REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 178 poz. 1739

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 8 października 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 3a ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 29 grudnia 1993 r. o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. z 1994 r. Nr 1, poz. 2, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 14 maja 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu i kierunków działań oraz sposobów realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 102, poz. 928 i Nr 222, poz. 1866 oraz z 2003 r. Nr 129, poz. 1177) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 1 w ust. 4a pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) ogólne danego przedsięwzięcia, w tym koszty: honorariów architektów, inżynierów i konsultantów, opłaty związane z dokonywaniem czynności prawnych, koszty studiów wykonalności, przygotowania lub realizacji przedsięwzięć, nabycia patentów oraz licencji dotyczących bezpośrednio danego przedsięwzięcia, które przekraczają 12% pozostałych kosztów kwalifikowanych, przez które rozumie się całkowite koszty kwalifikowane pomniejszone o koszty ogólne,”;

2) w § 2:

a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. Równowartość, o której mowa w ust. 1, określa się w oparciu o średni kurs złotego do euro ogłoszony przez Narodowy Bank Polski na dzień 17 lipca 2002 r.”,

b) dodaje się ust. 3 w brzmieniu:

„3. Do zamówień przeprowadzanych w ramach realizacji programu SAPARD stosuje się kurs, o którym mowa w ust. 2.”;

3) w § 3 w ust. 1 dodaje się pkt 5 w brzmieniu:

„5) usługowego przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych, pochodzących z przetwórstwa, o którym mowa w pkt 1–4.”;

4) w § 5 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

„3. Wysokość pomocy dla przetwórstwa udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4–6, nie może przekroczyć 10 000 000 zł – bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć.”;

5) w § 6 w ust. 3 dodaje się pkt 9 w brzmieniu:

„9) oferty co najmniej od trzech dostawców, w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 00 euro w złotych określoną zgodnie z § 2 ust. 2.”;

6) w § 8 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. Pomoc dla gospodarstw rolnych może być udzielona rolnikowi, który, w dniu złożenia prawidłowo wypełnionego wniosku o pomoc dla gospodarstw rolnych wraz z wymaganymi dokumentami, nie przekroczył 55 roku życia oraz spełnia jeden z następujących warunków:

1) posiada średnie lub wyższe wykształcenie rolnicze,

2) posiada wykształcenie zasadnicze rolnicze i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 3 lat,

3) posiada wykształcenie co najmniej średnie i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 5 lat,

4) posiada wykształcenie co najmniej podstawowe i prowadził samodzielnie gospodarstwo rolne przez okres co najmniej 10 lat.”;

7) w § 9 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

„4. Niezależnie od pomocy, o której mowa w ust. 3, rolnikowi może być udzielona raz w roku pomoc na realizację przedsięwzięcia, o którym mowa w ust. 1 pkt 6.”;

8) w § 13 w ust. 3 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

„3) zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne.”;

9) w § 14 ust. 6 otrzymuje brzmienie:

„6. Do warunków wypłacenia pomocy dla gospodarstw rolnych przepis § 7 ust. 6 stosuje się odpowiednio, z tym że w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych, określoną zgodnie z § 2 ust. 2, do wniosku o płatność dołącza się także oferty co najmniej od trzech dostawców.”;

10) w § 15:

a) w pkt 1 lit. b i c otrzymują brzmienie:

„b) sieci wodociągowej lub sieci wodociągowej z przyłączami i innych obiektów z tym związanych, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, funkcjonującego źródła zaopatrzenia w wodę tego wodociągu, lub

c) ujęcia wody z rurociągami doprowadzającymi wodę z ujęcia do stacji uzdatniania wody i stacji uzdatniania wody, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, sieci wodociągowej,”,

b) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) odprowadzania i oczyszczania ścieków komunalnych – obejmujące budowę lub rozbudowę:

a) oczyszczalni ścieków z siecią kanalizacyjną lub siecią kanalizacyjną z przyłączami kanalizacyjnymi oraz innych obiektów z tym związanych lub

b) sieci kanalizacyjnej lub sieci kanalizacyjnej z przyłączami kanalizacyjnymi oraz innych obiektów z tym związanych, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, funkcjonującej oczyszczalni ścieków, lub

c) oczyszczalni ścieków, pod warunkiem istnienia, nie później niż w dniu złożenia wniosku o płatność, sieci kanalizacyjnej,

d) zagrodowych oczyszczalni ścieków,”;

11) w § 19 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. W przypadku realizacji inwestycji przez gminy, o których mowa w art. 45 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego w latach 1999–2003 (Dz. U. Nr 150, poz. 983 i Nr 162, poz. 1119, z 2000 r. Nr 95, poz. 1041, z 2001 r. Nr 39, poz. 459, Nr 55, poz. 574 i Nr 145, poz. 1623, z 2002 r. Nr 216, poz. 1826 oraz z 2003 r. Nr 177, poz. 1725), wysokość pomocy na infrastrukturę wynosi do 75% kosztów kwalifikowanych inwestycji.”;

12) w § 26e:

a) ust. 5 otrzymuje brzmienie:

„5. Do warunków wypłacenia środków finansowych przeznaczonych na pomoc na różnicowanie działalności przepis § 7 ust. 6 stosuje się odpowiednio, z tym że w przypadku:

1) podmiotów, o których mowa w § 26a ust. 1 pkt 1, pomoc może być wypłacona, jeżeli dane przedsięwzięcie zostało zrealizowane w ramach działalności prowadzonej zgodnie z przepisami prawa działalności gospodarczej,

2) usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10 000 euro w złotych, określoną zgodnie z § 2 ust. 2, do wniosku o płatność dołącza się także oferty od co najmniej trzech dostawców, z zastrzeżeniem ust. 6.”,

b) dodaje się ust. 6 w brzmieniu:

„6. Przepisu ust. 5 pkt 2 nie stosuje się do przetargów prowadzonych w trybie przepisów o zamówieniach publicznych.”;

13) załącznik nr 1a do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia;

14) w załączniku nr 6 do rozporządzenia:

a) w ust. 3 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) budowy, rozbudowy i remontu budynków inwentarskich i przeznaczonych do składowania pasz wraz z wyposażeniem i infrastrukturą techniczną, w tym:

a) wyrobów budowlanych,

b) infrastruktury technicznej i technicznego wyposażenia budynków,

c) systemu doprowadzania wody i systemu elektrycznego w budynkach,”,

b) w ust. 4 w pkt 1 uchyla się lit. d.

§ 2.
Do spraw wszczętych i niezakończonych do dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

 

1) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1994 r. Nr 80, poz. 369 i Nr 98, poz. 473, z 1997 r. Nr 41, poz. 255, Nr 79, poz. 484 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 48, poz. 547 i 550 i Nr 88, poz. 983, z 2001 r. Nr 3, poz. 19, Nr 29, poz. 320, Nr 38, poz. 452, Nr 125, poz. 1363 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 i Nr 143, poz. 1197 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 64, poz. 592, Nr 166, poz. 1611 i Nr 171, poz. 1661.

Załącznik 1. [SZCZEGÓŁOWY WYKAZ DZIAŁALNOŚCI, W ZAKRESIE KTÓRYCH REALIZOWANE SĄ PRZEDSIĘWZIĘCIA OBJĘTE POMOCĄ DLA PRZETWÓRSTWA WEDŁUG KLASYFIKACJI PKD l PKWiU]

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 8 października 2003 r. (poz. 1739)

SZCZEGÓŁOWY WYKAZ DZIAŁALNOŚCI, W ZAKRESIE KTÓRYCH REALIZOWANE SĄ PRZEDSIĘWZIĘCIA OBJĘTE POMOCĄ DLA PRZETWÓRSTWA WEDŁUG KLASYFIKACJI PKD l PKWiU

I. Przedsiębiorcy wymienieni w § 3 ust. 1 pkt 1–3 rozporządzenia

Symbol

Nazwa grupowania

15.51

Przetwórstwo mleka i wyrób serów

15.51.11

Mleko płynne przetworzone

15.51.12

Śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 6%, niezagęszczona, niesłodzona

15.51.20

Mleko i śmietana w postaci stałej

15.51.30

Masło

15.51.40

Sery i twarogi

15.51.51

Mleko i śmietana zagęszczone słodzone lub nie, inne niż w stanie stałym

15.51.52

Jogurt i inne rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

15.51.53

Kazeina

15.51.54

Laktoza i syrop laktozowy

15.51.55

Serwatka

15.1

Produkcja, przetwórstwo i konserwowanie mięsa i produktów mięsnych

15.11.11

Świeże lub chłodzone mięso wołowe

15.11.12

Mięso wołowe mrożone

15.11.13

Mięso wieprzowe, świeże lub chłodzone

15.11.14

Mięso wieprzowe mrożone

15.11.15

Mięso baranie, świeże lub chłodzone

15.11.16

Mięso baranie mrożone

15.11.17

Mięso kozie, świeże, chłodzone lub mrożone

15.11.18

Mięso końskie, z osłów i mułów

15.11.19

Podroby jadalne

15.11.30

Tłuszcz wołowy, barani, kozi, wieprzowy i z drobiu

15.11.40

Odpady zwierzęce niejadalne

15.12.11

Mięso i podroby jadalne drobiowe, świeże lub schłodzone

15.12.12

Mięso i podroby jadalne drobiowe, mrożone

15.12.13

Mięso i podroby jadalne (łącznie z mięsem z królików) pozostałe

15.13.11

Mięso i jadalne podroby, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów

15.13.12

Przetwory i konserwy z mięsa, podrobów i krwi pozostałe; ekstrakty i soki z mięsa, ryb i wodnych bezkręgowców

15.13.13

Mączki, grysiki i granulki z mięsa niejadalne; skwarki

15.2

Przetwarzanie i konserwowanie ryb i produktów rybnych

15.20.11

Filety rybne i inne mięso rybie rozdrobnione lub nie oraz wątróbki rybie i ikra, świeże lub schłodzone

15.20.12

Ryby, filety rybne i inne mięso rybie oraz wątróbki rybie i ikra, mrożone

15.20.13

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone; mączka rybna jadalna

15.20.14

Ryby przyrządzone lub zakonserwowane w inny sposób; kawior

15.20.17

Mączki, grysiki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych wodnych bezkręgowców, nienadające się do spożycia

 

15.20.18

Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych wodnych bezkręgowców pozostałe, gdzie indziej niewymienione

63.1

Przeładunek, magazynowanie i przechowywanie towarów

63.12.11

Usługi magazynowania i przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych

 

II. Przedsiębiorcy wymienieni w § 3 ust. 1 pkt 4 rozporządzenia

Symbol

Nazwa grupowania

15.3

Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

15.31.11

Ziemniaki mrożone

15.31.12

Ziemniaki zakonserwowane

15.32.10

Soki owocowe i warzywne

15.33.11

Warzywa mrożone (oprócz ziemniaków)

15.33.12

Warzywa zakonserwowane tymczasowo, nienadające się do bezpośredniej konsumpcji

15.33.13

Warzywa suszone

15.33.14

Warzywa zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego

15.33.15

Warzywa zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego

15.33.21

Owoce i orzechy mrożone, gotowane lub niegotowane

15.33.22

Dżemy, galaretki owocowe i przeciery, pasty z owoców lub orzechów

15.33.23

Orzechy, orzeszki ziemne, prażone, solone lub przetworzone w inny sposób, gdzie indziej niesklasyfikowane

15.33.24

Owoce i orzechy zakonserwowane prowizorycznie, nienadające się do bezpośredniej konsumpcji

15.33.25

Owoce pozostałe zakonserwowane

15.33.30

Materiały roślinne, odpady, pozostałości i produkty uboczne

63.1

Przeładunek, magazynowanie i przechowywanie towarów

63.12.11

Usługi magazynowania i przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych

 

III. Grupy producentów rolnych lub ich związki, wymienione w § 3 ust. 2 pkt 1–3 rozporządzenia

Symbol

Nazwa grupowania

01.2

Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego

01.21.1

Bydło żywe

01.21.2

Mleko krowie surowe

01.22.1

Owce, kozy, konie, osły, muły, osłomuły, żywe oraz produkty pochodzące od tych zwierząt

01.22.2

Mleko owcze i kozie surowe

01.23.1

Trzoda chlewna żywa

01.24.1

Drób żywy

05.00

Ryby i inne produkty rybołówstwa i rybactwa, usługi związane z rybołówstwem i rybactwem

05.00.12

Ryby świeże lub schłodzone

 

IV. Grupy producentów rolnych lub ich związki, wymienione w § 3 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia

Symbol

Nazwa grupowania

01.1

Produkty roślinne rolnictwa; produkty warzywnictwa i ogrodnictwa

01.11.21

Ziemniaki

01.11.22

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane

01.12.11

Warzywa cebulowe i korzeniowe

01.12.12

Warzywa dyniowate i pomidory, warzywa strączkowe świeże

01.12.13

Warzywa pozostałe oraz grzyby

01.13.1

Winogrona

01.13.23

Owoce pozostałe, ziarna chleba świętojańskiego

01.13.24

Orzechy pozostałe

 

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA