REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 147 poz. 1434
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 sierpnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy pozyskiwaniu mięczaków oraz o sposobie ich znakowania
Na podstawie art. 32 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
1) obszarze przejściowym – rozumie się przez to morze, ujścia rzek lub zlewiska położone w obszarach przybrzeżnych, oznaczone bojami, słupami lub innymi elementami stałymi, do których wprowadzane są żywe mięczaki w celu ich naturalnego oczyszczania;
2) zakładzie oczyszczania – rozumie się przez to zakład, w którym znajdują się zbiorniki zasilane wodą morską, do których wprowadzane są żywe mięczaki w celu ich oczyszczania;
3) kondycjonowaniu – rozumie się przez to przechowywanie w pojemnikach, zbiornikach lub innych urządzeniach z czystą wodą morską lub w warunkach naturalnych dla żywych mięczaków, których stan biologiczny nie wskazuje na potrzebę umieszczania ich w obszarze przejściowym lub w zakładzie oczyszczania, w celu usunięcia piasku, błota lub szlamu;
4) zakładzie wysyłkowym – rozumie się przez to zakład, który spełnia warunki weterynaryjne pozwalające na kondycjonowanie, mycie, sortowanie i pakowanie żywych mięczaków przeznaczonych do spożycia;
5) oczyszczaniu – rozumie się przez to proces, w wyniku którego mięczaki wprowadzane na rynek będą spełniały normy biologiczne określone w przepisach o wylęganiu ryb oraz hodowli i chowie ryb, skorupiaków i mięczaków;
6) partii mięczaków – rozumie się przez to żywe mięczaki dwuskorupowe tego samego gatunku pochodzące z tego samego obszaru hodowli i wyłowione w tym samym czasie.
1) odławianiu;
2) kondycjonowaniu albo oczyszczaniu – w zależności od ich stanu biologicznego w obszarze przejściowym tub w zakładzie oczyszczania;
3) sortowaniu oraz pakowaniu.
1) nie dochodziło do mieszania się poszczególnych partii mięczaków;
2) nie było możliwości wprowadzenia do tego samego obszaru przejściowego kolejnej partii mięczaków bez uprzedniego usunięcia poprzedniej partii.
2. Granice obszaru przejściowego powinny być, w sposób widoczny, oznaczone bojami, słupami lub innymi elementami stałymi.
3. Odległości między poszczególnymi obszarami przejściowymi, a także między obszarami przejściowymi i obszarami hodowli, nie mogą być mniejsze niż 300 m.
1) kolejny numer informacji;
2) datę odłowu partii;
3) określenie gatunków i ilości odłowionych mięczaków;
4) wskazanie lokalizacji obszaru hodowli, z którego dokonano odłowu;
5) opis stanu biologicznego obszaru, z którego dokonano odłowu;
6) weterynaryjny numer identyfikacyjny odbiorcy poszczególnych partii mięczaków;
7) imię i nazwisko dokonującego odłowu.
2. Jeden egzemplarz informacji, o której mowa w ust. 1, podmiot odławiający mięczaki przechowuje przez okres 12 miesięcy, a drugi dołącza do każdej partii mięczaków opuszczającej obszar hodowli.
2. Czas zanurzenia mięczaków w wodzie, o którym mowa w ust. 1, nie może być krótszy niż dwa miesiące od dnia ich zanurzenia.
2. Zakład oczyszczania oraz zakład wysyłkowy zabezpiecza się przed zalaniem wskutek podniesienia się poziomu wód otaczających te zakłady.
1) zbiorniki do oczyszczania mięczaków;
2) pomieszczenia do przetrzymywania mięczaków;
3) odpowiednią do liczby pracowników ilość szatni, umywalek i toalet;
4) urządzenia do mycia i odkażania narzędzi, pojemników i sprzętu;
5) oświetlenie sztuczne niezmieniające kolorów oświetlanych obiektów, którego punkty świetlne zabezpieczone są osłonami, lub oświetlenie naturalne;
6) podłogi wykonane w sposób umożliwiający skuteczny odpływ ścieków z pomieszczeń;
7) zbiorniki do przetrzymywania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
8) wystarczającą, do oczyszczania mięczaków, ilość wody morskiej;
9) instalację doprowadzającą wodę oznaczoną, na końcach przewodów doprowadzających wodę, za pomocą namalowanego paska lub opaski o szerokości 10 cm, w kolorze:
a) czerwonym – w przypadku ciepłej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
b) zielonym – w przypadku zimnej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
c) niebieskim – w przypadku wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi;
10) oddzielne pomieszczenie lub zamykaną szafkę do przechowywania środków myjących i odkażających.
2. W zakładzie oczyszczania nie używa się wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do:
1) oczyszczania oraz mycia mięczaków;
2) mycia narzędzi, sprzętu oraz powierzchni, na których znajdują się lub znajdowały mięczaki.
3. Przepisy ust. 1 pkt 2–6, pkt 9 lit. a i b oraz pkt 10 stosuje się odpowiednio do wyposażenia zakładu wysyłkowego.
1) jakimkolwiek rodzajem zanieczyszczeń, w tym przed dymem lub pyłem;
2) dostępem zwierząt, a w szczególności gryzoni i owadów.
2. Mycie i odkażanie pomieszczeń, narzędzi i sprzętu powinno być wykonywane na koniec dnia pracy oraz w razie potrzeby.
2. Podstawa zbiorników oczyszczających powinna być nachylona pod takim kątem, aby następował sprawny odpływ wody z tych zbiorników.
2. Mycie mięczaków czystą wodą morską pod ciśnieniem lub wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi bezpośrednio w zbiornikach oczyszczających jest dopuszczalne pod warunkiem, że urządzenia odprowadzające wodę ze zbiorników będą otwarte do momentu zakończenia procesu mycia i całkowitego spłukania zbiornika.
3. Woda użyta do mycia mięczaków nie może podlegać recyrkulacji.
2. Proces oczyszczania partii mięczaków trwa od momentu zalania wodą mięczaków w zbiorniku oczyszczającym do momentu ich usunięcia z tego zbiornika.
3. Partie mięczaków, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w zbiorniku oczyszczającym na czas niezbędny do zmniejszenia w partii o największym poziomie zanieczyszczeń poziomu tych zanieczyszczeń do poziomu dopuszczalnego określonego w przepisach o wylęganiu ryb oraz hodowli i chowie ryb, skorupiaków i mięczaków.
1) mięczaki znajdujące się w zbiornikach myje się czystą wodą morską pod ciśnieniem lub wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
2) sprawdza się stan biologiczny mięczaków.
2. Do partii mięczaków opuszczającej zakład oczyszczania oprócz informacji, o której mowa w § 7 ust. 1, dołącza się informację potwierdzającą, że mięczaki zostały poddane procesowi oczyszczania.
1) dane, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 1–4 oraz pkt 6;
2) wyniki badań mikrobiologicznych i toksykologicznych mięczaków wykonanych przed i po oczyszczaniu oraz wyniki badań mikrobiologicznych wody używanej do tego celu;
3) wskazanie terminu, ilości i gatunków mięczaków wprowadzonych do obszaru przejściowego lub zakładu oczyszczania;
4) określenie czasu przeznaczonego na oczyszczenie poszczególnych partii mięczaków;
5) wskazanie terminu wysyłki, ilości i gatunków mięczaków opuszczających obszar przejściowy lub zakład oczyszczania oraz wskazanie miejsca ich przeznaczenia z podaniem weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego;
6) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania albo nazwę, siedzibę i adres odbiorcy.
2. Informację, o której mowa w ust. 1, podmiot zajmujący się oczyszczaniem mięczaków przechowuje przez okres 12 miesięcy od dnia wprowadzenia mięczaków do obszaru przejściowego lub zakładu oczyszczania.
2. Usuwanie mięczaków, o których mowa w ust. 1, z terenu zakładu powinno odbywać się w takich samych odstępach czasu lub w razie potrzeby.
2. Wymóg, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy mięczaków, które pochodzą bezpośrednio z zakładu oczyszczania lub obszaru przejściowego, gdzie przed wysyłką sprawdzono ich stan biologiczny.
2. Woda, o której mowa w ust. 1, nie może podlegać recyrkulacji.
1) dane, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 1–4 oraz pkt 6;
2) weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, który zajmował się oczyszczaniem wprowadzanych do zakładu wysyłkowego mięczaków;
3) wyniki badań mikrobiologicznych i toksykologicznych mięczaków wprowadzanych do zakładu wysyłkowego;
4) wskazanie terminu, ilości i gatunków mięczaków wprowadzanych do zakładu wysyłkowego;
5) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania albo nazwę, siedzibę i adres odbiorcy.
2. Przepis ust. 1 nie dotyczy sprzedaży bezpośredniej.
2. Mięczaki pakuje się w taki sposób, aby wklęsła strona muszli była skierowana do dołu.
1) znak weterynaryjny;
2) gatunek mięczaków;
3) datę zapakowania z podaniem jej dnia i miesiąca;
4) datę przydatności do spożycia lub informację stwierdzającą, że należy mięczaki sprzedawać w stanie żywym.
2. Znak weterynaryjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, zawiera:
1) w górnej części – litery PL;
2) w środku – weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu wysyłkowego;
3) w dolnej części – litery IW.
3. Znak weterynaryjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, umieszczany na opakowaniach jednostkowych mięczaków wysyłanych z zakładów posiadających uprawnienia do prowadzenia sprzedaży na rynek Unii Europejskiej lub innych państw, ma kształt owalny o wymiarach 2 cm x 1,5 cm, przy czym wysokość cyfr i liter w znaku wynosi 0,2 cm.
4. Znak weterynaryjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, umieszczany na opakowaniach jednostkowych mięczaków wysyłanych z zakładów posiadających uprawnienia do prowadzenia sprzedaży na rynek krajowy ma kształt okrągły o średnicy 2 cm, przy czym wysokość cyfr i liter w znaku wynosi 0,2 cm.
5. Znak weterynaryjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, umieszczany na opakowaniach zbiorczych mięczaków wysyłanych z zakładów posiadających uprawnienia do prowadzenia sprzedaży na rynek Unii Europejskiej lub innych państw ma kształt owalny o wymiarach 6,5 cm x 4,5 cm, przy czym wysokość cyfr w znaku wynosi 1 cm, a liter – 0,8 cm.
6. Znak weterynaryjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, umieszczany na opakowaniach zbiorczych mięczaków wysyłanych z zakładów posiadających uprawnienia do prowadzenia sprzedaży na rynek krajowy ma kształt okrągły o średnicy 6 cm, przy czym wysokość cyfr w znaku wynosi 1 cm, a liter – 0,8 cm.
7. W przypadku wprowadzania na rynek mięczaków w opakowaniach zbiorczych informacje, o których mowa w ust. 1, przechowuje się przez co najmniej 60 dni od dnia rozpakowania opakowania zbiorczego.
2. Oznaczenie można umieścić również na etykiecie, którą umieszcza się we wnętrzu opakowania albo którą, w sposób uniemożliwiający jej zerwanie:
1) nakleja się na opakowaniu lub
2) dołącza się do opakowania.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450 i Nr 122, poz. 1144.
- Data ogłoszenia: 2003-08-26
- Data wejścia w życie: 2003-09-10
- Data obowiązywania: 2003-09-10
- Dokument traci ważność: 2004-06-13
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA