REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 168 poz. 1012
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 sierpnia 2011 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole”
Na podstawie art. 19b ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r. Nr 145, poz. 868) zarządza się, co następuje:
1) szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole”, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;
2) szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;
3) szczegółowe warunki i tryb przyznawania w ramach programu pomocy wspólnotowej, o której mowa w art. 103ga ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”;
4) sposób realizacji uprawnień i obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom, zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 288/2009 z dnia 7 kwietnia 2009 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej przeznaczonej na dostarczanie dzieciom w placówkach oświatowych owoców i warzyw świeżych i przetworzonych oraz produktów z bananów w ramach programu „Owoce w szkole” (Dz. Urz. UE L 94 z 08.04.2009, str. 38, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 288/2009”.
1) 10 października 2011 r. do dnia 10 lutego 2012 r.;
2) 30 stycznia 2012 r. do dnia 15 czerwca 2012 r.
1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc wspólnotową, o której mowa w art. 103ga ust. 1 rozporządzenia nr 1234/2007, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;
2) gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania, o którym mowa w art. 12 rozporządzenia nr 288/2009;
3) przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania realizacji programu i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej.
1) podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. c, d oraz e pkt i rozporządzenia nr 288/2009, zwane dalej „dostawcami”, składają do dyrektora oddziału terenowego Agencji w terminie do dnia:
a) 26 sierpnia 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 10 listopada 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) szkoły podstawowe składają do dyrektora oddziału terenowego Agencji w terminie do dnia:
a) 12 września 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 10 listopada 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. W przypadku gdy wnioskodawca ubiega się o zatwierdzenie w celu udostępniania owoców i warzyw w obu okresach, o których mowa w § 2, wniosek o zatwierdzenie składa w terminie określonym w ust. 1:
1) pkt 1 lit. a – w przypadku dostawców;
2) pkt 2 lit. a – w przypadku szkół podstawowych.
3. Do wniosku o zatwierdzenie, oprócz zobowiązań i oświadczeń wymaganych na podstawie art. 7 lit. a oraz b–e i art. 8 rozporządzenia nr 288/2009:
1) dostawcy dołączają oświadczenie:
a) zawierające zobowiązanie do:
– składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
– prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu,
b) o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu owocami, warzywami lub ich przetworami przez co najmniej 6 miesięcy,
c) o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą owoców i warzyw;
2) szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające:
a) zobowiązanie do:
– prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem owoców i warzyw w ramach programu,
– zakupu owoców i warzyw oraz udostępniania ich dzieciom zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
– składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie owoce i warzywa dostarczone i udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia,
– realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie,
– przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu,
b) określenie:
– liczby dzieci w klasach I–III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkoły podstawowej,
– okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej oraz liczbę i skład porcji owoców i warzyw w odniesieniu do sposobów udostępniania tych owoców i warzyw, o których mowa w § 9 ust. 1.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 2 lit. a tiret czwarte, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
1) 12 września 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 10 listopada 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Szkoły podstawowe zamierzające uczestniczyć w programie zgodnie z ust. 1 w obu okresach, o których mowa w § 2, zgłaszają zamiar uczestnictwa w programie w terminie określonym w ust. 1 pkt 1.
3. Do zgłoszenia dołącza się oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
1) prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych w ramach programu owoców i warzyw;
2) udostępniania owoców i warzyw dzieciom zgodnie ze sposobem określonym w załączniku do rozporządzenia;
3) realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009;
4) przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 4, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
1) listę szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, zawierającą w szczególności ich nazwę, siedzibę i adres, w terminie do dnia:
a) 21 września 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 7 grudnia 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, w terminie do dnia:
a) 21 września 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 21 grudnia 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności określenie:
1) liczby dzieci w klasach I–III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkoły podstawowej;
2) okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej oraz liczbę i skład porcji owoców i warzyw w odniesieniu do sposobów udostępniania tych owoców i warzyw, o których mowa w § 9 ust. 1.
3. Szkoła podstawowa umieszczona na liście szkół podstawowych, o których mowa w § 6 ust. 1, zawiera umowę określoną w ust. 1 wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie.
4. Umowa, o której mowa w ust. 1, jest zawierana na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
1) co najmniej 66% liczby dzieci stanowiącej grupę docelową obejmującą 1 234 689 dzieci, to łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 18;
2) co najmniej 50%, lecz mniej niż 66% liczby określonej w pkt 1, to łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 27;
3) mniej niż 50% liczby określonej w pkt 1, to łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 36.
2. Agencja umieszcza, na stronie internetowej przez nią administrowanej, informację o łącznej liczbie porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie, w terminie do dnia:
1) 7 października 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 26 stycznia 2012 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
3. Informacja, o której mowa w ust. 2, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w:
1) umowie określonej w § 8 ust. 1, której kopię dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy, w terminie do dnia:
a) 30 września 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 16 stycznia 2012 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3 pkt 2.
2. Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 288/2009, zawiera także wysokość pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.
3. Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, dołącza dokumenty potwierdzające odbiór dostarczonych owoców i warzyw za okres, którego dotyczy wniosek, wystawione przez szkołę podstawową, z którą zawarł umowę określoną w § 8 ust. 1.
2. Jeżeli niektóre owoce lub warzywa nie znalazły się w składzie żadnej z porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom w danym okresie, pomoc w przeliczeniu na porcje owoców i warzyw udostępnione jednemu dziecku przyznaje się i wypłaca w wysokości pomniejszonej o iloczyn stawki określonej w ust. 1 oraz liczby takich owoców lub warzyw.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: M. Sawicki
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 11 sierpnia 2011 r. (poz. 1012)
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1. Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłko o wadze co najmniej 150 g, gruszkę o wadze co najmniej 150 g, truskawki o wadze co najmniej 100 g, sok owocowy o pojemności od 0,2 do 0,33 l.
2. Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew o wadze co najmniej 60 g, paprykę słodką o wadze co najmniej 60 g, rzodkiewki o wadze co najmniej 60 g, sok warzywny lub owocowo-warzywny o pojemności od 0,2 do 0,33 l.
3. Porcje są udostępniane dzieciom w 9 wybranych tygodniach w okresach, o których mowa w § 2 rozporządzenia.
4. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe” oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”.
5. W danym okresie udostępniania w ramach porcji znajdują się wszystkie owoce i warzywa wymienione w ust. 1 i 2, z wyłączeniem papryki słodkiej, której udostępnianie jest obowiązkowe tylko w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 rozporządzenia, oraz truskawek, których udostępnianie nie jest obowiązkowe.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
7. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 9 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia, to w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 2 porcje.
8. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 9 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia, to w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 3 porcje.
9. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 9 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia, to w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 4 porcje.
10. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
11. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
12. Jabłka i gruszki udostępnia się dzieciom w całości.
13. Jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
14. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.
15. Zamiast jednolitych warzyw, tj. marchwi, rzodkiewek i papryki słodkiej, można udostępniać mieszanki tych warzyw, złożone z dwóch lub trzech ich rodzajów, o wadze co najmniej 60 g.
16. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 113a rozporządzenia nr 1234/2007.
- Data ogłoszenia: 2011-08-16
- Data wejścia w życie: 2011-08-16
- Data obowiązywania: 2012-08-25
- Dokument traci ważność: 2013-09-11
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 20 stycznia 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole"
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 sierpnia 2012 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce w szkole"
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA