REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 181 poz. 1773

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 3 października 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

§ 1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej miodu, będącego naturalnym słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera przez łączenie z własnymi specyficznymi substancjami nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów ssących soki żywych części roślin, składowanym, odparowywanym i pozostawionym do dojrzewania w plastrach.
§ 2.
Rozróżnia się następujące rodzaje miodu w zależności od:

1) pochodzenia:

a) miód nektarowy (N) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,

b) miód spadziowy (S) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin,

c) miód nektarowo-spadziowy (NS) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin;

2) przeznaczenia:

a) miód przeznaczony do spożycia,

b) miód piekarniczy (przemysłowy) – przeznaczony wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym;

3) sposobu pozyskiwania lub prezentacji:

a) miód sekcyjny – zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub częściach plastra,

b) miód z plastrami – zawierający jeden lub więcej kawałków miodu, o którym mowa w lit. a,

c) miód odsączony – uzyskany przez odsączenie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,

d) miód odwirowany – uzyskany przez odwirowanie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,

e) miód wytłoczony – otrzymany w wyniku prasowania bezczerwiowych plastrów, przy zastosowaniu podgrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 45 °C albo bez podgrzewania,

f) miód przefiltrowany – oczyszczony z obcych substancji organicznych i nieorganicznych przez filtrację prowadzącą do usunięcia z niego znacznej ilości pyłku kwiatowego.

§ 3.
Rozróżnia się następujące odmiany miodu:

1) nektarowego:

a) pochodzący z określonej rośliny, określany nazwą tej rośliny,

b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;

2) spadziowego:

a) ze spadzi liściastej,

b) ze spadzi iglastej.

§ 4.
Miód powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:

1) barwa – od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;

2) konsystencja – płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;

3) smak – zmienny, w zależności od odmiany;

4) zapach – zmienny, w zależności od odmiany.

§ 5.
Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny składnik miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

§ 6.
Miód piekarniczy (przemysłowy) może:

1) posiadać nietypowy dla miodu zapach i smak;

2) zaczynać fermentować lub być sfermentowany;

3) być przegrzany.

§ 7.
Szczegółowe wymagania fizykochemiczne miodu są określone w załączniku do rozporządzenia.
§ 8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik 1. [SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU]

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 października 2003 r. (poz. 1773)

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU

Wyszczególnienie

Kryteria

1

2

Zawartość wody

nie więcej niż 20 %, z tym że nie więcej niż:

 

1) 23 % – w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym;

 

2) 25 % – w miodzie piekarniczym wrzosowym

Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy)

nie mniej niż:

60 g/100 g – w miodzie nektarowym,

 

45 g/100 g – w miodzie spadziowym i spadziowo- nektarowym

Zawartość sacharozy

nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż:

 

1) 10 g/100 g – w miodzie pochodzącym z: grochodrzewu (Robienia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksja menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus spp.;

 

2) 15 g/100 g – w miodzie pochodzącym z: lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis)

Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie

nie więcej niż:

0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż:

 

0,5 g/100 g – w miodzie wytłoczonym

Przewodność właściwa

nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż:

 

0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach z innymi odmianami miodu.

 

Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.)

Wolne kwasy

nie więcej niż 50 myal/kg, z tym że nie więcej niż 80 myal/kg – w miodzie piekarniczym (przemysłowym)

Liczba diastazowa (wg skali Schade)

nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 – w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie więcej niż 15 mg/kg

Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF)

nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż:
80 mg/kg – w miodzie pochodzącym z regionów o klimacie tropikalnym oraz w mieszankach takich miodów

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA