REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 12 poz. 80
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 9 stycznia 2007 r.
w sprawie sposobu i miejsca pobierania próbek winogron, moszczy gronowych i wina gronowego w trakcie fermentacji oraz sposobu i miejsca ustalania naturalnej zawartości alkoholu w tych produktach
Na podstawie art. 28e ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 34, poz. 292, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
2. Z próbki winogron, pobranej w sposób określony w ust. 1, sporządza się moszcz, miesza się go, a następnie przesącza przez suchą gazę złożoną czterokrotnie, odrzucając pierwsze krople przesączu, i pobiera się próbkę moszczu w celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach.
3. Naturalną zawartość alkoholu w winogronach ustala się w dniu pobrania próbki winogron.
1) oznaczając zawartość:
a) alkoholu, w sposób określony w ust. 4 – C w rozdziale 3 załącznika do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2676/90 z dnia 17 września 1990 r. określającego wspólnotowe metody analizy wina (Dz. Urz. WE L 272 z 3.10.1990, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 10, str. 192, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 2676/90”,
b) cukrów redukujących, w sposób określony w rozdziale 5 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90,
c) sacharozy, w sposób określony w pkt 3 w rozdziale 6 załącznika do rozporządzenia nr 2676/90 oraz
2) sumując zawartość alkoholu ustaloną w sposób określony:
a) w pkt 1 lit. a,
b) w pkt 1 lit. b, przyjmując, że ze 100 gramów cukrów uzyskuje się 57 mililitrów alkoholu,
c) w pkt 1 lit. c, przyjmując, że ze 100 gramów sacharozy uzyskuje się 61 mililitrów alkoholu.
1) w sposób określony w załączniku do rozporządzenia;
2) w miejscu i w terminie przeprowadzania zabiegu wzbogacania, wskazanych w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 25 rozporządzenia nr 1622/2000.
2. Naturalną zawartość alkoholu w winie gronowym w trakcie fermentacji oraz w moszczach gronowych w trakcie fermentacji ustala się w laboratorium Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 96, poz. 959 i Nr 173, poz. 1808 oraz z 2006 r. Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 9 stycznia 2007 r. (poz. 80)
USTALANIE NATURALNEJ ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINOGRONACH ORAZ W MOSZCZACH GRONOWYCH
1. Aparatura i sprzęt
Do ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczach gronowych stosuje się następujący sprzęt:
1) refraktometr wyposażony w skalę podającą:
a) procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub
b) współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;
2) termometr ze skalą o zakresie co najmniej od +15 °C do +25 °C.
2. Wykonanie oznaczania
W celu ustalenia naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz w moszczach gronowych przeprowadza się w temperaturze 20 °C (+5 °C) następujące czynności:
1) umieszcza się niewielką ilość próbki na dolnym pryzmacie refraktometru i wykonuje się pomiar zgodnie z instrukcją obsługi refraktometru;
2) odczytuje się procentowy ułamek masy sacharozy z dokładnością do 0,1 % lub współczynnik załamania światła z dokładnością do jednej dziesięciotysięcznej;
3) przeprowadza się co najmniej dwa oznaczania tej samej próbki;
4) zapisuje się temperaturę, w której przeprowadzono oznaczanie.
3. Obliczanie wyniku oznaczania
Naturalną zawartość alkoholu wyraża się w procentach objętościowych w temperaturze 20 °C.
W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego w procentowych ułamkach masy sacharozy:
1) w temperaturze 20 °C – w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;
2) w temperaturze innej niż 20 °C – do odczytanego wyniku na skali refraktometru dodaje się albo odejmuje od niego wartość liczbową, zgodnie z tabelą nr 1, a następnie w tabeli nr 2 dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.
W przypadku wykonania oznaczania przy użyciu refraktometru wyskalowanego we współczynniku załamania światła:
1) w temperaturze 20 °C – w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych;
2) w temperaturze innej niż 20 °C – w tabeli nr 2 dla zmierzonej wartości współczynnika załamania światła odczytuje się odpowiadający mu procentowy ułamek masy sacharozy, a następnie odejmuje się albo dodaje się wartość liczbową zgodnie z tabelą nr 1. Dla tak obliczonej wartości procentowego ułamka masy sacharozy w tabeli nr 2 odczytuje się odpowiadającą mu zawartość alkoholu w % objętościowych.
Tabela nr 1
Temperatura | Sacharoza w gramach na 100 gramów produktu | |||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
5 | 10 | 15 | 20 | 30 | 40 | 50 | 60 | 70 | 75 | |
| Odjąć | |||||||||
15 | 0,25 | 0,27 | 0,31 | 0,31 | 0,34 | 0,35 | 0,36 | 0,37 | 0,36 | 0,36 |
16 | 0,21 | 0,23 | 0,27 | 0,27 | 0,29 | 0,31 | 0,31 | 0,32 | 0,31 | 0,23 |
17 | 0,16 | 0,18 | 0,20 | 0,20 | 0,22 | 0,23 | 0,23 | 0,23 | 0,20 | 0,17 |
18 | 0,11 | 0,12 | 0,14 | 0,15 | 0,16 | 0,16 | 0,15 | 0,12 | 0,12 | 0,09 |
19 | 0,06 | 0,07 | 0,08 | 0,08 | 0,08 | 0,09 | 0,09 | 0,08 | 0,07 | 0,05 |
| Dodać | |||||||||
21 | 0,06 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 | 0,07 |
22 | 0,42 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 | 0,14 |
23 | 0,18 | 0,20 | 0,20 | 0,21 | 0,21 | 0,21 | 0,21 | 0,22 | 0,22 | 0,22 |
24 | 0,24 | 0,26 | 0,26 | 0,27 | 0,28 | 0,28 | 0,28 | 0,28 | 0,29 | 0,29 |
25 | 0,30 | 0,32 | 0,32 | 0,34 | 0,36 | 0,36 | 0,36 | 0,36 | 0,36 | 0,37 |
Tabela nr 2
Procentowy ułamek masy sacharozy | Współczynnik załamania światła w temperaturze | Gęstość w temperaturze | Zawartość alkoholu w % w objętościowych w temperaturze |
1 | 2 | 3 | 4 |
10,0 | 1,34781 | 1,0390 | 4,89 |
10,1 | 1,34798 | 1,0394 | 4,95 |
10,2 | 1,34814 | 1,0398 | 5,02 |
10,3 | 1,34830 | 1,0402 | 5,09 |
10,4 | 1,34845 | 1,0406 | 5,14 |
10,5 | 1,34860 | 1,0410 | 5,20 |
10,6 | 1,34875 | 1,0414 | 5,26 |
10,7 | 1,34890 | 1,0419 | 5,33 |
10,8 | 1,34906 | 1,0423 | 5,39 |
10,9 | 1,34921 | 1,0427 | 5,45 |
11,0 | 1,34936 | 1,0431 | 5,52 |
1 | 2 | 3 | 4 |
11,1 | 1,34952 | 1,0435 | 5,58 |
11,2 | 1,34968 | 1,0439 | 5,64 |
11,3 | 1,34984 | 1,0443 | 5,71 |
11,4 | 1,34999 | 1,0447 | 5,77 |
11,5 | 1,35015 | 1,0452 | 5,83 |
11,6 | 1,35031 | 1,0456 | 5,90 |
11,7 | 1,35046 | 1,0460 | 5,96 |
11,8 | 1,35062 | 1,0464 | 6,02 |
11,9 | 1,35077 | 1,0468 | 6,09 |
12,0 | 1,35092 | 1,0473 | 6,15 |
12,1 | 1,35108 | 1,0477 | 6,22 |
12,2 | 1,35124 | 1,0481 | 6,28 |
12,3 | 1,35140 | 1,0485 | 6,35 |
12,4 | 1,35156 | 1,0489 | 6,41 |
12,5 | 1,35172 | 1,0494 | 6,47 |
12,6 | 1,35187 | 1,0498 | 6,53 |
12,7 | 1,35203 | 1,0502 | 6,60 |
12,8 | 1,35219 | 1,0506 | 6,66 |
12,9 | 1,35234 | 1,0510 | 6,73 |
13,0 | 1,35249 | 1,0514 | 6,79 |
13,1 | 1,35266 | 1,0519 | 6,86 |
13,2 | 1,35282 | 1,0523 | 6,92 |
13,3 | 1,35298 | 1,0527 | 6,99 |
13,4 | 1,35313 | 1,0531 | 7,05 |
13,5 | 1,35329 | 1,0536 | 7,11 |
13,6 | 1,35345 | 1,0540 | 7,18 |
13,7 | 1,35360 | 1,0544 | 7,24 |
13,8 | 1,35376 | 1,0548 | 7,30 |
13,9 | 1,35391 | 1,0552 | 7,37 |
14,0 | 1,35407 | 1,0557 | 7,43 |
14,1 | 1,35424 | 1,0561 | 7,50 |
14,2 | 1,35440 | 1,0565 | 7,56 |
14,3 | 1,35456 | 1,0569 | 7,63 |
14,4 | 1,35472 | 1,0574 | 7,69 |
14,5 | 1,35488 | 1,0578 | 7,76 |
14,6 | 1,35503 | 1,0582 | 7,82 |
14,7 | 1,35519 | 1,0586 | 7,88 |
14,8 | 1,35535 | 1,0591 | 7,95 |
14,9 | 1,35551 | 1,0595 | 8,01 |
15,0 | 1,35567 | 1,0599 | 8,08 |
15,1 | 1,35583 | 1,0603 | 8,15 |
15,2 | 1,35599 | 1,0608 | 8,21 |
15,3 | 1,35615 | 1,0612 | 8,27 |
1 | 2 | 3 | 4 |
15,4 | 1,35631 | 1,0616 | 8,34 |
15,5 | 1,35648 | 1,0621 | 8,41 |
15,6 | 1,35664 | 1,0625 | 8,47 |
15,7 | 1,35680 | 1,0629 | 8,54 |
15,8 | 1,35696 | 1,0633 | 8,60 |
15,9 | 1,35712 | 1,0638 | 8,67 |
16,0 | 1,35728 | 1,0642 | 8,73 |
16,1 | 1,35744 | 1,0646 | 8,80 |
16,2 | 1,35760 | 1,0651 | 8,86 |
16,3 | 1,35776 | 1,0655 | 8,93 |
16,4 | 1,35793 | 1,0660 | 9,00 |
16,5 | 1,35809 | 1,0664 | 9,06 |
16,6 | 1,35825 | 1,0668 | 9,13 |
16,7 | 1,35842 | 1,0672 | 9,20 |
16,8 | 1,35858 | 1,0677 | 9,26 |
16,9 | 1,35874 | 1,0681 | 9,33 |
17,0 | 1,35890 | 1,0685 | 9,39 |
17,1 | 1,35907 | 1,0690 | 9,46 |
17,2 | 1,35923 | 1,0694 | 9,53 |
17,3 | 1,35939 | 1,0699 | 9,59 |
17,4 | 1,35955 | 1,0703 | 9,66 |
17,5 | 1,35972 | 1,0707 | 9,73 |
17,6 | 1,35988 | 1,0711 | 9,79 |
17,7 | 1,36004 | 1,0716 | 9,86 |
17,8 | 1,36020 | 1,0720 | 9,92 |
17,9 | 1,36036 | 1,0724 | 9,99 |
18,0 | 1,36053 | 1,0729 | 10,06 |
18,1 | 1,36070 | 1,0733 | 10,12 |
18,2 | 1,36086 | 1,0738 | 10,19 |
18,3 | 1,36102 | 1,0742 | 10,25 |
18,4 | 1,36119 | 1,0746 | 10,32 |
18,5 | 1,36136 | 1,0751 | 10,39 |
18,6 | 1,36152 | 1,0755 | 10,46 |
18,7 | 1,36169 | 1,0760 | 10,53 |
18,8 | 1,36185 | 1,0764 | 10,59 |
18,9 | 1,36201 | 1,0768 | 10,66 |
19,0 | 1,36217 | 1,0773 | 10,72 |
19,1 | 1,36234 | 1,0777 | 10,80 |
19,2 | 1,36251 | 1,0782 | 10,86 |
19,3 | 1,36267 | 1,0786 | 10,93 |
19,4 | 1,36284 | 1,0791 | 11,00 |
19,5 | 1,36301 | 1,0795 | 11,07 |
19,6 | 1,36318 | 1,0800 | 11,13 |
1 | 2 | 3 | 4 |
19,7 | 1,36335 | 1,0804 | 11,21 |
19,8 | 1,36351 | 1,0809 | 11,27 |
19,9 | 1,36367 | 1,0813 | 11,34 |
20,0 | 1,36383 | 1,0817 | 11,40 |
20,1 | 1,36400 | 1,0822 | 11,47 |
20,2 | 1,36417 | 1,0826 | 11,54 |
20,3 | 1,36434 | 1,0831 | 11,60 |
20,4 | 1,36451 | 1,0835 | 11,67 |
20,5 | 1,36468 | 1,0840 | 11,75 |
20,6 | 1,36484 | 1,0844 | 11,81 |
20,7 | 1,36501 | 1,0849 | 11,88 |
20,8 | 1,36518 | 1,0853 | 11,96 |
20,9 | 1,36534 | 1,0857 | 12,01 |
21,0 | 1,36550 | 1,0862 | 12,08 |
21,1 | 1,36568 | 1,0866 | 12,15 |
21,2 | 1,36585 | 1,0871 | 12,22 |
21,3 | 1,36601 | 1,0875 | 12,29 |
21,4 | 1,36618 | 1,0880 | 12,35 |
21,5 | 1,36635 | 1,0884 | 12,42 |
21,6 | 1,36652 | 1,0889 | 12,49 |
21,7 | 1,36669 | 1,0893 | 12,56 |
21,8 | 1,36685 | 1,0897 | 12,63 |
21,9 | 1,36702 | 1,0902 | 12,69 |
22,0 | 1,36719 | 1,0906 | 12,76 |
22,1 | 1,36736 | 1,0911 | 12,83 |
22,2 | 1,36753 | 1,0916 | 12,90 |
22,3 | 1,36770 | 1,0920 | 12,97 |
22,4 | 1,36787 | 1,0925 | 13,04 |
22,5 | 1,36804 | 1,0929 | 13,11 |
22,6 | 1,36820 | 1,0933 | 13,17 |
22,7 | 1,36837 | 1,0938 | 13,24 |
22,8 | 1,36854 | 1,0943 | 13,31 |
22,9 | 1,36871 | 1,0947 | 13,38 |
23,0 | 1,36888 | 1,0952 | 13,45 |
23,1 | 1,36905 | 1,0956 | 13,52 |
23,2 | 1,36922 | 1,0961 | 13,59 |
23,3 | 1,36939 | 1,0965 | 13,66 |
23,4 | 1,36956 | 1,0970 | 13,73 |
23,5 | 1,36973 | 1,0975 | 13,80 |
23,6 | 1,36991 | 1,0979 | 13,87 |
23,7 | 1,37008 | 1,0984 | 13,94 |
23,8 | 1,37025 | 1,0988 | 14,01 |
23,9 | 1,37042 | 1,0993 | 14,08 |
1 | 2 | 3 | 4 |
24,0 | 1,37059 | 1,0998 | 14,15 |
24,1 | 1,37076 | 1,1007 | 14,22 |
24,2 | 1,37093 | 1,1011 | 14,28 |
24,3 | 1,37110 | 1,1016 | 14,35 |
24,4 | 1,37128 | 1,1022 | 14,44 |
24,5 | 1,37145 | 1,1026 | 14,50 |
24,6 | 1,37162 | 1,1030 | 14,56 |
24,7 | 1,37180 | 1,1035 | 14,64 |
24,8 | 1,37197 | 1,1041 | 14,72 |
24,9 | 1,37214 | 1,1045 | 14,78 |
25,0 | 1,37232 | 1,1049 | 14,84 |
25,1 | 1,37249 | 1,1053 | 14,90 |
25,2 | 1,37266 | 1,1057 | 14,96 |
25,3 | 1,37283 | 1,1062 | 15,03 |
25,4 | 1,37300 | 1,1068 | 15,11 |
25,5 | 1,37317 | 1,1072 | 15,17 |
- Data ogłoszenia: 2007-01-25
- Data wejścia w życie: 2007-02-09
- Data obowiązywania: 2007-02-09
- Dokument traci ważność: 2009-08-04
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA