REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2012 poz. 36
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 grudnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
Na podstawie art. 7 ust. 4 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1) w § 1:
a) po pkt 12 dodaje się pkt 12a w brzmieniu:
„12a) poświadczanie, w drodze oświadczenia, przez przedsiębiorcę sektora spożywczego, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3, że ubój i wykrwawianie zwierząt wymienionych w załączniku III w sekcji III w ust. 3 zostały przeprowadzone prawidłowo, z podaniem daty i czasu przeprowadzenia tego uboju – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 3a;”,
b) po pkt 13 dodaje się pkt 13a w brzmieniu:
„13a) dostarczanie głów zwierząt łownych z gatunku wrażliwego na włośnicę pozyskanych podczas polowania do przedsiębiorstwa lub zakładu zatwierdzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1, z późn. zm.) w celu wytworzenia trofeów myśliwskich – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II w ust. 4 lit. a;”;
2) w § 4 w ust. 1 w pkt 5:
a) lit. b otrzymuje brzmienie:
„b) zakładach produkujących mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, w których tygodniowo produkuje się łącznie nie więcej niż 7,5 tony mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych,”,
b) dodaje się lit. c w brzmieniu:
„c) zakładach rozbioru mięsa drobiowego, w których tygodniowo produkuje się nie więcej niż 5 ton mięsa drobiowego bez kości lub ilość mięsa z kością równoważną tej ilości.”;
3) w § 8:
a) pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) sposobu postępowania z mięsem pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi z konieczności przeprowadzonemu poza rzeźnią lub sposobu wykorzystania tego mięsa – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. a;”,
b) po pkt 4 dodaje się pkt 4a w brzmieniu:
„4a) poddania mięsa drobiowego niespełniającego kryterium mikrobiologicznego, o którym mowa w ust. 1 części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność (Dz. Urz. UE L 325 z 12.12.2003, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 41, str. 328), obróbce cieplnej lub innej obróbce mającej na celu wyeliminowanie bakterii Salmonella przed wprowadzeniem tego mięsa na rynek w celu spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2 lit. b;”;
4) w § 12:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Decyzje administracyjne, o których mowa w § 1 pkt 1, 2, 5–8, 11–13 oraz 14–22, § 2 pkt 1a–3, § 4, § 4a oraz § 5 pkt 2 i 6, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy sektora spożywczego.”,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Decyzję administracyjną, o której mowa w § 1 pkt 13a, wydaje się na wniosek koła łowieckiego albo ośrodka hodowli zwierzyny będącego odpowiednio dzierżawcą albo zarządcą obwodu łowieckiego zgodnie z przepisami Prawa łowieckiego.”,
c) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Decyzję administracyjną, o której mowa w § 3 pkt 2, wydaje się na wniosek przedsiębiorcy sektora spożywczego, w przypadku gdy spełnił on wymagania niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt, lub zgodności z prawem żywnościowym, lub zasadami dotyczącymi zdrowia zwierząt.”,
d) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Decyzja administracyjna, o której mowa w § 1 pkt 12a, może zostać wydana, w przypadku gdy przedsiębiorstwo sektora spożywczego uzyskało zgodę powiatowego lekarza weterynarii, o której mowa w § 1 pkt 12.”,
e) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Składany do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności wniosek, o którym mowa w ust. 1–2, zawiera:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany.”,
f) dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
„6. Koła łowieckie albo ośrodki hodowli zwierzyny, które odpowiednio dzierżawią albo zarządzają obwodami łowieckimi, położonymi na terenie więcej niż jednego powiatu, składają wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w § 1 pkt 13a, do powiatowego lekarza weterynarii, na obszarze właściwości którego znajduje się największa część obwodu łowieckiego.”.
§ 2.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225, z 2007 r. Nr 64, poz. 429, z 2008 r. Nr 145, poz. 916 i Nr 214, poz. 1346, z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 81, poz. 528 oraz z 2011 r. Nr 106, poz. 622.
- Data ogłoszenia: 2012-01-12
- Data wejścia w życie: 2012-01-27
- Data obowiązywania: 2012-01-27
- Dokument traci ważność: 2022-08-11
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA