REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2008 nr 177 poz. 1093
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 września 2008 r.
w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności2)
Na podstawie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w rozpuszczalnikach ekstrakcyjnych pierwiastków szkodliwych dla zdrowia;
2) wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności jako rozpuszczalniki ekstrakcyjne;
3) warunki stosowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych;
4) maksymalne dopuszczalne poziomy pozostałości rozpuszczalników ekstrakcyjnych w żywności lub w składnikach żywności;
5) szczegółowe wymagania w zakresie oznakowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych.
2. Rozporządzenie nie dotyczy rozpuszczalników ekstrakcyjnych stosowanych w produkcji dozwolonych substancji dodatkowych, witamin i innych składników żywności, z zastrzeżeniem § 5 i 6.
2. Wykaz substancji i materiałów dopuszczonych do stosowania w produkcji żywności jako rozpuszczalniki ekstrakcyjne oraz maksymalne poziomy pozostałości tych substancji i materiałów w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
3. W produkcji środków spożywczych lub składników żywności mogą być również stosowane jako rozpuszczalniki ekstrakcyjne:
1) woda, do której mogą być dodane substancje regulujące kwasowość lub zasadowość;
2) inne substancje spożywcze posiadające właściwości rozpuszczalnika.
1) propan;
2) butan;
3) octan etylu;
4) etanol;
5) dwutlenek węgla;
6) aceton, z wyłączeniem, o którym mowa w ust. 3;
7) podtlenek azotu.
2. Stosowanie rozpuszczalników ekstrakcyjnych w produkcji żywności uważa się za zgodne z dobrą praktyką produkcyjną, jeżeli w wyniku ich użycia pozostałości tych rozpuszczalników lub ich pochodnych będą występowały w ilościach technicznie nieuniknionych, które nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka.
3. Zabronione jest stosowanie acetonu do rafinacji oliwy z wytłoków z oliwek.
2. Wykaz rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane do produkcji aromatów z naturalnych produktów posiadających właściwości aromatyzujące, oraz maksymalne poziomy pozostałości tych rozpuszczalników w żywności lub w składnikach żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
1) nazwę handlową określoną w § 4 lub w załącznikach do rozporządzenia;
2) jednoznaczne wskazanie, że dana substancja lub materiał jest odpowiedniej jakości do zastosowania w ekstrakcji żywności lub jej składników;
3) dane umożliwiające identyfikację partii lub serii;
4) dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje rozpuszczalniki lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza rozpuszczalniki do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania;
5) zawartość netto podaną w jednostkach objętości;
6) szczególne warunki stosowania lub magazynowania – jeżeli jest to konieczne ze względu na bezpieczeństwo żywności.
2. Od obowiązku umieszczenia na opakowaniach, pojemnikach lub etykietach informacji, o których mowa w ust. 1 pkt 3–6, można odstąpić w przypadku umieszczenia tych informacji w dokumentach handlowych dotyczących danej partii lub serii substancji i dostarczenia tych dokumentów do odbiorcy razem z dostawą danej substancji lub wcześniej.
3. W zakresie nieuregulowanym w ust. 1 i 2 do oznakowania rozpuszczalników ekstrakcyjnych stosuje się przepisy w sprawie znakowania środków spożywczych.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia następujących dyrektyw:
a) dyrektywy Rady 88/344/EWG z dnia 13 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. WE L 157 z 24.06.1988, str. 28; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 222),
b) dyrektywy Rady 92/115/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. zmieniającej po raz pierwszy dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. WE L 409 z 31.12.1992, str. 31; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 11, str. 496),
c) dyrektywy 94/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 grudnia 1994 r. zmieniającej po raz drugi dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. WE L 331 z 21.12.1994, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 13, str. 324),
d) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 97/60/WE z dnia 27 października 1997 r. zmieniającej po raz trzeci dyrektywę 88/344/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności (Dz. Urz. WE L 331 z 03.12.1997, str. 7; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 19, str. 263).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 4 września 2008 r. (poz. 1093)
Załącznik nr 1
WYKAZ SUBSTANCJI I MATERIAŁÓW DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI JAKO ROZPUSZCZALNIKI EKSTRAKCYJNE ORAZ MAKSYMALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI TYCH SUBSTANCJI I MATERIAŁÓW W ŻYWNOŚCI LUB W SKŁADNIKACH ŻYWNOŚCI
Lp. | Nazwa rozpuszczalnika | Warunki stosowania | Maksymalna pozostałość w ekstrahowanej żywności lub w składnikach żywności |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Heksan1) | Produkcja lub frakcjonowanie tłuszczów i olejów lub produkcja tłuszczu kakaowego | 1 mg/kg tłuszczu, oleju lub tłuszczu kakaowego |
Produkcja odtłuszczonych produktów białkowych i odtłuszczonej mąki | 10 mg/kg środka spożywczego zawierającego odtłuszczone produkty białkowe i odtłuszczone mąki | ||
30 mg/kg odtłuszczonego produktu sojowego sprzedawanego konsumentowi finalnemu | |||
Produkcja odtłuszczonych zarodków zbożowych | 5 mg/kg odtłuszczonych zarodków zbożowych | ||
2 | Octan metylu | Produkcja kawy i herbaty bezkofeinowej oraz kawy i herbaty pozbawionej substancji drażniących i zgorzkniających | 20 mg/kg kawy lub herbaty |
Produkcja cukru z melasy | 1 mg/kg cukru | ||
3 | Keton metyloetylowy2) | Frakcjonowanie tłuszczów i olejów | 5 mg/kg tłuszczu lub oleju |
Produkcja kawy i herbaty bezkofeinowej oraz kawy i herbaty pozbawionej substancji drażniących i zgorzkniających | 20 mg/kg kawy lub herbaty | ||
4 | Dichlorometan (chlorek metylenu) | Produkcja kawy i herbaty bezkofeinowej oraz kawy i herbaty pozbawionej substancji drażniących i zgorzkniających | 2 mg/kg kawy palonej |
5 | Metanol | Do wszystkich zastosowań | 10 mg/kg |
6 | Propan-2-ol | Do wszystkich zastosowań | 10 mg/kg |
Objaśnienia:
1) Heksan oznacza produkt handlowy składający się głównie z acyklicznych nasyconych węglowodorów, zawierających 6 atomów węgla i podlegających destylacji w temperaturze pomiędzy 64 °C a 70 °C. Połączone użycie heksanu i ketonu metyloetylowego jest niedozwolone.
2) Zawartość n-heksanu w tym rozpuszczalniku nie powinna przekraczać 50 mg/kg; rozpuszczalnik ten nie może być użyty w połączeniu z heksanem.
Załącznik nr 2
WYKAZ ROZPUSZCZALNIKÓW EKSTRAKCYJNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE DO PRODUKCJI AROMATÓW Z NATURALNYCH PRODUKTÓW POSIADAJĄCYCH WŁAŚCIWOŚCI AROMATYZUJĄCE, ORAZ MAKSYMALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI TYCH ROZPUSZCZALNIKÓW W ŻYWNOŚCI LUB W SKŁADNIKACH ŻYWNOŚCI
Lp. | Nazwa rozpuszczalnika | Maksymalna pozostałość w żywności lub w składnikach żywności |
1 | 2 | 3 |
1 | Butan-1-ol | 1 mg/kg |
2 | Butan-2-ol | 1 mg/kg |
3 | Cykloheksan | 1 mg/kg |
4 | 1,1,1,2-tetrafluoroetan | 0,02 mg/kg |
5 | Dichlorometan (chlorek metylenu) | 0,02 mg/kg |
6 | Eter dietylowy | 2 mg/kg |
7 | Heksan1) | 1 mg/kg |
8 | Keton metyloetylowy1) | 1 mg/kg |
9 | Octan metylu | 1 mg/kg |
10 | Propan-1-ol | 1 mg/kg |
Objaśnienie:
1) Połączone użycie heksanu i ketonu metyloetylowego jest niedozwolone.
- Data ogłoszenia: 2008-10-03
- Data wejścia w życie: 2008-10-18
- Data obowiązywania: 2018-11-09
- Dokument traci ważność: 2020-06-07
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 18 lutego 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 16 sierpnia 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie rozpuszczalników ekstrakcyjnych, które mogą być stosowane w produkcji żywności
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA