REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2009 nr 151 poz. 28

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 508/2009

z dnia 15 czerwca 2009 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 543/2008 wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (1), w szczególności jego art. 121 lit. e) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 18 rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008 (2) krajowe laboratoria referencyjne przesyłają do rady ekspertów przed dniem 1 lipca każdego roku, wyniki kontroli dotyczących monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym przewidzianych w tym rozporządzeniu.

(2) Do celów harmonizacji zalecane jest, aby wszystkie krajowe laboratoria referencyjne korzystały z tych samych szablonów i tego samego adresu przy przekazywaniu danych do rady ekspertów.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 543/2008.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu (WE) nr 543/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) w art. 18 ust. 1 drugi akapit otrzymuje brzmienie:

„Przed dniem 1 lipca każdego roku krajowe laboratoria referencyjne przekazują wyniki kontroli, o których mowa w ust. 1, przy użyciu formularza określonego w załączniku XIIa do niniejszego rozporządzenia. Ustalenia są przedstawiane do rozpatrzenia komitetowi zarządzającemu zgodnie z art. 195 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.”;

b) dodaje się nowy załącznik XIIa, którego tekst znajduje się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 15 czerwca 2009 r.

  W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

(1)  Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2)  Dz.U. L 157 z 17.6.2008, s. 46.

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK Xlla

Szablony, o których mowa w art. 18 ust. 1

Dane kontrolne dotyczą ce ca łych tuszek kurczą t od 1.1.2 ...... – 31.12.2 .....

Nazwa państwa członkowskiego

Próba
ID Nr.
Poducenci
ID Nr.
Schładzanie
Metoda
Załącznik VI (*)
ubytek wody (***)
%
Załącznik VI (*)
limit ubytku wody
Załącznik VII (*)
waga
[g] (**)
Załącznik VII (*)
woda
(WA [g]
Załącznik VII (*)
białko
(RPA) [g]
Załącznik VII (*)
limit wody
(Wg) [g]
Ponad limit X Działanie
                     
                     
                     
                     
                     
                     
(*) Załączniki rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008
(**) waga – średnia waga 7 tuszek [g]
(***) ubytek wody – średni ubytek wody w % u 20 tuszek

Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu

Dane kontrolne dotyczące części tuszek drobiu od 1.1.2 ...... – 31.12.2 .....

Nazwa państwa członkowskiego

Próba ID Nr. Gatunek (*)
Rodzaj cięcia
Poducenci
ID Nr.
Schładzanie
Metoda (**)
Woda
(WA) %
Białko
(RPA) %
Stosunek woda/białko Limit z rozporządzenia Ponad limit
X
Działanie
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
(*) T = indyk, C = kurczak
(**) A = schładzanie owiewowe, AS = schładzanie owiewowo-natryskowe, IM = schładzanie zanurzeniowe

Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu”

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA