REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2016 poz. 1974
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 listopada 2016 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604, 1948 i 1961) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Rozporządzenie w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych]
§ 2. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 listopada 2016 r. (poz. 1974)
WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
Lp. | Nazwa laboratorium | Adres | Przedmiot badań | Rodzaj badań |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Centralne Laboratorium w Poznaniu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań | tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone | – zawartość azotu/białka |
– zawartość wody | ||||
– współczynnik woda/białko (w elementach) | ||||
– woda wchłonięta (w tuszkach) | ||||
– zawartość popiołu całkowitego | ||||
– zawartość tłuszczu całkowitego | ||||
– zawartość hydroksyproliny | ||||
soki i nektary | – pektyny rozpuszczalne w wodzie | |||
– ekstrakt refraktometryczny | ||||
– D-glukoza | ||||
– D-fruktoza | ||||
– sacharoza | ||||
– D-sorbitol | ||||
– ekstrakt bezcukrowy | ||||
– ekstrakt ogólny | ||||
– gęstość względna | ||||
– kwas cytrynowy | ||||
– kwas D-izocytrynowy | ||||
– kwas L-jabłkowy | ||||
– kwasowość ogólna | ||||
– liczba formolowa | ||||
– popiół ogólny | ||||
– prolina | ||||
– konserwanty (kwas benzoesowy, kwas sorbowy) | ||||
– pH | ||||
wyroby winiarskie | – alkohol etylowy | |||
– cukry | ||||
– dwutlenek siarki ogólny | ||||
– kwasowość lotna | ||||
– kwasowość ogólna | ||||
wytłoki, drożdżowe osady winiarskie | – alkohol etylowy | |||
fermentowane wyroby winiarskie | – alkohol etylowy | |||
– kwasowość ogólna | ||||
– kwasowość lotna | ||||
– cukry | ||||
– popiół | ||||
– ekstrakt ogólny | ||||
– gęstość | ||||
– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) | ||||
– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) | ||||
spirytus i napoje spirytusowe | – aldehydy | |||
– alkohol metylowy | ||||
– alkohol etylowy | ||||
– estry | ||||
– fuzle | ||||
– kwasowość | ||||
– sucha pozostałość po odparowaniu | ||||
– ekstrakt w napojach spirytusowych | ||||
– gęstość napojów spirytusowych | ||||
cukier | – wilgotność | |||
– substancje redukujące | ||||
– sacharoza | ||||
– popiół konduktometryczny | ||||
– barwa metodą spektrofotometryczną | ||||
napoje bezalkoholowe | – D-glukoza | |||
– D-fruktoza | ||||
– sacharoza | ||||
– ekstrakt ogólny | ||||
– kwasowość ogólna | ||||
– ekstrakt resztkowy | ||||
– słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna/sacharynian sodu) | ||||
– konserwanty (kwas sorbowy, kwas benzoesowy) | ||||
– zawartość kwasów | ||||
– dwutlenek węgla | ||||
piwo | – barwa | |||
– pH | ||||
– kwasowość | ||||
– zawartość alkoholu | ||||
– zawartość ekstraktu rzeczywistego | ||||
– zawartość brzeczki podstawowej | ||||
2 | Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia | mleko i przetwory mleczne | – wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez: |
– analizę triacylogliceroli, | ||||
– wykrywanie steroli roślinnych, | ||||
– analizę tokoferoli i tokotrienoli, | ||||
– zawartość tłuszczu | ||||
– zawartość wody/suchej masy | ||||
w tym: masło | – zawartość suchej masy beztłuszczowej | |||
rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu | – zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną | |||
– zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD | ||||
oliwa z oliwek | ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę następujących parametrów: | |||
– współczynniki ekstynkcji (badanie spektrtofotometryczne) | ||||
– zawartość stigamstadienów | ||||
– zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych | ||||
– zawartość steroli | ||||
– zawartość erytrodiolu i uvaolu | ||||
– zawartość wosków | ||||
– zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu | ||||
tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce | zawartość kwasów tłuszczowych | |||
tłuszcze roślinne | – liczba kwasowa | |||
– liczba nadtlenkowa | ||||
ryby mrożone | – zawartość glazury | |||
– masa netto ryby | ||||
artykuły rolno-spożywcze | wybrane wyróżniki jakości cząstkowej (metoda prostego testu opisowego): wygląd, konsystencja, barwa, smak i zapach | |||
3 | Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin | chmiel | – wilgotność |
– zawartość nasion | ||||
– zawartość liści, łodyg i odpadków | ||||
miód | – zawartość wody | |||
– zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | ||||
– przewodność właściwa | ||||
– zawartość hydroksymetylofurfuralu | ||||
– liczba diastazowa | ||||
– zawartość glukozy | ||||
– zawartość fruktozy | ||||
– zawartość sacharozy | ||||
– zawartość wolnych kwasów | ||||
– pH | ||||
4 | Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych | ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce | artykuły rolno-spożywcze | identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR |
artykuły rolno-spożywcze | wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych | |||
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego | wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie | |||
mięso surowe w elementach kulinarnych, mięso mielone | wykrywanie zafałszowania mięsa wodą w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
przetwory mięsne | oznaczanie zawartości mięsa w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
mleko płynne | wykrywanie rozwodnienia mleka w oparciu o oznaczenie punktu zamarzania oraz analizę składu chemicznego | |||
mleko i przetwory mleczne kozie i owcze | wykrywanie dodatku mleka krowiego metodą Real Time PCR | |||
ryby i filety rybne, w tym mrożone | oznaczenie dodatku wody i zawartości mięsa ryby w oparciu o analizę składu chemicznego | |||
ryby i przetwory rybne | identyfikacja gatunków ryb metodą PCR i Real Time PCR |
- Data ogłoszenia: 2016-12-07
- Data wejścia w życie: 2016-12-22
- Data obowiązywania: 2016-12-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA