REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 156 poz. 1525
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 25 sierpnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną
Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
1) w § 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) koszty użytych produktów leczniczych weterynaryjnych i wyrobów medycznych oraz produktów biobójczych w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;”;
2) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
3) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 sierpnia 2003 r. (poz. 1525)
Załącznik nr 1
STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj czynności | Opłata |
1 | 2 | 3 |
1 | Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych (do dalszego chowu) przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji: |
|
| 1) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: |
|
| a) do 3 sztuk zwierząt | 30,00 |
| b) powyżej 3 sztuk – za każde następne zwierzę | 10,00 |
| 2) źrebięcia (wiek do 12 miesięcy), świni, owcy, kozy: |
|
| a) do 10 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę | 2,50 |
| 3) cielęcina (wiek do 6 miesięcy) – od 1 zwierzęcia | 5,00 |
| 4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy): |
|
| a) od 1 zwierzęcia | 3,00 |
| b) powyżej 50 sztuk zwierząt za każde następne zwierzę | 0,65 |
| 5) prosięcia (wiek do chwili odsądzenia od maciory), warchlaka (wiek od chwili odsądzenia od maciory do osiągnięcia wagi 35–45 kg) – od 1 zwierzęcia | 2,00 |
| 6) psa, kota: |
|
| a) do 4 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 4 sztuk – za każde następne zwierzę | 6,50 |
| 7) królika – od 1 zwierzęcia | 0,40 |
| 8) zwierzęcia futerkowego – od 1 zwierzęcia | 0,65 |
| 9) drobiu: |
|
| a) do 1000 sztuk | 32,00 |
| b) powyżej 1000 sztuk – za każde następne rozpoczęte 1000 sztuk zwierząt | 11,00 |
| 10) ptaków łownych: |
|
| a) od 1 do 50 sztuk | 12,00 |
| b) od 51 do 100 sztuk | 20,00 |
| c) powyżej 100 sztuk – za każde następne rozpoczęte 1 00 sztuk zwierząt | 10,00 |
| 11) zwierzęcia egzotycznego: |
|
| a) do 2 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 2 sztuk – za każde następne zwierzę | 13,00 |
| 12) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu | 25,00 |
| 13) strusia: |
|
| a) do 5 sztuk | 25,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę | 3,00 |
1 | 2 | 3 |
2 | Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji: |
|
| 1) konia | 15,00 |
| 2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych: |
|
| a) do 5 sztuk zwierząt | 10,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę | 3,00 |
| 3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia: |
|
| a) do 5 sztuk zwierząt | 5,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę | 1,00 |
| 4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia, warchlaka: |
|
| a) do 3 sztuk zwierząt | 3,00 |
| b) od 4 do 10 sztuk zwierząt | 4,50 |
| c) od 11 do 15 sztuk zwierząt | 7,50 |
| d) powyżej 1 5 sztuk – za każde następne zwierzę | 0,65 |
| 5) zająca, ptaka łownego: |
|
| a) do 200 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 200 sztuk – za każde następne zwierzę | 0,15 |
| 6) drobiu: |
|
| a) do 1000 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 1000 sztuk – od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt | 6,50 |
| 7) królików i nutrii: |
|
| a) do 50 sztuk zwierząt | 3,00 |
| b) od 51 do 100 sztuk zwierząt | 4,50 |
| c) od 101 do 300 sztuk zwierząt | 9,00 |
| d) od 301 do 1000 sztuk zwierząt | 18,00 |
| e) powyżej 1000 sztuk od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt | 6,50 |
3 | Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) ssaka | 5,40 |
| 2) ptaka | 1,30 |
4 | Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia – bez względu na ilość kierunków badań: |
|
| 1) ssaka: |
|
| a) krwi lub mleka | 2,50 |
| b) wymazu | 1,30 |
| c) wypłuczyn z worka napletkowego | 13,00 |
| 2) ptaka: |
|
| a) krwi | 1,20 |
| b) wymazu | 0,60 |
5 | Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową | 0,40 |
6 | Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia | 13,00 |
1 | 2 | 3 |
7 | Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu | 25,00 |
8 | Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji: |
|
| za każdą rozpoczętą 1 tonę | 10,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 58,00 |
9 | Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji: |
|
| 1) do 1000 kg | 23,50 |
| 2) od 1001 do 3000 kg | 58,80 |
| 3) od 3001 do 25 000 kg | 153,00 |
| 4) powyżej 25 000 kg | 294,20 |
10 | Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni pływającego pod banderą Rzeczypospolitej Polskiej, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) do 50 ton, za każdą rozpoczętą tonę | 3,86 |
| 2) powyżej 50 ton za każdą następną rozpoczętą tonę | 1,93 |
11 | Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, o których mowa w Ip. 8, przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji: |
|
| za każdą rozpoczętą 1 tonę | 10,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 58,00 |
12 | Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji: |
|
| za każdą rozpoczętą 1 tonę | 10,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 58,00 |
13 | Badanie środków żywienia zwierząt przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji: |
|
| za każdą rozpoczętą 1 tonę | 10,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 58,00 |
14 | Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przywiezionego z zagranicy, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji, stanowiącego jedną przesyłkę | 58,00 |
1 | 2 | 3 |
15 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: 1) bydła: |
|
| a) w wieku do 12 miesięcy życia | 2,50 |
| b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia | 8,00 |
| c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 11,00 |
| 2) konia | 12,00 |
| 3) świni | 4,08 |
| 4) prosięcia | 2,00 |
| 5) owcy, kozy: |
|
| a) do 12 kg wagi | 0,70 |
| b) od 12,1 do 18 kg wagi | 1,40 |
| c) powyżej 18 kg wagi | 2,00 |
| 6) drobiu, królików: |
|
| a) do 2 kg wagi | 0,0402 |
| b) od 2,01 do 5,0 kg wagi | 0,0455 |
| c) powyżej 5 kg wagi | 0,089 |
| 7) nutrii | 1,00 |
16 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w Ip. 15 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) bydła: |
|
| a) w wieku do 12 miesięcy życia | 3,00 |
| b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia | 10,00 |
| c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 15,00 |
| 2) konia | 18,75 |
| 3) świni | 5,50 |
| 4) prosięcia | 2,20 |
| 5) owcy, kozy: |
|
| a) do 12 kg wagi | 0,88 |
| b) od 12,1 do 18 kg wagi | 1,75 |
| c) powyżej 18 kg wagi | 2,50 |
| 6) drobiu, królików: |
|
| a) do 2 kg wagi | 0,0502 |
| b) od 2,01 do 5,0 kg wagi | 0,0568 |
| c) powyżej 5 kg wagi | 0,1112 |
| 7) strusia 8) nutrii | 10,00 1,20 |
17 | 8) nutrii Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na wiośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika | 5,90 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 0,80 |
| 3) zająca | 0,064 |
| 4) ptaka łownego | 0,064 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,032 |
1 | 2 | 3 |
18 | Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika: |
|
| a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy, badaniu narogów i badaniu na wiośnie, o których mowa w Ip. 17 pkt 1 | 1,50 |
| b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w lit. a | 5,90 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 1,20 |
| 3) zająca | 0,096 |
| 4) ptaka łownego | 0,096 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,048 |
19 | Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika | 12,00 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 6,00 |
| 3) zająca | 0,32 |
| 4) ptaka łownego | 0,32 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,16 |
20 | Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 17,00 |
| 2) strusia | 15,00 |
| 3) drobiu: |
|
| a) do 10 sztuk | 5,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę | 0,40 |
| 4) królików: |
|
| a) do 10 sztuk zwierząt | 5,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę | 0,50 |
| 5) pozostałych gatunków zwierząt – od 1 zwierzęcia | 12,60 |
21 | Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia – od 1 zwierzęcia | 19,00 |
22 | Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy | 100,00 |
23 | Szczepienie w formie iniekcji – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) bydła, konia | 2,00 |
| 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia | 1,30 |
| 3) zwierzęcia futerkowego | 1,30 |
| 4) ptaka, królika | 0,10 |
| 5) pisklęcia jednodniowego | 0,06 |
| 6) ryby | 0,03 |
24 | Podanie dla ryb weterynaryjnego produktu leczniczego w paszy, za 1 godzinę pracy | 43,00 |
25 | Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia – od 1 zwierzęcia | 10,00 |
26 | Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki dla: |
|
| 1) ssaka – od 1 zwierzęcia | 0,62 |
| 2) ptaków i królików – za każde 50 sztuk | 0,13 |
1 | 2 | 3 |
27 | Weterynaryjna kontrola graniczna: |
|
| 1) zwierząt bez względu na gatunek, z wyjątkiem ryb żywych: |
|
| a) do 5 zwierząt – od 1 zwierzęcia | 20,00 |
| b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 |
| 2) ryb żywych przewożonych tym samym środkiem transportu | 60,00 |
| 3) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę | 58,00 |
| 4) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym samym środkiem transportu | 58,00 |
| 5) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu | 58,00 |
28 | Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) za 1 godzinę pracy | 43,00 |
29 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w punktach odbioru mleka surowego, miejscach przetwarzania mleka i przechowywania przetworów mlecznych wraz z kontrolą wprowadzanego mleka surowego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 43,00 |
30 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w zakładach obróbki, przetwórstwa, przechowywania ryb, skorupiaków i mięczaków lub zakładach zajmujących się jedynie przetwórstwem, schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, przechowywaniem wraz z kontrolą wprowadzanych ryb, skorupiaków i mięczaków, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 43,00 |
31 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w działach rozbioru, przetwórstwa i przechowywania mięsa, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu mięsnego, wraz z kontrolą mięsa wprowadzanego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 43,00 |
32 | Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w miejscach przetwarzania i przechowywania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w Ip. 29, 30 i 31 oraz w trakcie produkcji i przechowywania niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt oraz materiału biologicznego wraz z pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy | 43,00 |
33 | Weterynaryjna kontrola spędów, targów zwierząt oraz wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy | 43,00 |
34 | Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz towarów z zagranicy | 100,00 |
35 | Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności z wyłączeniem wpisu do rejestru gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie | 300,00 |
1 | 2 | 3 |
36 | Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów | 1250,00 |
37 | Odkażanie 1 m2 powierzchni: |
|
| 1) do 1000 m2 | 0,12 |
| 2) powyżej 1000 m2 | 0,10 |
38 | Odkażanie środka transportu: |
|
| 1) samochodu bez przyczepy | 10,00 |
| 2) samochodu z przyczepą | 15,00 |
| 3) wagonu | 15,00 |
39 | Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt, materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka albo do sprzedaży w handlu obwoźnym określonych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego | 100,00 |
40 | Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego) | 80,00 |
| 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt | 40,00 |
| 3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych zwierząt | 20,00 |
| 4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego | 15,00 |
| 5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 2,00 |
| 6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 5,00 |
| 7) ryby: |
|
| a) o wadze jednostkowej do 100 g | 1,50 |
| b) o wadze ponad 100 g do 250 g | 2,00 |
| c) o wadze jednostkowej ponad 250 g | 3,00 |
Załącznik nr 2
OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj badań | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków: |
|
| 1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 10,00 |
| 2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 25,00 |
2 | Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) zwierząt małych | 15,00 |
| 2) zwierząt średnich i dużych | 30,00 |
3 | Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków | 15,00 |
4 | Badanie: |
|
| 1) histopatologiczne | 40,00 |
| 2) histochemiczne | 70,00 |
5 | Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego: |
|
| 1) badanie bakterioskopowe | 6,00 |
| 2) badanie bakteriologiczne pochodzące od: |
|
| a) ssaka | 15,00 |
| b) ptaka | 12,00 |
| c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego | 9,00 |
| 3) badanie w kierunku Campylobacter foetus | 40,00 |
| 4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków | 30,00 |
6 | Badanie pszczół: |
|
| 1) badanie 1 próbki czerwia | 5,00 |
| 2) badanie 1 próbki owadów dorosłych | 6,00 |
7 | Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella: |
|
| 1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne | 40,00 |
| 2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków | 15,00 |
8 | Badanie nasienia: |
|
| 1) morfologiczne | 15,00 |
| 2) koncentracji plemników | 11,00 |
9 | Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego: |
|
| 1) badanie bakterioskopowe | 18,00 |
| 2) badanie hodowlane | 50,00 |
| 3) identyfikacja prątka | 25,00 |
| 4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) | 50,00 |
10 | Badania parazytologiczne: |
|
| 1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) | 25,00 |
| 2) identyfikacja rzęsistka | 20,00 |
| 3) wykrywanie Echinococcus | 12,00 |
| 4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych | 26,00 |
1 | 2 | 3 |
11 | Badania serologiczne i wirusologiczne: |
|
| 1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB: |
|
| a) próbka pulowana | 25,00 |
| b) próbka pojedyncza | 11,00 |
| 2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka – 1 kierunek) | 14,00 |
| 3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka – 1 kierunek) | 25,00 |
| 4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy | 18,00 |
| 5) odczyn seroneutralizacji | 25,00 |
| 6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA: |
|
| a) z 6 serotypami | 12,00 |
| b) z 16 serotypami | 25,00 |
| 7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) | 11,00 |
| 8) próba immunofluorescencyjna (różne) | 35,00 |
| 9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa | 11,00 |
| 10) badanie metodą OWD | 12,00 |
| 11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni: |
|
| a) metodą makro | 65,00 |
| b) metodą mikro | 30,00 |
| 12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa | 3,00 |
| 13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej | 7,00 |
| 14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg Coombsa, próba merkaptoetanolowa | 10,00 |
| 15) badanie nasienia z izolacją wirusa | 65,00 |
| 16) badanie owiec w kierunku brucelozy: |
|
| a) metodą OKAP | 3,50 |
| b) metodą OWD | 12,00 |
| 17) badanie w kierunku wścieklizny: |
|
| a) metodą immunofluerescencji | 80,00 |
| b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych) | 30,00 |
| c) metodą hodowli komórkowej | 50,00 |
| 18) badanie w kierunku wąglika: |
|
| a) próba tennoprecypitacji | 20,00 |
| b) badanie hodowlane | 25,00 |
| 19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym | 120,00 |
12 | Badanie techniką PCR | 110,00 |
13 | Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia |
|
| zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów: |
|
| 1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych | 16,00 |
| 2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę) | 18,00 |
| 3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: |
|
| a) metodą klasyczną | 38,00 |
| b) szybkimi testami | 90,00 |
| 4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 14,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 |
| c) oznaczanie liczby metodą płytkową | 15,00 |
| 5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli: |
|
| a) wykrywanie obecności | 14,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 |
| c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową | 16,00 |
1 | 2 | 3 |
| 6) badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 30,00 |
| 7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli verotoksycznych | 45,00 |
| 8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 30,00 |
| b) oznaczanie liczby | 40,00 |
| 9) badania w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
| a) wykrywanie obecności w 25 g | 90,00 |
| b) wykrywanie obecności w 1 g | 18,00 |
| c) oznaczanie liczby w 1 g | 22,00 |
| 10) badania w kierunku enterokoków: |
|
| a) wykrywanie obecności | 16,00 |
| b) oznaczanie liczby | 16,00 |
| 11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących: |
|
| a) wykrycie obecności | 16,00 |
| b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 16,00 |
| c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany | 30,00 |
| d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową | 34,00 |
| e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową | 17,00 |
| 12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12,00 |
| b) oznaczanie liczby | 20,00 |
| 13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae | 20,00 |
| 14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową | 16,00 |
| 15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego | 14,00 |
| 16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas | 14,00 |
| 17) wykonanie próby termostatowej | 8,00 |
| 18) wykonanie próby szczelności | 13,00 |
| 19) wykonanie próby organoleptycznej | 13,00 |
| 20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych: |
|
| a) w mleku surowym | 25,00 |
| b) w tkankach zwierzęcych | 40,00 |
| 21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5 | 200,00 |
| 22) badanie mączek paszowych w systemie N-5 | 180,00 |
| 23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym | 25,00 |
14 | Badania radiologiczne: |
|
| 1) oznaczenie całkowitej aktywności ß | 30,00 |
| 2) oznaczenie poziomu izotopów cezu | 70,00 |
15 | Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków |
|
| żywienia zwierząt: |
|
| 1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów | 34,00 |
| 2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met. Klasyczna) | 60,00 |
| 3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC | 80,00 |
| 4) oznaczenie zawartości białka | 44,00 |
| 5) oznaczenie zawartości tłuszczu | 33,00 |
| 6) oznaczenie zawartości soli kuchennej | 25,00 |
| 7) oznaczenie zawartości histaminy | 65,00 |
1 | 2 | 3 |
| 8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu: |
|
| a) za 1 wskaźnik | 27,00 |
| b) za 3 wskaźniki | 75,00 |
| 9) oznaczenie metali ciężkich – za każdy pierwiastek | 50,00 |
| 10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli – za każdą grupę | 99,00 |
| 11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs | 300,00 |
| 12) oznaczanie poziomu mikotoksyn – za każdą mikotoksynę: |
|
| a) metodą HPLC | 170,00 |
| b) metodą powinowactwa immunologicznego | 130,00 |
| 13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę metodą HPLC | 220,00 |
| 14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach mb w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę metodą HPLC | 130,00 |
| 15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych: |
|
| a) jakościowe | 40,00 |
| b) ilościowe | 78,00 |
| 16) oznaczenie zawartości skrobi: |
|
| a) w wyrobach garmażeryjnych | 40,00 |
| b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN–85/A–82059 Przetwory mięsne – wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi) | 19,000 |
| 17) oznaczenie zawartości wody | 20,00 |
| 18) oznaczanie zawartości kolagenu | 50,00 |
| 19) badanie na zafałszowanie mleka – oznaczanie punktu zamarzania | 20,00 |
16 | Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w środkach żywienia zwierząt metodą mikroskopową | 100,00 |
- Data ogłoszenia: 2003-09-05
- Data wejścia w życie: 2003-09-05
- Data obowiązywania: 2003-09-05
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA