REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 29 poz. 246
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 14 lutego 2003 r.
w sprawie wysokości opłat za czynności oraz za urzędowe badania laboratoryjne wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną
Na podstawie art. 49 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
1) kwoty wynikające z zastosowania stawek opłat za wykonywanie czynności, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) koszty użytych szczepionek i biopreparatów w związku z wykonywaniem czynności określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
3) koszty dojazdu do miejsca wykonania czynności, o których mowa w załączniku nr 1 do rozporządzenia, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z § 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz. U. Nr 27, poz. 271), z wyjątkiem kosztów dojazdu do rzeźni i innych miejsc, jeżeli czynności te są wykonywane stale w tym samym miejscu, w wymiarze nie mniejszym niż 40 godzin tygodniowo.
2. W przypadku przeprowadzania badań niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia pobiera się opłaty w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 9 lipca 1998 r. w sprawie wysokości opłat za badania oraz inne czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (Dz. U. Nr 94, poz. 597 oraz z 1999 r. Nr 5, poz. 37), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) z dniem 1 stycznia 2003 r. utraciło moc.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 14 lutego 2003 r. (poz. 246)
Załącznik nr 1
STAWKI OPŁAT ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj czynności | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Badanie zwierząt hodowlanych i użytkowych przeznaczonych do |
|
| wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych |
|
| z zagranicy wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) konia, bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych |
|
| w warunkach fermowych: |
|
| a) do 3 sztuk zwierząt | 30,00 |
| b) powyżej 3 sztuk – od 1 zwierzęcia | 10,00 |
| 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia: |
|
| a) do 10 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia | 2,50 |
| 3) psa, kota: |
|
| a) do 4 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 4 sztuk – od 1 zwierzęcia | 6,50 |
| 4) jagnięcia, koźlęcia, zwierzęcia futerkowego: |
|
| a) do 40 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 40 sztuk – od 1 zwierzęcia | 0,65 |
| 5) drobiu: |
|
| a) do 1000 sztuk | 32,00 |
| b) powyżej 1000 sztuk – za każde następne 1000 sztuk zwierząt | 11,00 |
| 6) ptaków łownych i królików: |
|
| a) od 1 do 50 sztuk | 12,00 |
| b) od 51 do 100 sztuk | 20,00 |
| c) powyżej 100 sztuk – za każde następne 100 sztuk zwierząt | 10,00 |
| 7) zwierzęcia egzotycznego: |
|
| a) do 2 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 2 sztuk – od 1 zwierzęcia | 13,00 |
| 8) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych bez względu na ich |
|
| liczbę i ilość pakietów, przewożonych tym samym środkiem transportu | 25,00 |
| 9) strusia: |
|
| a) do 5 sztuk | 30,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia | 3,00 |
2 | Badanie alergiczne (tuberkulinizacja, maleinizacja) przy indywidualnym |
|
| zgłoszeniu wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od |
|
| 1 zwierzęcia: |
|
| 1) ssaka | 5,20 |
| 2) ptaka | 1,30 |
1 | 2 | 3 |
3 | Pobieranie prób do badań laboratoryjnych od 1 zwierzęcia – bez względu na |
|
| ilość kierunków badań: |
|
| 1) ssaka: |
|
| a) krwi lub mleka | 2,50 |
| b) wymazu | 1,30 |
| c) wypłuczyn z worka napletkowego | 13,00 |
| 2) ptaka: |
|
| a) krwi | 1,20 |
| b) wymazu | 0,60 |
4 | Pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową | 0,40 |
5 | Badanie morfologii nasienia wraz z wystawieniem świadectwa zdrowia | 13,00 |
6 | Badanie zwierząt rzeźnych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, |
|
| handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem |
|
| wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) konia | 15,00 |
| 2) bydła dorosłego oraz jelenia i daniela utrzymywanych w warunkach |
|
| fermowych: |
|
| a) do 5 sztuk zwierząt | 10,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia | 3,00 |
| 3) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia oraz sarny utrzymywanej |
|
| w warunkach fermowych: |
|
| a) do 5 sztuk zwierząt | 5,00 |
| b) powyżej 5 sztuk – od 1 zwierzęcia | 1,00 |
| 4) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia: |
|
| a) do 3 sztuk zwierząt | 3,00 |
| b) od 4–10 sztuk zwierząt | 4,50 |
| c) od 11–15 sztuk zwierząt | 7,50 |
| d) powyżej 15 sztuk – od 1 zwierzęcia | 0,65 |
| 5) zająca, ptaka łownego: |
|
| a) do 200 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 200 sztuk – od 1 zwierzęcia | 0,15 |
| 6) drobiu: |
|
| a) do 1000 sztuk zwierząt | 25,00 |
| b) powyżej 1000 sztuk – od każdego rozpoczętego 1000 sztuk zwierząt | 6,50 |
| 7) królików i nutrii: |
|
| a) do 3 sztuk zwierząt | 3,00 |
| b) od 4–10 sztuk zwierząt | 4,50 |
| c) od 11–15 sztuk zwierząt | 7,50 |
| d) powyżej 15 sztuk – od 1 zwierzęcia | 0,65 |
7 | Badanie ryb żywych przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, handlu lub |
|
| na eksport albo przywiezionych z zagranicy wraz z wystawieniem |
|
| wymaganych świadectw zdrowia, bez względu na ich ilość, przewożonych |
|
| tym samym środkiem transportu | 25,00 |
1 | 2 | 3 |
8 | Badanie mięsa pozyskanego ze zwierząt rzeźnych, zwierząt dzikich |
|
| utrzymywanych przez człowieka, mięsa zwierząt łownych oraz produktów |
|
| wytworzonych z tych mięs przywiezionych z zagranicy z ewentualnym |
|
| pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych |
|
| świadectw zdrowia: |
|
| za 1 tonę | 20,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 120,00 |
9 | Badanie na włośnie mięsa wieprzowego, z nutrii, z dzika oraz przetworów |
|
| z tych mięs – od 1 próbki | 3,00 |
10 | Badanie świeżych ryb, skorupiaków, mięczaków oraz ich produktów |
|
| przeznaczonych na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym |
|
| pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych |
|
| świadectw zdrowia: |
|
| 1) do 100 ton – za każdą 1 tonę | 20,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię towaru nie może wynosić mniej niż | 120,00 |
| 2) powyżej 100 ton: |
|
| a) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych nieobrobionych (poza |
|
| usunięciem wnętrzności) | 6,00 |
| b) za każdą następną 1 tonę produktów rybnych poddanych obróbce | 10,00 |
11 | Badanie ryb świeżych i mrożonych, skorupiaków, mięczaków |
|
| przeznaczonych do wprowadzenia na rynek, rozładowywanych ze statku |
|
| rybackiego lub statku przetwórni z ewentualnym pobraniem prób do badań |
|
| laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) do 50 ton – za każdą 1 tonę | 4,00 |
| 2) powyżej 50 ton za każdą następną 1 tonę | 2,00 |
12 | Badanie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mięsa |
|
| i produktów z niego wytworzonych, przeznaczonych do wprowadzenia na |
|
| rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym |
|
| pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem wymaganych |
|
| świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze: |
|
| 1) do 1000 kg | 25,00 |
| 2) od 1001 kg do 3000 kg | 62,43 |
| 3) 3001 kg do 25000 kg | 225,00 |
| 4) powyżej 25000 kg | 375,00 |
13 | Badanie produktów niejadalnych pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych |
|
| do wprowadzenia na rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych |
|
| z zagranicy z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz |
|
| wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze: |
|
| 1) do 3000 kg | 25,00 |
| 2) od 3001 kg do 25000 kg | 65,00 |
| 3) od 25001 kg do 100000 kg | 125,00 |
| 4) ponad 100000 kg | 375,00 |
14 | Badanie środków żywienia zwierząt przeznaczonych do wprowadzenia na |
|
| rynek, handlu lub na eksport albo przywiezionych z zagranicy z ewentualnym |
|
| pobraniem prób do badań laboratoryjnych wraz z wystawieniem |
|
| wymaganych świadectw zdrowia – za partię towaru o wadze: |
|
| 1) do 3000 kg | 25,00 |
| 2) od 3001 kg do 25000 kg | 65,00 |
| 3) od 25001 kg do 100000 kg | 125,00 |
| 4) ponad 100000 kg | 375,00 |
1 | 2 | 3 |
15 | Badanie materiału biologicznego pochodzenia zwierzęcego przeznaczonego |
|
| do wprowadzenia na rynek lub na eksport albo przywiezionego z zagranicy |
|
| z ewentualnym pobraniem prób do badań laboratoryjnych oraz wystawieniem |
|
| wymaganych świadectw zdrowia, stanowiącego jedną przesyłkę | 40,00 |
16 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach, w których technologia |
|
| uboju i obróbki poubojowej oparta jest o automatyczny przesuw taśmy wraz |
|
| z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) bydła: |
|
| a) w wieku do 12 miesięcy życia | 2,50 |
| b) w wieku od 13–30 miesięcy życia | 8,50 |
| c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela |
|
| utrzymywanych w warunkach fermowych | 12,00 |
| 2) konia | 15,00 |
| 3) świni | 4,40 |
| 4) owcy, kozy: |
|
| a) do 12 kg wagi | 0,70 |
| b) od 12,1 kg–18 kg wagi | 1,40 |
| c) powyżej 18 kg wagi | 2,00 |
| 5) drobiu, królików: |
|
| a) do 2 kg | 0,0402 |
| b) od 2,01 kg do 5 kg | 0,0455 |
| c) powyżej 5 kg | 0,089 |
| 6) nutrii | 3,00 |
17 | Badanie zwierząt rzeźnych i ich mięsa w rzeźniach nieposiadających |
|
| technologii wymienionej w lp. 16 wraz z wystawieniem wymaganych |
|
| świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) bydła: |
|
| a) w wieku do 12 miesięcy życia | 3,13 |
| b) w wieku od 13–30 miesięcy życia | 10,63 |
| c) w wieku powyżej 30 miesięcy życia oraz jelenia i daniela |
|
| utrzymywanych w warunkach fermowych | 15,00 |
| 2) konia | 18,75 |
| 3) świni | 5,90 |
| 4) owcy, kozy: |
|
| a) do 12 kg wagi | 0,88 |
| b) od 12,1 kg–18 kg wagi | 1,75 |
| c) powyżej 18 kg wagi | 2,50 |
| 5) drobiu, królików: |
|
| a) do 2 kg | 0,0502 |
| b) od 2,01 kg do 5 kg | 0,0568 |
| c) powyżej 5 kg | 0,1112 |
| 6) strusia | 15,00 |
| 7) nutrii | 3,75 |
18 | Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem |
|
| narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych |
|
| dokumentów weterynaryjnych – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika | 5,90 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 0,80 |
| 3) zająca | 0,064 |
| 4) ptaka łownego | 0,064 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,032 |
1 | 2 | 3 |
19 | Badanie mięsa zwierząt łownych wraz z wystawieniem wymaganych |
|
| świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika: |
|
| a) zaopatrzonego w dokument weterynaryjny o wyniku oględzin tuszy, |
|
| badaniu narogów i badaniu na włośnie, o których mowa |
|
| w lp. 18 pkt 1 | 1,50 |
| b) niepoddanego oględzinom i badaniom, o których mowa w pkt 1a | 5,90 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 1,20 |
| 3) zająca | 0,096 |
| 4) ptaka łownego | 0,096 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,048 |
20 | Badanie mięsa zwierząt łownych na potrzeby własne – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) dzika | 12,00 |
| 2) sarny, jelenia, daniela lub innych zwierząt przeżuwających | 4,00 |
| 3) zająca | 0,32 |
| 4) ptaka łownego | 0,32 |
| 5) małego dzikiego ptactwa | 0,16 |
21 | Badanie mięsa zwierząt rzeźnych w zagrodach posiadaczy wraz |
|
| z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia: |
|
| 1) jelenia, daniela utrzymywanych w warunkach fermowych | 22,00 |
| 2) strusia | 30,00 |
| 3) drobiu: |
|
| a) do 10 sztuk | 10,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia | 0,75 |
| 4) królików: |
|
| a) do 10 sztuk zwierząt | 2,00 |
| b) powyżej 10 sztuk – od 1 zwierzęcia | 1,50 |
| 5) nutrii | 4,00 |
| 6) pozostałych gatunków zwierząt – od 1 zwierzęcia | 12,60 |
22 | Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie |
|
| oceny tego mięsa, jeżeli wynik badania powtórnego potwierdzi pierwotną |
|
| ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia, wraz z wystawieniem |
|
| wymaganych świadectw zdrowia – od 1 zwierzęcia | 19,00 |
23 | Ustalenie miejsca kwarantanny albo uboju zwierząt lub miejsca składowania |
|
| innych towarów sprowadzonych z zagranicy | 100,00 |
24 | Szczepienie w formie iniekcji (bez kosztu szczepionki lub innego |
|
| biopreparatu) – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) bydła, konia | 2,00 |
| 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia | 1,30 |
| 3) zwierzęcia futerkowego | 1,30 |
| 4) ptaka, królika | 0,10 |
| 5) ryby: |
|
| a) do 10000 sztuk | 0,05 |
| b) powyżej 10000 sztuk – od każdego rozpoczętego 1000 sztuk | 0,02 |
| 6) pisklęcia jednodniowego | 0,06 |
25 | Szczepienie psa lub kota przeciwko wściekliźnie wraz z wydaniem |
|
| zaświadczenia – od 1 zwierzęcia | 10,00 |
26 | Doustne albo w aerozolu podanie szczepionki (bez kosztu szczepionki lub |
|
| innego biopreparatu) dla: |
|
| 1) ssaka – od 1 zwierzęcia | 0,62 |
| 2) ptaków i królików – za każde 50 sztuk | 0,13 |
1 | 2 | 3 |
27 | Weterynaryjna kontrola graniczna: |
|
| 1) zwierząt bez względu na gatunek: |
|
| a) do 5 zwierząt – od 1 zwierzęcia | 20,00 |
| b) powyżej 5 zwierząt przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 |
| 2) materiału biologicznego stanowiącego jedną przesyłkę | 70,00 |
| 3) środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego przewożonych tym |
|
| samym środkiem transportu | 120,00 |
| 4) niejadalnych produktów zwierzęcych, środków żywienia zwierząt |
|
| przewożonych tym samym środkiem transportu | 120,00 |
28 | Weterynaryjna kontrola statku rybackiego i statku przetwórni (bez kosztów |
|
| przejazdu i pobytu inspektora przeprowadzającego kontrolę) | 200,00 |
29 | Weterynaryjna kontrola mleka w punktach skupu mleka surowego i mleka |
|
| surowego wprowadzanego do przetwórstwa: |
|
| 1) do 500 litrów dziennie | 20,00 |
| 2) powyżej 500 litrów dziennie | 40,00 |
30 | Weterynaryjna kontrola ryb, skorupiaków i mięczaków, wprowadzanych do |
|
| zakładów obróbki, przetwórstwa, składowania albo zakładów zajmujących się |
|
| wyłącznie schładzaniem, zamrażaniem, pakowaniem, składowaniem, za |
|
| partię o wadze: |
|
| 1) do 1000 kg | 15,00 |
| 2) od 1001 kg do 3000 kg | 45,00 |
| 3) od 3001 kg do 25000 kg | 90,00 |
| 4) powyżej 25000 kg | 160,00 |
| Jeżeli surowiec wprowadzony do zakładu jest zaopatrzony w świadectwo |
|
| zdrowia i została nałożona opłata zgodnie z lp. 11, to wysokość należnej |
|
| opłaty obniża się o 30%. |
|
31 | Weterynaryjna kontrola spędów, targów i wystaw zwierząt za 1 godzinę |
|
| pracy | 32,00 |
32 | Weterynaryjna kontrola mięsa przeznaczonego do rozbioru, przetwórstwa |
|
| i składowania, jeżeli mięso to pochodzi z innego zakładu |
|
| za 1 tonę | 12,00 |
| z tym że minimalna opłata za partię nie może wynosić mniej niż | 50,00 |
33 | 1) Wystawienie zezwolenia weterynaryjnego na przywóz lub przewóz |
|
| towarów z zagranicy | 100,00 |
| 2) Przedłużenie ważności zezwolenia lub dokonanie zmian w zezwoleniu | 35,00 |
34 | Wpis do rejestru podmiotów spełniających warunki weterynaryjne wymagane |
|
| do prowadzenia działalności | 350,00 |
35 | Wpis do rejestru zakładów spełniających warunki weterynaryjne wymagane |
|
| przy eksporcie towarów | 1249,00 |
36 | Odkażanie 1 m2 powierzchni: |
|
| 1) do 1000 m2 | 0,12 |
| 2) powyżej 1000 m2 | 0,10 |
37 | Odkażanie środka transportu: |
|
| 1) samochodu bez przyczepy | 10,00 |
| 2) samochodu z przyczepą | 15,00 |
| 3) wagonu | 15,00 |
38 | Wystawienie decyzji dopuszczającej środek transportu do przewozu zwierząt | 100,00 |
1 | 2 | 3 |
39 | Przeprowadzenie sekcji zwłok zwierzęcych z ewentualnym pobraniem prób |
|
| do badań laboratoryjnych (oraz wydaniem orzeczenia lekarskiego) – od |
|
| 1 zwierzęcia: |
|
| 1) konia, bydła i innego dużego zwierzęcia (wolno żyjącego) | 80,00 |
| 2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia, psa wielkości średniej i dużej, |
|
| strusia dorosłego, płodów tych zwierząt | 40,00 |
| 3) prosięcia, jagnięcia, psa rasy małej, kota, mięsożernego zwierzęcia |
|
| futerkowego, strusia młodego, płodów tych zwierząt | 20,00 |
| 4) małego zwierzęcia futerkowego, zwierzęcia laboratoryjnego | 15,00 |
| 5) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 2,00 |
| 6) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 5,00 |
| 7) ryby: |
|
| a) o wadze jednostkowej do 100 g | 1,50 |
| b) o wadze ponad 100 g do 250 g | 2,00 |
| c) o wadze jednostkowej ponad 250 g | 3,00 |
Załącznik nr 2
OPŁATY ZA URZĘDOWE BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ
Lp. | Rodzaj badań | Opłata w zł |
1 | 2 | 3 |
1 | Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłych |
|
| ptaków: |
|
| 1) drobiu w wieku do dwóch tygodni życia | 10,00 |
| 2) drobiu w wieku powyżej dwóch tygodni życia | 25,00 |
2 | Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania – od 1 zwierzęcia: |
|
| 1) zwierząt małych | 15,00 |
| 2) zwierząt średnich i dużych | 30,00 |
3 | Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków | 15,00 |
4 | Badanie: |
|
| 1) histopatologiczne | 40,00 |
| 2) histochemiczne | 70,00 |
5 | Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego: |
|
| 1) badanie bakterioskopowe | 6,00 |
| 2) badanie bakteriologiczne pochodzące od: |
|
| a) ssaka | 15,00 |
| b) ptaka | 12,00 |
| c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego | 9,00 |
| 3) badanie w kierunku Campylobacter foetus | 40,00 |
| 4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella u ssaków | 30,00 |
6 | Badanie pszczół: |
|
| 1) badanie 1 próbki czerwia | 5,00 |
| 2) badanie 1 próbki owadów dorosłych | 6,00 |
7 | Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju |
|
| Salmonella: |
|
| 1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z kloaki, |
|
| wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne | 40,00 |
| 2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków | 15,00 |
8 | Badanie nasienia: |
|
| 1) morfologiczne | 15,00 |
| 2) koncentracji plemników | 11,00 |
9 | Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego: | 18,00 |
| 1) badanie bakterioskopowe | 50,00 |
| 2) badanie hodowlane | 35,00 |
| 3) identyfikacja prątka | 25,00 |
| 4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) | 30,00 |
10 | Badania parazytologiczne: |
|
| 1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) | 25,00 |
| 2) identyfikacja rzęsistka | 20,00 |
| 3) wykrywanie Echinococcus | 12,00 |
| 4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych | 26,00 |
1 | 2 | 3 |
11 | Badania serologiczne i wirusologiczne: |
|
| 1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB: |
|
| a) próbka pulowana | 25,00 |
| b) próbka pojedyncza | 11,00 |
| 2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka – 1 kierunek) | 14,00 |
| 3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka – 1 kierunek) | 25,00 |
| 4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy | 18,00 |
| 5) odczyn seroneutralizacji | 25,00 |
| 6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA: |
|
| a) z 6 serotypami | 12,00 |
| b) z 16 serotypami | 25,00 |
| 7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) | 11,00 |
| 8) próba immunofluorescencyjna (różne) | 35,00 |
| 9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa | 11,00 |
| 10) badanie metodą OWD | 12,00 |
| 11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni: |
|
| a) metodą makro | 65,00 |
| b) metodą mikro | 30,00 |
| 12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja płytowa | 3,00 |
| 13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej | 7,00 |
| 14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy wg Coombsa, |
|
| próba merkaptoetanolowa | 10,00 |
| 15) badanie nasienia z izolacją wirusa | 65,00 |
| 16) badanie owiec w kierunku brucelozy: |
|
| a) metodą OKAP | 3,50 |
| b) metodą OWD | 12,00 |
| 17) badanie w kierunku wścieklizny: |
|
| a) metodą immunofluorescencji | 80,00 |
| b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt doświadczalnych) | 30,00 |
| c) metodą hodowli komórkowej | 50,00 |
| 18) badanie w kierunku wąglika: |
|
| a) próba termoprecypitacji | 20,00 |
| b) badanie hodowlane | 25,00 |
| 19) badanie w kierunku BSE testem diagnostycznym | 120,00 |
12 | Badanie techniką PCR | 110,00 |
1 | 2 | 3 |
13 | Badanie mikrobiologiczne surowców i środków spożywczych pochodzenia |
|
| zwierzęcego oraz środków żywienia zwierząt i ich komponentów: |
|
| 1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych | 16,00 |
| 2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą grupę) | 18,00 |
| 3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella: |
|
| a) metodą klasyczną | 38,00 |
| b) szybkimi testami | 90,00 |
| 4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 14,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 19,00 |
| c) oznaczanie liczby metodą płytkową | 15,00 |
| 5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 24,00 |
| c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową | 16,00 |
| 6) badanie w kierunku Escherichia coli: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12,00 |
| b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) | 24,00 |
| 7) badanie w kierunku Escherichia coli verotoksycznych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 45,00 |
| 8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent. i innych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 14,00 |
| b) oznaczanie liczby | 18,00 |
| 9) badania w kierunku Listeria monocytogenes: |
|
| a) wykrywanie obecności w 25 g | 42,00 |
| b) wykrywanie obecności w 1 g | 18,00 |
| c) oznaczanie liczby w 1 g | 22,00 |
| 10) badania w kierunku enterokoków: |
|
| a) wykrywanie obecności | 16,00 |
| b) oznaczanie liczby | 14,00 |
| 11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii przetrwalnikujących: |
|
| a) wykrycie obecności | 12,00 |
| b) wykrycie obecności beztlenowców redukujących siarczany | 16,00 |
| c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany | 24,00 |
| d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą płytkową | 34,00 |
| e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową | 17,00 |
| 12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych: |
|
| a) wykrywanie obecności | 12,00 |
| b) oznaczanie liczby | 16,00 |
| 13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae | 16,00 |
| 14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae metodą płytkową | 16,00 |
| 15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego | 14,00 |
| 16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas | 14,00 |
| 17) wykonanie próby termostatowej | 8,00 |
| 18) wykonanie próby szczelności | 13,00 |
| 19) wykonanie próby organoleptycznej | 13,00 |
| 20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji |
|
| przeciwbakteryjnych: |
|
| a) w mleku surowym | 25,00 |
| b) w tkankach zwierzęcych | 40,00 |
| 21) badanie mięsa mielonego w systemie N–5 | 190,00 |
| 22) badanie mączek paszowych w systemie N–5 | 180,00 |
1 | 2 | 3 |
14 | Badania radiologiczne: |
|
| a) oznaczenie całkowitej aktywności β | 30,00 |
| b) oznaczenie poziomu izotopów cezu | 70,00 |
15 | Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz środków |
|
| żywienia zwierząt: |
|
| 1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów | 34,00 |
| 2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (met. klasyczna) | 60,00 |
| 3) oznaczenie zawartości polifosforanów met. HTPLC | 80,00 |
| 4) oznaczenie zawartości białka | 44,00 |
| 5) oznaczenie zawartości tłuszczu | 33,00 |
| 6) oznaczenie zawartości soli kuchennej | 25,00 |
| 7) oznaczenie zawartości histaminy | 65,00 |
| 8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu: |
|
| a) za 1 wskaźnik | 27,00 |
| b) za 3 wskaźniki | 75,00 |
| 9) oznaczenie metali ciężkich – za każdy pierwiastek | 42,00 |
| 10) oznaczenie poziomu pozostałości pestycydów chloroorganicznych, |
|
| fosforoorganicznych, chlorowanych bifenyli – za każdą grupę | 99,00 |
| 11) oznaczanie poziomu kongenerów PCBs | 300,00 |
| 12) oznaczanie poziomu mikotoksyn – za każdą: |
|
| a) metodą HPLC | 170,00 |
| b) metodą powinowactwa immunologicznego | 130,00 |
| 13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach ustrojowych, |
|
| tkankach, wydalinach i środkach żywienia zwierząt – za każdą grupę | 220,00 |
| 14) oznaczenie obecności leków weterynaryjnych w płynach ustrojowych, |
|
| tkankach, wydalinach lub w środkach żywienia zwierząt za każdą grupę |
|
| metodą HPLC | 85,00 |
| 15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych: |
|
| a) jakościowe | 40,00 |
| b) ilościowe | 78,00 |
| 16) oznaczenie zawartości skrobi: |
|
| a) w wyrobach garmażeryjnych | 25,00 |
| b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN–85/A–82059 Przetwory |
|
| mięsne – wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi) | 190,00 |
| 17) oznaczenie zawartości wody | 20,00 |
- Data ogłoszenia: 2003-02-19
- Data wejścia w życie: 2003-02-19
- Data obowiązywania: 2003-09-05
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA