REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2009 nr 81 poz. 3

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 256/2009

z dnia 23 marca 2009 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny i fludioksonilu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dla azoksystrobiny i fludioksonilu zostały określone odpowiednio w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W odniesieniu do azoksystrobiny, w kontekście nowego zezwolenia na stosowanie tego środka ochrony roślin w odniesieniu do rzepy, udzielonego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (2), złożono wniosek o zmianę dotychczasowego NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 wymienionego rozporządzenia. W odniesieniu do fludioksonilu otrzymano wniosek o ustalenie tolerancji importowej zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005, złożony przez wnioskodawcę z kraju trzeciego (Stanów Zjednoczonych), w którym to kraju dozwolone stosowanie wymienionego środka ochrony roślin prowadzi do obecności pozostałości na poziomie przekraczającym NDP dla granatów, określony w załączniku III do wymienionego rozporządzenia.

(2) Dokonano oceny obu wniosków zgodnie z art. 8 rozporządzenia; Portugalia i Dania przekazały Komisji sprawozdania z oceny.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej „Urząd”) dokonał oceny bezpieczeństwa wnioskowanych NDP, z uwzględnieniem informacji zawartych we wnioskach i sprawozdaniach z oceny, i wydał uzasadnione opinie. Urząd przekazał te opinie [zgodnie z art. 10 rozporządzenia] Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości (3).

(4) W swoich uzasadnionych opiniach Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że dwie zmiany NDP, o które wnosili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje o właściwościach toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku narażenia na obie substancje przez całe życie w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji rzepy lub granatów, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD).

(5) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że wnioskowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i nie spotkały się ze sprzeciwem Parlamentu Europejskiego ani Rady,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 23 marca 2009 r.

  W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1.

(3)  Sprawozdania naukowe EFSA (2008) 199 i 200 na stronie http://efsa.europa.eu

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

(1) W załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące azoksystrobiny otrzymują brzmienie:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów,

do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Azoksy strobina

100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY

110000

(i)  Owoce cytrusowe

1

110010

Grejpfruty

110020

Pomarańcze

110030

Cytryny

110040

Limy (Limonki)

110050

Mandarynki

110990

Pozostałe

120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,1 (*)

120010

Migdały

120020

Orzechy brazylijskie

120030

Orzechy nerkowca

120040

Kasztany jadalne

120050

Orzechy kokosowe

120060

Orzechy laskowe

120070

Orzechy makadamia

120080

Orzeszki pekan

120090

Orzeszki sosnowe

120100

Pistacje

120110

Orzechy włoskie

120990

Pozostałe

130000

(iii) Owoce ziarnkowe

0,05 (*)

130010

Jabłka

130020

Gruszki

130030

Pigwy

130040

Nieszpułka zwyczajna

(**)

130050

Nieśplik japoński

(**)

130990

Pozostałe

140000

(iv) Owoce pestkowe

0,05 (*)

140010

Morele

140020

Wiśnie i czereśnie

140030

Brzoskwinie

140040

Śliwki

140990

Pozostałe

150000

(v) Jagody i drobne owoce

151000

(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

2

151010

Winogrona stołowe

151020

Winogrona do produkcji wina

152000

(b) Truskawki

2

153000

(c) Owoce leśne

153010

Jeżyny

3

153020

Jeżyny popielice

0,05 (*)

153030

Maliny

3

153990

Pozostałe

0,05 (*)

154000

(d) Inne drobne owoce i jagody

0,05 (*)

154010

Borówki amerykańskie

154020

Żurawiny

154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

154040

Agrest

154050

Róża dzika

(**)

154060

Morwy

(**)

154070

Głóg (mediteranean medlar)

(**)

154080

Bez czarny

(**)

154990

Pozostałe

160000

(vi) Owoce różne

161000

(a) Z jadalną skórką

0,05 (*)

161010

Daktyle

161020

Figi

161030

Oliwki stołowe

161040

Kumkwat

161050

Karambola

(**)

161060

Kaki (Szaron, Persymon)

(**)

161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)

(**)

161990

Pozostałe

162000

(b) Z niejadalną skórką, małe

0,05 (*)

162010

Kiwi

162020

Liczi, (śliwa chińska)

162030

Owoce męczennicy

162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

(**)

162050

Caimito

(**)

162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki)

(**)

162990

Pozostałe

163000

(c) Z niejadalną skórką, duże

163010

Awokado

0,05 (*)

163020

Banany

2

163030

Mango

0,2

163040

Papaja

0,2

163050

Granaty

0,05 (*)

163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)

(**)

163070

Guajawa

(**)

163080

Ananasy

0,05 (*)

163090

Chlebowiec właściwy

(**)

163100

Durian (Rościan)

(**)

163110

Flaszowiec miękkociernisty

(**)

163990

Pozostałe

0,05 (*)

200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

210000

(i)  Warzywa korzeniowe i bulwiaste

211000

(a) Ziemniaki

0,05 (*)

212000

(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*)

212010

Maniok

212020

Słodkie ziemniaki

212030

Pochrzyn

212040

Maranta trzcinowata

(**)

212990

Pozostałe

213000

(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

213010

Buraki

0,05 (*)

213020

Marchew

0,2

213030

Seler korzeniowy

0,3

213040

Chrzan

0,2

213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

0,05 (*)

213060

Pasternak

0,2

213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

0,2

213080

Rzodkiewka

0,2

213090

Salsefia

0,2

213100

Brukiew

0,05 (*)

213110

Rzepa

0,2

213990

Pozostałe

0,05 (*)

220000

(ii) Warzywa cebulowe

220010

Czosnek

0,05 (*)

220020

Cebula

0,05 (*)

220030

Szalotka

0,05 (*)

220040

Dymka

2

220990

Pozostałe

0,05 (*)

230000

(iii) Warzywa owocowe

231000

(a) Rośliny psiankowate

2

231010

Pomidory

231020

Papryka

231030

Bakłażan (Oberżyna)

231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

231990

Pozostałe

232000

(b) Dyniowate – z jadalną skórką

1

232010

Ogórki

232020

Korniszon

232030

Cukinia

232990

Pozostałe

233000

(c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,5

233010

Melony

233020

Dynia

233030

Arbuz

233990

Pozostałe

234000

(d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*)

239000

(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,05 (*)

240000

(iv) Warzywa kapustne

241000

(a) Kapustne kwitnące

0,5

241010

Brokuły

241020

Kalafiory

241990

Pozostałe

242000

(b) Kapustne głowiaste

0,3

242010

Brukselka

242020

Kapusta głowiasta

242990

Pozostałe

243000

(c) Kapustne liściowe

5

243010

Kapusta pekińska

243020

Jarmuż

243990

Pozostałe

244000

(d) Kalarepa

0,2

250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

251000

(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

3

251010

Roszpunka warzywna

251020

Sałata

251030

Endywia (cykoria endywia)

251040

Rzeżucha

251050

Gorycznik wiosenny

(**)

251060

Rokietta siewna, rukola

251070

Gorczyca sarepska

(**)

251080

Liście i pędy kapustnych

251990

Pozostałe

252000

(b) Szpinak i podobne (liście)

252010

Szpinak

0,05 (*)

252020

Portulaka pospolita

(**)

252030

Boćwina

0,05 (*)

252990

Pozostałe

0,05 (*)

253000

(c) Liście winorośli

(**)

254000

(d) Rukiew wodna

0,05 (*)

255000

(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

0,2

256000

(f) Zioła

3

256010

Trybula

256020

Szczypiorek

256030

Liście selera

256040

Pietruszka – nać

256050

Szałwia

(**)

256060

Rozmaryn

(**)

256070

Tymianek

(**)

256080

Bazylia

(**)

256090

Liście laurowe

(**)

256100

Estragon

(**)

256990

Pozostałe

260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

260010

Fasola (w strąkach)

1

260020

Fasola (bez strąków)

0,2

260030

Groch (w strąkach)

0,5

260040

Groch (bez strąków)

0,2

260050

Soczewica

0,05 (*)

260990

Pozostałe

0,05 (*)

270000

(vii) Warzywa łodygowe

270010

Szparagi

0,05 (*)

270020

Karczochy

0,05 (*)

270030

Seler

5

270040

Koper włoski

5

270050

Karczochy kuliste

1

270060

Por

2

270070

Rabarbar

0,05 (*)

270080

Pędy bambusa

(**)

270090

Rdzenie palmowe

(**)

270990

Pozostałe

0,05 (*)

280000

(viii) Grzyby

0,05 (*)

280010

Uprawne

280020

Dzikie

280990

Pozostałe

(**)

290000

(ix) Wodorosty morskie

300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKO-WYCH, SUCHE

0,1

300010

Fasola

300020

Soczewica

300030

Groch

300040

Łubin

300990

Pozostałe

400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

401000

(i)  Nasiona oleiste

401010

Siemię lnu

0,05 (*)

401020

Orzeszki ziemne

0,05 (*)

401030

Mak

0,05 (*)

401040

Ziarna sezamu

0,05 (*)

401050

Ziarna słonecznika

0,05 (*)

401060

Nasiona rzepaku

0,5

401070

Ziarna soi

0,5

401080

Nasiona gorczycy

0,05 (*)

401090

Nasiona bawełny

0,05 (*)

401100

Nasiona dyni

0,05 (*)

401110

Rokosz barwierski

(**)

401120

Ogórecznik

(**)

401130

Lnicznik właściwy

(**)

401140

Konopie

0,05 (*)

401150

Rącznik pospolity

(**)

401990

Pozostałe

0,05 (*)

402000

(ii) Owoce oleiste

0,05 (*)

402010

Oliwki do produkcji oliwy

402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

(**)

402030

Olejowiec gwinejski

(**)

402040

Drzewo kapokowe

(**)

402990

Pozostałe

500000

5. ZBOŻA

500010

Jęczmień

0,3

500020

Gryka zwyczajna

0,05 (*)

500030

Kukurydza

0,05 (*)

500040

Proso zwyczajne

0,05 (*)

500050

Owies zwyczajny

0,3

500060

Ryż

5

500070

Żyto

0,3

500080

Sorgo

0,05 (*)

500090

Pszenica

0,3

500990

Pozostałe

0,05 (*)

600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

610000

(i)  Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,1 (*)

620000

(ii) Ziarna kawy

(**)

630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

(**)

631000

(a) Kwiaty

(**)

631010

Kwiaty rumianku

(**)

631020

Kwiat malwy sudańskiej

(**)

631030

Płatki róży

(**)

631040

Kwiaty jaśminu

(**)

631050

Lipa drobnoziarnista

(**)

631990

Pozostałe

(**)

632000

(b) Liście

(**)

632010

Liście truskawki

(**)

632020

Liście Rooibos

(**)

632030

Ostrokrzew paragwajski

(**)

632990

Pozostałe

(**)

633000

(c) Korzenie

(**)

633010

Korzeń waleriany

(**)

633020

Korzeń żeń-szenia

(**)

633990

Pozostałe

(**)

639000

(d) Pozostałe napary ziołowe

(**)

640000

(iv) Kakao (fermentowane ziarna)

(**)

650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

(**)

700000

7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK

20

800000

8. PRZYPRAWY

(**)

810000

(i)  Nasiona

(**)

810010

Anyż

(**)

810020

Czarnuszka siewna

(**)

810030

Nasiona selera zwyczajnego

(**)

810040

Kolendra

(**)

810050

Kmin rzymski

(**)

810060

Koper ogrodowy

(**)

810070

Koper włoski

(**)

810080

Kozieradka pospolita

(**)

810090

Gałka muszkatałowa

(**)

810990

Pozostałe

(**)

820000

(ii) Owoce i jagody

(**)

820010

Ziele angielskie

(**)

820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

(**)

820030

Kminek

(**)

820040

Kardamon malabarski

(**)

820050

Jagody jałowca

(**)

820060

Pieprz, (czarny i biały)

(**)

820070

Wanilia płaskolistna

(**)

820080

Tamarynd

(**)

820990

Pozostałe

(**)

830000

(iii) Kora

(**)

830010

Cynamon

(**)

830990

Pozostałe

(**)

840000

(iv) Korzenie lub kłącza

(**)

840010

Lukrecja

(**)

840020

Imbir

(**)

840030

Kurkuma

(**)

840040

Chrzan pospolity

(**)

840990

Pozostałe

(**)

850000

(v) Pąki

(**)

850010

Goździki

(**)

850020

Kapary

(**)

850990

Pozostałe

(**)

860000

(vi) Słupki kwiatowe

(**)

860010

Szafran

(**)

860990

Pozostałe

(**)

870000

(vii) Osnówka nasienia

(**)

870010

Muszkatołowiec korzenny

(**)

870990

Pozostałe

(**)

900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

(**)

900010

Burak cukrowy (korzeń)

(**)

900020

Trzcina cukrowa

(**)

900030

Cykoria podróżnik korzenie

(**)

900990

Pozostałe

(**)

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

(i)  Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

0,05 (*)

1011000

(a) Świnie

1011010

Mięso

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe

1012000

(b) Bydło

1012010

Mięso

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe

1013000

(c) Owce

1013010

Mięso

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe

1014000

(d) Kozy

1014010

Mięso

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe

1015000

(e) Konie, osły, muły lub osłomuły

(**)

1015010

Mięso

(**)

1015020

Tłuszcz

(**)

1015030

Wątroba

(**)

1015040

Nerka

(**)

1015050

Podroby jadalne

(**)

1015990

Pozostałe

(**)

1016000

(f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

(g) Inne zwierzęta hodowlane

(**)

1017010

Mięso

(**)

1017020

Tłuszcz

(**)

1017030

Wątroba

(**)

1017040

Nerka

(**)

1017050

Podroby jadalne

(**)

1017990

Pozostałe

(**)

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

0,01 (*)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

0,05 (*)

1030010

Kury

(**)

1030020

Kaczki

(**)

1030030

Gęsi

(**)

1030040

Przepiórki

(**)

1030990

Pozostałe

(**)

1040000

(iv) Miód

(**)

1050000

(v) Płazy i gady

(**)

1060000

(vi) Ślimaki

(**)

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

(**)

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których

stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I. (*) Wskazuje granicę oznaczalności (**) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony

w załączniku III część B.”.


(2) W załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

Pozycje dotyczące fludioksonilu otrzymują brzmienie:

„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)


Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów,

do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne

poziomy pozostałości (NDP) (a)

Fludioksonil

100000

1. OWOCE, ŚWIEŻE

LUB MROŻONE; ORZECHY

110000

(i)  Owoce cytrusowe

110010

Grejpfruty

10

110020

Pomarańcze

7

110030

Cytryny

7

110040

Limy (Limonki)

7

110050

Mandarynki

7

110990

Pozostałe

7

120000

(ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez)

0,05 (*)

120010

Migdały

120020

Orzechy brazylijskie

120030

Orzechy nerkowca

120040

Kasztany jadalne

120050

Orzechy kokosowe

120060

Orzechy laskowe

120070

Orzechy makadamia

120080

Orzeszki pekan

120090

Orzeszki sosnowe

120100

Pistacje

120110

Orzechy włoskie

120990

Pozostałe

130000

(iii) Owoce ziarnkowe

5

130010

Jabłka

130020

Gruszki

130030

Pigwy

130040

Nieszpułka zwyczajna

130050

Nieśplik japoński

130990

Pozostałe

140000

(iv) Owoce pestkowe

140010

Morele

5

140020

Wiśnie i czereśnie

5

140030

Brzoskwinie

5

140040

Śliwki

0,5

140990

Pozostałe

0,05 (*)

150000

(v) Jagody i drobne owoce

151000

(a) Winogrona stołowe i do produkcji wina

2

151010

Winogrona stołowe

2

151020

Winogrona do produkcji wina

2

152000

(b) Truskawki

3

153000

(c) Owoce leśne

153010

Jeżyny

5

153020

Jeżyny popielice

0,05 (*)

153030

Maliny

5

153990

Pozostałe

0,05 (*)

154000

(d) Inne drobne owoce i jagody

154010

Borówki amerykańskie

3

154020

Żurawiny

1

154030

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

3

154040

Agrest

3

154050

Róża dzika

1

154060

Morwy

1

154070

Głóg (mediteranean medlar)

1

154080

Bez czarny

2

154990

Pozostałe

160000

(vi) Owoce różne

161000

(a) Z jadalną skórką

0,05 (*)

161010

Daktyle

161020

Figi

161030

Oliwki stołowe

161040

Kumkwat

161050

Karambola

161060

Kaki (Szaron, Persymon)

161070

Czapetka kuminowa (śliwka jawajska)

161990

Pozostałe

162000

(b) Z niejadalną skórką, małe

162010

Kiwi

20

162020

Liczi, (śliwa chińska)

0,05 (*)

162030

Owoce męczennicy

0,05 (*)

162040

Owoc opuncji (figa opuncjowa)

0,05 (*)

162050

Caimito

0,05 (*)

162060

Oczar wirginijski (Wirginia kaki)

0,05 (*)

162990

Pozostałe

0,05 (*)

163000

(c) Z niejadalną skórką, duże

163010

Awokado

0,05 (*)

163020

Banany

0,05 (*)

163030

Mango

0,05 (*)

163040

Papaja

0,05 (*)

163050

Granaty

3

163060

Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)

0,05 (*)

163070

Guajawa

0,05 (*)

163080

Ananasy

0,05 (*)

163090

Chlebowiec właściwy

0,05 (*)

163100

Durian (Rościan)

0,05 (*)

163110

Flaszowiec miękkociernisty

0,05 (*)

163990

Pozostałe

0,05 (*)

200000

2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE

210000

(i)  Warzywa korzeniowe i bulwiaste

211000

(a) Ziemniaki

1

212000

(b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*)

212010

Maniok

212020

Słodkie ziemniaki

212030

Pochrzyn

212040

Maranta trzcinowata

212990

Pozostałe

213000

(c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,05 (*)

213010

Buraki

213020

Marchew

213030

Seler korzeniowy

213040

Chrzan

213050

Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty – topinambur)

213060

Pasternak

213070

Pietruszka zwyczajna – korzeń

213080

Rzodkiewka

213090

Salsefia

213100

Brukiew

213110

Rzepa

213990

Pozostałe

220000

(ii) Warzywa cebulowe

220010

Czosnek

0,05 (*)

220020

Cebula

0,1

220030

Szalotka

0,05 (*)

220040

Dymka

0,3

220990

Pozostałe

0,05 (*)

230000

(iii) Warzywa owocowe

231000

(a) Rośliny psiankowate

231010

Pomidory

1

231020

Papryka

2

231030

Bakłażan (Oberżyna)

1

231040

Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa

0,5

231990

Pozostałe

0,5

232000

(b) Dyniowate – z jadalną skórką

232010

Ogórki

1

232020

Korniszon

0,5

232030

Cukinia

1

232990

Pozostałe

0,5

233000

(c) Dyniowate – z niejadalną skórką

0,05 (*)

233010

Melony

233020

Dynia

233030

Arbuz

233990

Pozostałe

234000

(d) Kukurydza cukrowa

0,05 (*)

239000

(e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach

0,05 (*)

240000

(iv) Warzywa kapustne

0,05 (*)

241000

(a) Kapustne kwitnące

0,05 (*)

241010

Brokuły

241020

Kalafiory

241990

Pozostałe

242000

(b) Kapustne głowiaste

0,05 (*)

242010

Brukselka

242020

Kapusta głowiasta

242990

Pozostałe

243000

(c) Kapustne liściowe

0,05 (*)

243010

Kapusta pekińska

243020

Jarmuż

243990

Pozostałe

244000

(d) Kalarepa

0,05 (*)

250000

(v) Warzywa liściowe i świeże zioła

251000

(a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne

10

251010

Roszpunka warzywna

251020

Sałata

251030

Endywia (cykoria endywia)

251040

Rzeżucha

251050

Gorycznik wiosenny

251060

Rokietta siewna, rukola

251070

Gorczyca sarepska

251080

Liście i pędy kapustnych

251990

Pozostałe

252000

(b) Szpinak i podobne (liście)

252010

Szpinak

0,05 (*)

252020

Portulaka pospolita

10

252030

Boćwina

0,05 (*)

252990

Pozostałe

0,05 (*)

253000

(c) Liście winorośli

0,05 (*)

254000

(d) Rukiew wodna

0,05 (*)

255000

(e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska)

0,05 (*)

256000

(f) Zioła

1

256010

Trybula

256020

Szczypiorek

256030

Liście selera

256040

Pietruszka – nać

256050

Szałwia

256060

Rozmaryn

256070

Tymianek

256080

Bazylia

256090

Liście laurowe

256100

Estragon

256990

Pozostałe

260000

(vi) Warzywa strączkowe (świeże)

260010

Fasola (bez strąków)

1

260020

Fasola (bez strąków)

0,2

260030

Groch (bez strąków)

0,2

260040

Groch (bez strąków)

0,05 (*)

260050

Soczewica

0,05 (*)

260990

Pozostałe

0,05 (*)

270000

(vii) Warzywa łodygowe

270010

Szparagi

0,05 (*)

270020

Karczochy

0,05 (*)

270030

Seler

0,05 (*)

270040

Koper włoski

0,1

270050

Karczochy kuliste

0,05 (*)

270060

Por

0,05 (*)

270070

Rabarbar

0,05 (*)

270080

Pędy bambusa

0,05 (*)

270090

Rdzenie palmowe

0,05 (*)

270990

Pozostałe

0,05 (*)

280000

(viii) Grzyby

0,05 (*)

280010

Uprawne

280020

Dzikie

280990

Pozostałe

290000

(ix) Wodorosty morskie

0,05 (*)

300000

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKO-WYCH, SUCHE

0,05 (*)

300010

Fasola

300020

Soczewica

300030

Groch

300040

Łubin

300990

Pozostałe

400000

4. NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*)

401000

(i)  Nasiona oleiste

401010

Siemię lnu

401020

Orzeszki ziemne

401030

Mak

401040

Ziarna sezamu

401050

Ziarna słonecznika

401060

Nasiona rzepaku

401070

Ziarna soi

401080

Nasiona gorczycy

401090

Nasiona bawełny

401100

Nasiona dyni

401110

Rokosz barwierski

401120

Ogórecznik

401130

Lnicznik właściwy

401140

Konopie

401150

Rącznik pospolity

401990

Pozostałe

402000

(ii) Owoce oleiste

402010

Oliwki do produkcji oliwy

402020

Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)

402030

Olejowiec gwinejski

402040

Drzewo kapokowe

402990

Pozostałe

500000

5. ZBOŻA

500010

Jęczmień

0,05 (*)

500020

Gryka zwyczajna

0,05 (*)

500030

Kukurydza

0,1

500040

Proso zwyczajne

0,05 (*)

500050

Owies zwyczajny

0,05 (*)

500060

Ryż

0,05 (*)

500070

Żyto

0,05 (*)

500080

Sorgo

0,05 (*)

500090

Pszenica

0,2

500990

Pozostałe

0,05 (*)

600000

6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO

0,05 (*)

610000

(i)  Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

620000

(ii) Ziarna kawy

630000

(iii) Napary ziołowe (suszone)

631000

(a) Kwiaty

631010

Kwiaty rumianku

631020

Kwiat malwy sudańskiej

631030

Płatki róży

631040

Kwiaty jaśminu

631050

Lipa drobnoziarnista

631990

Pozostałe

632000

(b) Liście

632010

Liście truskawki

632020

Liście Rooibos

632030

Ostrokrzew paragwajski

632990

Pozostałe

633000

(c) Korzenie

633010

Korzeń waleriany

633020

Korzeń żeń-szenia

633990

Pozostałe

639000

(d) Pozostałe napary ziołowe

640000

(iv) Kakao (fermentowane ziarna)

650000

(v) Chleb świętojański (st johns bread)

700000

7. CHMIEL (SUSZONY), W TYM SZYSZKI CHMIELU I NIEZAGĘSZCZONY PROSZEK

0,05 (*)

800000

8. PRZYPRAWY

0,05 (*)

810000

(i)  Nasiona

810010

Anyż

810020

Czarnuszka siewna

810030

Nasiona selera zwyczajnego

810040

Kolendra

810050

Kmin rzymski

810060

Koper ogrodowy

810070

Koper włoski

810080

Kozieradka pospolita

810090

Gałka muszkatałowa

810990

Pozostałe

820000

(ii) Owoce i jagody

820010

Ziele angielskie

820020

Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) Zanthooxylum piperitum

820030

Kminek

820040

Kardamon malabarski

820050

Jagody jałowca

820060

Pieprz, (czarny i biały)

820070

Wanilia płaskolistna

820080

Tamarynd

820990

Pozostałe

830000

(iii) Kora

830010

Cynamon

830990

Pozostałe

840000

(iv) Korzenie lub kłącza

840010

Lukrecja

840020

Imbir

840030

Kurkuma

840040

Chrzan pospolity

840990

Pozostałe

850000

(v) Pąki

850010

Goździki

850020

Kapary

850990

Pozostałe

860000

(vi) Słupki kwiatowe

860010

Szafran

860990

Pozostałe

870000

(vii) Osnówka nasienia

870010

Muszkatołowiec korzenny

870990

Pozostałe

900000

9. ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*)

900010

Burak cukrowy (korzeń)

900020

Trzcina cukrowa

900030

Cykoria podróżnik korzenie

900990

Pozostałe

1000000

10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*)

1010000

(i)  Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach

1011000

(a) Świnie

1011010

Mięso

1011020

Tłuszcz z chudego mięsa

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne

1011990

Pozostałe

1012000

(b) Bydło

1012010

Mięso

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne

1012990

Pozostałe

1013000

(c) Owce

1013010

Mięso

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne

1013990

Pozostałe

1014000

(d) Kozy

1014010

Mięso

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne

1014990

Pozostałe

1015000

(e) Konie, osły, muły lub osłomuły

1015010

Mięso

1015020

Tłuszcz

1015030

Wątroba

1015040

Nerka

1015050

Podroby jadalne

1015990

Pozostałe

1016000

(f) Drób – kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie

1016010

Mięso

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne

1016990

Pozostałe

1017000

(g) Inne zwierzęta hodowlane

1017010

Mięso

1017020

Tłuszcz

1017030

Wątroba

1017040

Nerka

1017050

Podroby jadalne

1017990

Pozostałe

1020000

(ii) Mleko i śmietana, niezagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

(iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; Jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

(iv) Miód

1050000

(v) Płazy i gady

1060000

(vi) Ślimaki

1070000

(vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych

(a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w Załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.”.


REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA