REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2008 nr 60 poz. 17

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 202/2008

z dnia 4 marca 2008 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do liczby i nazw paneli naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (1), w szczególności jego art. 28 ust. 4 akapit drugi,

uwzględniając wniosek Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 12 września 2007 r.,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Panel ds. dodatków do żywności, aromatów, substancji pomagających w przetwarzaniu i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością pełni kluczową rolę w dziedzinie bezpieczeństwa łańcucha żywnościowego i ochrony konsumenta.

(2) Doświadczenie wskazuje, że od czasu powołania panel ten otrzymał prawie 50 % łącznej liczby zleceń przesłanych do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Pomimo przyjmowania licznych opinii naukowych w ciągu roku panel napotyka trudności w zarządzaniu swoim obciążeniem pracą.

(3) W związku z przyjęciem nowych aktów prawnych o charakterze pionowym w dziedzinie witamin i minerałów dodawanych do żywności oraz w zakresie dodatków do żywności, aromatów i enzymów spożywczych w przyszłości spodziewany jest wzrost ilości zleceń otrzymywanych przez panel.

(4) W związku z tym konieczne jest zastąpienie panelu dwoma nowymi panelami, odpowiednio noszącymi nazwę „Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności” oraz „Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu”.

(5) Podział odpowiedzialności pomiędzy oba nowe panele powinien gwarantować, że kompetencje każdego panelu korespondują z odpowiednim zakresem uprawnień i przyczyniają się do lepszego zrównoważenia pracy. Procedury obowiązujące w ramach komitetu naukowego i paneli EFSA powinny gwarantować elastyczną współpracę oraz zharmonizowane metody działania.

(6) W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 178/2002 powinno zostać odpowiednio zmienione.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W akapicie pierwszym art. 28 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 wprowadza się następujące zmiany:

1) litera a) otrzymuje brzmienie:

„a) Panel ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności;”;

2) dodaje się lit. j) w brzmieniu:

j) Panel ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu.”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 2008 r.

W imieniu Komisji

Androulla VASSILIOU

Członek Komisji

 

 

(1) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 575/2006 (Dz.U. L 100 z 8.4.2006, s. 3).

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA