REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 199 poz. 1465

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 19 października 2006 r.

w sprawie wzoru protokołu z przeprowadzenia kontroli owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, poddawanych biodegradacji lub kompostowaniu oraz wzoru protokołu kontroli wykonania czynności uniemożliwiających wprowadzenie do obrotu lub bezpośredniej konsumpcji owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 19 ust. 2 pkt 10 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. Nr 223, poz. 2221, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Określa się wzór protokołu:

1) z przeprowadzenia kontroli na miejscu ilości i jakości handlowej owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, poddawanych biodegradacji lub kompostowaniu, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;

2) kontroli wykonania czynności uniemożliwiających wprowadzenie do obrotu lub bezpośredniej konsumpcji owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.

§ 2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: w z. M. Zagórski

 

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 42, poz. 386 i Nr 96, poz. 959, z 2005 r. Nr 10, poz. 64, Nr 14, poz. 115, Nr 141, poz. 1182 i Nr 175, poz. 1462 oraz z 2006 r. Nr 66, poz. 473 i Nr 92, poz. 638.

Załącznik 1.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 19 października 2006 r. (poz. 1465)

Załącznik nr 1

infoRgrafika

Objaśnienia:

Protokół sporządza się w dwóch egzemplarzach, z których jeden jest przeznaczony dla wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzającego kontrolę jakości handlowej, a drugi jest przekazywany osobie upoważnionej przez uznaną organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji. Kopię protokołu wojewódzki inspektor przekazuje Prezesowi Agencji Rynku Rolnego oraz dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, właściwego ze względu na siedzibę uznanej organizacji producentów owoców i warzyw albo zrzeszenia tych organizacji.

1) Wypełnia się w przypadku, gdy biodegradację lub kompostowanie owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży przeprowadza podmiot, któremu uznana organizacja producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji zleciło przeprowadzenie biodegradacji lub kompostowania.

2) Wpisuje się numer NIP, jeżeli został nadany.

3) Kontrolę jakości handlowej przeprowadza wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych na zasadach określonych w rozporządzeniu Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw (Dz. Urz. WE L z 21.11.1996, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 20, str. 55), rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1148/2001 z dnia 12 czerwca 2001 r. w sprawie kontroli zgodności norm handlowych mających zastosowanie do świeżych owoców i warzyw (Dz. Urz. WE L 156 z 13.06.2001, str. 9, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 376) oraz rozporządzeniach wykonawczych określających normy jakości handlowej dla poszczególnych gatunków owoców i warzyw.

Do oceny jakości handlowej stosuje się minimalne wymagania dla produktów przeznaczonych do objęcia interwencją określone w załączniku I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 103/2004 z dnia 21 stycznia 2004 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do ustaleń interwencyjnych i wycofywania z rynku niektórych produktów w sektorze owoców i warzyw (Dz. Urz. UE L 16 z 23.01.2004, str. 3; Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 42, str. 201).

4) Minimalne wymagania jakościowe w rozumieniu przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 103/2004 z dnia 21 stycznia 2004 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 2200/96 w odniesieniu do ustaleń interwencyjnych i wycofywania z rynku niektórych produktów w sektorze owoców i warzyw.

Załącznik 2.

Załącznik nr 2

infoRgrafika

Objaśnienia:

Protokół sporządza się w dwóch egzemplarzach, z których jeden jest przeznaczony dla wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzającego kontrolę jakości handlowej, a drugi jest przekazywany osobie upoważnionej przez uznaną organizację producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji. Kopię protokołu wojewódzki inspektor przekazuje Prezesowi Agencji Rynku Rolnego, dyrektorowi oddziału regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwego ze względu na siedzibę uznanej organizacji producentów owoców i warzyw albo zrzeszenia tych organizacji oraz wojewódzkiemu inspektorowi ochrony środowiska.

1) Wypełnia się w przypadku, gdy czynności uniemożliwiające wprowadzenie do obrotu lub bezpośredniej konsumpcji owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży wykonuje podmiot, któremu uznana organizacja producentów owoców i warzyw lub zrzeszenie tych organizacji zleciło wykonanie tych czynności.

2) Wpisuje się numer NIP, jeżeli został nadany.

3) Wpisuje się numer:

a) protokołu z przeprowadzenia kontroli na miejscu ilości i jakości handlowej owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, poddawanych biodegradacji lub kompostowaniu – w przypadku owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, poddawanych biodegradacji lub kompostowaniu albo

b) protokołu z przeprowadzenia kontroli jakości handlowej owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży – w przypadku owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży, poddawanych innym czynnościom niż biodegradacja lub kompostowanie.

4) Sposób uniezdatnienia określony na podstawie przepisów dotyczących sposobu oznaczania i zabezpieczania owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży uniemożliwiającego wprowadzenie tych owoców lub warzyw do obrotu lub bezpośredniej konsumpcji.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2006-11-02
  • Data wejścia w życie: 2006-11-17
  • Data obowiązywania: 2006-11-17
  • Dokument traci ważność: 2011-06-07
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA