REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2011 nr 5 poz. 15
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 21 grudnia 2010 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Służby Wywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie
Na podstawie art. 48 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o służbie funkcjonariuszy Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służby Wywiadu Wojskowego (Dz. U. Nr 104, poz. 710, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) podstawowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby;
2) dodatkowej normie wyżywienia – należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby, jako uzupełnienie podstawowej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;
3) 50 % podstawowej normy wyżywienia – należy przez to rozumieć wartość pieniężną podstawowej normy wyżywienia planowanej w formie jednego posiłku.
1) podstawowa norma wyżywienia;
2) dodatkowa norma wyżywienia numer I;
3) dodatkowa norma wyżywienia numer II.
2. Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartość pieniężna normy wyżywienia wynosi dla podstawowej normy wyżywienia – 75 % diety, dla dodatkowej normy wyżywienia numer I – 35 % diety, dla dodatkowej normy wyżywienia numer II – 25 % diety, dla napoi – 10 % diety.
4. Funkcjonariusz, któremu przysługuje wyżywienie jednocześnie z kilku tytułów, otrzymuje wyżywienie tylko z jednego tytułu, według podstawowej normy wyżywienia i najkorzystniejszej dodatkowej normy wyżywienia.
5. Funkcjonariusze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia i najkorzystniejszej dodatkowej normy wyżywienia, jeżeli ich wyżywienie jest przygotowywane w jednej stołówce, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.
1) będącemu słuchaczem ośrodka szkolenia w czasie całodobowego pobytu w tym ośrodku;
2) uczestniczącemu w szkoleniach trwających powyżej 8 godzin – w wymiarze 50 % tej normy, a powyżej 12 godzin – w pełnym wymiarze tej normy;
3) uczestniczącemu w naradach lub odprawach trwających poniżej 8 godzin, ale nie krócej niż 6 godzin – w wymiarze 50 % tej normy;
4) wchodzącemu w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych podczas sesji egzaminacyjnej w wymiarze 50 % tej normy.
1) pełniący służbę związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;
2) zajmujący stanowisko kierownika zespołu żywienia;
3) sprawujący nadzór nad spożywaniem posiłków przez podległych funkcjonariuszy – obiad według normy wyżywienia przysługującej tym funkcjonariuszom;
4) zajmujący stanowisko lekarza kontrolującego jakość posiłków;
5) pełniący nieetatową służbę lub dyżur trwający nieprzerwanie 24 godziny.
1) w dniu inauguracji kursu stacjonarnego trwającego co najmniej 4 miesiące;
2) w dniu przysięgi;
3) w dniu ustalonym przez Szefa Służby Wywiadu Wojskowego.
1) w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28 °C;
2) na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3) związanych z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. Napoje wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze.
2. Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie otrzymuje funkcjonariusz, któremu rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia oraz w przypadku gdy nie ma możliwości żywienia ze względów techniczno-organizacyjnych z wyjątkiem funkcjonariusza uczestniczącego w ćwiczeniach, naradach, odprawach, kursach i szkoleniach wszystkich typów oraz wchodzącego w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych.
3. Funkcjonariuszowi, który pełni służbę razem z żołnierzem zawodowym wyznaczonym na stanowisko służbowe w Służbie Wywiadu Wojskowego, przysługuje równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie według norm ustalonych dla funkcjonariusza, chyba że normy wyżywienia ustalone dla żołnierzy zawodowych są korzystniejsze.
2. Równoważnik pieniężny wypłaca funkcjonariuszowi jednostka organizacyjna Służby Wywiadu Wojskowego właściwa w sprawach finansowych.
3. Wypłata równoważnika pieniężnego następuje z dołu.
Minister Obrony Narodowej: B. Klich
|
1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 114, poz. 957 oraz z 2010 r. Nr 113, poz. 745, Nr 182, poz. 1228, Nr 230, poz. 1510 i Nr 238, poz. 1578.
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r. Nr 19, poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 28, poz. 301, Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz. 1075, Nr 111, poz. 1194, Nr 123, poz. 1354, Nr 128, poz. 1405 i Nr 154, poz. 1805, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 135, poz. 1146, Nr 196, poz. 1660, Nr 199, poz. 1673 i Nr 200, poz. 1679, z 2003 r. Nr 166, poz. 1608 i Nr 213, poz. 2081, z 2004 r. Nr 96, poz. 959, Nr 99, poz. 1001, Nr 120, poz. 1252 i Nr 240, poz. 2407, z 2005 r. Nr 10, poz. 71, Nr 68, poz. 610, Nr 86, poz. 732 i Nr 167, poz. 1398, z 2006 r. Nr 104, poz. 708 i 711, Nr 133, poz. 935, Nr 217, poz. 1587 i Nr 221, poz. 1615, z 2007 r. Nr 64, poz. 426, Nr 89, poz. 589, Nr 176, poz. 1239, Nr 181, poz. 1288 i Nr 225, poz. 1672, z 2008 r. Nr 93, poz. 586, Nr 116, poz. 740, Nr 223, poz. 1460 i Nr 237, poz. 1654, z 2009 r. Nr 6, poz. 33, Nr 56, poz. 458, Nr 58, poz. 485, Nr 98, poz. 817, Nr 99, poz. 825, Nr 115, poz. 958, Nr 157, poz. 1241 i Nr 219, poz. 1704 oraz z 2010 r. Nr 105, poz. 655, Nr 135, poz. 912, Nr 182, poz. 1228, Nr 224, poz. 1459, Nr 249, poz. 1655 i Nr 254, poz. 1700.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 21 grudnia 2010 r. (poz. 15)
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W PODSTAWOWEJ ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
Lp. | Nazwa grupy artykułów żywnościowych | Norma wyżywienia | |||
jedn. | podstawowa | dodatkowa | |||
I | II | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | Pieczywo | g | 670 | 65 | 35 |
2 | Przetwory zbożowe i strączkowe | g | 100 | – | – |
3 | Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach | g | 290 | 100 | 60 |
4 | Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb | g | 40 | – | – |
5 | Masło naturalne | g | 40 | 25 | 15 |
6 | Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec | g | 30 | – | – |
7 | Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste | g | 400 | 190 | 105 |
8 | Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty | g | 60 | 50 | 30 |
9 | Jaja | szt. | 0,5 | 0,5 | 0,5 |
10 | Ziemniaki | g | 700 | – | – |
11 | Warzywa | g | 340 | – | – |
12 | Owoce | g | 280 | 320 | 170 |
13 | Soki z owoców | g | – | 320 | 175 |
14 | Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem | g | 15 | – | – |
15 | Cukier | g | 60 | 25 | 15 |
16 | Herbata | g | 1 | – | – |
17 | Kakao | g | 2 | – | – |
18 | Kawa zbożowa | g | 6 | – | – |
19 | Kawa naturalna | g | – | 8 | 4 |
20 | Sól i przyprawy | g | 41 | – | – |
- Data ogłoszenia: 2011-01-07
- Data wejścia w życie: 2011-01-22
- Data obowiązywania: 2011-01-22
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA