REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 52 poz. 272
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 lutego 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności
Na podstawie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1) odnośnik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie:
„2) Przepisy niniejszego rozporządzenia w zakresie swojej regulacji wdrażają postanowienia:
1) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. UE L 141 z 06.06.2009, str. 3),
2) dyrektywy Komisji 2010/59/UE z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającej dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. UE L 225 z 27.08.2010, str. 10).”;
2) w § 5 uchyla się ust. 1;
3) w załączniku nr 1 do rozporządzenia w tabeli dodaje się lp. 7 w brzmieniu:
7 | Eter dimetylowy | Produkcja odtłuszczonych białkowych produktów zwierzęcych | 0,009 mg/kg odtłuszczonego produktu białkowego |
4) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w tabeli dodaje się lp. 11 i 12 w brzmieniu:
11 | Metanol | 1,5 mg/kg |
12 | Propan-2-ol | 1 mg/kg |
§ 2.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
- Data ogłoszenia: 2011-03-10
- Data wejścia w życie: 2011-04-10
- Data obowiązywania: 2011-04-10
- Dokument traci ważność: 2024-09-25
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA