REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 230 poz. 2307
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 23 grudnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe
Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
1) po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:
„§ 2a. Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej."
2) załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151, z 2000 r. Nr 9, poz. 124, z 2001 r. Nr 20, poz. 241, z 2002 r. Nr 16, poz. 152 oraz z 2003 r. Nr 30, poz. 251.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 grudnia 2003 r. (poz. 2307)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE PODATKOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | Bydło żywe: |
0102 90 | – Pozostałe: |
| – – Gatunki domowe: |
0102 90 05 0 | – – – O masie nieprzekraczajacej 80 kg |
| – – – O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczajacej 160 kg: |
0102 90 21 0 | – – – – Do uboju |
0102 90 29 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O masie przekraczającej 300 kg: |
| – – – – Krowy: |
0102 90 61 0 | – – – – – Do uboju |
0102 90 69 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – – Pozostałe: |
0102 90 71 0 | – – – – – Do uboju |
0102 90 79 0 | – – – – – Pozostałe |
0103 | Trzoda chlewna żywa: |
| – Pozostałe: |
0103 91 | – – O masie mniejszej niż 50 kg: |
0103 91 10 0 | – – – Gatunki domowe |
0103 92 | – – O masie 50 kg lub większej: |
| – – – Gatunki domowe: |
0103 92 11 0 | – – – – Maciory mające prosiaki co najmniej raz. o masie nie mniejszej niż 160 kg |
0103 92 19 0 | – – – – Pozostałe |
0104 | Owce i kozy, żywe: |
0104 10 | – Owce: |
| – – Pozostałe: |
0104 10 30 0 | – – – Jagnięta (do jednego roku życia) |
0104 10 80 0 | – – – Pozostałe |
0104 20 | – Kozy: |
0104 20 90 0 | – – Pozostałe |
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
| – O masie nieprzekraczajacej 185 g: |
0105 11 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus: |
| – – – Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
0105 11 11 0 | – – – – Nioski |
0105 11 19 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
0105 11 91 0 | – – – – Nioski |
0105 11 99 0 | – – – – Pozostałe |
0105 12 00 0 | – – Indyki |
0105 19 | – – Pozostałe: |
0105 19 20 0 | – – – Gęsi |
0105 19 90 0 | – – – Kaczki i perliczki |
| – Pozostałe: |
0105 92 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus. o masie nie większej niż 2000 g |
0105 93 00 0 | – – Ptactwo z gatunku Gallus domesticus. o masie większej niż 2000 g |
0105 99 | – – Pozostałe: |
0105 99 10 0 | – – – Kaczki |
0105 99 20 0 | – – – Gęsi |
0105 99 30 0 | – – – Indyki |
0105 99 50 0 | – – – Perliczki |
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: |
0201 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
0201 20 | – Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0201 20 20 0 | – – Ćwierci "kompensowane" |
0201 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0201 20 90 0 | – – Pozostałe |
0201 30 00 0 | – Bez kości |
0202 | Mięso z bydła, zamrożone: |
0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze |
0202 20 | – Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
0202 20 10 0 | – – Ćwierci "kompensowane" |
0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone |
0202 20 90 0 | – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0202 30 | – Bez kości: |
0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku |
0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder, kawałki |
0202 30 90 0 | – – Pozostałe |
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
| – Świeże lub schłodzone: |
0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości |
0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe |
| – Zamrożone: |
0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych |
0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | – – Pozostałe: |
| – – – Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki |
| – – – – Pozostałe: |
0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości |
0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe |
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: |
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%” |
0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0207 12 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej zgłaszane |
0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone: |
| – – – Kawałki: |
0207 13 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 13 91 0 | – – – – Wątróbki |
0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 14 | – – Kawałki i podroby, zamrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 14 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 14 91 0 | – – – – Wątróbki |
0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z indyków: |
0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako 'indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0207 25 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej zgłaszane |
0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone; |
| – – – Kawałki: |
0207 26 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 26 91 0 | – – – – Wątróbki |
0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 27 | – – Kawałki i podroby, zamrożone: |
| – – – Kawałki: |
0207 27 10 0 | – – – – Bez kości |
| – – – – Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki |
0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe |
0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 27 91 0 | – – – – Wątróbki |
0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Z kaczek, gęsi lub perliczek: |
0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone: |
| – – – Z kaczek: |
0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap. ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
| – – – Z gęsi: |
0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
0207 32 90 0 | – – – Z perliczek |
0207 33 | – – Niecięte na kawałki, zamrożone: |
| – – – Z kaczek: |
0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej zgłaszane |
| – – – Z gęsi: |
0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 33 90 0 | – – – Z perliczek |
0207 34 | – – Wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone: |
0207 34 10 0 | – – – Z gęsi |
0207 34 90 0 | – – – Z kaczek |
0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub schłodzone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 35 11 0 | – – – – –Z gęsi |
0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie lub kacze |
0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
0207 35 91 0 | – – – – Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki otłuszczone |
0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe |
0207 36 | – – Pozostałe, zamrożone: |
| – – – Kawałki: |
| – – – – Bez kości: |
0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi |
0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – Z kośćmi: |
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek |
0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek |
0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| – – – – – Piersi i ich kawałki; |
0207 36 51 0 | – – – – –– Z gęsi |
0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi |
0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie lub kacze |
0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – Podroby: |
| – – – – Wątróbki: |
0207 36 81 0 | – – – – – Wątróbki gęsie, otłuszczone |
0207 36 85 0 | – – – – – Wątróbki kacze, otłuszczone |
0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe |
0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe |
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0401 10 | – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy: |
0401 10 10 0 | – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 10 90 0 | – – Pozostałe |
0401 20 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy: |
| – – Nieprzekraczającej 3% masy: |
0401 20 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 20 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Przekraczającej 3% masy: |
0401 20 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 20 99 0 | – – – Pozostałe |
0401 30 | – O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy: |
| – – Nieprzekraczającej 21% masy: |
0401 30 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 19 0 | – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| – – Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0401 30 31 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 39 0 | – – – Pozostałe |
– – Przekraczającej 45% masy: | |
0401 30 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów |
0401 30 99 0 | – – – Pozostałe |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
| – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 10 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 10 99 0 | – – – Pozostałe |
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
0402 21 | – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 21 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt |
0402 21 11 9 | – – – – – Pozostałe |
| – – – – Pozostałe: |
0402 21 17 | – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy: |
0402 21 17 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
0402 21 17 9 | – – – – – – Pozostałe |
0402 21 19 | – – – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 21 19 1 | – – – – – – Dla niemowląt |
0402 21 19 9 | – – – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
0402 21 91 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt |
0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe |
0402 21 99 | – – – – Pozostałe: |
0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt |
0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe |
0402 29 | – – Pozostałe: |
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
0402 29 11 0 | – – – – Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy |
| – – – – Pozostałe: |
0402 29 15 0 | – – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 29 19 0 | – – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
0402 29 91 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 29 99 0 | – – – – Pozostałe |
| – Pozostałe: |
0402 91 | – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy: |
0402 91 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 19 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale nieprzekraczającej 10% masy: |
0402 91 31 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0402 91 51 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
0402 91 91 0 | . . . . VV bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 91 99 0 | – – – – Pozostałe |
0402 99 | – – Pozostałe: |
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy: |
0402 99 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 19 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy: |
0402 99 31 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
0402 99 91 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg |
0402 99 99 0 | – – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
0403 10 | – Jogurt: |
| – – Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 10 11 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 13 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 19 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy |
| – – – Pozostały, o zawartości tłuszczu: |
0403 10 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 33 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 39 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy |
| – – Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 10 51 0 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 10 53 0 | – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 10 59 0 | – – – – Przekraczającej 27% masy |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 10 91 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 10 93 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 10 99 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy |
0403 90 | – Pozostałe: |
| – – Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci: |
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 11 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 13 0 | – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 19 0 | – – – – – Przekraczającej 27% masy |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 31 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 33 0 | – – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 39 0 | – – – – – Przekraczającej 27% masy |
| – – – Pozostałe: |
| – – – – Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 51 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 53 0 | – – – – – Przekraczającej 3% masy. ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 59 0 | – – – – – Przekraczającej 6% masy |
| – – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu: |
0403 90 61 0 | – – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 63 0 | – – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 69 0 | – – – – – Przekraczającej 6% masy |
| – – Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
| – – – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 90 71 0 | – – – – Nieprzekraczającej 1,5% masy |
0403 90 73 0 | – – – – Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy |
0403 90 79 0 | – – – – Przekraczającej 27% masy |
| – – – Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
0403 90 91 0 | – – – – Nieprzekraczającej 3% masy |
0403 90 93 0 | – – – – Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy |
0403 90 99 0 | – – – – Przekraczającej 6% masy |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 10 | – Masło: |
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
| – – – Masło naturalne: |
0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe |
0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane |
0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki |
0405 10 90 0 | – – Pozostałe |
0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy |
0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75% masy |
0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy |
0405 90 | – Pozostałe: |
0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy |
0405 90 90 0 | – – Pozostałe |
0406 | Sery i twarogi: |
0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0406 10 20 0 | – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy |
0406 10 80 0 | – – Pozostały |
0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
0406 20 10 0 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 20 90 0 | – – Pozostały |
0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany: |
0406 30 10 0 | – – Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyère i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy |
| – – Pozostały: |
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
0406 30 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 48% masy |
0406 30 39 0 | – – – – Przekraczającej 48% masy |
0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy |
0406 40 | – Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
0406 40 10 0 | – – Roquefort |
0406 40 50 0 | – – Gorgonzola |
0406 40 90 0 | – – Pozostały |
0406 90 | – Pozostałe sery: |
0406 90 01 0 | – – Do przetworzenia (topienia) |
| – – Pozostałe: |
| – – – Emmentaler, Gruyère, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
0406 90 02 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 03 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 04 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 05 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
0406 90 06 0 | – – – – Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta |
| – – – – Pozostałe: |
0406 90 13 0 | – – – – – Emmentaler |
0406 90 15 0 | – – – – – Gruyère, Sbrinz |
0406 90 17 0 | – – – – – Bergkäse, Appenzell |
0406 90 18 0 | – – – Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine |
0406 90 19 0 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami |
0406 90 21 0 | – – – Cheddar |
0406 90 23 0 | – – – Edam |
0406 90 25 0 | – – – Tilsit |
0406 90 27 0 | – – – Butterkäse |
0406 90 29 0 | – – – Kashkaval |
| – – – Feta: |
0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe |
0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri |
0406 90 37 0 | – – – Finlandia |
0406 90 39 0 | – – – Jalisberg |
| – – – Pozostałe: |
0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej skóry |
| – – – – Pozostałe: |
| – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy: |
0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano |
0406 90 63 0 | – – – – – –– Fiore Sardo, Pecorino |
0406 90 69 0 | –– – – – –– Pozostałe |
| – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: |
0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone |
0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano |
0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda |
0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio |
0406 90 81 0 | – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey |
0406 90 82 0 | – – – – – Camembert |
0406 90 84 0 | – – – – – – –Brie |
0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri |
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji beztłuszczowej: |
0406 90 86 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy |
0406 90 87 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy |
0406 90 88 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy |
0406 90 93 0 | – – – – – – Przekraczającej 72% masy |
0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe |
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane: |
| – Drobiu: |
| – – Wylęgowe: |
0407 00 11 | – – – Indycze lub gęsie: |
0407 00 11 1 | – – – – Indycze |
0407 00 11 9 | – – – – Gęsie |
0407 00 19 0 | – – – Pozostałe |
0407 00 30 0 | – – Pozostałe |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| – Żółtka jaj: |
0408 11 | – – Suszone: |
0408 11 80 0 | – – – Pozostałe |
0408 19 | – – Pozostałe: |
| – – – Pozostałe: |
0408 19 81 0 | – – – – Ciekłe |
0408 19 89 0 | – – – – Pozostałe, włącznie z zamrożonymi |
| – Pozostałe: |
0408 91 | – – Suszone: |
0408 91 80 0 | – – – Pozostałe |
0408 99 | – – Pozostałe: |
0408 99 80 0 | – – – Pozostałe |
0409 00 00 0 | Miód naturalny |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 1 | – Żołądki drobiowe |
0504 00 00 9 | – Pozostałe |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | – Świeże: |
0603 10 10 | – – Róże: |
0603 10 10 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 20 | – – Goździki: |
0603 10 20 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 50 | – – Chryzantemy: |
0603 10 50 9 | – – – Od 1 listopada do 31 maja |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone: |
0702 00 00 1 | – Od 1 stycznia do 31 marca |
0702 00 00 2 | – Od 1 do 30 kwietnia |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: |
0703 10 | – Cebula i szalotka: |
| – – Cebula: |
0703 10 11 0 | – – – Dymka |
0703 10 19 0 | – – – Pozostałe |
0703 10 90 0 | – – Szalotka |
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone: |
0704 10 00 | – Kalafiory i brokuły głowiaste: |
0704 10 00 1 | – – Od 1 stycznia do 14 kwietnia |
0704 10 00 3 | – – Od 15 kwietnia do 31 maja |
0704 20 00 | – Brukselka: |
0704 20 00 1 | – – Od 1 stycznia do 31 maja |
0704 90 | – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0704 90 10 0 | – – Kapusta biała i kapusta czerwona |
0704 90 90 | – – Pozostałe: |
0704 90 90 1 | – – – Od 1 stycznia do 31 maja |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone: |
| – Sałata: |
0705 11 00 | – – Sałata głowiasta: |
0705 11 00 1 | – – – Od 1 stycznia do 31 marca |
0705 11 00 3 | – – – Od 1 kwietnia do 30 listopada |
0705 19 00 0 | – – Pozostała |
| – Cykoria: |
0705 21 00 0 | – – Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var. foliosum) |
0705 29 00 0 | – – Pozostała |
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone: |
0706 10 00 0 | – Marchew i rzepa |
0706 90 | – Pozostałe: |
0706 90 10 0 | – – Selery (korzeniowe lub niemieckie) |
0706 90 30 0 | – – Chrzan (Cochlearia armoracia) |
0706 90 90 0 | – – Pozostałe |
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: |
0707 00 05 | – Ogórki: |
0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego |
0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia |
0707 00 90 0 | – Korniszony |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
0710 10 00 0 | – Ziemniaki |
| – Warzywa strączkowe, nawet łuskane: |
0710 21 00 0 | – – Groch (Pisum sativum) |
0710 22 00 0 | – – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) |
0710 29 00 0 | – – Pozostałe |
0710 30 00 0 | – Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy |
0710 80 | – Pozostałe warzywa: |
| – – Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
0710 80 51 0 | – – – Słodka papryka |
0710 80 59 0 | – – – Pozostałe |
| – – Grzyby: |
0710 80 61 0 | – – – Z rodzaju Agaricus |
0710 80 69 0 | – – – Pozostałe |
0710 80 70 0 | – – Pomidory |
0710 80 85 0 | – – Szparagi |
0710 80 95 0 | – – Pozostałe |
0710 90 00 0 | – Mieszanki warzyw |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: |
0712 20 00 0 | – Cebula |
| – Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i trufle: |
0712 31 00 0 | – – Grzyby z rodzaju Agaricus |
0712 32 00 0 | – – Uszaki (Auricularia spp.) |
0712 33 00 0 | – – Trzęsaki (Tremella spp.) |
0712 39 00 0 | – – Pozostałe |
0712 90 | – Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
0712 90 05 0 | – – Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone |
| – – Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): |
0712 90 11 0 | – – – Odmiany do siewu |
0712 90 19 0 | – – – Pozostałe |
0712 90 30 0 | – – Pomidory |
0712 90 50 0 | – – Marchew |
0712 90 90 0 | – – Pozostałe |
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: |
0808 10 | – Jabłka: |
| – – Pozostałe: |
0808 10 20 | – – – Odmiany Golden Delicious: |
0808 10 20 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 20 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 50 | – – – Odmiany Granny Smith: |
0808 10 50 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 50 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0808 10 90 | – – – Pozostałe: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0808 10 90 1 | – – – – Od 1 stycznia do 31 marca |
0808 10 90 3 | – – – – Od 1 kwietnia do 30 czerwca |
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: |
0809 20 | – Wiśnie i czereśnie: |
0809 20 05 | – – Wiśnie (Prunus cerasus): |
0809 20 05 1 | – – – Od 1 stycznia do 31 maja |
0809 20 95 0 | – – Pozostałe |
0809 40 | – Śliwki i owoce tarniny: |
0809 40 05 | – – Śliwki: |
0809 40 05 1 | – – – Od 1 stycznia do 30 czerwca |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
0810 10 00 | – Truskawki i poziomki: |
0810 10 00 1 | – – Od 1 stycznia do 30 kwietnia |
0810 20 | – Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: |
0810 20 10 0 | – – Maliny |
0810 20 90 0 | – – Pozostałe |
0810 30 | – Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest: |
0810 30 10 0 | – – Porzeczki czarne |
0810 30 30 0 | – – Porzeczki czerwone |
0810 30 90 0 | – – Pozostałe |
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 | – Truskawki i poziomki: |
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 10 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy |
0811 10 19 0 | – – – Pozostałe |
0811 10 90 0 | – – Pozostałe |
0811 20 | – Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest: |
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
0811 20 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy |
0811 20 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
0811 20 31 0 | – – – Maliny |
0811 20 39 0 | – – – Porzeczki czarne |
0811 20 51 0 | – – – Porzeczki czerwone |
0811 20 59 0 | – – – Jeżyny i morwy |
0811 20 90 0 | – – – Pozostałe |
0811 90 | – Pozostałe: |
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: |
0811 90 19 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
0811 90 39 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
0811 90 50 0 | – – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus |
0811 90 70 0 | – – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium |
| – – – Wiśnie i czereśnie: |
0811 90 75 0 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) |
0811 90 80 0 | – – – – Pozostałe |
0811 90 95 0 | – – – Pozostałe |
1001 | Pszenica i meslin: |
1001 90 | – Pozostałe: |
1001 90 10 0 | – – Orkisz do siewu |
| – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin: |
1001 90 91 | – – – Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin: |
1001 90 91 1 | – – – – Pszenicy zwyczajnej |
1001 90 91 9 | – – – – Meslin |
1001 90 99 0 | – – – Pozostałe |
1002 00 00 0 | Żyto |
1003 00 | Jęczmień: |
1003 00 10 0 | – Nasiona |
1003 00 90 0 | – Pozostały |
1004 00 00 0 | Owies |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: |
1008 10 00 0 | –Gryka |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1008 20 00 0 | – Proso |
1008 90 | – Pozostałe zboża: |
1008 90 10 0 | – – Pszenżyto (Triticale) |
1008 90 90 0 | – – Pozostałe |
1101 00 | Mąka pszenna lub z meslin: |
| – Mąka pszenna: |
1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum |
1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | – Mąka z meslin |
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: |
1102 10 00 0 | – Mąka żytnia |
1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe: |
| – Kasze i mączki: |
1103 11 | – – Z pszenicy: |
1103 11 10 0 | – – – Z pszenicy durum |
1103 11 90 0 | – – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1103 13 | – – Z kukurydzy: |
1103 13 10 0 | – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy |
1103 13 90 0 | – – – Pozostałe |
1103 19 | – – Z pozostałych zbóż: |
1103 19 10 0 | – – – Z żyta |
1103 19 30 0 | – – – Z jęczmienia |
1103 19 40 0 | – – – Z owsa |
1103 19 50 0 | – – – Z ryżu |
1103 19 90 0 | – – – Pozostałe |
1103 20 | – Granulki: |
1103 20 10 0 | – – Z żyta |
1103 20 20 0 | – – Z jęczmienia |
1103 20 30 0 | – – Z owsa |
1103 20 40 0 | – – Z kukurydzy |
1103 20 50 0 | – – Z ryżu |
1103 20 60 0 | – – Z pszenicy |
1103 20 90 0 | – – Pozostałe |
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane: |
1105 10 00 0 | – Mąka, mączka i proszek |
1105 20 00 0 | – Płatki i granulki |
1107 | Słód, nawet palony: |
1107 10 | – Niepalony: |
| – – Pozostały: |
1107 10 99 0 | – – – Pozostały |
1108 | Skrobie; inulina: |
| – Skrobie: |
1108 12 00 0 | – – Skrobia kukurydziana |
1108 13 00 0 | – – Skrobia ziemniaczana |
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
1205 10 | – Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
1205 10 10 0 | – – Do siewu |
1205 10 90 0 | – – Pozostałe |
1205 90 00 | – Pozostałe: |
1205 90 00 1 | – – Do siewu |
1205 90 00 9 | – – Pozostałe |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: |
| – Nasiona roślin pastewnych: |
1209 23 | – – Nasiona kostrzewy: |
1209 23 11 0 | – – – Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) |
1209 23 15 0 | – – – Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.} |
1209 23 80 0 | – – – Pozostałej |
1209 24 00 0 | – – Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) |
1209 25 | – – Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): |
1209 25 10 0 | – – – Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium mulfiflorum Lam.) |
1209 25 90 0 | – – – Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) |
12092 60 00 | – – Nasiona tymotki |
1209 29 | – – Pozostałe: |
1209 29 10 0 | – – – Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa (Poa palustris L., Poa trivialis L.), nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agroslis) |
| Kod PCN | Wyszczególnienie |
| 1209 29 80 0 | – – – Pozostałe |
| 1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
| 1210 10 00 0 | – Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek |
| 1210 20 | – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: |
| 1210 20 10 0 | – – Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina |
| 1210 20 90 0 | – – Pozostałe |
| 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
| – Soki i ekstrakty roślinne: |
| 1302 13 00 0 | – – Z chmielu |
| 1507 | Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| 1507 10 | – Olej surowy, nawet odgumowany: |
| 1507 10 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1507 10 90 0 | – – Pozostałe |
| 1507 90 | – Pozostałe: |
| 1507 90 10 0 | – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1507 90 90 | – – Pozostałe: |
| 1507 90 90 1 | – – – Konfekcjonowane |
| 1507 90 90 9 | – – – Pozostałe |
| 1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| – Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: |
| 1512 11 | – – Olej surowy: |
| 1512 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
|
| – – – Pozostałe: |
| 1512 11 91 0 | – – – – Olej słonecznikowy |
| 1512 11 99 0 | – – – – Olej z krokosza balwierskiego |
| 1512 19 | – – Pozostałe: |
| 1512 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 19 90 | – – – Pozostałe: |
* | 1512 19 90 1 | – – – – Olej słonecznikowy, konfekcjonowany |
* | 1512 19 90 2 | – – – – Olej słonecznikowy, pozostały |
* | 1512 19 90 8 | – – – – Pozostałe, konfekcjonowane |
* | 1512 19 90 9 | – – – – Pozostałe |
|
| – Olej bawełniany i jego frakcje: |
| 1512 21 | – – Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol: |
| 1512 21 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 21 90 0 | – – – Pozostały |
| 1512 29 | – – Pozostałe: |
| 1512 29 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1512 29 90 0 | – – – Pozostałe |
| 1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
| – Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje: |
| 1514 11 | – – Olej surowy: |
| 1514 11 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 11 90 0 | – – – Pozostały |
| 1514 19 | – – Pozostałe: |
| 1514 19 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 19 90 | – – – Pozostałe: |
| 1514 19 90 1 | – – – – Konfekcjonowane |
| 1514 19 90 9 | – – – – Pozostałe |
|
| – Pozostałe: |
| 1514 91 | – – Olej surowy: |
| 1514 91 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 91 90 0 | – – – Pozostały |
| 1514 99 | – – Pozostałe: |
| 1514 99 10 0 | – – – Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| 1514 99 90 | – – – Pozostałe: |
| 1514 99 90 1 | – – – – Konfekcjonowane |
| 1514 99 90 9 | – – – – Pozostałe |
| 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516: |
| 1517 10 | – Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: |
| 1517 10 10 0 | – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1517 10 90 0 | – – Pozostała |
1517 90 | – Pozostałe: |
1517 90 10 0 | – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka |
| – – Pozostałe: |
1517 90 91 0 | – – – Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane |
1517 90 93 0 | – – – Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy |
1517 90 99 0 | – – – Pozostałe |
1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
1601 00 10 0 | – Z wątroby |
| – Pozostałe: |
1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane |
1601 00 99 0 | – – Pozostałe |
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: |
1602 10 00 0 | – Przetwory homogenizowane |
1602 20 | – Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt: |
| – – Z wątróbki gęsiej lub kaczej: |
1602 20 11 0 | – – – Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej wątróbki |
1602 20 19 0 | – – – Pozostałe |
1602 20 90 0 | – – Pozostałe |
| – Z drobiu objętego pozycją 0105: |
1602 31 | – – Z indyków: |
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 31 11 0 | – – – – Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze |
1602 31 19 0 | – – – – Pozostałe |
1602 31 30 0 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 31 90 0 | – – – Pozostałe |
1602 32 | – – Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 32 11 0 | – – – – Niegotowane |
1602 32 19 0 | – – – – Pozostałe |
1602 32 30 0 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 32 90 0 | – – – Pozostałe |
1602 39 | – – Pozostałe: |
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów, drobiowych1: |
1602 39 21 0 | – – – – Niegotowane |
1602 39 29 0 | – – – – Pozostałe |
1602 39 40 0 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów, drobiowych1 |
1602 39 80 0 | – – – Pozostałe |
| – Ze świń: |
1602 41 | – – Szynki i ich części: |
1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych |
1602 41 90 0 | – – – Pozostałe |
1602 42 | – – Łopatki i ich części: |
1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych |
1602 42 90 0 | – – – Pozostałe |
1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
| – – – Ze świń domowych: |
| – – – – Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek |
1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek |
1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części |
1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe |
1602 49 30 0 | – – – – Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 50 0 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia |
1602 49 90 0 | – – – Pozostałe |
1602 50 | – Z bydła: |
1602 50 10 0 | – – Niegotowane: mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
| – – Pozostałe: |
| – – – W opakowaniach hermetycznych: |
1602 50 31 0 | – – – – Wołowina peklowana (corned beef) |
1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe |
1602 50 80 0 | – – – Pozostałe |
1602 90 | – Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
|
1 Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.
Kod PCN | Wyszczególnienie |
1602 90 10 0 | – – Przetwory z krwi dowolnych zwierząt |
| – – Pozostałe: |
| – – – Pozostałe: |
1602 90 51 0 | – – – – Zawierające mięso lub podroby, ze świń domowych |
| – – – – Pozostałe: |
| – – – – – Zawierające mięso z bydła lub podroby: |
1602 90 61 0 | – – – – – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami |
1602 90 69 0 | – – – – – – Pozostałe |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| – Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: |
1701 12 | – – Cukier buraczany: |
1701 12 10 0 | – – – Do rafinacji |
1701 12 90 0 | – – – Pozostały |
| – Pozostały: |
1701 99 | – – Pozostały: |
1701 99 10 0 | – – – Cukier biały |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
1702 30 | – Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy: |
1702 30 10 0 | – – Izoglukoza |
| – – Pozostałe: |
| – – – Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub więcej: |
1702 30 51 0 | – – – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego |
1702 30 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – – Pozostałe: |
1702 30 91 0 | – – – – W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet aglomerowanego |
1702 30 99 0 | – – – – Pozostałe |
1702 40 | – Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
1702 40 10 0 | – – Izoglukoza |
1702 40 90 0 | – – Pozostałe |
1702 60 | – Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego: |
1702 60 10 0 | – – Izoglukoza |
1702 60 80 0 | – – Syrop inulinowy |
1702 60 95 0 | – – Pozostałe |
1702 90 | – Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50% masy fruktozy: |
1702 90 30 0 | – – Izoglukoza |
1702 90 50 0 | – – Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1901 20 00 0 | – Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905 |
1901 90 | – Pozostałe: |
| – – Ekstrakt słodowy: |
1901 90 11 0 | – – – O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub większej |
1901 90 19 0 | – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
1901 90 91 0 | – – – Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka. 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 |
1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1904 10 | – Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: |
1904 10 10 0 | – – Otrzymane z kukurydzy |
1904 10 30 0 | – – Otrzymane z ryżu |
1904 10 90 0 | – – Pozostałe |
1904 20 | – Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: |
1904 20 10 0 | – – Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| – – Pozostałe: |
1904 20 91 0 | – – – Otrzymane z kukurydzy |
1904 20 95 0 | – – – Otrzymane z ryżu |
1904 20 99 0 | – – – Pozostałe |
1904 30 00 0 | – Pszenica spęczniona |
1904 90 | – Pozostałe: |
1904 90 10 0 | – – Ryż |
1904 90 80 0 | – – Pozostałe |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: |
2002 10 | – Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | – – Bez skórek |
2002 10 90 0 | – – Pozostałe |
200290 | – Pozostałe: |
| – – O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy: |
2002 90 11 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 11 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 11 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 19 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| – – O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie większej niż 30% masy: |
2002 90 31 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 31 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 39 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| – – O zawartości suchej masy większej niż 30% masy: |
2002 90 91 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 91 1 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 99 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
2009 | Soki owocowe (wtaczając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| – Sok jabłkowy: |
2009 71 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
2009 71 10 0 | – – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
| – – – Pozostały: |
2009 71 91 0 | – – – – Zawierający dodatek cukru |
2009 71 99 0 | – – – – Niezawierający dodatku cukru |
2009 79 | – – Pozostały: |
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
2009 79 11 0 | – – – – O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto |
2009 79 19 0 | – – – – Pozostały |
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20. ale nieprzekraczającej 67: |
2009 79 30 0 | – – – – O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru |
| – – – – Pozostały: |
2009 79 91 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy |
2009 79 93 0 | – – – – – O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy |
2009 79 99 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru |
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 90 | – Pozostałe: |
| – – Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
2106 90 30 0 | – – – Syropy izoglukozowe |
| – – – Pozostałe: |
2106 90 55 0 | – – – – Syrop glukozowy i z maltodekstryny |
2106 90 59 0 | – – – – Pozostałe |
| – – Pozostałe: |
2106 90 92 0 | – – – Niezawierajace tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy glukozy lub skrobi |
2106 90 98 0 | – – – Pozostałe |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: |
2302 10 | – Kukurydziane: |
2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
2302 10 90 0 | – – Pozostałe |
2302 20 | – Ryżowe: |
2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy |
2302 20 90 0 | – – Pozostałe |
2302 30 | – Pszenne: |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2302 30 10 0 | – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 30 90 0 | – – Pozostałe |
2302 40 | – Z pozostałych zbóż: |
2302 40 10 0 | – – W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt |
2302 40 90 0 | – – Pozostałe |
2302 50 00 0 | – Z roślin strączkowych |
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: |
2309 10 | – Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: |
| – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
| – – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| – – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy skrobi lub mniej: |
2309 10 11 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 13 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 15 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
2309 10 19 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
| – – – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 10 31 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 33 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 39 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| – – – – Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 10 51 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy |
2309 10 53 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 10 59 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produków mlecznych |
2309 10 70 0 | – – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne |
2309 10 90 0 | – – Pozostała |
2309 90 | – Pozostałe: |
2309 90 10 0 | – – Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
2309 90 20 0 | – – Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu |
| – – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: |
| – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
| – – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: |
| – – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy skrobi lub mniej: |
2309 90 31 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 31 1 | – – – – – – – Przedmieszki |
2309 90 31 9 | – – – – – – – Pozostałe |
2309 90 33 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 35 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy. ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
2309 90 39 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych |
| – – – – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 90 41 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 41 1 | – – – – – – – Przedmieszki |
2309 90 41 9 | – – – – – – – Pozostałe |
2309 90 43 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 49 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
| – – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi: |
2309 90 51 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy: |
2309 90 51 1 | – – – – – – – Przedmieszki |
2309 90 51 9 | – – – – – – – Pozostałe |
2309 90 53 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 59 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych |
2309 90 70 0 | – – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny. ale zawierające produkty mleczne |
| – – – Pozostałe: |
2309 90 91 0 | – – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy |
| – – – – Pozostałe: |
2309 90 95 | – – – – – Zawierające 49% masy chlorku choliny lub więcej, na bazie organicznej lub nieorganicznej: |
2309 90 95 1 | – – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 95 9 | – – – – – – Pozostałe |
2309 90 99 | – – – – – Pozostałe: |
2309 90 99 1 | – – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów |
2309 90 99 3 | – – – – – – Przedmieszki |
2309 90 99 9 | – – – – – – Pozostałe |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: |
2401 10 | – Tytoń nieodżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 10 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami) |
2401 10 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 10 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 10 49 0 | – – – – Pozostały |
| – – Pozostały: |
2401 10 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 10 60 0 | – – – Tytoń typu Oriental suszony na słońcu |
2401 10 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 10 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 10 90 0 | – – – Pozostały tytoń |
2401 20 | – Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: |
| – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 10 0 | – – – Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia |
2401 20 20 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami) |
2401 20 30 0 | – – – Suszony powietrzem na jasny typu Maryland |
| – – – Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: |
2401 20 41 0 | – – – – Typu Kentucky |
2401 20 49 0 | – – – – Pozostały |
| – – Pozostały: |
2401 20 50 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na jasny |
2401 20 60 0 | – – – Tytoń typu Oriental suszony na słońcu |
2401 20 70 0 | – – – Tytoń suszony powietrzem na ciemny |
2401 20 80 0 | – – – Tytoń suszony ogniowo-rurowo |
2401 20 90 0 | – – – Pozostały tytoń |
2401 30 00 0 | – Odpady tytoniu |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: |
| – Albumina jaja: |
3502 11 | – – Suszona: |
3502 11 90 0 | – – – Pozostała |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: |
3505 10 | – Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane: |
3505 10 10 0 | – – Dekstryny |
| – – Pozostałe skrobie modyfikowane: |
3505 10 50 0 | – – – Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane |
3505 10 90 0 | – – – Pozostałe |
3505 20 | – Kleje: |
3505 20 10 0 | – – Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 30 0 | – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 50 0 | – – Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
3505 20 90 0 | – – Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi |
- Data ogłoszenia: 2003-12-31
- Data wejścia w życie: 2004-01-01
- Data obowiązywania: 2004-02-20
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA