)

      0,1 (mz)        
0300040

Łubin

      0,05 (*)        
0300990

Pozostałe

      0,05 (*)        
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE     0,05 (*)   0,05 (*)   0,02 (*) 0,1 (*)
0401000

(i) Nasiona oleiste

               
0401010

Siemię lnu

0,05 (*) 7   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401020

Orzeszki ziemne

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401030

Mak

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401040

Ziarna sezamu

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401050

Ziarna słonecznika

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401060

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

0,5 7   0,5 (ma, mz)   0,05 (*)    
0401070

Ziarna soi

0,5 0,1 (*)   0,1 (*)   0,5    
0401080

Nasiona gorczycy

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401090

Nasiona bawełny

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401100

Nasiona dyni

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401110

Rokosz barwierski

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401120

Ogórecznik

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401130

Lnicznik właściwy

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401140

Konopie

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401150

Rącznik pospolity

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0401990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)   0,1 (*)   0,05 (*)    
0402000

(ii) Owoce oleiste

0,05 (*) 0,1 (*)       0,02 (*)    
0402010

Oliwki do produkcji oliwy

      5 (pr, mz)        
0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

      5 (pr, mz)        
0402030

Olejowiec gwinejski

      5 (pr, mz)        
0402040

Drzewo kapokowe

      5 (pr, mz)        
0402990

Pozostałe

      0,1 (*)        
0500000 5. ZBOŻA           0,02 (*)   0,1 (*)
0500010

Jęczmień

0,3 2 3 2 (ma, mz) 0,1   0,1  
0500020

Gryka zwyczajna

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,1   0,05  
0500030

Kukurydza

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)   0,05  
0500040

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)   0,05  
0500050

Owies zwyczajny

0,3 5 2 2 (ma, mz) 0,1   0,1  
0500060

Ryż

5 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)   0,05  
0500070

Żyto

0,3 2 0,5 1 (ma, mz) 0,1   0,05  
0500080

Sorgo

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)   0,05  
0500090

Pszenica (Orkisz, pszenżyto)

0,3 2 0,5 1 0,1   0,1  
0500990

Pozostałe

0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*)   0,05  
0600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,1 (*) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,1 (*)   0,05 (*) 0,02 (*) 0,2 (*)
0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

        0,1 (*)      
0620000

(ii) Ziarna kawy

        0,1 (*)      
0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

               
0631000

a) Kwiaty

               
0631010

Kwiaty rumianku

        2      
0631020

Kwiat malwy sudańskiej

        0,1 (*)      
0631030

Płatki róży

        0,1 (*)      
0631040

Kwiaty jaśminu

        0,1 (*)      
0631050

Lipa drobnoziarnista

        0,1 (*)      
0631990

Pozostałe

        0,1 (*)      
0632000

b) Liście

        0,1 (*)      
0632010

Liście truskawki

               
0632020

Liście Rooibos

               
0632030

Ostrokrzew paragwajski

               
0632990

Pozostałe

               
0633000

c) Korzenie

        0,1 (*)      
0633010

Korzeń waleriany

               
0633020

Korzeń żeń-szenia

               
0633990

Pozostałe

               
0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

        0,1 (*)      
0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

        0,1 (*)      
0650000

(v) Chleb świętojański (St Johns bread)

        0,1 (*)      
0700000

7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek

20 0,1 (*) 0,05 (*) 25 (pr) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,2 (*)
0800000 8. PRZYPRAWY 20 0,1 (*) 0,05 (*) 25 0,1 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,2 (*)
0810000

(i) Nasiona

               
0810010

Anyż

               
0810020

Czarnuszka siewna

               
0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

               
0810040

Kolendra

               
0810040

Kmin rzymski

               
0810060

Koper ogrodowy

               
0810070

Koper włoski

               
0810080

Kozieradka pospolita

               
0810090

Gałka muszkatałowa

               
0810990

Pozostałe

               
0820000

(ii) Owoce i jagody

               
0820010

Ziele angielskie

               
0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

               
0820030

Kminek

               
0820040

Kardamon malabarski

               
0820050

Jagody jałowca

               
0820060

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

               
0820070

Wanilia płaskolistna

               
0820080

Tamarynd

               
0820990

Pozostałe

               
0830000

(iii) Kora

               
0830010

Cynamon (Kasja)

               
0830990

Pozostałe

               
0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

               
0840010

Lukrecja

               
0840020

Imbir

               
0840030

Kurkuma

               
0840040

Chrzan pospolity

               
0840990

Pozostałe

               
0850000

(v) Pąki

               
0850010

Goździki

               
0850020

Kapary

               
0850990

Pozostałe

               
0860000

(vi) Słupki kwiatowe

               
0860010

Szafran

               
0860990

Pozostałe

               
0870000

(vii) Osnówka nasienia

               
0870010

Muszkatołowiec korzenny

               
0870990

Pozostałe

               
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 20 0,1 (*) 0,05 (*) 25 (pr) 0,1 (*) 0,05 (*) 0,02 (*) 0,2 (*)
0900010

Burak cukrowy (korzeń)

               
0900020

Trzcina cukrowa

               
0900030

Cykoria podróżnik korzenie

               
0900990

Pozostałe

               
1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

    0,05 (*)          
1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

0,05 (*)   0,05 (*) 0,05 (*)        
1011000

a) Świnie

  0,05 (*)            
1011010

Mięso

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

        0,05 (*) 0,3 0,5  
1011030

Wątroba

        0,05 (*) 0,01 (*) 1  
1011040

Nerka

        0,5 0,01 (*) 0,2  
1011050

Podroby jadalne

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1011990

Pozostałe

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1012000

b) Bydło

               
1012010

Mięso

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1012020

Tłuszcz

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,3 0,5  
1012030

Wątroba

  0,1 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 1  
1012040

Nerka

  0,2 (*)     0,5 0,01 (*) 0,2  
1012050

Podroby jadalne

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1012990

Pozostałe

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1013000

c) Owce

  0,05 (*)            
1013010

Mięso

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,05  
1013020

Tłuszcz

        0,05 (*) 0,3 0,5  
1013030

Wątroba

        0,05 (*) 0,01 (*) 1  
1013040

Nerka

        0,5 0,01 (*) 0,5  
1013050

Podroby jadalne

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1013990

Pozostałe

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1014000

d) Kozy

  0,05 (*)            
1014010

Mięso

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1014020

Tłuszcz

        0,05 (*) 0,3 0,5  
1014030

Wątroba

        0,05 (*) 0,01 (*) 1  
1014040

Nerka

        0,5 0,01 (*) 0,5  
1014050

Podroby jadalne

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1014990

Pozostałe

        0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 0,5  
1015010

Mięso

               
1015020

Tłuszcz

               
1015030

Wątroba

               
1015040

Nerka

               
1015050

Podroby jadalne

               
1015990

Pozostałe

               
1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

  0,05 (*)     0,05 (*)      
1016010

Mięso

          0,01 (*) 0,02 (*)  
1016020

Tłuszcz

          0,3 0,02 (*)  
1016030

Wątroba

          0,01 (*) 1  
1016040

Nerka

          0,01 (*) 0,05  
1016050

Podroby jadalne

          0,01 (*) 0,02 (*)  
1016990

Pozostałe

          0,01 (*) 0,02 (*)  
1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)

  0,05 (*)     0,05 (*) 0,01 (*) 0,02 (*)  
1017010

Mięso

               
1017020

Tłuszcz

               
1017030

Wątroba

               
1017040

Nerka

               
1017050

Podroby jadalne

               
1017990

Pozostałe

               
1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
1020010

Bydło

               
1020020

Owce

               
1020030

Kozy

               
1020040

Konie

               
1020990

Pozostałe

               
1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
1030010

Kury

               
1030020

Kaczki

               
1030030

Gęsi

               
1030040

Przepiórki

               
1030990

Pozostałe

               
1040000

(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
1050000

(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
1060000

(vi) Ślimaki

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

0,01 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,05 (*) 0,02 0,05  
Chloromekwat Tymczasowe NDP, które mają zastosowanie do dnia 31 lipca 2010 roku
Ditiokarbaminiany (ditiokarbaminiany wyrażone jako CS2, w tym maneb, mankozeb, metiram, propineb, tiram i ziram) NDP wyrażone jako CS2 mogą powstawać z różnych ditiokarbaminianów, w związku z czym nie odzwierciedlają konkretnej Dobrej Praktyki Rolniczej (DPR). Dlatego nie należy stosować tych NDP do sprawdzania zgodności z DPR.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Tymczasowe NDP, które mają zastosowanie do dnia 31 lipca 2010 roku

W nawiasach pochodzenie pozostałości (ma: maneb mz: mankozeb me: metiram pr: propineb t: tiram z: ziram). Indoksakarb Najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości dla śmietany z mleka wynosi 0,3 mg/kg.”

b) przypis 1, dotyczący atrazyny w zbożach, otrzymuje brzmienie:

„(1) NDP tymczasowe, ważne do dnia 1 czerwca 2010 r. w oczekiwaniu na wydanie przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opinii dotyczącej pozostałości. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,1 mg/kg, o ile nie zostanie zmieniony rozporządzeniem”

2) W załączniku III,

a) w części A pozycje dotyczące fludioksonilu, mandipropamidu i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) infoRgrafika infoRgrafika infoRgrafika
(1) (2) (3) (4) (5)
0100000 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY      
0110000

(i) Owoce cytrusowe

  0,01 (*) 1
0110010

Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce)

10    
0110020

Pomarańcze (Pomarańcza bergamot, pomarańcza gorzka, i podobne mieszańce)

7    
0110030

Cytryny (Cedrat, cytryna)

7    
0110040

Limy (Limonki)

7    
0110050

Mandarynki (Klementynki, tangeriny i podobne mieszańce)

7    
0110990

Pozostałe

7    
0120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0120010

Migdały

     
0120020

Orzechy brazylijskie

     
0120030

Orzechy nerkowca

     
0120040

Kasztany jadalne

     
0120050

Orzechy kokosowe

     
0120060

Orzechy laskowe (Filbert)

     
0120070

Orzechy makadamia

     
0120080

Orzeszki pekan

     
0120090

Orzeszki sosnowe

     
0120100

Pistacje

     
0120110

Orzechy włoskie

     
0120990

Pozostałe

     
0130000

(iii) Owoce ziarnkowe

5 0,01 (*) 1
0130010

Jabłka (Jabłoń płonka)

     
0130020

Gruszki (Gruszka azjatycka)

     
0130030

Pigwy

     
0130040

Pigwy

     
0130050

Pigwy

     
0130990

Pozostałe

     
0140000

(iv) Owoce pestkowe

  0,01 (*)  
0140010

Morele

5   2
0140020

Wiśnie i czereśnie (Wiśnia pospolita, czereśnia)

5   0,05
0140030

Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce)

7   2
0140040

Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina)

0,5   0,05
0140990

Pozostałe

0,05 (*)   0,05
0150000

(v) Jagody i drobne owoce

     
0151000

a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

2 2 2
0151010

Winogrona stołowe

     
0151020

Winogrona do produkcji wina

     
0152000

b) Truskawki

3 0,01 (*) 0,1 (*)
0153000

c) Owoce leśne

  0,01 (*) 0,1 (*)
0153010

Jeżyny

5    
0153020

Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki)

0,05 (*)    
0153030

Maliny (Maliny moroszki)

5    
0153990

Pozostałe

0,05 (*)    
0154000

d) Inne drobne owoce i jagody

  0,01 (*) 0,1 (*)
0154010

Borówki amerykańskie (Borówki czarne, Borówki brusznice (borówki czerwone))

3    
0154020

Żurawiny

1    
0154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

3    
0154040

Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek)

3    
0154050

Róża dzika

1    
0154060

Morwy (Chróścina jagodna zwana też: „poziomkowym drzewem”)

1    
0154070

Głóg (mediteranean medlar)

1    
0154080

Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew)

2    
0154990

Pozostałe

1    
0160000

(vi) Owoce różne

  0,01 (*) 0,1 (*)
0161000

a) Z jadalną skórką

0,05 (*)    
0161010

Daktyle

     
0161020

Figi

     
0161030

Oliwki stołowe

     
0161040

Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat)

     
0161050

Karambola (Bilimbi)

     
0161060

Kaki (Szaron, Persymon)

     
0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie), pomerac, różane jabłko Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry)

     
0161990

Pozostałe

     
0162000

b) Z niejadalną skórką, małe

     
0162010

Kiwi

20    
0162020

Liczi, (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan (hairy litchi))

0,05 (*)    
0162030

Owoce męczennicy

0,05 (*)    
0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0,05 (*)    
0162050

Caimito

0,05 (*)    
0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota)

0,05 (*)    
0162990

Pozostałe

0,05 (*)    
0163000

c) Z niejadalną skórką, duże

     
0163010

Awokado

0,05 (*)    
0163020

Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy)

0,05 (*)    
0163030

Mango

0,05 (*)    
0163040

Papaja

0,05 (*)    
0163050

Granaty

3    
0163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, Flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea)

0,05 (*)    
0163070

Guajawa

0,05 (*)    
0163080

Ananasy

0,05 (*)    
0163090

Chlebowiec właściwy (Jackfruit)

0,05 (*)    
0163100

Durian (Rościan)

0,05 (*)    
0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,05 (*)    
0163990

Pozostałe

0,05 (*)    
0200000 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE      
0210000

(i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste

  0,01 (*) 0,1 (*)
0211000

a) Ziemniaki

1    
0212000

b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*)    
0212010

Maniok (Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia)

     
0212020

Słodkie ziemniaki

     
0212030

Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean))

     
0212040

Maranta trzcinowata

     
0212990

Pozostałe

     
0213000

c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

     
0213010

Buraki

1    
0213020

Marchew

1    
0213030

Seler korzeniowy

0,05 (*)    
0213040

Chrzan

1    
0213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,05 (*)    
0213060

Pasternak

1    
0213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

1    
0213080

Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany)

0,05 (*)    
0213090

Salsefia (Skorzonera, Ostropest plamisty (skolimus hiszpański))

1    
0213100

Brukiew

0,05 (*)    
0213110

Rzepa

0,05 (*)    
0213990

Pozostałe

0,05 (*)    
0220000

(ii) Warzywa cebulowe

  0,01 (*) 0,1 (*)
0220010

Czosnek

0,05 (*)    
0220020

Cebula (Silverskin onions)

0,1    
0220030

Szalotka

0,05 (*)    
0220040

Dymka (Cebula siedmiolatka i podobne odmiany)

0,3    
0220990

Pozostałe

0,05 (*)    
0230000

(iii) Warzywa owocowe

     
0231000

a) Rośliny psiankowate

     
0231010

Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe))

1 1 2
0231020

Papryka (Papryka ostra (Chili, papryka krzewiasta))

2 0,01 (*) 2
0231030

Bakłażan (Oberżyna) (Psianka pepino)

1 1 2
0231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,5 0,01 (*) 0,1 (*)
0231990

Pozostałe

0,5 0,01 (*) 0,1 (*)
0232000

b) Dyniowate – z jadalną skórką

    0,2
0232010

Ogórki

1 0,2  
0232020

Korniszon

0,5 0,1  
0232030

Cukinia (Kabaczek (patison))

1 0,1  
0232990

Pozostałe

0,5 0,1  
0233000

c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,05 (*) 0,3 0,2
0233010

Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty))

     
0233020

Dynia (Dynia olbrzymia)

     
0233030

Arbuz

     
0233990

Pozostałe

     
0234000

d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0239000

e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,05 (*) 0,01 (*)  
0240000

(iv) Warzywa kapustne

0,05 (*) 0,01 (*)  
0241000

a) Kapustne kwitnące

    1
0241010

Brokuły (Brokuły odmiana kalabryjska, chińska, (tylko kwiaty))

     
0241020

Kalafiory

     
0241990

Pozostałe

     
0242000

b) Kapustne głowiaste

     
0242010

Brukselka

    0,3
0242020

Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała)

    0,5
0242990

Pozostałe

    0,1 (*)
0243000

c) Kapustne liściowe

    2
0243010

Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (pe-tsai), cow cabbage)

     
0243020

Jarmuż (Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards)

     
0243990

Pozostałe

     
0244000

d) Kalarepa

    2
0250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

     
0251000

a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

10    
0251010

Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna)

  0,01 (*) 0,1 (*)
0251020

Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos))

  10 5
0251030

Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia,)

  10 0,1 (*)
0251040

Rzeżucha

  0,01 (*) 0,1 (*)
0251050

Gorycznik wiosenny

  0,01 (*) 0,1 (*)
0251060

Rokietta siewna, rukola (Dwurząd murowy)

  10 0,1 (*)
0251070

Gorczyca sarepska

  7 0,1 (*)
0251080

Liście i pędy kapustnych (Mizuna)

  7 0,1 (*)
0251990

Pozostałe

  0,01 (*) 0,1 (*)
0252000

b) Szpinak i podobne (liście)

    0,1 (*)
0252010

Szpinak (Szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny)

7 7  
0252020

Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner’s lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth)

10 7  
0252030

Boćwina (Liście buraka ćwikłowego)

7 7  
0252990

Pozostałe

0,05 (*) 0,01 (*)  
0253000

c) Liście winorośli

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0254000

d) Rukiew wodna

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0255000

e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

    0,1 (*)
0256000

f) Zioła

1 10 0,1 (*)
0256010

Trybula

     
0256020

Szczypiorek

     
0256030

Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate))

     
0256040

Pietruszka – nać

     
0256050

Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy)

     
0256060

Rozmaryn

     
0256070

Tymianek (Majeranek, oregano)

     
0256080

Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa)

     
0256090

Liście laurowe

     
0256100

Estragon (Hizop)

     
0256990

Pozostałe

     
0260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

  0,01 (*) 0,1 (*)
0260010

Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi)

1    
0260020

Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea)

0,2    
0260030

Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny (groszek cukrowy))

0,2    
0260040

Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca)

0,05 (*)    
0260050

Soczewica

0,05 (*)    
0260990

Pozostałe

0,05 (*)    
0270000

(vii) Warzywa łodygowe

  0,01 (*) 0,1 (*)
0270010

Szparagi

0,05 (*)    
0270020

Karczochy

0,05 (*)    
0270030

Seler

0,05 (*)    
0270040

Koper włoski

0,1    
0270050

Karczochy kuliste

0,05 (*)    
0270060

Por

0,05 (*)    
0270070

Rabarbar

0,05 (*)    
0270080

Pędy bambusa

0,05 (*)    
0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*)    
0270990

Pozostałe

0,05 (*)    
0280000

(viii) Grzyby

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0280010

Uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take)

     
0280020

Dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny)

     
0280990

Pozostałe

     
0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0300000 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE 0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0300010

Fasola (Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas)

     
0300020

Soczewica

     
0300030

Groch (Groch włoski, groch polny, chickling vetch)

     
0300040

Łubin

     
0300990

Pozostałe

     
0400000 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE 0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0401000

(i) Nasiona oleiste

     
0401010

Siemię lnu

     
0401020

Orzeszki ziemne

     
0401030

Mak

     
0401040

Ziarna sezamu

     
0401050

Ziarna słonecznika

     
0401060

Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik)

     
0401070

Ziarna soi

     
0401080

Nasiona gorczycy

     
0401090

Nasiona bawełny

     
0401100

Nasiona dyni

     
0401110

Rokosz barwierski

     
0401120

Ogórecznik

     
0401130

Lnicznik właściwy

     
0401140

Konopie

     
0401150

Rącznik pospolity

     
0401990

Pozostałe

     
0402000

(ii) Owoce oleiste

     
0402010

Oliwki do produkcji oliwy

     
0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

     
0402030

Olejowiec gwinejski

     
0402040

Drzewo kapokowe

     
0402990

Pozostałe

     
0500000 5. ZBOŻA   0,01 (*) 0,1 (*)
0500010

Jęczmień

0,05 (*)    
0500020

Gryka zwyczajna

0,05 (*)    
0500030

Kukurydza

0,1    
0500040

Proso zwyczajne (Foxtail millet, teff)

0,05 (*)    
0500050

Owies zwyczajny

0,05 (*)    
0500060

Ryż

0,05 (*)    
0500070

Żyto

0,05 (*)    
0500080

Sorgo

0,05 (*)    
0500090

Pszenica (Orkisz, pszenżyto)

0,2    
0500990

Pozostałe

0,05 (*)    
0600000 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO   0,02 (*) 0,1 (*)
0610000

(i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,05 (*)    
0620000

(ii) Ziarna kawy

0,05 (*)    
0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

     
0631000

a) Kwiaty

0,05 (*)    
0631010

Kwiaty rumianku

     
0631020

Kwiat malwy sudańskiej

     
0631030

Płatki róży

     
0631040

Kwiaty jaśminu

     
0631050

Lipa drobnoziarnista

     
0631990

Pozostałe

     
0632000

b) Liście

0,05 (*)    
0632010

Liście truskawki

     
0632020

Liście Rooibos

     
0632030

Ostrokrzew paragwajski

     
0632990

Pozostałe

     
0633000

c) Korzenie

1    
0633010

Korzeń waleriany

     
0633020

Korzeń żeń-szenia

     
0633990

Pozostałe

     
0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

0,05 (*)    
0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

0,05 (*)    
0650000

(v) Chleb świętojański (St Johns bread)

0,05 (*)    
0700000 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,05 (*) 0,02 (*) 10
0800000 8. PRZYPRAWY   0,02 (*) 0,1 (*)
0810000

(i) Nasiona

0,05 (*)    
0810010

Anyż

     
0810020

Czarnuszka siewna

     
0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

     
0810040

Kolendra

     
0810050

Kmin rzymski

     
0810060

Koper ogrodowy

     
0810070

Koper włoski

     
0810080

Kozieradka pospolita

     
0810090

Gałka muszkatałowa

     
0810990

Pozostałe

     
0820000

(ii) Owoce i jagody

0,05 (*)    
0820010

Ziele angielskie

     
0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

     
0820030

Kminek

     
0820040

Kardamon malabarski

     
0820050

Jagody jałowca

     
0820060

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

     
0820070

Wanilia płaskolistna

     
0820080

Tamarynd

     
0820990

Pozostałe

     
0830000

(iii) Kora

0,05 (*)    
0830010

Cynamon (Kasja)

     
0830990

Pozostałe

     
0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

1    
0840010

Lukrecja

     
0840020

Imbir

     
0840030

Kurkuma

     
0840040

Chrzan pospolity

     
0840990

Pozostałe

     
0850000

(v) Pąki

0,05 (*)    
0850010

Goździki

     
0850020

Kapary

     
0850990

Pozostałe

     
0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0,05 (*)    
0860010

Szafran

     
0860990

Pozostałe

     
0870000

(vii) Osnówka nasienia

0,05 (*)    
0870010

Muszkatołowiec korzenny

     
0870990

Pozostałe

     
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05 (*) 0,01 (*) 0,1 (*)
0900010

Burak cukrowy (korzeń)

     
0900020

Trzcina cukrowa

     
0900030

Cykoria podróżnik korzenie

     
0900990

Pozostałe

     
1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*)    
1010000

(i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

0,05 (*) 0,02 (*)  
1011000

a) Świnie

     
1011010

Mięso

     
1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

     
1011030

Wątroba

     
1011040

Nerka

     
1011050

Podroby jadalne

     
1011990

Pozostałe

     
1012000

b) Bydło

     
1012010

Mięso

     
1012020

Tłuszcz

     
1012030

Wątroba

     
1012040

Nerka

     
1012050

Podroby jadalne

     
1012990

Pozostałe

     
1013000

c) Owce

     
1013010

Mięso

     
1013020

Tłuszcz

     
1013030

Wątroba

     
1013040

Nerka

     
1013050

Podroby jadalne

     
1013990

Pozostałe

     
1014000

d) Kozy

     
1014010

Mięso

     
1014020

Tłuszcz

     
1014030

Wątroba

     
1014040

Nerka

     
1014050

Podroby jadalne

     
1014990

Pozostałe

     
1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

     
1015010

Mięso

     
1015020

Tłuszcz

     
1015030

Wątroba

     
1015040

Nerka

     
1015050

Podroby jadalne

     
1015990

Pozostałe

     
1016000

f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

     
1016010

Mięso

     
1016020

Tłuszcz

     
1016030

Wątroba

     
1016040

Nerka

     
1016050

Podroby jadalne

     
1016990

Pozostałe

     
1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur)

     
1017010

Mięso

     
1017020

Tłuszcz

     
1017030

Wątroba

     
1017040

Nerka

     
1017050

Podroby jadalne

     
1017990

Pozostałe

     
1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

0,05 (*) 0,02 (*)  
1020010

Bydło

     
1020020

Owce

     
1020030

Kozy

     
1020040

Konie

     
1020990

Pozostałe

     
1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

0,05 (*) 0,02 (*)  
1030010

Kury

     
1030020

Kaczki

     
1030030

Gęsi

     
1030040

Przepiórki

     
1030990

Pozostałe

     
1040000

(iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy)

0,05 (*)    
1050000

(v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle)

0,05 (*)    
1060000

(vi) Ślimaki

0,05 (*)    
1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

0,05 (*)    

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.”

b) w części B pozycje dotyczące cyprodynilu i fluroksypyru otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) infoRgrafika infoRgrafika
(1) (2) (3) (4)
0130040

Nieszpułka zwyczajna

1 0,05 (*)
0130050

Nieśplik japoński

1 0,05 (*)
0154050

Róża dzika

2 0,05 (*)
0154060

Morwy

2 0,05 (*)
0154070

Głóg (mediteranean medlar)

2 0,05 (*)
0154080

Bez czarny

2 0,05 (*)
0161050

Karambola

0,05 (*) 0,05 (*)
0161060

Kaki

0,05 (*) 0,05 (*)
0161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)

0,05 (*) 0,05 (*)
0162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0,05 (*) 0,05 (*)
0162050

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0,05 (*) 0,05 (*)
0162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki)

0,05 (*) 0,05 (*)
0163060

Flaszowiec peruwiański

0,05 (*) 0,05 (*)
0163070

Guajawa

0,05 (*) 0,05 (*)
0163090

Chlebowiec właściwy

0,05 (*) 0,05 (*)
0163100

Durian (Rościan)

0,05 (*) 0,05 (*)
0163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,05 (*) 0,05 (*)
0212040

Maranta trzcinowata

0,05 (*) 0,05 (*)
0251050

Gorycznik wiosenny

10 0,05 (*)
0251070

Gorczyca sarepska

10 0,05 (*)
0252020

Portulaka pospolita

10 0,05 (*)
0253000

c) Liście winorośli

0,05 (*) 0,05 (*)
0256050

Szałwia

10 0,05 (*)
0256060

Rozmaryn

10 0,05 (*)
0256070

Tymianek

10 0,05 (*)
0256080

Bazylia

10 0,05 (*)
0256090

Liście laurowe

10 0,05 (*)
0256100

Estragon

10 0,05 (*)
0270080

Pędy bambusa

0,05 (*) 0,05 (*)
0270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*) 0,05 (*)
0290000

(ix) Wodorosty morskie

0,05 (*) 0,05 (*)
0401110

Rokosz barwierski

0,05 (*) 0,05 (*)
0401120

Ogórecznik

0,05 (*) 0,05 (*)
0401130

Lnicznik właściwy

0,05 (*) 0,05 (*)
0401150

Rącznik pospolity

0,05 (*) 0,05 (*)
0402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

0,05 (*) 0,05 (*)
0402030

Olejowiec gwinejski

0,05 (*) 0,05 (*)
0402040

Drzewo kapokowe

0,05 (*) 0,05 (*)
0620000

(ii) Ziarna kawy

0,05 (*) 0,1 (*)
0630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

   
0631000

a) Kwiaty

0,05 (*)  
0631010

Kwiaty rumianku

0,05 (*) 2
0631020

Kwiat malwy sudańskiej

0,05 (*) 0,1 (*)
0631030

Płatki róży

0,05 (*) 0,1 (*)
0631040

Kwiaty jaśminu

0,05 (*) 0,1 (*)
0631050

Lipa drobnoziarnista

0,05 (*) 0,1 (*)
0631990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0632000

b) Liście

0,05 (*) 0,1 (*)
0632010

Liście truskawki

0,05 (*) 0,1 (*)
0632020

Liście Rooibos

0,05 (*) 0,1 (*)
0632030

Ostrokrzew paragwajski

0,05 (*) 0,1 (*)
0632990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0633000

c) Korzenie

1 0,1 (*)
0633010

Korzeń waleriany

1 0,1 (*)
0633020

Korzeń żeń-szenia

1 0,1 (*)
0633990

Pozostałe

1 0,1 (*)
0639000

d) Pozostałe napary ziołowe

0,05 (*) 0,1 (*)
0640000

(iv) Kakao (femetowane ziarna)

0,05 (*) 0,1 (*)
0650000

(v) Chleb świętojański (St Johns bread)

0,05 (*) 0,1 (*)
0800000 8. PRZYPRAWY   0,1 (*)
0810000

(i) Nasiona

0,05 (*) 0,1 (*)
0810010

Anyż

0,05 (*) 0,1 (*)
0810020

Czarnuszka siewna

0,05 (*) 0,1 (*)
0810030

Nasiona selera zwyczajnego (Lovage seed)

0,05 (*) 0,1 (*)
0810040

Kolendra

0,05 (*) 0,1 (*)
0810050

Kmin rzymski

0,05 (*) 0,1 (*)
0810060

Koper ogrodowy

0,05 (*) 0,1 (*)
0810070

Kozieradka pospolita

0,05 (*) 0,1 (*)
0810080

Kozieradka pospolita

0,05 (*) 0,1 (*)
0810090

Gałka muszkatałowa

0,05 (*) 0,1 (*)
0810990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0820000

(ii) Owoce i jagody

0,05 (*) 0,1 (*)
0820010

Ziele angielskie

0,05 (*) 0,1 (*)
0820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

0,05 (*) 0,1 (*)
0820030

Kminek

0,05 (*) 0,1 (*)
0820040

Kardamon malabarski

0,05 (*) 0,1 (*)
0820050

Jagody jałowca

0,05 (*) 0,1 (*)
0820060

Pieprz, (czarny i biały) (Pieprz długi, pieprz różowy)

0,05 (*) 0,1 (*)
0820070

Wanilia płaskolistna

0,05 (*) 0,1 (*)
0820080

Tamarynd

0,05 (*) 0,1 (*)
0820990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0830000

(iii) Kora

0,05 (*) 0,1 (*)
0830010

Cynamon

0,05 (*) 0,1 (*)
0830990

Cynamon

0,05 (*) 0,1 (*)
0840000

(iv) Korzenie lub kłącza

1 0,1 (*)
0840010

Lukrecja

1 0,1 (*)
0840020

Imbir

1 0,1 (*)
0840030

Kurkuma

1 0,1 (*)
0840040

Chrzan pospolity

1 0,1 (*)
0840990

Pozostałe

1 0,1 (*)
0850000

(v) Pąki

0,05 (*) 0,1 (*)
0850010

Goździki

0,05 (*) 0,1 (*)
0850020

Kapary

0,05 (*) 0,1 (*)
0850990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0860000

(vi) Słupki kwiatowe

0,05 (*) 0,1 (*)
0860010

Szafran

0,05 (*) 0,1 (*)
0860990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0870000

(vii) Osnówka nasienia

0,05 (*) 0,1 (*)
0870010

Muszkatołowiec korzenny

0,05 (*) 0,1 (*)
0870990

Pozostałe

0,05 (*) 0,1 (*)
0900000 9. ROŚLINY CUKRODAJNE 0,05 (*) 0,05 (*)
0900010

Burak cukrowy (korzeń)

0,05 (*) 0,05 (*)
0900020

Trzcina cukrowa

0,05 (*) 0,05 (*)
0900030

Cykoria podróżnik korzenie

0,05 (*) 0,05 (*)
0900990

Pozostałe

0,05 (*) 0,05 (*)
1015000

e) Konie, osły, muły lub osłomuły

0,05 (*) 0,05 (*)
1015010

Mięso

0,05 (*) 0,05 (*)
1015020

Tłuszcz

0,05 (*) 0,05 (*)
1015030

Wątroba

0,05 (*) 0,05 (*)
1015040

Nerka

0,05 (*) 0,05 (*)
1015050

Podroby jadalne

0,05 (*) 0,05 (*)
1015990

Pozostałe

0,05 (*) 0,05 (*)
1017000

g) Inne zwierzęta hodowlane

0,05 (*) 0,05 (*)
1017010

Mięso

0,05 (*) 0,05 (*)
1017020

Tłuszcz

0,05 (*) 0,05 (*)
1017030

Wątroba

0,05 (*) 0,05 (*)
1017040

Nerka

0,05 (*) 0,05 (*)
1017050

Podroby jadalne

0,05 (*) 0,05 (*)
1017990

Pozostałe

0,05 (*) 0,05 (*)
1030020

Kaczki

0,05 (*) 0,05 (*)
1030030

Gęsi

0,05 (*) 0,05 (*)
1030040

Przepiórki

0,05 (*) 0,05 (*)
1030990

Pozostałe

0,05 (*) 0,05 (*)
1040000

(iv) Miód

0,05 (*) 0,05 (*)
1050000

(v) Płazy i gady

0,05 (*) 0,05 (*)
1060000

(vi) Ślimaki

0,05 (*) 0,05 (*)
1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

0,05 (*) 0,05 (*)

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:”

3) W załączniku IV,

po pozycji „jodek potasu” dodaje się pozycję:

„trijodek potasu”

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA