REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2004 nr 60 poz. 570
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 marca 2004 r.
w sprawie określenia warunków niezbędnych do otrzymania akredytacji w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz sposobu i zakresu przeprowadzania kontroli pracy akredytowanych laboratoriów
Na podstawie art. 41 ust. 9 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:
1) składać się co najmniej z dwóch pomieszczeń;
2) być oświetlone światłem naturalnym lub sztucznym, zapewniającym właściwe warunki wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) być wyposażone w instalację elektryczną i wodno-kanalizacyjną;
4) być suche i utrzymywane w czystości;
5) w zależności od badanego materiału siewnego – być wyposażone w sprzęt podstawowy, w szczególności w:
a) mechaniczny rozdzielacz do nasion,
b) wagę laboratoryjną o dokładności ważenia 0,01 g i nośności 1,5–2,0 kg,
c) wagę analityczną o dokładności ważenia 0,0001 g,
d) mikroskop stereoskopowy lub lupę o co najmniej dziesięciokrotnym powiększeniu,
e) sprzęt do pomiaru temperatury,
f) drobny sprzęt laboratoryjny, w szczególności: pesety, igły preparacyjne, lancety, lupy, tacki, szalki, kuwety, naczyńka wagowe, eksykatory, szufelki i łopatki.
1) roślin zbożowych, wyposaża się w:
a) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 – 10 °C (±2 °C),
b) komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C), lub wyodrębnia się w nim pomieszczenie z możliwością ustanowienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C),
c) śrutownik laboratoryjny,
d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury suszenia w przedziale 100–200 °C (±1 °C);
2) roślin pastewnych, wyposaża się w:
a) komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 1030 °C (±2 °C) oraz regulowanym systemie oświetlenia, lub wyodrębnia się w nim pomieszczenie z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 10 – 30 °C (±2 °C) oraz regulowanym systemie oświetlenia.
b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 – 10 °C (±2 °C),
c) dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi – w razie oceny traw pastewnych lub gazonowych;
3) roślin oleistych i włóknistych, wyposaża się w:
a) komorę kiełkowniczą z oświetleniem i możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 20 – 30 °C (±2 °C),
b) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 – 10 °C (±2 °C);
4) buraków, wyposaża się w:
a) komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C),
b) płuczkę do nasion,
c) suszarkę do nasion po płukaniu lub bibułę do suszenia nasion,
d) suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury suszenia w przedziale 100 –200°C(±1 °C);
5) roślin warzywnych, wyposaża się w:
a) komorę kiełkowniczą z regulowanym systemem oświetlenia oraz regulowanym zakresem temperatury w przedziale 15 – 30 °C (±2 °C), lub wyodrębnia się pomieszczenie z regulowanym systemem oświetlenia oraz z regulowanym zakresem temperatury w przedziale 15 – 30 °C (±2 °C), lub
b) kiełkownik Jacobsena,
c) chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 – 15 °C (±2 °C);
6) materiału szkółkarskiego, wyposaża się w aparaturę i sprzęt do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań.
2. W skład laboratorium, o którym mowa w ust. 1 pkt 6, mogą wchodzić ponadto szklarnie, pomieszczenia do oddzielnego przechowywania materiału szkółkarskiego roślin zdrowych i poddawanych ocenie oraz grunty orne.
3. Szklarnie, o których mowa w ust. 2:
1) oświetla się światłem naturalnym lub sztucznym;
2) wyposaża się w instalację cieplną i wentylacyjną;
3) utrzymuje się w czystości.
4. Pomieszczenia do oddzielnego przechowywania materiału szkółkarskiego, o których mowa w ust. 2, zabezpiecza się siatką przed przenikaniem do nich owadów.
5. Grunty orne, o których mowa w ust. 2:
1) wydziela się oraz ogradza;
2) uprawia się w sposób zabezpieczający przed przenoszeniem chorób i szkodników.
2. Kierownik, który jest analitykiem nasiennym, odpowiada za organizację pracy w laboratorium, podpisywanie świadectw i informacji oraz prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej, w szczególności:
1) dotyczącej ewidencji próbek;
2) zapisów dokumentujących przebieg i wyniki analiz;
3) protokołów pobrania próbek oraz kopii sporządzonych świadectw i informacji.
3. Analityk nasienny powinien:
1) posiadać co najmniej wykształcenie średnie oraz
2) posiadać wiedzę z zakresu badanego materiału siewnego, w szczególności z:
a) wybranych zagadnień botaniki oraz ochrony roślin w zakresie organizmów szkodliwych porażających materiał siewny,
b) zasad prowadzenia badań laboratoryjnych, oraz praktyczne umiejętności wykonywania tych badań,
c) prowadzenia dokumentacji laboratoryjnej;
3) ukończyć potwierdzone egzaminem szkolenie w zakresie, o którym mowa w pkt 2, organizowane przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, zwanego dalej „wojewódzkim inspektorem”; wojewódzki inspektor wydaje zaświadczenie o zdanym egzaminie, które jest ważne przez okres 5 lat.
1) przechowuje się:
a) ewidencję próbek,
b) zapisy dokumentujące przebieg i wyniki analiz,
c) protokoły pobrania próbek oraz kopie sporządzonych świadectw i informacji
– przez okres 5 lat od dnia ich sporządzenia;
2) przechowuje się duplikaty próbek nasion przez okres roku od dnia sporządzenia świadectwa lub informacji;
3) wykonuje się analizy prób testowych materiału siewnego, otrzymanych od wojewódzkiego inspektora.
2. Przed przystąpieniem do czynności kontrolnych kontrolujący okazuje legitymację służbową oraz upoważnienie.
1) ewidencję próbek;
2) zapisy dokumentujące przebieg i wyniki analiz;
3) protokoły pobrania próbek;
4) prawidłowość funkcjonowania sprzętu, o którym mowa w § 1 pkt 5, oraz wyposażenia, o którym mowa w § 2 ust. 1;
5) oświetlenie, instalację cieplną i wentylacyjną oraz czystość szklarni, o których mowa w § 2 ust. 2;
6) pomieszczenia oraz grunty orne, o których mowa w § 2 ust. 2;
7) prawidłowość stosowanych metodyk w ocenie materiału siewnego.
2. Protokół zawiera w szczególności:
1) czas trwania kontroli;
2) imię i nazwisko, stanowisko służbowe oraz numer legitymacji służbowej kontrolującego;
3) opis stanu faktycznego, stwierdzonego w wyniku kontroli, ze szczególnym uwzględnieniem ujawnionych nieprawidłowości oraz, jeżeli jest to możliwe, z podaniem przyczyn ich powstawania, a także osób odpowiedzialnych za ich powstanie;
4) zalecenia i wnioski.
3. Protokół, o którym mowa w ust. 1, podpisują kontrolujący oraz osoba uprawniona do reprezentowania kontrolowanego podmiotu.
4. Kontrolujący informuje o możliwości:
1) wniesienia zastrzeżeń co do treści i ustaleń zawartych w protokole, przed jego podpisaniem;
2) zgłoszenia, w terminie podanym w protokole, pisemnego wyjaśnienia co do zawartych w nim ustaleń.
5. Jeden egzemplarz protokołu pozostawia się u kontrolowanego podmiotu.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
- Data ogłoszenia: 2004-04-09
- Data wejścia w życie: 2004-05-01
- Data obowiązywania: 2004-05-01
- Dokument traci ważność: 2006-07-02
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA