REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2009 nr 171 poz. 48

Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczącego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 16 z dnia 21 stycznia 2009 r.)

Tekst pierwotny

1. W całym tekście, z dostosowaniem form gramatycznych:

zamiast: „hybrydy”,
powinno być: „odmiany krzyżowe”.

2. Strona 4, art. 2 lit. b):

zamiast: „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich hybrydach oraz ich produktach pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”,
powinno być: „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz pochodne takiej frakcji białka, których to frakcji i pochodnych niektóre osoby nie tolerują oraz które to frakcje i pochodne nie rozpuszczają się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”.

3. Strona 4, art. 3 ust. 2:

zamiast: „Określenie »produkt bezglutenowy« stosuje się w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”,
powinno być: „Produkty te mogą być określane jako »produkt bezglutenowy«, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”.
Metryka
  • Data ogłoszenia: 2009-07-01
  • Data wejścia w życie: 2009-07-01
  • Data obowiązywania: 2009-07-01
  • Dokument traci ważność: 2016-07-20

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA