REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2006 nr 17 poz. 136
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA OBRONY NARODOWEJ1)
z dnia 18 stycznia 2006 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wyżywienia żołnierzy odbywających czynną służbę wojskową
Na podstawie art. 68 ust. 1a ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416 i Nr 277, poz. 2742 oraz z 2005 r. Nr 180, poz. 1496) zarządza się, co następuje:
1) w § 2:
a) pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) „żołnierzu służby zasadniczej” – należy przez to rozumieć żołnierza, który odbywa zasadniczą służbę wojskową, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe oraz osobę wykonującą świadczenia osobiste w jednostce wojskowej;”,
b) pkt 4 i 5 otrzymują brzmienie:
„4) „oficerze rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera lub podchorążego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;
5) „żołnierzu rezerwy” – należy przez to rozumieć oficera, podoficera i szeregowego rezerwy odbywającego ćwiczenia wojskowe;”,
c) pkt 8 otrzymuje brzmienie:
„8) „wartości pieniężnej normy wyżywienia” – należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;”,
2) w § 3 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:
„4. Do pobierania próbek żywności w stołówce wojskowej wydziela się codziennie, na każdy obiekt przygotowujący posiłki w ramach stosowanych norm wyżywienia, produkty spożywcze o wartości pieniężnej 50 % normy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a.”;
3) w § 11:
a) w ust. 1 w pkt 2 lit. c otrzymuje brzmienie:
„c) udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;”,
b) w ust. 2 w pkt 1 lit. a otrzymuje brzmienie:
„a) w jednostkach kawalerii powietrznej, desantowo-szturmowych, Jednostkach Wojskowych: Nr 2305, Nr 4101 i Nr 4118 oraz w pododdziałach reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestrze Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronie Kawalerii,”;
4) § 15 otrzymuje brzmienie:
„§ 15. Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej – 110, w formie posiłków, otrzymują:
1) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy – w wymiarze 100 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 – w dniu uroczystości lub święta, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 1;
2) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według norm wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020 – w dniach:
a) świąt i uroczystości, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 2–5,
b) pozostałych świąt państwowych i kościelnych ustawowo wolnych od pracy,
c) wykonywania zadań określonych w § 11 ust. 1 pkt 2;
3) żołnierze służby zasadniczej, nadterminowej i oficerowie rezerwy – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej – 010:
a) w czasie pełnienia służby wartowniczej.
b) w czasie pełnienia dobowych służb dyżurnych, dobowych dyżurów w obiektach specjalnych i punktach obserwacyjnych,
c) pełniący służbę w jednostkach Żandarmerii Wojskowej,
d) o wyjątkowo dużym wzroście i wadze ciała – na wniosek lekarza;
4) żołnierze służby zasadniczej – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej – 010 – w dniach wzmożonego wysiłku fizycznego, powodowanego:
a) zajęciami szkoleniowymi w terenie górskim,
b) wykonywaniem prac w grupach remontowo-budowlanych,
c) okresowym wykonywaniem prac w grupach remontowych przy konserwacji i naprawach uzbrojenia i sprzętu wojskowego,
d) wykonywaniem prac związanych bezpośrednio z obsługą sprzętu lotniczego, radiolokacyjnego oraz z rakietowymi materiałami napędowymi;
5) żołnierze służby zasadniczej i nadterminowej pododdziałów reprezentacyjnych Wojska Polskiego, rodzajów Sił Zbrojnych, Orkiestry Reprezentacyjnej Wojska Polskiego i Szwadronu Kawalerii – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020;
6) żołnierze wchodzący w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:
a) rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie – w wymiarze 100 %, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020,
b) rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych – w wymiarze 70 % tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,
c) rejsów okrętów podwodnych – w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia operacyjnej – 040,
d) stoczniowych remontów okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających – w wymiarze 40 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020;
7) żołnierze nurkowie i płetwonurkowie oraz żołnierze szkoleni na te stanowiska – w dniach wykonywania zadań pod wodą – w wymiarze 70 % tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia żołnierskiej – 010 lub szkolnej – 020;
8) żołnierze Jednostki Wojskowej Nr 2305, w czasie:
a) ćwiczeń na morzu oraz nurkowania w innych akwenach wodnych – w wymiarze 150 % tej normy,
b) ćwiczeń odbywanych poza garnizonem – w wymiarze 80 % tej normy – jako uzupełnienie wyżywienia według normy wyżywienia szkolnej – 020.”;
5) § 20 otrzymuje brzmienie:
„§ 20. Wysokość równoważników pieniężnych w zamian za wyżywienie otrzymywanych przez żołnierzy służby zasadniczej, nadterminowej i oficerów rezerwy równe są aktualnym wartościom pieniężnym poszczególnych norm wyżywienia, określonym w przepisach odrębnych.”;
6) § 22 otrzymuje brzmienie:
„§ 22. Równoważniki pieniężne w zamian za wyżywienie otrzymują również:
1) żołnierze służby zasadniczej i oficerowie rezerwy w przypadku przebywania na:
a) całodobowej przepustce,
b) urlopie;
2) żołnierze służby nadterminowej:
a) na ich wniosek, przy braku przeciwwskazań służbowych,
b) po powrocie do kraju w związku z zakończeniem służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych, od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia skierowania na urlop zdrowotny – w wysokości równej wartości pieniężnej normy wyżywienia przysługującej im w jednostce.”;
7) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Minister Obrony Narodowej: R. Sikorski
|
1) Minister Obrony Narodowej kieruje działem administracji rządowej – obrona narodowa, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Obrony Narodowej (Dz. U. Nr 220, poz. 1890).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Obrony Narodowej
z dnia 18 stycznia 2006 r. (poz. 136)
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA ŻOŁNIERZY
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produk-
| Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | – | – | – |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | – | – | – |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | – |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | – | – |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | – | – | – |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | – | – | – |
Symbol grupy produk-
| Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
żołnierska | szkolna | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | – | – |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | – | – |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50(1)x | 50(1)x | – | 25 (0,5)x | – | – |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | – | – | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | – | – | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | – | 65 | – | – |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | – | – |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | – | – |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | – | – |
16 | Woda pitna butelkowana | – | – | – | – | (2,5)* | – | – | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x – w sztukach lub ()* – w litrach.
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 17 lutego 2006 r. , z tym że § 1 pkt 7 wchodzi w życie 1 marca 2006 r.
- Data ogłoszenia: 2006-02-02
- Data wejścia w życie: 2006-02-17
- Data obowiązywania: 2006-02-17
- Dokument traci ważność: 2011-04-08
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA