REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Akty ujednolicone - rok 2008 nr 29 poz. 5

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 98/2008

z dnia 1 lutego 2008 r.

zmieniające kilka rozporządzeń w odniesieniu do kodów Nomenklatury Scalonej dla pewnych produktów z wołowiny i cielęciny

Tekst pierwotny

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych (1), w szczególności jego art. 2 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1214/2007 z dnia 20 września 2007 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (2) wprowadza zmiany w Nomenklaturze Scalonej w odniesieniu do pewnych produktów z wołowiny i cielęciny.

(2) Rozporządzenia zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 (3) w latach wcześniejszych również wprowadziły zmiany w Nomenklaturze Scalonej w odniesieniu do pewnych produktów z wołowiny i cielęciny, przy czym nie wszystkie z tych zmian są odzwierciedlone w następujących rozporządzeniach regulujących wspólną organizację rynku wołowiny i cielęciny: rozporządzenie Rady (WE) nr 1254/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny (4); rozporządzenie Komisji (WE) nr 1731/2006 z dnia 23 listopada 2006 r. w sprawie szczególnych zasad stosowania refundacji wywozowych w odniesieniu do niektórych konserw z wołowiny i cielęciny (5) oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 545/2007 z dnia 16 maja 2007 r. otwierające i ustalające zarządzanie kontyngentem taryfowym na przywóz mrożonej wołowiny przeznaczonej do przetwarzania (od dnia 1 lipca 2007 r. do dnia 30 czerwca 2008 r.) (6).

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1254/1999, (WE) nr 1731/2006 i (WE) nr 545/2007.

(4) Zmiany przewidziane w niniejszym rozporządzeniu powinny obowiązywać od dnia 1 stycznia 2008 r., będącego dniem wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 1214/2007.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wołowiny i Cielęciny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W art. 1 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1254/1999 wprowadza się następujące zmiany:

1) w lit. a) tabeli wprowadza się następujące zmiany:

a) kod CN „0210 90 41” dla pozycji „Gruba skóra i cienka skóra, solona, w solance, suszona lub wędzona” zastępuje się kodem CN „0210 99 51”;

b) kod CN „0210 90 90” dla pozycji Jadalne mączki i posiłki z mięsa i odpadów mięsnych” zastępuje się kodem CN „0210 99 90”;

2) w lit. b) tabeli wprowadza się następujące zmiany:

a) kody CN „0206 10 91” oraz „0206 10 99” dla pozycji „Jadalne odpady z mięsa bydlęcego, z wyjątkiem grubej skóry i cienkiej skóry, świeże lub chłodzone, z wyjątkiem tych przeznaczonych do produkcji wyrobów farmaceutycznych” zastępuje się kodem CN „0206 10 98”;

b) kody CN „0206 21 00”, „0206 22 90” oraz „0206 29 99” dla pozycji „Jadalne odpady z mięsa wołowego, z wyjątkiem grubej skóry i cienkiej skóry, mrożone, z wyjątkiem tych przeznaczonych do produkcji wyrobów farmaceutycznych” zastępuje się kodami CN „0206 21 00”, „0206 22 00” oraz „0206 29 99”;

c) kod CN „0210 90 49” dla pozycji „Jadalne odpady z mięsa wołowego, solone, w solance, suszone lub wędzone, z wyjątkiem grubej i cienkiej skóry” zastępuje się kodem CN „0210 99 59”;

d) kody CN „1602 50 31 do 1602 50 80” dla pozycji „Pozostałe mięso przetworzone lub konserwowane lub odpady z mięsa wołowego, z wyjątkiem gotowanego mięsa lub odpadów oraz mieszanki gotowanego mięsa lub odpadów z niegotowanym mięsem lub odpadami mięsnymi” zastępuje się kodami CN „1602 50 31” oraz „1602 50 95”.

Artykuł 2

Artykuł 1 rozporządzenia (WE) nr 1731/2006 otrzymuje następujące brzmienie:

„Artykuł 1

Zakres

Nie naruszając przepisów rozporządzenia (WE) nr 800/1999, płatność refundacji wywozowej w odniesieniu do konserw objętych kodami CN 1602 50 31 9125, 1602 50 31 9325, 1602 50 95 9125 i 1602 5095 9325 (zwanych dalej »konserwami«) podlega spełnieniu warunków przewidzianych w niniejszym rozporządzeniu.”.

Artykuł 3

W art. 2 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 545/2007 akapit pierwszy otrzymuje następujące brzmienie:

„Do celów niniejszego rozporządzenia jako produkt A określa się produkt przetworzony objęty kodem CN 1602 10, 1602 50 31 lub 1602 50 95, nie zawierający mięsa innego niż pochodzące od zwierząt z gatunku bydła, ze stosunkiem kolagen/białko nie wyższym niż 0,45 oraz zawierający wagowo co najmniej 20 % chudego mięsa z wyłączeniem podrobów i tłuszczu z mięsem i galaretą stanowiących co najmniej 85 % całkowitej masy netto.”.

Artykuł 4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lutego 2008 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

 

 

(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, s. 2. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94 (Dz.U. L 349 z 31.12.1994, s. 105).

(2) Dz.U. L 286 z 31.10.2007, s. 1.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1352/2007 (Dz.U. L 303 z 21.11.2007, s. 3).

(4) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, s. 21. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, s. 2).

(5) Dz.U. L 325 z 24.11.2006, s. 12.

(6) Dz.U. L 129 z 17.5.2007, s. 14.

REKLAMA

Akty ujednolicone

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA