REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 2 poz. 13
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 grudnia 2006 r.
w sprawie kategorii materiałów paszowych2)
Na podstawie art. 30 ust. 8 pkt 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji 82/475/EWG z dnia 23 czerwca 1982 r. ustanawiającej kategorie składników, które mogą być stosowane do celów etykietowania mieszanek paszowych dla zwierząt domowych (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 27, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 158, z późn. zm.).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 11 grudnia 2006 r. (poz. 13)
KATEGORIE GRUPUJĄCE MATERIAŁY PASZOWE CHARAKTERYZUJĄCE SIĘ TYM SAMYM ŹRÓDŁEM POCHODZENIA
Materiały paszowe przeznaczone dla zwierząt domowych
1. Materiały paszowe pochodzenia zwierzęcego:
1) mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego – wszystkie części ciała zwierząt rzeźnych, świeże lub poddane przetwarzaniu, oraz wszystkie produkty uzyskane w wyniku przetwarzania tusz lub części tusz zwierząt rzeźnych;
2) mleko i produkty mleczne – wszystkie produkty mleczne, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia;
3) jaja i produkty z jaj – wszystkie produkty z jaj, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uboczne uzyskane w wyniku ich przetworzenia;
4) mięczaki i skorupiaki – wszystkie gatunki mięczaków, skorupiaków i małż, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia;
5) owady – wszystkie gatunki owadów w każdym stadium rozwojowym;
6) ryby i produkty rybne – ryby lub ich części, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów, oraz produkty uzyskane w wyniku ich przetworzenia.
2. Materiały paszowe pochodzenia roślinnego:
1) zboża – wszystkie gatunki zbóż, niezależnie od metody ich obróbki, lub produkty skrobiowe uzyskane z bielma;
2) warzywa – wszystkie gatunki warzyw i roślin strączkowych, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;
3) produkty pochodzenia roślinnego – produkty uzyskane w wyniku przetworzenia produktów roślinnych, a w szczególności zbóż, warzyw, roślin strączkowych i nasion roślin oleistych;
4) roślinne ekstrakty białkowe – wszystkie produkty pochodzenia roślinnego, w których przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów osiągnięto koncentrację zawartości białka wynoszącą nie mniej niż 50 % białka ogólnego w suchej masie, którego struktura może ulec zmianie;
5) drożdże – wszystkie drożdże, których komórki zostały unieczynnione i wysuszone;
6) cukry – wszystkie rodzaje cukrów;
7) owoce – wszystkie rodzaje owoców, świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów;
8) orzechy – zawartość orzechów pozbawionych łupin;
9) nasiona – wszystkie rodzaje nasion w całości lub grubo zmielone;
10) glony – glony świeże lub konserwowane przez poddanie ich działaniu odpowiednich procesów.
3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego – wszystkie substancje nieorganiczne nadające się do stosowania w żywieniu zwierząt.
4. Materiały paszowe pochodzenia mieszanego:
1) oleje i tłuszcze – wszystkie oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne;
2) produkty piekarnicze – wszelkiego rodzaju pieczywo, ciasto, herbatniki i makarony.
- Data ogłoszenia: 2007-01-08
- Data wejścia w życie: 2007-01-23
- Data obowiązywania: 2007-01-23
- Dokument traci ważność: 2011-06-04
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA