REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 156 poz. 1525

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 25 sierpnia 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2003 r. w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 29, poz. 246) wprowadza się następujące zmiany:

1) w § 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

„2) koszty użytych produktów leczniczych weterynaryjnych i wyrobów medycznych oraz produktów biobójczych w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;”;

2) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;

3) załącznik nr 2 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.

§ 2.
Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

 

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.

Załącznik 1. [STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 25 sierpnia 2003 r. (poz. 1525)

Załącznik nr 1

STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.

Rodzaj czynności

Opłata
w zł

1

2

3

1

Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych (do dalszego chowu) przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:

 

 

1) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych:

 

 

a) do 3 sztuk zwierząt

30,00

 

b) powyżej 3 sztuk – za każde następne zwierzę

10,00

 

2) źrebięcia (wiek do 12 miesięcy), świni, owcy, kozy:

 

 

a) do 10 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę

2,50

 

3) cielęcina (wiek do 6 miesięcy) – od 1 zwierzęcia

5,00

 

4) jagnięcia i koźlęcia (wiek do 3 miesięcy):

 

 

a) od 1 zwierzęcia

3,00

 

b) powyżej 50 sztuk zwierząt za każde następne zwierzę

0,65

 

5) prosięcia (wiek do chwili odsądzenia od maciory), warchlaka (wiek od chwili odsądzenia od maciory do osiągnięcia wagi 35–45 kg) – od 1 zwierzęcia

2,00

 

6) psa, kota:

 

 

a) do 4 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 4 sztuk – za każde następne zwierzę

6,50

 

7) królika – od 1 zwierzęcia

0,40

 

8) zwierzęcia futerkowego – od 1 zwierzęcia

0,65

 

9) drobiu:

 

 

a) do 1000 sztuk

32,00

 

b) powyżej 1000 sztuk – za każde następne rozpoczęte 1000 sztuk zwierząt

11,00

 

10) ptaków łownych:

 

 

a) od 1 do 50 sztuk

12,00

 

b) od 51 do 100 sztuk

20,00

 

c) powyżej 100 sztuk – za każde następne rozpoczęte 1 00 sztuk zwierząt

10,00

 

11) zwierzęcia egzotycznego:

 

 

a) do 2 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 2 sztuk – za każde następne zwierzę

13,00

 

12) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu

25,00

 

13) strusia:

 

 

a) do 5 sztuk

25,00

 

b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

3,00

 

1

2

3

2

Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji:

 

 

1) konia

15,00

 

2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych:

 

 

a) do 5 sztuk zwierząt

10,00

 

b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

3,00

 

3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:

 

 

a) do 5 sztuk zwierząt

5,00

 

b) powyżej 5 sztuk – za każde następne zwierzę

1,00

 

4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia, warchlaka:

 

 

a) do 3 sztuk zwierząt

3,00

 

b) od 4 do 10 sztuk zwierząt

4,50

 

c) od 11 do 15 sztuk zwierząt

7,50

 

d) powyżej 1 5 sztuk – za każde następne zwierzę

0,65

 

5) zająca, ptaka łownego:

 

 

a) do 200 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 200 sztuk – za każde następne zwierzę

0,15

 

6) drobiu:

 

 

a) do 1000 sztuk zwierząt

25,00

 

b) powyżej 1000 sztuk – od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt

6,50

 

7) królików i nutrii:

 

 

a) do 50 sztuk zwierząt

3,00

 

b) od 51 do 100 sztuk zwierząt

4,50

 

c) od 101 do 300 sztuk zwierząt

9,00

 

d) od 301 do 1000 sztuk zwierząt

18,00

 

e) powyżej 1000 sztuk od każdego następnego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt

6,50

3

Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) ssaka

5,40

 

2) ptaka

1,30

4

Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia – bez względu na ilość kierunków badań:

 

 

1) ssaka:

 

 

a) krwi lub mleka

2,50

 

b) wymazu

1,30

 

c) wypłuczyn z worka napletkowego

13,00

 

2) ptaka:

 

 

a) krwi

1,20

 

b) wymazu

0,60

5

Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową

0,40

6

Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia

13,00

 

1

2

3

7

Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub wydaniem decyzji, bez względu na ich ilość, przewożonych tym samym środkiem transportu

25,00

8

Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:

 

 

za każdą rozpoczętą 1 tonę

10,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

58,00

9

Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:

 

 

1) do 1000 kg

23,50

 

2) od 1001 do 3000 kg

58,80

 

3) od 3001 do 25 000 kg

153,00

 

4) powyżej 25 000 kg

294,20

10

Badanie świeżych i mrożonych ryb, skorupiaków, mięczaków, rozładowywanych ze statku rybackiego lub statku przetwórni pływającego pod banderą Rzeczypospolitej Polskiej, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) do 50 ton, za każdą rozpoczętą tonę

3,86

 

2) powyżej 50 ton za każdą następną rozpoczętą tonę

1,93

11

Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa i produktów z niego wytworzonych, o których mowa w Ip. 8, przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:

 

 

za każdą rozpoczętą 1 tonę

10,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

58,00

12

Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:

 

 

za każdą rozpoczętą 1 tonę

10,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

58,00

13

Badanie środków żywienia zwierząt przywiezionych z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji:

 

 

za każdą rozpoczętą 1 tonę

10,00

 

z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż

58,00

14

Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przywiezionego z zagranicy, z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wydaniem wymaganych decyzji, stanowiącego jedną przesyłkę

58,00

 

1

2

3

15

Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

1) bydła:

 

 

a) w wieku do 12 miesięcy życia

2,50

 

b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia

8,00

 

c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych

11,00

 

2) konia

12,00

 

3) świni

4,08

 

4) prosięcia

2,00

 

5) owcy, kozy:

 

 

a) do 12 kg wagi

0,70

 

b) od 12,1 do 18 kg wagi

1,40

 

c) powyżej 18 kg wagi

2,00

 

6) drobiu, królików:

 

 

a) do 2 kg wagi

0,0402

 

b) od 2,01 do 5,0 kg wagi

0,0455

 

c) powyżej 5 kg wagi

0,089

 

7) nutrii

1,00

16

Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających technologii wymienionej w Ip. 15 wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) bydła:

 

 

a) w wieku do 12 miesięcy życia

3,00

 

b) w wieku od 13 do 30 miesięcy życia

10,00

 

c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach fermowych

15,00

 

2) konia

18,75

 

3) świni

5,50

 

4) prosięcia

2,20

 

5) owcy, kozy:

 

 

a) do 12 kg wagi

0,88

 

b) od 12,1 do 18 kg wagi

1,75

 

c) powyżej 18 kg wagi

2,50

 

6) drobiu, królików:

 

 

a) do 2 kg wagi

0,0502

 

b) od 2,01 do 5,0 kg wagi

0,0568

 

c) powyżej 5 kg wagi

0,1112

 

7) strusia

8) nutrii

10,00

1,20

17

8) nutrii Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na wiośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika

5,90

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

0,80

 

3) zająca

0,064

 

4) ptaka łownego

0,064

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,032

 

1

2

3

18

Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika:

 

 

a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy, badaniu narogów i badaniu na wiośnie, o których mowa w Ip. 17 pkt 1

1,50

 

b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w lit. a

5,90

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

1,20

 

3) zająca

0,096

 

4) ptaka łownego

0,096

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,048

19

Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) dzika

12,00

 

2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających

6,00

 

3) zająca

0,32

 

4) ptaka łownego

0,32

 

5) małego dzikiego ptactwa

0,16

20

Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia:

 

 

1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych

17,00

 

2) strusia

15,00

 

3) drobiu:

 

 

a) do 10 sztuk

5,00

 

b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę

0,40

 

4) królików:

 

 

a) do 10 sztuk zwierząt

5,00

 

b) powyżej 10 sztuk – za każde następne zwierzę

0,50

 

5) pozostałych gatunków zwierząt – od 1 zwierzęcia

12,60

21

Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia – od 1 zwierzęcia

19,00

22

Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania innych towarów sprowadzonych z zagranicy

100,00

23

Szczepienie w formie iniekcji – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) bydła, konia

2,00

 

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia

1,30

 

3) zwierzęcia futerkowego

1,30

 

4) ptaka, królika

0,10

 

5) pisklęcia jednodniowego

0,06

 

6) ryby

0,03

24

Podanie dla ryb weterynaryjnego produktu leczniczego w paszy, za 1 godzinę pracy

43,00

25

Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem zaświadczenia – od 1 zwierzęcia

10,00

26

Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki dla:

 

 

1) ssaka – od 1 zwierzęcia

0,62

 

2) ptaków i królików – za każde 50 sztuk

0,13

 

1

2

3

27

Weterynaryjna kontrola graniczna:

 

 

1) zwierząt bez względu na gatunek, z wyjątkiem ryb żywych:

 

 

a) do 5 zwierząt – od 1 zwierzęcia

20,00

 

b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

120,00

 

2) ryb żywych przewożonych tym samym środkiem transportu

60,00

 

3) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę

58,00

 

4) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym samym środkiem transportu

58,00

 

5) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu

58,00

28

Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) za 1 godzinę pracy

43,00

29

Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w punktach odbioru mleka surowego, miejscach przetwarzania mleka i przechowywania przetworów mlecznych wraz z kontrolą wprowadzanego mleka surowego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy

43,00

30

Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w zakładach obróbki, przetwórstwa, przechowywania ryb, skorupiaków i mięczaków lub zakładach zajmujących się jedynie przetwórstwem, schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, przechowywaniem wraz z kontrolą wprowadzanych ryb, skorupiaków i mięczaków, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy

43,00

31

Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w działach rozbioru, przetwórstwa i przechowywania mięsa, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu mięsnego, wraz z kontrolą mięsa wprowadzanego, pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy

43,00

32

Nadzór nad przestrzeganiem warunków weterynaryjnych i sanitarnych w miejscach przetwarzania i przechowywania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego niewymienionych w Ip. 29, 30 i 31 oraz w trakcie produkcji i przechowywania niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt oraz materiału biologicznego wraz z pobieraniem próbek do badań laboratoryjnych oraz wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia przy eksporcie i w szczególnych przypadkach zagrożeń epizootycznych, za 1 godzinę pracy

43,00

33

Weterynaryjna kontrola spędów, targów zwierząt oraz wystaw zwierząt za 1 godzinę pracy

43,00

34

Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz towarów z zagranicy

100,00

35

Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane do prowadzenia działalności z wyłączeniem wpisu do rejestru gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie

300,00

 

1

2

3

36

Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane przy eksporcie towarów

1250,00

37

Odkażanie 1 m2 powierzchni:

 

 

1) do 1000 m2

0,12

 

2) powyżej 1000 m2

0,10

38

Odkażanie środka transportu:

 

 

1) samochodu bez przyczepy

10,00

 

2) samochodu z przyczepą

15,00

 

3) wagonu

15,00

39

Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt, materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka albo do sprzedaży w handlu obwoźnym określonych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego

100,00

40

Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego)

80,00

 

2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej, strusia dorosłego, płodów tych zwierząt

40,00

 

3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia futerkowego, strusia młodego, płodów tych zwierząt

20,00

 

4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego

15,00

 

5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia

2,00

 

6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia

5,00

 

7) ryby:

 

 

a) o wadze jednostkowej do 100 g

1,50

 

b) o wadze ponad 100 g do 250 g

2,00

 

c) o wadze jednostkowej ponad 250 g

3,00

 

Załącznik 2. [OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ]

Załącznik nr 2

OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Lp.

Rodzaj badań

Opłata w zł

1

2

3

1

Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych ptaków:

 

 

1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia

10,00

 

2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia

25,00

2

Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania – od 1 zwierzęcia:

 

 

1) zwierząt małych

15,00

 

2) zwierząt średnich i dużych

30,00

3

Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków

15,00

4

Badanie:

 

 

1) histopatologiczne

40,00

 

2) histochemiczne

70,00

5

Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:

 

 

1) badanie bakterioskopowe

6,00

 

2) badanie bakteriologiczne pochodzące od:

 

 

a) ssaka

15,00

 

b) ptaka

12,00

 

c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego

9,00

 

3) badanie w kierunku Campylobacter foetus

40,00

 

4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków

30,00

6

Badanie pszczół:

 

 

1) badanie 1 próbki czerwia

5,00

 

2) badanie 1 próbki owadów dorosłych

6,00

7

Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:

 

 

1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00

 

2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków

15,00

8

Badanie nasienia:

 

 

1) morfologiczne

15,00

 

2) koncentracji plemników

11,00

9

Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:

 

 

1) badanie bakterioskopowe

18,00

 

2) badanie hodowlane

50,00

 

3) identyfikacja prątka

25,00

 

4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt)

50,00

10

Badania parazytologiczne:

 

 

1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu)

25,00

 

2) identyfikacja rzęsistka

20,00

 

3) wykrywanie Echinococcus

12,00

 

4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych

26,00

 

1

2

3

11

Badania serologiczne i wirusologiczne:

 

 

1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:

 

 

a) próbka pulowana

25,00

 

b) próbka pojedyncza

11,00

 

2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka – 1 kierunek)

14,00

 

3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka – 1 kierunek)

25,00

 

4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy

18,00

 

5) odczyn seroneutralizacji

25,00

 

6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:

 

 

a) z 6 serotypami

12,00

 

b) z 16 serotypami

25,00

 

7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID)

11,00

 

8) próba immunofluorescencyjna (różne)

35,00

 

9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa

11,00

 

10) badanie metodą OWD

12,00

 

11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:

 

 

a) metodą makro

65,00

 

b) metodą mikro

30,00

 

12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa

3,00

 

13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej

7,00

 

14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg Coombsa, próba merkaptoetanolowa

10,00

 

15) badanie nasienia z izolacją wirusa

65,00

 

16) badanie owiec w kierunku brucelozy:

 

 

a) metodą OKAP

3,50

 

b) metodą OWD

12,00

 

17) badanie w kierunku wścieklizny:

 

 

a) metodą immunofluerescencji

80,00

 

b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych)

30,00

 

c) metodą hodowli komórkowej

50,00

 

18) badanie w kierunku wąglika:

 

 

a) próba tennoprecypitacji

20,00

 

b) badanie hodowlane

25,00

 

19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym

120,00

12

Badanie techniką PCR

110,00

13

Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia

 

 

zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów:

 

 

1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych

16,00

 

2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę)

18,00

 

3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:

 

 

a) metodą klasyczną

38,00

 

b) szybkimi testami

90,00

 

4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:

 

 

a) wykrywanie obecności

14,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

 

c) oznaczanie liczby metodą płytkową

15,00

 

5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:

 

 

a) wykrywanie obecności

14,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

 

c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową

16,00

 

1

2

3

 

6) badanie w kierunku Escherichia coli:

 

 

a) wykrywanie obecności

12,00

 

b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL)

30,00

 

7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli verotoksycznych

45,00

 

8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych:

 

 

a) wykrywanie obecności

30,00

 

b) oznaczanie liczby

40,00

 

9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:

 

 

a) wykrywanie obecności w 25 g

90,00

 

b) wykrywanie obecności w 1 g

18,00

 

c) oznaczanie liczby w 1 g

22,00

 

10) badania w kierunku enterokoków:

 

 

a) wykrywanie obecności

16,00

 

b) oznaczanie liczby

16,00

 

11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących:

 

 

a) wykrycie obecności

16,00

 

b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany

16,00

 

c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany

30,00

 

d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową

34,00

 

e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową

17,00

 

12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:

 

 

a) wykrywanie obecności

12,00

 

b) oznaczanie liczby

20,00

 

13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

20,00

 

14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową

16,00

 

15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego

14,00

 

16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas

14,00

 

17) wykonanie próby termostatowej

8,00

 

18) wykonanie próby szczelności

13,00

 

19) wykonanie próby organoleptycznej

13,00

 

20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji przeciwbakteryjnych:

 

 

a) w mleku surowym

25,00

 

b) w tkankach zwierzęcych

40,00

 

21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5

200,00

 

22) badanie mączek paszowych w systemie N-5

180,00

 

23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym

25,00

14

Badania radiologiczne:

 

 

1) oznaczenie całkowitej aktywności ß

30,00

 

2) oznaczenie poziomu izotopów cezu

70,00

15

Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków

 

 

żywienia zwierząt:

 

 

1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów

34,00

 

2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met. Klasyczna)

60,00

 

3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC

80,00

 

4) oznaczenie zawartości białka

44,00

 

5) oznaczenie zawartości tłuszczu

33,00

 

6) oznaczenie zawartości soli kuchennej

25,00

 

7) oznaczenie zawartości histaminy

65,00

 

1

2

3

 

8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:

 

 

a) za 1 wskaźnik

27,00

 

b) za 3 wskaźniki

75,00

 

9) oznaczenie metali ciężkich – za każdy pierwiastek

50,00

 

10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli – za każdą grupę

99,00

 

11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs

300,00

 

12) oznaczanie poziomu mikotoksyn – za każdą mikotoksynę:

 

 

a) metodą HPLC

170,00

 

b) metodą powinowactwa immunologicznego

130,00

 

13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę metodą HPLC

220,00

 

14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach mb w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę metodą HPLC

130,00

 

15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:

 

 

a) jakościowe

40,00

 

b) ilościowe

78,00

 

16) oznaczenie zawartości skrobi:

 

 

a) w wyrobach garmażeryjnych

40,00

 

b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN–85/A–82059 Przetwory mięsne – wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi)

19,000

 

17) oznaczenie zawartości wody

20,00

 

18) oznaczanie zawartości kolagenu

50,00

 

19) badanie na zafałszowanie mleka – oznaczanie punktu zamarzania

20,00

16

Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w środkach żywienia zwierząt metodą mikroskopową

100,00

 

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-09-05
  • Data wejścia w życie: 2003-09-05
  • Data obowiązywania: 2003-09-05
  • Dokument traci ważność: 2004-05-01

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA