REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2010 nr 136 poz. 913
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 21 lipca 2010 r.
w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2010/2011
Na podstawie art. 12a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231, poz. 1702, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) 18 października 2010 r. do dnia 11 lutego 2011 r.;
2) 31 stycznia 2011 r. do dnia 17 czerwca 2011 r.
1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc wspólnotową, o której mowa w art. 103ga ust. 1 rozporządzenia wymienionego w § 1, zwaną dalej „pomocą”, i kontrole na miejscu;
2) nakłada kary administracyjne, o których mowa w art. 13 ust. 10 rozporządzenia nr 288/2009;
3) gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania, o którym mowa w art. 12 rozporządzenia nr 288/2009;
4) przygotowuje sprawozdanie zawierające wyniki przeprowadzonego monitorowania realizacji programu i kontroli na miejscu oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej.
2. Kary administracyjne, o których mowa w ust. 1 pkt 2, są nakładane, w drodze decyzji, przez dyrektora oddziału terenowego Agencji i egzekwowane w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
1) zatwierdza podmioty, którym może być przyznana pomoc, zawiesza lub cofa takie zatwierdzenie;
2) przyznaje pomoc.
1) podmioty, o których mowa w art. 6 ust. 2 lit. c–e rozporządzenia nr 288/2009, zwane dalej „dostawcami”, składają w terminie do dnia:
a) 13 sierpnia 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 12 listopada 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) szkoły podstawowe składają w terminie do dnia:
a) 10 września 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 12 listopada 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. W przypadku gdy wnioskodawca ubiega się o zatwierdzenie w celu udostępniania owoców i warzyw w obu okresach, o których mowa w § 2, wniosek o zatwierdzenie składa w terminie określonym w ust. 1:
1) pkt 1 lit. a – w przypadku dostawców;
2) pkt 2 lit. a – w przypadku szkół podstawowych.
3. Do wniosku o zatwierdzenie, oprócz zobowiązań i oświadczeń wymaganych na podstawie art. 7 i 8 rozporządzenia nr 288/2009:
1) dostawcy dołączają oświadczenie zawierające zobowiązanie do prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw owoców i warzyw do szkół podstawowych w ramach programu;
2) szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające:
a) zobowiązanie do:
– prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem owoców i warzyw w ramach programu,
– zakupu owoców i warzyw oraz udostępniania ich dzieciom zgodnie z zasadami określonymi w programie,
– realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009, przewidzianych w programie,
– przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu,
b) określenie:
– liczby dzieci w klasach I – III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkoły podstawowej,
– okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej oraz liczbę i skład porcji owoców i warzyw w odniesieniu do sposobów udostępniania tych owoców i warzyw, o których mowa w § 10 ust. 1.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 2 lit. a tiret czwarte, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
1) 10 września 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 12 listopada 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Szkoły podstawowe zamierzające uczestniczyć w programie zgodnie z ust. 1, w obu okresach, o których mowa w § 2, zgłaszają zamiar uczestnictwa w programie w terminie określonym w ust. 1 pkt 1.
3. Do zgłoszenia dołącza się oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
1) realizacji środków towarzyszących, o których mowa w art. 3 ust. 4 rozporządzenia nr 288/2009;
2) przekazywania Agencji danych w zakresie niezbędnym do monitorowania realizacji programu.
4. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3, składa się na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 2, są przekazywane Agencji na formularzu opracowanym i udostępnionym przez tę Agencję.
1) listę szkół podstawowych, o których mowa w § 7 ust. 1, zawierającą w szczególności ich nazwę, siedzibę i adres, w terminie do dnia:
a) 22 września 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 8 grudnia 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, w terminie do dnia:
a) 22 września 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 22 grudnia 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
2. Umowa, o której mowa w ust. 1, zawiera w szczególności określenie:
1) liczby dzieci w klasach I – III, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na uczestnictwo w programie, uczęszczających do szkoły podstawowej;
2) okresów dostarczania owoców i warzyw do szkoły podstawowej oraz liczbę i skład porcji owoców i warzyw w odniesieniu do sposobów udostępniania tych owoców i warzyw, o których mowa w § 10 ust. 1.
3. Szkoła podstawowa umieszczona na liście szkół podstawowych, o których mowa w § 7 ust. 1, zawiera umowę określoną w ust. 1 wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie.
4. Umowa, o której mowa w ust. 1, jest zawierana na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
1) co najmniej 66 % liczby dzieci stanowiącej grupę docelową obejmującą 1 167 657 dzieci, łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 20;
2) co najmniej 50 %, lecz mniej niż 66 % liczby określonej w pkt 1, łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 30;
3) mniej niż 50 % liczby określonej w pkt 1, łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie wynosi 40.
2. Agencja umieszcza, na stronie internetowej przez nią administrowanej, informację o łącznej liczbie porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w danym okresie, w terminie do dnia:
1) 14 października 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1;
2) 27 stycznia 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
3. Informacja, o której mowa w ust. 2, jest sporządzana na podstawie danych zawartych w:
1) umowie określonej w § 9 ust. 1, której kopię dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, przekazuje do oddziału terenowego Agencji właściwego ze względu na siedzibę tego dostawcy, w terminie do dnia:
a) 6 października 2010 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1,
b) 17 stycznia 2011 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2;
2) oświadczeniu, o którym mowa w § 6 ust. 3 pkt 2.
2. Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 10 ust. 1 rozporządzenia nr 288/2009, zawiera także wysokość pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.
3. Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie, dołącza dokumenty potwierdzające odbiór dostarczonych owoców i warzyw za okres, którego dotyczy wniosek, wystawione przez szkołę podstawową, z którą zawarł umowę określoną w § 9 ust. 1.
2. Jeżeli niektóre owoce lub warzywa nie znalazły się w składzie żadnej z porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom w danym okresie, pomoc w przeliczeniu na porcje owoców i warzyw udostępnione jednemu dziecku przyznaje się i wypłaca w wysokości pomniejszonej o iloczyn stawki określonej w ust. 1 oraz liczby takich owoców lub warzyw.
Prezes Rady Ministrów: D. Tusk
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 95, poz. 792 i Nr 97, poz. 799.
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 21 lipca 2010 r. (poz. 913)
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1. Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłko (ok. 150 g), gruszkę (ok. 150 g), truskawki (ok. 100 g), sok owocowy (0,2–0,33 l).
2. Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew (ok. 60 g), paprykę słodką (ok. 60 g), rzodkiewki (ok. 60 g), sok warzywny lub owocowo-warzywny (0,2–0,33 I).
3. Porcje są udostępniane dzieciom w 10 wybranych tygodniach w okresach, o których mowa w § 2.
4. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe” oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”.
5. W danym okresie udostępniania, w ramach porcji znajdują się wszystkie owoce i warzywa wymienione w ust. 1 i 2, z wyłączeniem truskawek, które udostępnia się tylko w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
7. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 1, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 2 porcje, przy czym między pierwszym i drugim dniem udostępniania w danym tygodniu zachowuje się co najmniej dwudniową przerwę.
8. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 2, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 3 porcje.
9. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się zgodnie ze sposobem określonym w § 10 ust. 1 pkt 3, w danym tygodniu udostępnia się dzieciom 4 porcje.
10. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
11. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
12. Jabłka i gruszki udostępnia się dzieciom w całości.
13. Jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
14. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki i paprykę słodką podaje się w częściach, części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących, że te owoce lub warzywa są niezdatne do spożycia.
15. Zamiast jednolitych warzyw, tj. marchwi, rzodkiewek i papryki słodkiej, można udostępniać mieszanki tych warzyw, złożone z dwóch lub trzech ich rodzajów, o wadze ok. 60 g.
16. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 113a rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
- Data ogłoszenia: 2010-07-27
- Data wejścia w życie: 2010-07-27
- Data obowiązywania: 2011-03-15
- Dokument traci ważność: 2011-08-31
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA