REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 193 poz. 1425
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 października 2006 r.
w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
Na podstawie art. 7 ust. 4 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) wykorzystanie surowego mleka niespełniającego kryteriów ustanowionych w załączniku III w sekcji IX, dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, przy wytwarzaniu serów o okresie dojrzewania wynoszącym co najmniej 60 dni oraz produktów mleczarskich uzyskanych w związku z wytwarzaniem takich serów – w przypadku, o którym mowa w art. 10 ust. 8 lit. b;
2) przyjmowanie zwierząt do rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 7;
3) transport do rzeźni zwierząt, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale I w ust. 2,
b) sekcji II w rozdziale I w ust. 2;
4) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1;
5) dokonanie, w tych samych pomieszczeniach, lecz w innym czasie, czynności, o których mowa w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale II w ust. 2 w lit. b,
b) sekcji II w rozdziale II w ust. 2 w lit. b;
6) zwolnienie przedsiębiorstwa sektora spożywczego z obowiązku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 6;
7) postępowanie, po przeprowadzeniu badania poubojowego, w sposób inny niż określony w załączniku III w:
a) sekcji I w rozdziale IV w ust. 16 w lit. d,
b) sekcji II w rozdziale IV w ust. 7 w lit. c;
8) transport mięsa bez zachowania temperatury określonej w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 1 w lit. a – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji I w rozdziale VII w ust. 3;
9) ubój zwierząt w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 10;
10) stosowanie przepisów określonych w załączniku III w sekcji I do produkcji i wprowadzania do obrotu mięsa ptaków bezgrzebieniowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji III w ust. 2;
11) ubój w gospodarstwie drobiu określonego w załączniku III w sekcji II w rozdziale IV w ust. 1 w lit. b (i) – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI;
12) ubój w miejscu pochodzenia zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 3;
13) ubój w gospodarstwie zwierząt określonych w załączniku III w sekcji III w ust. 4;
14) postępowanie w sposób inny niż określony w załączniku III w sekcji IV w rozdziale III w ust. 5;
15) odstępstwo od wymogu określonego w załączniku III w sekcji V w rozdziale III w ust. 2 w lit. a;
16) odstępstwo od wymogów dotyczących dokumentu rejestracyjnego – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VII w rozdziale I w ust. 7;
17) zanurzenie żywych małży w wodzie morskiej w strefie sanitarnej na okres krótszy niż określony w załączniku III w sekcji VII w rozdziale II w części C w ust. 2 w lit. c;
18) odstępstwo od wymogu przeprowadzania obróbki – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części D w ust. 2;
19) odstępstwo od wymogów dotyczących transportu mrożonych produktów rybołówstwa – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale VIII w ust. 2;
20) używanie mleka surowego pochodzącego od zwierząt określonych w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w części I w ust. 2 – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 tej części;
21) stosowanie wyższej temperatury dla mleka surowego niż określona w załączniku III w:
a) sekcji IX w rozdziale I w części II B w ust. 2 i 3 – w przypadku, o którym mowa w ust. 4 w lit. b tej części,
b) sekcji IX w rozdziale II w części I w ust. 1 – w przypadku, o którym mowa w ust. 2 w lit. b tej części;
22) dostarczanie przez punkty skupu i garbarnie surowca do produkcji:
a) żelatyny przeznaczonej do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XIV w rozdziale I w ust. 5,
b) kolagenu przeznaczonego do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku III w sekcji XV w rozdziale I w ust. 5.
1) określenia warunków uboju zwierząt – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale III w ust. 7;
2) udzielenia zgody na badanie:
a) przedubojowe świń na terenie gospodarstwa pochodzenia w sposób określony w załączniku I w sekcji IV w rozdziale IV w części A w ust. 1,
b) poubojowe tusz pozyskanych ze świń przeznaczonych do tuczu i utrzymywanych w kontrolowanych warunkach bytowych – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji IV w rozdziale IV w części B w ust. 2,
c) przedubojowe drobiu na terenie gospodarstwa pochodzenia – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji IV w rozdziale V w części A w ust. 1;
3) wyznaczenia stref sanitarnych i obszarów produkcyjnych, określenia położenia i granic wyznaczonych stref i obszarów oraz klasyfikacji obszarów produkcyjnych, w których zezwala się na odławianie żywych małży – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w rozdziale II w części A;
4) zamknięcia obszaru produkcyjnego dopuszczonego do odłowu żywych małży, ponownego otwarcia zamkniętego obszaru produkcyjnego oraz ponownej klasyfikacji obszaru jako obszar klasy B lub C – w przypadkach, o których mowa w załączniku II w rozdziale II w części C;
5) wpisu do rejestru zatwierdzonych stref sanitarnych i obszarów produkcyjnych do odłowu żywych małży – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w rozdziale II w części E w lit. a;
6) wyznaczenia laboratoriów wykonujących analizy próbek pobranych w ramach kontroli wewnętrznej wykonywanej przez podmiot działający na rynku spożywczym w ramach obszaru produkcyjnego dopuszczonego do odłowu żywych małży – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w rozdziale II w części F;
7) zawieszenia dostaw mleka surowego z gospodarstwa lub określenia wymagań dotyczących obróbki mleka i jego wykorzystania – w przypadku, o którym mowa w załączniku IV w rozdziale II w ust. 2.
1) zastosowania środków, o których mowa w art. 54 ust. 2;
2) cofnięcia środków, o których mowa w art. 54 ust. 2.
1) zmniejszenia liczby próbek wymaganych do pobrania w celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych przewidzianych w planach pobierania próbek określonych w załączniku I – w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 3;
2) stosowania procedur pobierania i badania próbek innych niż określone w załączniku I – w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit 1–3;
3) stosowania w badaniach próbek metod analitycznych innych niż metody zwalidowane i certyfikowane – w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit 4;
4) wykorzystania partii produkcyjnej niespełniającej kryteriów bezpieczeństwa żywności określonych w załączniku I w rozdziale I, wprowadzonej na rynek, ale nieznajdującej się w sprzedaży detalicznej, po ponownym przetworzeniu, do celów innych niż przewidziane zgodnie z jej pierwotnym przeznaczeniem – w przypadku, o którym mowa w art. 7 ust. 2;
5) zmniejszenia, określonej w załączniku I w rozdziale 3 w ust. 2, częstotliwości pobierania próbek do badań mikrobiologicznych w przypadkach, o których mowa w załączniku I w rozdziale 3 w ust. 2, w:
a) małych rzeźniach, za które uważa się rzeźnie, gdzie tygodniowo:
– poddaje się ubojowi nie więcej niż 3 000 sztuk zwierząt – w przypadku rzeźni drobiu i zajęczaków,
– poddaje się ubojowi zwierzęta, które stanowią nie więcej niż 20 jednostek przeliczeniowych przy maksymalnej ilości 1 000 jednostek przeliczeniowych zwierząt w roku – w przypadku rzeźni, w której dokonuje się uboju bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych i zwierząt dzikich utrzymywanych na fermach,
b) zakładach produkujących mięso mielone i wyroby mięsne w małych ilościach, za które uważa się zakłady produkujące łącznie nie więcej niż:
– 0,6 tony tygodniowo – w przypadku produktów wyprodukowanych z mięsa drobiowego i mięsa zajęczaków,
– tonę tygodniowo – w przypadku produktów wyprodukowanych z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych i zwierząt dzikich utrzymywanych na fermach.
2. Jednostka przeliczeniowa, o której mowa w ust. 1 pkt 5 lit. a tiret drugie, oznacza:
1) sztukę bydła powyżej 3. miesiąca życia albo konia – stanowiącą 1 jednostkę przeliczeniową;
2) sztukę bydła do 3. miesiąca życia – stanowiącą 0,5 jednostki przeliczeniowej;
3) świnię:
a) powyżej 100 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,20 jednostki przeliczeniowej,
b) od 15 do 100 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,15 jednostki przeliczeniowej,
c) poniżej 15 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej;
4) owcę albo kozę powyżej 15 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,10 jednostki przeliczeniowej;
5) owcę albo kozę do 15 kilogramów żywej wagi – stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej.
1) wyznaczenia laboratorium do przeprowadzenia badań na włośnie – w przypadku, o którym mowa w art. 2 ust. 1 i 3:
a) zgodnie z metodą wykrywania określoną w art. 2 ust. 1 – w przypadku badania poubojowego mięsa pozyskanego ze świń,
b) zgodnie z załącznikiem I i III – w przypadku badania poubojowego mięsa pozyskanego z koni, dzików oraz zwierząt łownych i zwierząt dzikich utrzymywanych na fermach, zagrożonych zarażeniem włośniami;
2) przyznania odstępstwa od stosowania przepisów art. 2 ust. 2 lit. a, zgodnie z warunkami określonymi w art. 2 ust. 2 lit. b;
3) uznania gospodarstwa lub kategorii gospodarstw za wolne od włośni – w przypadku, o którym mowa w art. 8;
4) cofnięcia uznania gospodarstwa lub kategorii gospodarstw za wolne od włośni – w przypadku, o którym mowa w art. 12;
5) przeprowadzenia badań na występowanie włośni w ubocznych produktach pochodzenia zwierzęcego lub przetworzenia ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego – w przypadku, o którym mowa w art. 4 ust. 2;
6) zatwierdzenia procedury, o której mowa w art. 4 ust. 3.
1) udzielenia zgody na poddanie zwierząt ubojowi w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku II w sekcji III w ust. 6;
2) uznania partii masy jajecznej, o której mowa w załączniku III w sekcji X w rozdziale II w części III w ust. 5, za nienadającą się do spożycia przez ludzi.
1) udzielenia zgody na poddanie zwierząt ubojowi w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale II w ust. 2;
2) uznania mięsa za nienadające się do spożycia przez ludzi – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w:
a) sekcji II w rozdziale II w ust. 3,
b) sekcji IV w rozdziale IX w części B w ust. 2, w części C w ust. 2, w części D w ust. 2, w części E w ust. 2 oraz w części F w ust. 2,
c) sekcji II w rozdziale II w ust. 4 oraz w sekcji II w rozdziale III w ust. 1 i 4,
d) sekcji IV w rozdziale VIII w części B;
3) udzielenia zgody na dokonanie uboju w innej rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale III w ust. 8;
4) sposobu postępowania z mięsem pochodzącym od zwierząt poddanych ubojowi z konieczności wykonanemu poza rzeźnią lub sposobu wykorzystania tego mięsa – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 2;
5) uznania mięsa za nienadające się do spożycia przez ludzi – w przypadkach, o których mowa w załączniku I w sekcji II w rozdziale V w ust. 1;
6) udzielenia zgody na ubój ptaków w rzeźni – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji IV w rozdziale V w części A w ust. 5 w lit. b;
7) uśmiercenia na linii ubojowej ptaków wykazujących kliniczne objawy choroby – w przypadku, o którym mowa w załączniku I w sekcji IV w rozdziale V w części A w ust. 7;
8) poddania ubojowi zwierząt, o których mowa w załączniku I w sekcji IV w rozdziale IX w części E w ust. 1 i części F w ust. 1, w sposób określony w tych przepisach;
9) uznania produktów rybołówstwa za nienadające się do spożycia przez ludzi – w przypadkach, o których mowa w załączniku III w rozdziale III.
2. Decyzję administracyjną, o której mowa w § 2 pkt 7, wydaje się po upływie trzech miesięcy od pierwszego zgłoszenia powiatowemu lekarzowi weterynarii przez podmiot skupujący mleko, że mleko pochodzące z danego gospodarstwa nie spełnia kryteriów dotyczących liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych, chyba że w tym okresie powiatowy lekarz weterynarii otrzyma informację od podmiotu skupującego mleko potwierdzającą, że mleko dostarczane przez podmiot działający na rynku spożywczym spełnia kryteria dotyczące liczby drobnoustrojów lub liczby komórek somatycznych.
2. Decyzję administracyjną, o której mowa w § 3 pkt 2, wydaje się na wniosek przedsiębiorstwa sektora spożywczego, w przypadku gdy podmiot ten spełnił wymagania niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa żywności lub zgodności z prawem żywnościowym, zasadami dotyczącymi zdrowia zwierząt lub dobrostanem zwierząt.
3. Składany do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce położenia zakładu wniosek, o którym mowa w ust. 1, zawiera:
1) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy;
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu lub, jeżeli przedsiębiorstwo sektora spożywczego nie posiada tego numeru, zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności zawierające numer identyfikacyjny albo jeden z dokumentów, o których mowa w art. 21 ust. 3 pkt 1–3 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
4. Do wniosku o wydanie decyzji administracyjnej, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 2, dołącza się dokumenty potwierdzające, że alternatywna metoda analityczna została:
1) zwalidowana w odniesieniu do metody referencyjnej wymienionej w załączniku I do rozporządzenia nr 2073/2005;
2) certyfikowana przez stronę trzecią zgodnie z protokołem zawartym w normie EN/ISO 16140 lub innymi podobnymi protokołami uznanymi w skali międzynarodowej.
5. Do wniosku o wydanie decyzji administracyjnej, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3, dołącza się dokumenty potwierdzające, że metoda analityczna została zatwierdzona zgodnie z protokołami uznanymi w skali międzynarodowej.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. H. Kowalczyk
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
- Data ogłoszenia: 2006-10-25
- Data wejścia w życie: 2006-11-09
- Data obowiązywania: 2012-03-13
- Dokument traci ważność: 2012-12-05
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 czerwca 2008 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 28 grudnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 grudnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA