REKLAMA
Akty ujednolicone - rok 2002 nr 10 poz. 53
DYREKTYWA RADY 2001/111/WE
z dnia 20 grudnia 2001 r.
odnosząca się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
RADA UNII EUROPEJSKIEJ,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,
uwzględniając wniosek Komisji (1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (2),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (3),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Niektóre pionowe dyrektywy dotyczące środków spożywczych powinny zostać uproszczone w celu uwzględnienia wyłącznie podstawowych wymogów, jakie mają spełniać przedmiotowe produkty, aby mogły one podlegać swobodnemu przepływowi na rynku wewnętrznym, zgodnie z konkluzjami Rady Europejskiej z Edynburga z dnia 11 i dnia 12 grudnia 1992 r., potwierdzonymi przez Radę Europejską z Brukseli w dniach 10 i 11 grudnia 1993 r.
(2) Dyrektywa Rady 73/437/EWG z dnia 11 grudnia 1973 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (4) była uzasadniona faktem, że różnice między ustawodawstwami krajowymi w sprawie niektórych kategorii cukru mogłyby skutkować powstawaniem warunków dla nieuczciwej konkurencji, mogących wprowadzać konsumentów w błąd, a tym samym mieć bezpośredni wpływ na utworzenie i funkcjonowanie wspólnego rynku.
(3) Zamierzeniem dyrektywy 73/437/EWG było ustanowienia definicji i wspólnych reguł dotyczących kwestii związanych z cechami produktu, opakowaniem i znakowaniem danych produktów, aby zapewnić ich swobodny przepływ we Wspólnocie.
(4) Możliwie jak najszybciej, a w każdym razie przed dniem 1 lipca 2000 r., Komisja zamierza zaproponować włączenie zakresu nominalnych mas produktów objętych niniejszą dyrektywą do dyrektywy Rady 80/232/EWG z dnia 15 stycznia 1980 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do nominalnych ilości i nominalnych pojemności dopuszczalnych w odniesieniu do niektórych produktów w opakowaniach jednostkowych (5).
(5) Dyrektywa 73/437/EWG powinna zostać opracowana na nowo w celu uczynienia bardziej przystępnymi reguł dotyczących warunków wytwarzania i obrotu w odniesieniu do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz, ponadto, w celu dostosowania jej do ogólnej legislacji wspólnotowej dotyczącej środków spożywczych, w szczególności legislacji dotyczącej znakowania, substancji koloryzujących i innych dozwolonych dodatków, rozpuszczalników do ekstrakcji oraz metod analizy.
(6) Ogólne reguły dotyczące znakowania żywności, ustanowione w dyrektywie 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (6), powinny być stosowane z zastrzeżeniem niektórych warunków.
(7) Zgodnie z zasadami pomocniczości i proporcjonalności ustanowionymi w art. 5 Traktatu cel ustanowienia wspólnych definicji i reguł dotyczących omawianych produktów oraz dostosowania przepisów do ogólnych zasad legislacji wspólnotowej dotyczącej środków spożywczych nie może być skutecznie osiągnięty przez Państwa Członkowskie, a może, ze względu na charakter niniejszej dyrektywy, zostać osiągnięty w sposób bardziej skuteczny przez Wspólnotę. Dyrektywa niniejsza nie wykracza poza zakres niezbędny do osiągnięcia wspomnianego celu.
(8) Środki niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przyjmuje się zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (7).
(9) Aby uniknąć tworzenia nowych przeszkód dla swobodnego przepływu, Państwa Członkowskie powinny powstrzymać się od przyjmowania, w stosunku do omawianych produktów, przepisów prawa krajowego nieprzewidzianych w niniejszej dyrektywie,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
Niniejsza dyrektywa stosuje się do produktów określonych w części A Załącznika.
Jednakże niniejszej dyrektywy nie stosuje się odniesieniu do produktów określonych w części w A załącznika, jeżeli występują one w następujących formach: cukier puder, cukier lodowaty, cukier w głowach. [1]
Artykuł 2
Dyrektywa 2000/13/WE stosuje się do produktów określonych w części A Załącznika do niniejszej dyrektywy, z uwzględnieniem następujących warunków i odstępstw:
1) Bez uszczerbku dla poniższego pkt 5 nazwy produktów wymienione w części A Załącznika stosują się jedynie do produktów w nim określonych i są używane w handlu do ich oznaczania.
Nazwa produktu określona w części A pkt 2 Załącznika może być również stosowana do oznaczania produktu określonego w pkt 3 tego Załącznika.
Jednakże:
– produkty określone w części A Załącznika, oprócz obowiązującej nazwy, mogą także być opatrzone określeniami powszechnie stosowanymi w różnych Państwach Członkowskich,
– nazwy produktów mogą być również używane w nazwach produktów przygotowanych do oznaczenia innych produktów, zgodnie z przyjętymi zwyczajami,
z zastrzeżeniem, że takie nazwy nie będą wprowadzać konsumenta w błąd.
2) W przypadku produktów paczkowanych o masie poniżej 20 g nie ma obowiązku umieszczania na etykiecie masy netto.
3) Na etykiecie umieszcza się informacje dotyczące suchej masy i zawartości cukru inwertowanego w roztworze cukru, roztworze cukru inwertowanego i syropie z cukru inwertowanego.
4) Na etykiecie umieszcza się wyraz „krystalizowany” w odniesieniu do syropu z cukru inwertowanego zawierającego kryształy w roztworze.
5) W przypadku gdy wyroby określone w części A pkt 7 i 8 Załącznika zawierają fruktozę w ilości przekraczającej 5 % suchej masy, na etykiecie zawierającej nazwę i składniki umieszcza się odpowiednie określenie „syrop glukozowo-fruktozowy” lub „syrop fruktozowo-glukozowy” oraz „sproszkowany syrop glukozowo-fruktozowy” lub „sproszkowany syrop fruktozowo-glukozowy” , celem wskazania, czy składnikiem występującym w przeważającej ilości jest glukoza czy fruktoza.
Artykuł 3
Państwa Członkowskie nie przyjmą przepisów prawa krajowego nieprzewidzianych w niniejszej dyrektywie w odniesieniu do produktów określonych w Załączniku.
Artykuł 4
Środki niezbędne dla wykonania niniejszej dyrektywy, odnoszące się do kwestii określonych poniżej, przyjmuje się zgodnie z procedurą regulacyjną określoną w art. 5 ust. 2:
– dostosowanie niniejszej dyrektywy do ogólnej legislacji wspólnotowej dotyczącej środków spożywczych,
– dostosowanie do postępu technicznego.
Artykuł 5
1. Komisja jest wspomagana przez Stały Komitet ds. Środków Spożywczych (zwany dalej „Komitetem”) ustanowiony art. 1 decyzji 69/414/EWG (8).
2. W przypadku dokonania odniesienia do niniejszego ustępu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE.
Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.
3. Komitet przyjmuje własny regulamin.
Artykuł 6
Dyrektywa 73/437/EWG traci moc z dniem 12 lipca 2003 r.
Odniesienia do uchylonej dyrektywy należy traktować jako odwołania do niniejszej dyrektywy.
Artykuł 7
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 12 lipca 2003 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
Celem stosowanych środków jest:
– zezwolenie na wprowadzanie do obrotu produktów określonych w części A Załącznika, jeżeli są zgodne z definicjami i regułami ustanowionymi w niniejszej dyrektywie, ze skutkiem od dnia 12 lipca 2003 r.,
– zakaz wprowadzania do obrotu produktów, które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą, ze skutkiem od dnia 12 lipca 2004 r.
Niemniej jednak wprowadzanie do obrotu produktów, które nie są zgodne z wymogami niniejszej dyrektywy, ale zostały oznakowane przed dniem 12 lipca 2004 r. zgodnie z wymogami dyrektywy 73/437/EWG, może być kontynuowane do wyczerpania zapasów.
W przypadku przyjęcia przez Państwa Członkowskie tych środków muszą one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie będzie towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Państwa Członkowskie określają metody dokonywania takich odniesień.
Artykuł 8
Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Artykuł 9
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2001 r.
| W imieniu Rady |
C. PICQUÉ | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. C 231 z 9.8.1996, str. 6.
(2) Dz.U. C279 z 1.10.1999, str. 90.
(3) Dz.U. C 56 z 24.2.1997, str. 20.
(4) Dz.U. L 356 z 27.12.1973, str. 71. Dyrektywa zmieniona Aktem Przystąpienia z 1985 r.
(5) Dz.U. L 51 z 25.2.1980, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 87/356/EWG (Dz.U. L 192 z 11.7.1987, str. 48).
(6) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29.
(7) Dz.U. 184 z 7.7.1999, str. 23.
(8) Dz.U. L 291 z 19.11.1969, str. 9.
ZAŁĄCZNIK
Wykaz produktów zawierających cukier [2]
A. NAZWY I DEFINICJE PRODUKTU
1. Cukier przemysłowy |
|
Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w: dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach: | |
a) polaryzacja | nie mniej niż 99,5oZ |
b) zawartość cukru inwertowanego | nie więcej niż 0,1 % w masie |
c) ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,1 % masy. |
2. Cukier lub cukier biały |
|
Oczyszczona i skrystalizowana sacharoza, w dobrej, przyjętej w obrocie jakości, o następujących właściwościach: | |
a) polaryzacja | nie mniej niż 99,7oZ |
b) zawartość cukru inwertowanego | nie więcej niż 0,04 % w masie |
c) ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,06 % masy. |
d) typ zabarwienia | nie więcej niż dziewięć punktów, ustalony zgodnie z lit. a) części B. |
3. Cukier ekstra biały |
|
Produkt posiadający właściwości określone w pkt 2 lit. a)–c), w odniesieniu do którego łączna liczba punktów oznaczonych zgodnie z przepisami części B nie przekracza ośmiu i nie wynosi więcej niż: | |
– cztery w odniesieniu do typu zabarwienia, |
|
– sześć w odniesieniu do zawartości popiołu, |
|
– trzy w odniesieniu do zabarwienia w roztworze. |
|
4. Roztwór cukru (1) |
|
Wodny roztwór sacharozy o następujących właściwościach: | |
a) masa sucha | nie mniej niż 62 % masy |
b) zawartość cukru inwertowanego (stosunek fruktozy do cukru gronowego: 1,0 +/– 0, 2) | nie więcej niż 3 % masy suchej |
c) popiół konduktometryczny | nie więcej niż 0,1 % masy suchej, ustalony zgodnie z lit. b) części B |
d) zabarwienie w roztworze | nie więcej niż 45 jednostek ICUMSA. |
5. Roztwór cukru inwertowanego (1) |
|
Roztwór wodny sacharozy, częściowo inwertowanej za pomocą hydrolizy, w którym ilość cukru inwertowanego nie jest przeważająca, o następujących właściwościach: | |
a) masa sucha | nie mniej niż 62 % masy |
b) zawartość cukru inwertowanego przy stosunku fruktozy do glukozy (1,0 +/– 0, 1): | ponad 3 %, ale nie więcej niż 50 % masy suchej |
c) popiół konduktometryczny | nie więcej niż 0,4 % w masie substancji suchej, oznaczony zgodnie z lit. b) części B. |
6. Syrop z cukru inwertowanego (1) |
|
Roztwór wodny – również skrystalizowany – sacharozy, która została częściowo inwertowana za pomocą hydrolizy, w którym zawartość cukru inwertowanego (współczynnik fruktozy do glukozy 1,0 +/– 0, 1) musi przekroczyć 50 % masy suchej, a poza tym musi spełniać wymogi ustanowione w pkt 5 lit. a) i c). | |
7. Syrop glukozowy |
|
Oczyszczony i skoncentrowany roztwór wodny sacharydów odżywczych uzyskanych ze skrobi lub inuliny, o następujących właściwościach: | |
a) masa sucha | nie mniej niż 70 % masy |
b) równoważnik glukozy | nie mniej niż 20 % masy suchej i wyrażony jako D glukoza |
c) popiół siarczanowy | nie więcej niż 1 % masy suchej. |
8. Sproszkowany syrop glukozowy |
|
Częściowo sproszkowany syrop glukozowy o zawartości substancji suchej w masie wynoszącej przynajmniej 93 %, który oprócz tego musi spełniać wymogi ustanowione w pkt 7 lit. b) i c). | |
9. Glukoza lub jedno wodna glukoza | |
Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza zawierająca jedną cząsteczkę wody krystalizacyjnej, o następujących właściwościach: | |
a) glukoza (D-glukoza) | nie mniej niż 99,5 % masy suchej |
b) masa sucha | nie mniej niż 90 % masy |
c) popiół siarczanowy | nie więcej niż 0,25 % masy suchej. |
10. Glukoza lub bezwodna glukoza | |
Oczyszczona i skrystalizowana D-glukoza, niezawierająca wody krystalizacyjnej, o zawartości substancji suchej w masie wynoszącej 98 %, która oprócz tego musi spełniać wymogi ustanowione w pkt 9 lit. a) i c). | |
11. Fruktoza |
|
Oczyszczona i skrystalizowana D-fruktoza, o następujących właściwościach: | |
zawartość fruktozy | minimum 98 % |
zawartość glukozy | maksymalnie 0,5 % |
ubytek masy wskutek wysuszenia | nie większy niż 0,5 % masy |
popiół konduktometryczny | nie więcej niż 0,1 % masy, ustanowione zgodnie z lit. b) części B. |
B. METODA OKREŚLANIA TYPU ZABARWIENIA, ZAWARTOŚCI POPIOŁU KONDUKTOMETRYCZNEGO I ZABARWIENIA W ROZTWORZE CUKRU (BIAŁEGO) ORAZ CUKRU EKSTRA BIAŁEGO OKREŚLONEGO W PKT 2 I 3 CZĘŚCI A
„ Punkt” odpowiada:
a) w przypadku typu zabarwienia, 0,5 jednostki, według metody Instytutu Brunswick'a ds. Technologii Rolnictwa i Przemysłu Cukrowniczego, określonej w rozdziale A ust. 2 Załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1265/69 z dnia 1 lipca 1969 r. ustanawiającego metody określania jakości cukru skupowanego przez agencje skupu interwencyjnego (2);
b) w przypadku zawartości popiołu, 0,0018 %, według metody Międzynarodowej Komisji Jednolitych Metod Analityki Cukrowniczej (ICUMSA), określonej w rozdziale A ust. 1 Załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 1265/69;
c) w przypadku zabarwienia w roztworze, 7,5 jednostkom, według metody ICUMSA, określonej w rozdziale A ust. 3 Załącznika do rozporządzenia (EWG) nr 1265/69.
(1) Oznaczenie „biały” jest zastrzeżone dla:
a) roztworu cukru, gdy zabarwienie w roztworze nie przekracza 25 jednostek ICUMSA ustalonych zgodnie z metodą określoną w lit. c) części B;
b) roztworu z cukru inwertowanego lub syropu cukru inwertowanego, którego:
– zawartość popiołu konduktometrycznego nie przekracza 0,1 %,
– zabarwienie w roztworze nie przekracza 25 jednostek ICUMSA ustalonych zgodnie z metodą określoną w lit. c) części B.
(2) Dz.U. L 163 z 1.7.1969, str. 1.
[1] Art. 1 w brzmieniu ustalonym przez pkt 2 sprostowania do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz.UE L 158 z 18.06.2008, str. 67).
[2] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez pkt 1 oraz pkt 3-14 sprostowania do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.Urz.UE L 158 z 18.06.2008, str. 67).
- Data ogłoszenia: 2002-01-12
- Data wejścia w życie: 2002-01-12
- Data obowiązywania: 2013-11-18
- SPROSTOWANIE z dnia 18 czerwca 2008 r. do dyrektywy Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi
- ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1021/2013 z dnia 9 października 2013 r. zmieniające dyrektywy 1999/4/WE i 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady oraz dyrektywy Rady 2001/111/WE, 2001/113/WE i 2001/114/WE w odniesieniu do uprawnień, jakie mają zostać przekazane Komisji
REKLAMA
Akty ujednolicone
REKLAMA
REKLAMA