REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2009 nr 50 poz. 3

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 146/2009

z dnia 20 lutego 2009 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005 w zakresie przywozu produktów rybołówstwa z Kamerunu

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (1), w szczególności jego art. 9,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (2), w szczególności jego art. 16,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004 stanowi, że produkty pochodzenia zwierzęcego przywozi się jedynie z państwa trzeciego lub części państwa trzeciego znajdującego się w wykazie sporządzonym zgodnie z tym rozporządzeniem.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) przewiduje, w drodze odstępstwa od art. 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 854/2004, że państwa członkowskie, z zastrzeżeniem określonych warunków, mogą zezwolić na przywóz produktów rybołówstwa z państw trzecich wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.

(3) Te państwa trzecie, w których nie przeprowadzono jeszcze żadnej wspólnotowej inspekcji w celu sprawdzenia, czy spełniają one wymogi sanitarne i czy kontrole przeprowadzane przez właściwe organy tych państw odpowiadają wymaganiom prawodawstwa wspólnotowego, zostały wymienione w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005. Kamerun jest obecnie wymieniony w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005.

(4) Podczas inspekcji wspólnotowej przeprowadzonej w Kamerunie w 2003 r. stwierdzono poważne uchybienia w zakresie higieny w postępowaniu z produktami rybołówstwa oraz w zakresie zdolności właściwych organów Kamerunu do przeprowadzania rzetelnych kontroli produktów rybołówstwa. Kamerun nie jest zatem w stanie zagwarantować, że produkty rybołówstwa zostały uzyskane w warunkach co najmniej równoważnych warunkom, jakie obowiązują w odniesieniu do produkcji i wprowadzania produktów do obrotu we Wspólnocie. W następstwie inspekcji Kamerun zawiesił wywóz produktów rybołówstwa do UE.

(5) Od 2004 r. właściwy organ Kamerunu nie informował Wspólnoty o postępach we wdrażaniu działań naprawczych mających na celu usunięcie braków stwierdzonych w 2003 r. W 2008 r. Kamerun odmówił przyjęcia wspólnotowej inspekcji na miejscu, argumentując, że w najbliższym czasie żadne kameruńskie przedsiębiorstwo rybackie ani statek rybacki nie przewiduje wywozu produktów rybołówstwa do UE.

(6) Przywóz do Wspólnoty produktów rybołówstwa z Kamerunu nie powinien już więc być dozwolony.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2076/2005.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 2076/2005 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 lutego 2009 r.

 

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

 

 

(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.

(2) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 206.

(3) Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 83.

Załącznik 1.

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK II

Wykaz państw i terytoriów trzecich, z których dopuszczony może być przywóz produktów rybołówstwa w każdej postaci, przeznaczonych do spożycia przez ludzi

AO - ANGOLA

AZ - AZERBEJDŻAN (1)

BJ - BENIN

CG - REPUBLIKA KONGA (2)

ER - ERYTREA

IL - IZRAEL

MM - BIRMA

SB - WYSPY SALOMONA

SH - ŚWIĘTA HELENA

TG - TOGO

 

 

(1) Zezwala się tylko na przywóz kawioru.

(2) Zezwala się tylko na przywóz produktów rybołówstwa złowionych, mrożonych i pakowanych ostatecznie na morzu.”

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA