REKLAMA
Akty ujednolicone - rok 2009 nr 171 poz. 48
Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczącego składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 16 z dnia 21 stycznia 2009 r.)
1. W całym tekście, z dostosowaniem form gramatycznych:
zamiast: | „hybrydy”, |
powinno być: | „odmiany krzyżowe”. |
2. Strona 4, art. 2 lit. b):
zamiast: | „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich hybrydach oraz ich produktach pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”, |
powinno być: | „»gluten« oznacza frakcję białka znajdującą się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie lub w ich odmianach krzyżowych oraz pochodne takiej frakcji białka, których to frakcji i pochodnych niektóre osoby nie tolerują oraz które to frakcje i pochodne nie rozpuszczają się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M;”. |
3. Strona 4, art. 3 ust. 2:
zamiast: | „Określenie »produkt bezglutenowy« stosuje się w przypadkach, gdy zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”, |
powinno być: | „Produkty te mogą być określane jako »produkt bezglutenowy«, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.”. |
Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 826/2008 z dnia 20 sierpnia 2008 r. ustanawiającego wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 223 z dnia 21 sierpnia 2008 r.)
Strona 22, załącznik IV, akapit trzeci lit. c):
zamiast: | „c) w czasie lat gospodarczych 2002/2003, 2003/2004 i 2004/2005 były karane za złamanie przepisów w odniesieniu do systemu finansowania programów działalności organizacji podmiotów gospodarczych sektora oliwy z oliwek, przewidzianego w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1638/98 (2).”, |
powinno być: | „c) w czasie lat gospodarczych 2002/2003, 2003/2004 i 2004/2005 były karane za złamanie przepisów w odniesieniu do systemu finansowania programów działalności organizacji podmiotów gospodarczych sektora olejów przewidzianego w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1638/98 (2).”. |
Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych
(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 183 z dnia 11 lipca 2008 r.)
Strona 20, art. 14 ust. 2:
zamiast: | „Państwa członkowskie ustalają maksymalne ceny płacone przez beneficjentów za poszczególne produkty wymienione w załączniku I rozprowadzane na ich terytorium.”, |
powinno być: | „Państwa członkowskie mogą ustalać maksymalne ceny płacone przez beneficjentów za poszczególne produkty wymienione w załączniku I rozprowadzane na ich terytorium.”. |
Strona 23, załącznik I, kategoria I lit. c):
zamiast: | „fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego (2), aromatyzowane lub niearomatyzowane, […]”, |
powinno być: | „fermentowane przetwory mleczne z dodatkiem lub bez dodatku soku owocowego (2 ), smakowe lub niesmakowe, […]”. |
Strona 23, załącznik I, kategoria II:
zamiast: | „Aromatyzowane lub niearomatyzowane fermentowane przetwory mleczne z owocami […]”, |
powinno być: | „Smakowe lub niesmakowe fermentowane przetwory mleczne z owocami […]”. |
Strona 23, załącznik I, kategoria III:
zamiast: | „Aromatyzowane i niearomatyzowane sery świeże i przetworzone, o zawartości wagowej przynajmniej 90 % sera.”, |
powinno być: | „Smakowe i niesmakowe sery świeże i topione, o zawartości wagowej przynajmniej 90 % sera.”. |
- Data ogłoszenia: 2009-07-01
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 826/2008 z dnia 20 sierpnia 2008 r. ustanawiające wspólne zasady dotyczące przyznawania dopłat do prywatnego przechowywania niektórych produktów rolnych
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
REKLAMA
Akty ujednolicone
REKLAMA
REKLAMA