REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 181 poz. 1773
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 3 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
1) pochodzenia:
a) miód nektarowy (N) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,
b) miód spadziowy (S) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
c) miód nektarowo-spadziowy (NS) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin;
2) przeznaczenia:
a) miód przeznaczony do spożycia,
b) miód piekarniczy (przemysłowy) – przeznaczony wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym;
3) sposobu pozyskiwania lub prezentacji:
a) miód sekcyjny – zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub częściach plastra,
b) miód z plastrami – zawierający jeden lub więcej kawałków miodu, o którym mowa w lit. a,
c) miód odsączony – uzyskany przez odsączenie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
d) miód odwirowany – uzyskany przez odwirowanie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
e) miód wytłoczony – otrzymany w wyniku prasowania bezczerwiowych plastrów, przy zastosowaniu podgrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 45 °C albo bez podgrzewania,
f) miód przefiltrowany – oczyszczony z obcych substancji organicznych i nieorganicznych przez filtrację prowadzącą do usunięcia z niego znacznej ilości pyłku kwiatowego.
1) nektarowego:
a) pochodzący z określonej rośliny, określany nazwą tej rośliny,
b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
1) barwa – od prawie bezbarwnej do ciemnobrązowej;
2) konsystencja – płynna, lepka, częściowo lub całkowicie skrystalizowana;
3) smak – zmienny, w zależności od odmiany;
4) zapach – zmienny, w zależności od odmiany.
1) nie zawiera:
a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych,
b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,
c) oznak fermentacji;
2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;
3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;
4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;
5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny składnik miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.
1) posiadać nietypowy dla miodu zapach i smak;
2) zaczynać fermentować lub być sfermentowany;
3) być przegrzany.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 3 października 2003 r. (poz. 1773)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE MIODU
Wyszczególnienie | Kryteria |
1 | 2 |
Zawartość wody | nie więcej niż 20 %, z tym że nie więcej niż: |
| 1) 23 % – w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym; |
| 2) 25 % – w miodzie piekarniczym wrzosowym |
Zawartość fruktozy i glukozy (suma fruktozy i glukozy) | nie mniej niż: 60 g/100 g – w miodzie nektarowym, |
| 45 g/100 g – w miodzie spadziowym i spadziowo- nektarowym |
Zawartość sacharozy | nie więcej niż 5 g/100 g, z tym że nie więcej niż: |
| 1) 10 g/100 g – w miodzie pochodzącym z: grochodrzewu (Robienia pseudoacacia), lucerny (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksja menziesii), suchodrzewu francuskiego (Hedysarum), kauczukowca czerwonego (Eucalyptus camadulensis), rzemienicy (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii), Citrus spp.; |
| 2) 15 g/100 g – w miodzie pochodzącym z: lawendy (Lavandula spp.), ogórecznika (Borago officinalis) |
Zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie | nie więcej niż: 0,1 g/100 g, z tym że nie więcej niż: |
| 0,5 g/100 g – w miodzie wytłoczonym |
Przewodność właściwa | nie więcej niż 0,8 mS/cm, z wyjątkiem miodów i ich mieszanek, wymienionych poniżej, z tym że nie mniej niż: |
| 0,8 mS/cm - w miodzie spadziowym, miodzie kasztanowym i ich mieszankach z innymi odmianami miodu. |
| Nie określa się przewodności właściwej dla miodu pochodzącego z drzewa truskawkowego (Arbutus unedo), wrzośca (Erica), eukaliptusa, lipy (Tilia spp.), wrzosu pospolitego (Calluna vulgaris), leptospermum, drzewa herbacianego (Melaleuca spp.) |
Wolne kwasy | nie więcej niż 50 myal/kg, z tym że nie więcej niż 80 myal/kg – w miodzie piekarniczym (przemysłowym) |
Liczba diastazowa (wg skali Schade) | nie mniej niż 8, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie mniej niż 3 – w miodzie z naturalnie niską aktywnością enzymów oraz zawartością HMF nie więcej niż 15 mg/kg |
Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) | nie więcej niż 40 mg/kg, z wyjątkiem miodu piekarniczego (przemysłowego), z tym że nie więcej niż: |
- Data ogłoszenia: 2003-10-24
- Data wejścia w życie: 2003-11-08
- Data obowiązywania: 2015-07-04
- Dokument traci ważność: 2023-11-19
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 29 maja 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA