REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1796
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 10 grudnia 2014 r.
w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1. [Krajowe laboratoria referencyjne]
§ 2. [Wejście w życie]
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 1146, 1662 i 1722.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 grudnia 2014 r. (poz. 1796)
WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
Lp. | Nazwa laboratorium | Adres | Przedmiot badań | Rodzaj badań |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Centralne Laboratorium w Poznaniu | ul. Reymonta 11/13 60-791 Poznań | tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone | – zawartość azotu/białka – zawartość wody – współczynnik woda/białko – woda wchłonięta (w tuszkach) |
soki i nektary | – pektyny rozpuszczalne w wodzie – ekstrakt refraktometryczny – D-glukoza – D-fruktoza – sacharoza – D-sorbitol – ekstrakt bezcukrowy – ekstrakt ogólny – gęstość względna – kwas cytrynowy – kwas D-izocytrynowy – kwasowość ogólna – kwas L-jabłkowy – liczba formolowa – popiół ogólny – prolina | |||
|
|
| wyroby winiarskie i produkty uboczne | – alkohol etylowy – cukry – dwutlenek siarki ogólny – kwasowość lotna – kwasowość ogólna |
|
|
| fermentowane napoje winiarskie | – alkohol etylowy – kwasowość ogólna – kwasowość lotna – cukry – popiół |
|
|
| spirytus i napoje spirytusowe | – aldehydy – alkohol metylowy – alkohol etylowy – estry – fuzle |
|
|
| cukier | – wilgotność – substancje redukujące – sacharoza – popiół konduktometryczny – barwa metodą spektrofotometryczną |
2 | Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni | Al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 81-378 Gdynia | mleko i przetwory mleczne | – wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez: – analizę triacylogliceroli, – wykrywanie steroli roślinnych, – analizę tokoferoli i tokotrienoli – zawartość tłuszczu – zawartość wody/suchej masy – zawartość suchej masy beztłuszczowej |
|
|
| w tym: masło |
|
rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu | – zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną – zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD | |||
oliwa z oliwek | ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę poniższych parametrów: – współczynniki ekstynkcji (badanie spektrofotometryczne) – zawartość stigamstadienów – zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych – zawartość steroli – zawartość erytrodiolu i uvaolu – zawartość wosków – zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu | |||
tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce | zawartość kwasów tłuszczowych | |||
tłuszcze roślinne | – liczba kwasowa – liczba nadtlenkowa | |||
ryby mrożone | zawartość glazury | |||
3 | Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie | ul. Nowy Świat 3 20-418 Lublin | chmiel | – wilgotność – zawartość nasion – zawartość liści, łodyg i odpadków |
4 | Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach | ul. Zagnańska 91 25-558 Kielce | artykuły rolno-spożywcze | identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR |
artykuły rolno-spożywcze | wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych | |||
przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego | wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie |
- Data ogłoszenia: 2014-12-12
- Data wejścia w życie: 2014-12-13
- Data obowiązywania: 2016-12-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA