REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 18 poz. 95
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 12 stycznia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
1) uchyla się § 3;
2) w § 5 w ust. 1:
a) wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:”,
b) uchyla się pkt 5;
3) w § 7:
a) uchyla się pkt 7,
b) dodaje się pkt 8 w brzmieniu:
„8) sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED – Common Entry Dokument) – 30 zł.”;
4) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 12 stycznia 2011 r. (poz. 95)
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI
I. Badania fizykochemiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: |
|
| 1) metoda piknometryczna bez destylacji | 51 |
| 2) metoda piknometryczna z destylacją | 73 |
| 3) metoda areometryczna | 8 |
| 4) metoda GC | 63 |
2 | Alkohol etylowy – fuzle: |
|
| metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: |
|
| a) pierwsza próbka | 94 |
| b) następna próbka w serii | 45 |
3 | Alkohol etylowy w occie: |
|
| metoda miareczkowa | 100 |
4 | Alkohol metylowy z destylacją: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 123 |
| b) następna próbka w serii | 60 |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 110 |
| b) następna próbka w serii | 30 |
6 | Alkohol metylowy: |
|
| 1) oznaczanie zawartości metodą GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 45 |
| b) następna próbka w serii | 25 |
| 2) destylacja próbki | 20 |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): |
|
| metoda wizualna | 12 |
8 | Azotany i azotyny: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 205 |
| b) następna próbka w serii | 69 |
| 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 305 |
| b) następna próbka w serii | 205 |
9 | Barwa oleju: |
|
| skala jodowa | 38 |
10 | Barwniki: |
|
| 1) wykrywanie | 24 |
| 2) identyfikacja – metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 |
| 3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce – metoda spektrofotometryczna | 200 |
11 | Barwniki: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwszy barwnik | 214 |
| b) każdy następny barwnik w próbce | 139 |
| 2) w innych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwszy barwnik | 247 |
| b) każdy następny barwnik w próbce | 139 |
12 | Barwniki: Sudan I–IV i/lub biksyna i/lub para-Red |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 222 |
| b) następna próbka w serii | 146 |
13 | Białko: |
|
| metoda Kjeldahla | 80 |
14 | Chlorki: |
|
| 1) metoda Mohra: |
|
| a) pierwsza próbka | 40 |
| b) następna próbka w serii | 17 |
| 2) metoda Volharda: |
|
| a) pierwsza próbka | 37 |
| b) następna próbka w serii | 29 |
15 | Cukier: |
|
| przed i po inwersji – metoda Lane-Eynona: |
|
| a) pierwsza próbka | 93 |
| b) następna próbka w serii | 64 |
16 | Ciężar właściwy: |
|
| 1) metoda areometryczna | 8 |
| 2) metoda piknometryczna | 30 |
17 | Cyjanowodór: |
|
| metoda spektrofotometryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 70 |
| b) następna próbka w serii | 20 |
18 | Dwutlenek węgla: |
|
| nasycenie | 5 |
19 | Ekstrakt: |
|
| 1) metoda piknometryczna | 40 |
| 2) metoda refraktometryczna | 30 |
20 | Gluten: |
|
| metoda wagowa | 38 |
21 | Glutaminian sodu: |
|
| metoda spektrofotometryczna | 325 |
22 | Jodek potasu: |
|
| metoda kolorymetryczna | 140 |
23 | Histamina: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 250 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 252 |
| b) następna próbka w serii | 100 |
24 | Kofeina: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) w napojach: |
|
| – pierwsza próbka | 127 |
| – następna próbka w serii | 82 |
| b) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| – pierwsza próbka | 150 |
| – następna próbka w serii | 105 |
| 2) metoda Prange-Waltera | 70 |
25 | Kwasowość: |
|
| 1) metoda miareczkowa – w środowisku wodnym | 24 |
| 2) metoda miareczkowa – w środowisku etanolowo-wodnym | 50 |
| 3) metoda miareczkowa – kwasowość lotna | 55 |
| 4) metoda potencjometryczna | 18 |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 141 |
| 2) metoda kolorymetryczna | 178 |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 229 |
| b) następna próbka w serii | 149 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 264 |
| b) następna próbka w serii | 184 |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy |
|
| metoda spektrofotometryczna | 140 |
29 | Konserwanty: kwas sorbowy |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 229 |
| b) następna próbka w serii | 149 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 264 |
| b) następna próbka w serii | 184 |
30 | Konserwanty: kwas sorbowy+kwas benzoesowy |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 260 |
| b) następna próbka w serii | 180 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 295 |
| b) następna próbka w serii | 215 |
31 | Konserwanty: SO2 |
|
| 1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 73 |
| 2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 53 |
32 | Konserwanty: Glutaminian sodu |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 270 |
| b) następna próbka w serii | 106 |
33 | Kwas erukowy: |
|
| metoda chromatografii gazowej: |
|
| a) pierwsza próbka | 161 |
| b) następna próbka w serii | 66 |
34 | Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 57 |
35 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 108 |
36 | Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
| metoda wizualna i miareczkowa | 47 |
37 | Metale: Pb, Cd |
|
mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA: | ||
| a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 160 |
| b) następna próbka w serii | 120 |
38 | Metale: Fe, Ni |
|
| metoda ASA | 141 |
39 | Metale: Cu, Zn |
|
| mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 103 |
| b) następna próbka w serii | 81 |
40 | Metale: Hg |
|
| 1) mineralizacja mokra – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 150 |
| b) następna próbka w serii | 140 |
| 2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową | 50 |
41 | Metale: As |
|
| 1) mineralizacja mikrofalowa – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 113 |
| b) następna próbka w serii | 103 |
| 2) mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 138 |
| b) następna próbka w serii | 79 |
42 | Metale: Sn |
|
| 1) mineralizacja mikrofalowa – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 113 |
| b) następna próbka w serii | 68 |
| 2) mineralizacja sucha – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 100 |
| b) następna próbka w serii | 51 |
| 3) metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 92 |
| b) następna próbka w serii | 43 |
| 4) metoda spektrofotometryczna | 200 |
43 | Mikroelementy: Ca, Mg |
|
| metoda ASA | 70 |
44 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: |
|
| metoda spektrofotometryczna | 35 |
45 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 35 |
46 | Obecność melasy w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 28 |
47 | Obecność skrobi w miodzie: |
|
| metoda wizualna | 20 |
48 | Liczba diastazowa w miodzie: |
|
| metoda miareczkowa | 56 |
49 | Mikotoksyny – ochratoksyna A: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 850 |
| b) następna próbka w serii | 98 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 900 |
| b) następna próbka w serii | 350 |
| 3) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
50 | Mikotoksyny – aflatoksyna B1: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 497 |
| b) następna próbka w serii | 130 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 700 |
| b) następna próbka w serii | 282 |
51 | Mikotoksyny – aflatoksyna M1: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 299 |
52 | Mikotoksyny – suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 497 |
| b) następna próbka w serii | 140 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 335 |
| b) następna próbka w serii | 130 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 700 |
| b) następna próbka w serii | 282 |
53 | Mikotoksyny – zawartość ZEA: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
54 | Mikotoksyny – zawartość fumonizyny: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
55 | Mikotoksyny – zawartość DON: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
56 | Mikotoksyny – patulina: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 320 |
| b) następna próbka w serii | 230 |
57 | Mikotoksyny – przygotowanie próbki przed oznaczaniem: |
|
| a) próbki od 1–5 kg | 12 |
| b) próbki od 5–10 kg | 23 |
| c) próbki od 10–20 kg | 47 |
| d) próbki od 20–30 kg | 70 |
58 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol): |
|
| metoda GC/MS | 1250 |
59 | pH: |
|
| metoda potencjometryczna | 50 |
60 | Popiół: |
|
| 1) całkowity – metoda wagowa | 85 |
| 2) nierozpuszczalny w kwasie solnym – metoda wagowa | 120 |
61 | Polifosforany dodane (bez białka): |
|
| metoda wagowa: |
|
| a) pierwsza próbka | 99 |
| b) następna próbka w serii | 70 |
62 | Żelazocyjanek potasu (w soli): |
|
| metoda fotokolorymetryczna | 90 |
63 | Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory): |
|
| metoda chromatograficzna GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 358 |
| b) następna próbka w serii | 196 |
64 | Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory): |
|
| metoda chromatograficzna GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 218 |
| b) następna próbka w serii | 93 |
65 | Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna UV-VIS | 150 |
| 2) technika GC | 150 |
66 | Pestycydy – z grupy benomylu lub tiabendazol: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 445 |
| b) następna próbka w serii | 340 |
67 | Pestycydy chloroorganiczne: |
|
| metoda chromatograficzna GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 358 |
| b) następna próbka w serii | 216 |
68 | Pestycydy – karbaminiany: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 356 |
| b) następna próbka w serii | 182 |
69 | Pestycydy – bromek metylu: |
|
| metoda chromatograficzna GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 186 |
| b) następna próbka w serii | 94 |
70 | Pestycydy – amitraz: |
|
metoda chromatograficzna GC/MS: | ||
| a) pierwsza próbka | 222 |
| b) następna próbka w serii | 179 |
71 | Pestycydy – różne grupy chemiczne: |
|
| 1) metoda multi z wykorzystaniem GC/MS i LC/MS/MS: |
|
| a) pierwsza próbka | 583 |
| b) następna próbka w serii | 346 |
| 2) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS+LC/MS/MS: |
|
| a) pierwsza próbka | 593 |
| b) następna próbka w serii | 311 |
| 3) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS: |
|
| a) pierwsza próbka | 319 |
| b) następna próbka w serii | 174 |
72 | Pestycydy – oksamyl, metomyl: |
|
metoda LC/MS/MS: | ||
| a) pierwsza próbka | 239 |
| b) następna próbka w serii | 185 |
73 | Potwierdzenie techniką GC- MS | 90 |
74 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: |
|
metoda chromatograficzna HPLC: |
| |
| a) w napojach | 200 |
| b) w pozostałych środkach spożywczych | 264 |
75 | Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki: |
|
| 1) oznaczanie kwasowości/alkaliczności benzoesanu sodu – metoda miareczkowa | 60 |
| 2) oznaczanie chlorowanych związków organicznych – metoda nefelometryczna | 110 |
76 | Szkodniki żywnościowe: |
|
| 1) obecność – metoda makroskopowa | 10 |
| 2) obecność – metoda mikroskopowa | 36 |
1 | 2 | 3 |
77 | Tłuszcz: |
|
| 1) metoda Gerbera | 46 |
| 2) metoda Soxhleta | 80 |
| 3) metoda Soxhleta z hydrolizą | 140 |
| 4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 70 |
| 5) metoda Grossfelda | 82 |
78 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) w olejach: |
|
| a) pierwsza próbka | 370 |
| b) następna próbka w serii | 215 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 620 |
| b) następna próbka w serii | 300 |
79 | Witamina C: |
|
| 1) w próbkach bezbarwnych – metoda miareczkowa | 47 |
| 2) w próbkach zabarwionych – metoda spektrofotometryczna | 55 |
| 3) metoda HPLC | 311 |
80 | Zanieczyszczenia: |
|
| 1) organiczne – wykrywanie | 12 |
| 2) organiczne – oznaczenie metodą wagową | 60 |
| 3) mechaniczne – makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 12 |
| 4) ferromagnetyczne – wykrywanie | 12 |
| 5) ferromagnetyczne – oznaczenie metodą wagową | 60 |
81 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
| metoda PCR | 337 |
82 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: |
|
| metoda PCR | 549 |
83 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): |
|
| metoda PCR | 338 |
84 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany): |
|
| metoda PCR | 393 |
85 | Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): |
|
| metoda PCR | 346 |
86 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): |
|
| metoda PCR | 549 |
87 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności: |
|
| metoda spektrometrii gamma | 150 |
88 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Stront – 90 w żywności: |
|
| metoda radiochemiczna | 380 |
89 | Wykrywanie napromieniania żywności: |
|
| 1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) | 256 |
| 2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (OSL) screening | 118 |
| 3) metoda termoluminescencji (TL) | 557 |
| 4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej | 330 |
90 | Jakościowe próby chemiczne | 25 |
91 | Oznaczanie liczby formolowej | 25 |
92 | Ocena organoleptyczna: |
|
| 1) bezpośrednia | 17 |
| 2) po sporządzeniu potrawy | 25 |
93 | Ocena sensoryczna | 50 |
94 | Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: |
|
| metoda chromatograficzna GC | 464 |
95 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 25 |
1 | 2 | 3 |
96 | Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14) | 60 |
| ||
97 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 97 |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 99 |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 114 |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 159 |
| 5) do izooktanu | 198 |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 258 |
98 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 194 |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 198 |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 228 |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 280 |
| 5) do izooktanu | 395 |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 515 |
99 | Migracja bisfenolu A: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) do 50 % etanolu: |
|
| a) pierwsza próbka | 1120 |
| b) następna próbka w serii | 910 |
| 2) do wody lub 3 % kwasu octowego: |
|
| a) pierwsza próbka | 826 |
| b) następna próbka w serii | 739 |
100 | Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| do 3 % kwasu octowego lub wody |
|
| a) pierwsza próbka | 1538 |
| b) następna próbka w serii | 1346 |
101 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 53 |
102 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 74 |
103 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: |
|
metoda chromatografii gazowej GC: | ||
| a) pierwsza próbka | 208 |
| b) następna próbka w serii | 127 |
104 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 |
105 | Formaldehyd: |
|
| 1) w papierze – metoda spektrofotometryczna | 300 |
| 2) w tworzywach sztucznych – w melaminie (do 1 płynu modelowego) – metoda spektrofotometryczna | 300 |
106 | Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: |
|
metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: | ||
| a) pierwsza próbka | 78 |
| b) następna próbka w serii | 48 |
107 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne): |
|
| metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 78 |
| b) następna próbka w serii | 48 |
1 | 2 | 3 |
108 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika): |
|
| metoda ekstrakcyjna – odczyt metodą ASA: |
|
| a) pierwsza próbka | 78 |
| b) następna próbka w serii | 48 |
109 | Oznaczanie: |
|
| 1) odporności nadruku farbami | 23 |
| 2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 6 |
110 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 146 |
| b) następna próbka w serii | 117 |
111 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: |
|
| metoda wagowa | 30 |
112 | Próba nieobecności baru w gumie: |
|
| metoda wizualna | 32 |
113 | Zawartość cynku w gumie: |
|
| metoda miareczkowa | 142 |
114 | Badanie gumy: |
|
| 1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 41 |
| 2) siarczki | 35 |
| 3) metale w przeliczeniu na ołów | 54 |
| 4) organoleptyka bezpośrednia | 9 |
| 5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 35 |
| ||
| 6) sucha pozostałość | 35 |
| 7) migracja globalna do wody destylowanej | 35 |
115 | Gramatura w papierze: |
|
| metoda wagowa | 23 |
116 | Badanie papieru: |
|
| 1) chlorki | 40 |
| 2) wilgotność | 35 |
117 | Ocena organoleptyczna papieru (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004) | 200 |
118 | Oznaczenie styrenu: |
|
| metoda chromatografii gazowej GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 210 |
| b) następna próbka w serii | 125 |
119 | Papier i tworzywa: |
|
| trwałość nadruku | 40 |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 62 |
| 2) identyfikacja – metoda klasyczna | 150 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda testowa Mini Vidas | 85 |
| 4) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 90 |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
| 1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 40 |
| – potwierdzenie 1 kolonii | 3 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda NPL | 60 |
| – potwierdzenie 1 probówki | 3 |
| 3) wykrywanie obecności | 30 |
1 | 2 | 3 |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 30 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 40 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda NPL | 60 |
| – potwierdzenie 1 probówki | 3 |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli O157: |
|
| 1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR | 137 |
| 2) metoda testowa Mini Vidas | 120 |
| 3) wykrywanie obecności metodą z użyciem separatora wg PN ISO | 105 |
| 4) potwierdzenie kolonii | 80 |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
| 1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 40 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda NPL | 60 |
| 3) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 104 |
| 4) wykrywanie obecności | 30 |
| 5) identyfikacja 1 kolonii | 5 |
6 | Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii) |
|
| 1) wykrywanie obecności – metoda Real-Time PCR | 104 |
| 2) wykrywanie obecności – metoda klasyczna | 32 |
| 3) identyfikacja | 30 |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
| 1) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 55 |
| 2) identyfikacja | 25 |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 30 |
| 2) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 53 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda NPL | 55 |
| – potwierdzenie 1 probówki | 6 |
| 4) identyfikacja 1 kolonii | 6 |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: |
|
| 1) metoda testowa Mini Vidas bez zagęszczenia | 110 |
| 2) metoda testowa Mini Vidas z zagęszczeniem | 160 |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 25 g | 80 |
| 2) wykrywanie obecności w 1 g | 54 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 77 |
| 4) metoda testowa Mini Vidas | 110 |
| 5) identyfikacja | 200 |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 1 g | 65 |
| 2) wykrywanie obecności w 25 g | 250 |
| 3) identyfikacja | 100 |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter: |
|
| 1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas | 120 |
| 2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) | 100 |
| 3) identyfikacja | 92 |
13 | Pleśnie i drożdże – oznaczanie liczby metodą płytkową | 60 |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne – oznaczanie liczby metodą płytkową | 50 |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 21 |
| 2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 21 |
| 3) oznaczanie liczby – metoda płytkowa | 70 |
| 4) identyfikacja | 65 |
| 5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany – metoda NPL | 90 |
16 | Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej: |
|
| 1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22ą2 °C – metoda płytkowa | 36 |
| 2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36ą2 °C – metoda płytkowa | 36 |
| 3) badanie bakterii grupy coli: |
|
| a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii | 9 |
| 4) badanie Escherichia coli: |
|
| a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii | 13 |
| 5) badanie enterokoków kątowych: |
|
| a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 |
| b) potwierdzenie 1 płytki | 9 |
| 6) badanie Pseudomonas aeruginosa: |
|
| a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 35 |
| b) potwierdzenie 1 kolonii – pierwszy etap | 10 |
| c) potwierdzenie 1 kolonii – drugi etap | 27 |
| 7) badanie przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny: |
|
| oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 54 |
| 8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami): |
|
| oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej | 50 |
17 | Wykonanie próby szczelności: |
|
| metoda wizualna | 10 |
18 | Wykonanie próby termostatowej: |
|
| metoda wizualna | 10 |
19 | Badanie bakterioskopowe | 15 |
20 | Przygotowanie próbki: |
|
| 1) proste | 5 |
| 2) złożone | 10 |
- Data ogłoszenia: 2011-01-27
- Data wejścia w życie: 2011-02-11
- Data obowiązywania: 2011-02-11
- Dokument traci ważność: 2017-11-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA