REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 137 poz. 967
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 25 lipca 2007 r.
w sprawie znakowania żywności wartością odżywczą2)
Na podstawie art. 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
1) naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych, określonych w art. 3 ust. 3 pkt 15, 16 i 51 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą"
2) suplementów diety, określonych w art. 3 ust. 3 pkt 39 ustawy.
2. Użyte w rozporządzeniu pojęcia oznaczają:
1) białko – zawartość białka stanowiącą iloczyn zawartości azotu ogólnego, oznaczonego metodą Kjeldahla i współczynnika przeliczeniowego 6,25;
2) węglowodany – wszelkie węglowodany, które podlegają procesom metabolicznym w organizmie człowieka, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole);
3) cukry – wszystkie cukry proste i dwucukry obecne w żywności, z wyłączeniem alkoholi wielowodorotlenowych;
4) tłuszcz – tłuszcz całkowity, w tym fosfolipidy;
5) kwasy tłuszczowe nasycone – kwasy tłuszczowe bez podwójnych wiązań;
6) kwasy tłuszczowe jednonienasycone – kwasy tłuszczowe z jednym podwójnym wiązaniem w konfiguracji cis;
7) kwasy ttuszczczowe wielonienasycone – kwasy tłuszczowe z podwójnymi wiązaniami, rozdzielone wiązaniem cis, cis-metylenowym;
8) błonnik pokarmowy (błonnik) – mieszaninę substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny) nietrawionych w przewodzie pokarmowym człowieka, mających działanie fizjologiczne.
1) art. 49 ust. 2 ustawy;
2) art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (Dz. Orz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9);
3) art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26).
2. Znakowanie środków spożywczych w innych przypadkach niż określone w ust. 1 jest dobrowolne.
1) I grupa:
a) wartość energetyczna (energia),
b) zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu;
2) II grupa:
a) wartość energetyczna (energia),
b) zawartość białka, węglowodanów, cukrów, tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, błonnika pokarmowego (błonnika) i sodu.
2. Jeżeli oświadczenie żywieniowe odnoszące się do danego środka spożywczego zawiera informację dotyczącą:
1) cukrów,
2) błonnika pokarmowego (błonnika),
3) kwasów tłuszczowych nasyconych,
4) sodu
– w oznakowaniu tego środka spożywczego podaje się informacje objęte grupą określoną w ust. 1 pkt 2.
3. Znakowanie środka spożywczego wartością odżywczą może określać również zawartość:
1) skrobi;
2) alkoholi wielowodorotlenowych (polioli);
3) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
4) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych;
5) cholesterolu;
6) witamin oraz składników mineralnych, jeżeli ich zawartość w 100 g albo 100 ml środka spożywczego lub w opakowaniu produktu zawierającym wyłącznie jedną porcję wynosi co najmniej 15 % zalecanego dziennego spożycia.
4. Wykaz witamin i składników mineralnych, których zawartość podaje się w informacji dotyczącej wartości odżywczej środka spożywczego, oraz ich zalecane dzienne spożycie określa załącznik do rozporządzenia.
1) cukry (g);
2) alkohole wielowodorotlenowe (poliole) (g);
3) skrobia (g).
tłuszcz (g), w tym:
1) kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) (g);
2) kwasy tłuszczowe jednonienasycone (jednonienasycone) (g);
3) kwasy tłuszczowe wielonienasycone (wielonienasycone) (g);
4) cholesterol (mg).
1) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku węglowodanów, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych;
2) 10 kJ/g i 2,4 kcal/g – w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych;
3) 17 kJ/g i 4 kcal/g – w przypadku białka;
4) 37 kJ/g i 9 kcal/g – w przypadku tłuszczu;
5) 29 kJ/g i 7 kcal/g – w przypadku alkoholu etylowego;
6) 13 kJ/g i 3 kcal/g – w przypadku kwasów organicznych;
7) 25 kJ/g i 6 kcal/g – w przypadku zamiennika tłuszczu typu salatrimy.
1) białko – gramy (g);
2) węglowodany – gramy (g);
3) tłuszcz – gramy (g);
4) błonnik pokarmowy (błonnik) – gramy (g);
5) sód – gramy (g);
6) skrobia – gramy (g);
7) cholesterol – miligramy (mg);
8) witaminy i składniki mineralne – w jednostkach określonych w załączniku do rozporządzenia oraz w procentach (%) zalecanego dziennego spożycia; wartość procentowa zalecanego dziennego spożycia może być wyrażona w formie graficznej pod warunkiem, że forma ta będzie zrozumiała dla konsumenta;
9) alkohole wielowodorotlenowe (poliole) – gramy (g).
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, mogą być dodatkowo podawane w przeliczeniu na ilość produktu przeznaczonego jednorazowo do spożycia, zgodnie z informacją podaną w oznakowaniu, albo w przeliczeniu na jedną porcję, w przypadku gdy w oznakowaniu podana jest liczba porcji w opakowaniu.
2. W przypadku środka spożywczego przeznaczonego do spożycia po przygotowaniu, informacja dotycząca wartości odżywczej może odnosić się do środka spożywczego po przygotowaniu, pod warunkiem że w oznakowaniu zostanie podana dokładna instrukcja dotycząca przygotowania tego środka do spożycia.
1) analizy składu środka spożywczego dokonanej przez producenta lub
2) obliczenia wykonanego z uwzględnieniem składu recepturowego środka spożywczego, lub
3) zawartości składników podanych w ogólnie dostępnych tabelach wartości odżywczej środków spożywczych.
2. Wartość średnia, o której mowa w ust. 1, to wartość, która najlepiej określa ilość składnika odżywczego zawartego w danym środku spożywczym i odzwierciedla ilości w odniesieniu do sezonowej zmienności, wzorców konsumpcji i innych czynników mogących mieć wpływ na zmianę wartości rzeczywistej.
2. Jeżeli ilość miejsca na opakowaniu jest niewystarczająca, informacje, o których mowa w ust. 1, zamieszczane są obok siebie, poprzez kolejne ich wymienienie.
Minister Zdrowia: Z. Religa
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia:
1) dyrektywy Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 276 z 06.10.1990, str. 40; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 191);
2) dyrektywy Komisji 2003/120/WE z dnia 5 grudnia 2003 r. zmieniającej dyrektywę 90/496/EWG w sprawie oznaczania wartości odżywczej środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 333 z 20.12.2003, str. 51; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 695).
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone w zakresie dotyczącym znakowania wartością odżywczą rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856, z 2004 r. Nr 58, poz. 563, Nr 162, poz. 1703 i Nr 257, poz. 2577, z 2005 r. Nr 180, poz. 1499, Nr 210, poz. 1751 i Nr 229, poz. 1953 oraz z 2006 r. Nr 194, poz. 1435).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 25 lipca 2007 r. (poz. 967)
WYKAZ WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRYCH ZAWARTOŚĆ PODAJE SIĘ W INFORMACJI DOTYCZĄCEJ WARTOŚCI ODŻYWCZEJ ŚRODKA SPOŻYWCZEGO, ORAZ ICH ZALECANE DZIENNE SPOŻYCIE
Witaminy i składniki mineralne | Zalecane dzienne spożycie |
Witamina A | 800 ug |
Witamina D | 5ug |
Witamina E | 10 mg |
Witamina C | 60 mg |
Tiamina | 1,4 mg |
Ryboflawina | 1,6 mg |
Niacyna | 18 mg |
Witamina B6 | 2 mg |
Folacyna | 200 ug |
Witamina B12 | 1 ug |
Biotyna | 0,15 mg |
Kwas pantotenowy | 6 mg |
Wapń | 800 mg |
Fosfor | 800 mg |
Żelazo | 14 mg |
Magnez | 300 mg |
Cynk | 15 mg |
Jod | 150 ug |
- Data ogłoszenia: 2007-07-31
- Data wejścia w życie: 2007-08-01
- Data obowiązywania: 2010-01-22
- Dokument traci ważność: 2014-12-13
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA