REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2009 nr 78 poz. 656
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 maja 2009 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
1) czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań higienicznych;
2) oceny spełniania przez środki spożywcze wymagań zdrowotnych, a także spełniania przez materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wymagań określonych w przepisach rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4) oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 54 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w tym:
a) oceny cech organoleptycznych,
b) pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c) wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3) innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością.
2. Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z wykonaniem danej czynności, w tym koszty:
1) dojazdu do miejsca wykonania czynności;
2) kontroli dokumentów;
3) wystania próbek do badań laboratoryjnych;
4) kontroli prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
1) stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych – 45 zł oraz
2) stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych – 15 zł.
1) ocena cech organoleptycznych – 8 zł;
2) prawidłowość oznakowania:
a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 20 zł,
b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 45 zł;
3) proste pobranie próbek – 15 zł;
4) złożone pobranie próbek – 45 zł;
5) przedstawienie wyników wykonanych badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 17 zł.
2. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
3. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
2. W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
1) kontrola dokumentacji partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej – 15 zł;
2) oględziny partii towaru:
a) za 1 kontener lub pojemnik – 15 zł,
b) za każdy następny kontener lub pojemnik w przesyłce – 5 zł;
3) kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie, na statku oraz w wagonie kolejowym – 15 zł;
4) kontrola i oględziny jednej partii towaru przewożonego w cysternie lub wagonie kolejowym – 35 zł;
5) kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie lub na statku, jeżeli przesyłka składa się z różnych rodzajów tego samego towaru – 30 zł;
6) sporządzenie świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością – 30 zł;
7) sporządzenie załącznika do świadectwa, o którym mowa w pkt 6 – 15 zł za każdy załącznik.
1) gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2) na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3) na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
Minister Zdrowia: E. Kopacz
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 8 maja 2009 r. (poz. 656)
STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI
I. Badania fizykochemiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Alkohol etylowy: |
|
| 1) metoda piknometryczna bez destylacji | 51 |
| 2) metoda piknometryczna z destylacją | 73 |
| 3) metoda areometryczna | 8 |
| 4) metoda GC | 63 |
2 | Alkohol etylowy - fuzle: |
|
| metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym: |
|
| 1) pierwsza próbka | 94 |
| 2) następna próbka w serii | 45 |
3 | Alkohol etylowy w occie: |
|
| metoda miareczkowa | 100 |
4 | Alkohol metylowy z destylacją: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 123 |
| 2) następna próbka w serii | 60 |
5 | Alkohol metylowy bez destylacji: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 110 |
| 2) następna próbka w serii | 30 |
6 | Alkohol metylowy: |
|
| 1) oznaczanie zawartości metodą GC: |
|
| a) pierwsza próbka | 45 |
| b) następna próbka w serii | 25 |
| 2) destylacja próbki | 20 |
7 | Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): | 12 |
metoda wizualna | ||
8 | Azotany i azotyny: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna: |
|
| a) pierwsza próbka | 205 |
| b) następna próbka w serii | 69 |
| 2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 305 |
| b) następna próbka w serii | 205 |
9 | Barwa oleju: |
|
| skala jodowa | 38 |
1 | 2 | 3 |
10 | Barwniki: |
|
| 1) wykrywanie | 24 |
| 2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 |
| 3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna | 200 |
11 | Barwniki: |
|
| 1) napoje - metoda HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 214 |
| b) następna próbka w serii | 139 |
| 2) inne środki spożywcze - metoda HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 247 |
| b) następna próbka w serii | 172 |
12 | Barwniki: |
|
| Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red - metoda HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 222 |
| 2) następna próbka w serii | 146 |
13 | Białko: |
|
| metoda Kjeldahla | 80 |
14 | Chlorki: |
|
| 1) metoda Mohra: |
|
| a) pierwsza próbka | 40 |
| b) następna próbka w serii | 17 |
| 2) metoda Volharda: |
|
| a) pierwsza próbka | 37 |
| b) następna próbka w serii | 29 |
15 | Cukier: |
|
| przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona: |
|
| 1) pierwsza próbka | 93 |
| 2) następna próbka w serii | 64 |
16 | Ciężar właściwy: |
|
| 1) metoda areometryczna | 8 |
| 2) metoda piknometryczna | 30 |
17 | Cyjanowodór: |
|
| metoda spektrofotometryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 70 |
| 2) następna próbka w serii | 20 |
18 | Dwutlenek węgla: |
|
| nasycenie | 5 |
19 | Ekstrakt: |
|
| 1) metoda piknometryczna | 40 |
| 2) metoda refraktometryczna | 30 |
20 | Gluten: |
|
| metoda wagowa | 38 |
21 | Glutaminian sodu: |
|
| metoda spektrofotometryczna | 325 |
22 | Jodek potasu: |
|
| metoda kolorymetryczna | 140 |
23 | Histamina: |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 250 |
| 2) metoda HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 252 |
| b) następna próbka w serii | 100 |
1 | 2 | 3 |
24 | Kofeina: |
|
| 1) metoda HPLC - w napojach: |
|
| a) pierwsza próbka | 127 |
| b) następna próbka w serii | 82 |
| 2) metoda HPLC - w pozostałych środkach spożywczych: |
|
| a) pierwsza próbka | 150 |
| b) następna próbka w serii | 105 |
| 3) metoda Prange-Waltera | 70 |
25 | Kwasowość: |
|
| 1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym | 24 |
| 2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym | 50 |
| 3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna | 55 |
| 4) metoda potencjometryczna | 18 |
26 | Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
| 1) metoda spektrofotometryczna | 141 |
| 2) metoda kolorymetryczna | 178 |
27 | Konserwanty: kwas benzoesowy |
|
| 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 229 |
| b) następna próbka w serii | 149 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC | 205 |
28 | Konserwanty: kwas sorbowy |
|
| metoda spektrofotometryczna | 140 |
29 | Konserwanty: kwas sorbowy 1) w napojach - metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 229 |
| b) następna próbka w serii | 149 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 264 |
| b) następna próbka w serii | 184 |
30 | Konserwanty: SO2 |
|
| 1) metoda destylacyjna i miareczkowanie | 73 |
| 2) metoda miareczkowa bezpośrednia | 53 |
31 | Kwas erukowy: |
|
| metoda chromatografii gazowej: |
|
| 1) pierwsza próbka | 161 |
| 2) następna próbka w serii | 66 |
32 | Liczba kwasowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 57 |
33 | Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: |
|
| metoda miareczkowa | 108 |
34 | Liczba jodowa w tłuszczach: |
|
| metoda wizualna i miareczkowa | 47 |
35 | Metale: Pb, Cd |
|
| mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 160 |
| 2) następna próbka w serii | 120 |
36 | Metale: Fe, Ni metoda ASA | 141 |
1 | 2 | 3 |
37 | Metale: Cu, Zn mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: 1) pierwsza próbka za każdy pierwiastek | 103 |
| 2) następna próbka w serii | 81 |
38 | Metale: Hg 1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA: a) pierwsza próbka | 150 |
| b) następna próbka w serii | 140 |
| 2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową | 50 |
39 | Metale: As 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: a) pierwsza próbka | 113 |
| b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: | 103 |
| a) pierwsza próbka | 138 |
| b) następna próbka w serii | 79 |
40 | Metale: Sn 1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA: a) pierwsza próbka | 113 |
| b) następna próbka w serii 2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA: a) pierwsza próbka | 68 |
100 | ||
| b) następna próbka w serii 3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: | 51 |
| a) pierwsza próbka | 92 |
| b) następna próbka w serii | 43 |
| 4) metoda spektrofotometryczna | 200 |
41 | Mikroelementy: Ca, Mg metoda ASA | 70 (za jeden metal) |
42 | 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: | 35 |
43 | Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: | 35 |
44 | Obecność melasy w miodzie: | 28 |
45 | Obecność skrobi w miodzie: | 20 |
46 | Liczba diastazowa w miodzie: | 56 |
47 | Mikotoksyny - ochratoksyna A: 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: a) pierwsza próbka | 850 |
| b) następna próbka w serii | 98 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: a) pierwsza próbka | 900 |
| b) następna próbka w serii 3) metoda chromatograficzna HPLC: a) pierwsza próbka | 350 |
299 | ||
| b) następna próbka w serii | 147 |
1 | 2 | 3 |
48 | Mikotoksyny- aflatoksyna B1: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 497 |
| b) następna próbka w serii | 130 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 700 |
| b) następna próbka w serii | 282 |
49 | Mikotoksyny - aflatoksyna M1: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA | 299 |
50 | Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2: |
|
| 1) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 497 |
| b) następna próbka w serii | 140 |
| 2) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 335 |
| b) następna próbka w serii | 130 |
| 3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych: |
|
| a) pierwsza próbka | 700 |
| b) następna próbka w serii | 282 |
51 | Mikotoksyny - zawartość ZEA: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
52 | Mikotoksyny - zawartość fumonizyny: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
53 | Mikotoksyny - zawartość DON: |
|
| 1) metoda immunoenzymatyczna ELISA: |
|
| a) pierwsza próbka | 590 |
| b) następna próbka w serii | 75 |
| 2) metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 299 |
| b) następna próbka w serii | 147 |
54 | Mikotoksyny - patulina: |
|
| metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 320 |
| 2) następna próbka w serii | 230 |
55 | 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol): |
|
| metoda GC/MS | 1250 |
56 | pH: |
|
| metoda potencjometryczna | 50 |
1 | 2 | 3 |
57 | Popiół: |
|
1) całkowity - metoda wagowa | 85 | |
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa | 120 | |
58 | Polifosforany dodane (bez białka): |
|
metoda wagowa: |
| |
1) pierwsza próbka | 99 | |
2) następna próbka w serii | 70 | |
59 | Zelazocyjanek potasu (w soli): |
|
metoda fotokolorymetryczna | 90 | |
60 | Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory): |
|
metoda chromatograficzna GC: |
| |
1) pierwsza próbka | 358 | |
2) następna próbka w serii | 196 | |
61 | Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory): |
|
metoda chromatograficzna GC: |
| |
1) pierwsza próbka | 218 | |
2) następna próbka w serii | 93 | |
62 | Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów: |
|
1) metoda spektrofotometryczna UV- VIS | 70 | |
2) technika GC | 150 | |
63 | Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol: |
|
metoda chromatograficzna HPLC: |
| |
1) pierwsza próbka | 445 | |
2) następna próbka w serii | 340 | |
64 | Pestycydy chloroorganiczne: |
|
metoda chromatograficzna GC: | ||
1) pierwsza próbka | 358 | |
2) następna próbka w serii | 216 | |
65 | Pestycydy - karbaminiany: |
|
metoda chromatograficzna HPLC: |
| |
1) pierwsza próbka | 356 | |
2) następna próbka w serii | 182 | |
66 | Pestycydy - bromek metylu: |
|
metoda chromatograficzna GC: |
| |
1) pierwsza próbka | 186 | |
2) następna próbka w serii | 94 | |
67 | Potwierdzenie techniką GC- MS | 90 |
68 | Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany: |
|
1) w napojach - metoda HPLC | 200 | |
2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda HPLC | 264 | |
69 | Szkodniki żywnościowe: |
|
1) obecność - metoda makroskopowa | 10 | |
2) obecność - metoda mikroskopowa | 36 | |
70 | Tłuszcz: |
|
1) metoda Gerbera | 46 | |
2) metoda Soxhleta | 80 | |
3) metoda Szmidt-Bondzyńskiego | 70 | |
4) metoda Grossfelda | 82 |
1 | 2 | 3 |
71 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA - benzo(a)piren: |
|
| 1) w olejach - metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 350 |
| b) następna próbka w serii | 195 |
| 2) w pozostałych środkach spożywczych - metoda chromatograficzna HPLC: |
|
| a) pierwsza próbka | 600 |
| b) następna próbka w serii | 237 |
72 | Witamina C: |
|
| 1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa | 47 |
| 2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna | 55 |
| 3) metoda HPLC | 311 |
73 | Zanieczyszczenia: |
|
| 1) organiczne - wykrywanie, | 12 |
| 2) organiczne - oznaczenie metodą wagową | 60 |
| 3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń | 12 |
| 4) ferromagnetyczne - wykrywanie | 12 |
| 5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową | 60 |
74 | Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: | 337 |
75 | Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: | 549 |
76 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | 338 |
77 | Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany): | 393 |
78 | Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): | 346 |
79 | Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): | 549 |
80 | Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności: | 150 |
81 | Jakościowe próby chemiczne | 25 |
82 | Oznaczanie liczby formolowej | 25 |
83 | Ocena organoleptyczna: 1) bezpośrednia 2) po sporządzeniu potrawy | 17 |
25 | ||
84 | Oznaczanie wilgotności i suchej masy | 25 |
85 | Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14) | 60 (za każdą substancję wzorcową) |
86 | Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 97 |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 99 |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 114 |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 159 |
| 5) do izooktanu | 198 |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 258 |
1 | 2 | 3 |
87 | Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku: |
|
| 1) do wody destylowanej | 194 |
| 2) do 3 % kwasu octowego | 198 |
| 3) do 10 % alkoholu etylowego | 228 |
| 4) do 50 % alkoholu etylowego | 280 |
| 5) do izooktanu | 395 |
| 6) do 95 % alkoholu etylowego | 515 |
88 | Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 53 |
89 | Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 74 |
90 | Oznaczanie e-kaprolaktamu: |
|
| metoda chromatografii gazowej GC: | 208 |
| 2) następna próbka w serii | 127 |
91 | Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: |
|
| metoda chromatografii cienkowarstwowej | 72 |
92 | Formaldehyd: |
|
| 1) w papierze - metoda spektrofotometryczna | 300 |
| 2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna | 300 |
93 | Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne: |
|
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 78 (każdy metal) |
| 2) następna próbka w serii | 48 (każdy metal) |
94 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne): |
|
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 78 (każdy metal) |
|
|
|
| 2) następna próbka w serii | 48 (każdy metal) |
95 | Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika): |
|
| metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA: |
|
| 1) pierwsza próbka | 78 |
| 2) następna próbka w serii | 48 |
96 | Oznaczanie: |
|
| 1) odporności nadruku farbami | 23 |
| 2) sprawdzenie przyczepności nadruku | 6 |
97 | Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze: |
|
| metoda kolorymetryczna: |
|
| 1) pierwsza próbka | 146 |
| 2) następna próbka w serii | 117 |
98 | Związki lotne w wyrobach z silikonu: |
|
| metoda wagowa | 30 |
99 | Próba nieobecności baru w gumie: |
|
| metoda wizualna | 32 |
100 | Zawartość cynku w gumie: |
|
| metoda miareczkowa | 142 |
1 | 2 | 3 |
101 | Badanie gumy: |
|
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu | 41 | |
2) siarczki | 35 | |
3) metale w przeliczeniu na ołów | 54 | |
4) organoleptyka bezpośrednia | 9 | |
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami | 35 (za każdą substancję modelową) | |
6) sucha pozostałość | 35 | |
7) migracja globalna do wody destylowanej | 35 | |
102 | Gramatura w papierze: metoda wagowa | 23 |
103 | Badanie papieru: |
|
| 1) chlorki | 40 |
| 2) wilgotność | 35 |
104 | Ocena organoleptyczna papieru | 200 |
105 | Oznaczenie styrenu: |
|
| metoda chromatografii gazowej GC: |
|
| 1) pierwsza próbka | 210 |
| 2) następna próbka w serii | 125 |
II. Badania mikrobiologiczne
Lp. | Rodzaj oznaczenia | Stawka w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: |
|
| 1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna | 62 |
| 2) identyfikacja - metoda klasyczna | 70 |
| 3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas | 85 |
| 4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 90 |
2 | Badanie w kierunku bakterii z grupy coli: |
|
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 |
| 2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 |
| 3) wykrywanie obecności | 30 |
3 | Badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 30 |
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 |
| 3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 |
4 | Badanie w kierunku Escherichia coli 0157: |
|
| 1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR | 137 |
| 2) metoda testowa Mini Vidas | 120 |
5 | Badanie w kierunku Enterobacteriaceae: |
|
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 40 |
| 2) oznaczanie liczby - metoda NPL | 60 |
| 3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR | 104 |
| 4) wykrywanie obecności | 30 |
| 5) identyfikacja 1 kolonii | 3 |
6 | Badanie w kierunku Enterobacter sakazakii: | 104 |
1 | 2 | 3 |
7 | Badanie w kierunku Bacillus cereus: |
|
| 1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 55 |
| 2) identyfikacja | 25 |
8 | Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 30 |
| 2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 53 |
| 3) oznaczanie liczby - metoda NPL | 55 |
| potwierdzenie 1 probówki | 6 |
| 4) identyfikacja 1 kolonii | 6 |
9 | Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej: |
|
| metoda testowa Mini Vidas | 110 |
10 | Badanie w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 25 g | 80 |
| 2) wykrywanie obecności w 1 g | 54 |
| 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 77 |
| 4) metoda testowa Mini Vidas | 110 |
| 5) identyfikacja | 200 |
11 | Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica: |
|
| 1) wykrywanie obecności w 1 g | 65 |
| 2) wykrywanie obecności w 25 g | 250 |
| 3) identyfikacja | 100 |
12 | Badanie w kierunku Campylobacter: |
|
| 1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas | 120 |
| 2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) | 100 |
| 3) identyfikacja | 92 |
13 | Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową | 52 |
14 | Drobnoustroje tlenowe mezofilne | 50 |
15 | Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących: |
|
| 1) wykrywanie obecności | 21 |
| 2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 21 |
| 3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa | 70 |
| 4) identyfikacja | 65 |
16 | Wykonanie próby szczelności: |
|
| metoda wizualna | 10 |
17 | Wykonanie próby termostatowej: |
|
| metoda wizualna | 10 |
18 | Badanie bakterioskopowe | 15 |
19 | Przygotowanie próbki: |
|
| 1) proste | 5 |
| 2) złożone | 10 |
- Data ogłoszenia: 2009-05-25
- Data wejścia w życie: 2009-06-09
- Data obowiązywania: 2011-02-11
- Dokument traci ważność: 2017-11-14
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA