REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2014 poz. 1796

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 10 grudnia 2014 r.

w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 669, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1. [Krajowe laboratoria referencyjne]

Wyznacza się krajowe laboratoria referencyjne właściwe dla poszczególnych przedmiotów i rodzajów badań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, których wykaz stanowi załącznik do rozporządzenia.

§ 2. [Wejście w życie]

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 r.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki


1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 września 2014 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1261).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2014 r. poz. 1146, 1662 i 1722.

Załącznik 1. [WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 10 grudnia 2014 r. (poz. 1796)

WYKAZ KRAJOWYCH LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH WŁAŚCIWYCH DLA POSZCZEGÓLNYCH PRZEDMIOTÓW I RODZAJÓW BADAŃ W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH

Lp.

Nazwa laboratorium

Adres

Przedmiot badań

Rodzaj badań

1

2

3

4

5

1

Centralne Laboratorium w Poznaniu
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Reymonta 11/13 

60-791 Poznań

tuszki drobiowe elementy tuszek drobiowych mrożone i schłodzone

– zawartość azotu/białka

– zawartość wody

– współczynnik woda/białko
(w elementach)

– woda wchłonięta (w tuszkach)

soki i nektary

– pektyny rozpuszczalne w wodzie

– ekstrakt refraktometryczny

– D-glukoza

– D-fruktoza

– sacharoza

– D-sorbitol

– ekstrakt bezcukrowy

– ekstrakt ogólny

– gęstość względna

– kwas cytrynowy

– kwas D-izocytrynowy

– kwasowość ogólna

– kwas L-jabłkowy

– liczba formolowa

– popiół ogólny

– prolina

 

 

 

wyroby winiarskie i produkty uboczne

– alkohol etylowy

– cukry

– dwutlenek siarki ogólny

– kwasowość lotna

– kwasowość ogólna

 

 

 

fermentowane napoje winiarskie

– alkohol etylowy

– kwasowość ogólna

– kwasowość lotna

– cukry

– popiół

 

 

 

spirytus i napoje spirytusowe

– aldehydy

– alkohol metylowy

– alkohol etylowy

– estry

– fuzle

 

 

 

cukier

– wilgotność

– substancje redukujące

– sacharoza

– popiół konduktometryczny

– barwa metodą spektrofotometryczną

2

Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Al. Marszałka Piłsudskiego 8/12 

81-378 Gdynia

mleko i przetwory mleczne

– wykrywanie zafałszowań tłuszczu mlecznego przez:

– analizę triacylogliceroli,

– wykrywanie steroli roślinnych,

– analizę tokoferoli i tokotrienoli

– zawartość tłuszczu

– zawartość wody/suchej masy

– zawartość suchej masy beztłuszczowej

 

 

 

w tym: masło

 

rolnictwo ekologiczne – artykuły rolno-spożywcze o niskiej zawartości tłuszczu

– zawartość ditiokarbaminianów metodą spektrofotometryczną

– zawartość pestycydów oznaczanych metodami: GCMS i HPLC-DAD

oliwa z oliwek

ocena zgodności oliwy z oliwek z deklarowaną kategorią dokonywana przez analizę poniższych parametrów:

– współczynniki ekstynkcji (badanie spektrofotometryczne)

– zawartość stigamstadienów

– zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych

– zawartość steroli

– zawartość erytrodiolu i uvaolu

– zawartość wosków

– zawartość 2-monopalmitynianu glicerolu

tłuszcze i oleje roślinne i zwierzęce

zawartość kwasów tłuszczowych

tłuszcze roślinne

– liczba kwasowa

– liczba nadtlenkowa

ryby mrożone

zawartość glazury

3

Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Nowy Świat 3 

20-418 Lublin

chmiel

– wilgotność

– zawartość nasion

– zawartość liści, łodyg i odpadków

4

Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach
Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ul. Zagnańska 91 

25-558 Kielce

artykuły rolno-spożywcze

identyfikacja i ilościowe oznaczanie surowców w żywności na podstawie analizy składu kwasów nukleinowych metodami PCR i Real Time PCR

artykuły rolno-spożywcze

wykrywanie i identyfikacja barwników w żywności ujętych w aktualnych przepisach UE dotyczących substancji dodatkowych

przetwory mięsne z mięsa rozdrobnionego

wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie

 

Metryka

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA