REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 72 poz. 656

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY l POLITYKI SPOŁECZNEJ1)

z dnia 23 kwietnia 2003 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W załączniku do rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1894) wprowadza się następujące zmiany:

1) przed kontyngentem oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094236, 094237, 094238 w brzmieniu:

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094236

0202

Mięso wołowe mrożone:

 

50

200 EUR/t

 

0202 10 00 0

– Tusze i półtusze

0

 

 

 

0202 20

– Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:

 

 

 

 

0202 20 10 0

– – Ćwierci "kompensowane"

0

 

 

 

0202 20 30 0

– – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone

0

 

 

 

0202 20 50 0

– – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone

0

 

 

 

0202 20 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

0202 30

– Bez kości:

 

 

 

 

0202 30 10 0

– – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

0

 

 

 

0202 30 50 0

– – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki

0

 

 

 

0202 30 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

094237

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

 

500

200 EUR/t

 

 

– Świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

0203 11

– – Tusze i półtusze:

 

 

 

 

0203 11 10 0

– – Ze świń domowych

0

 

 

 

0203 11 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 12

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

0203 12 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 12 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 12 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 19

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

0203 19 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 19 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

 

 

 

0203 19 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

0203 19 55 0

– – – – – Bez kości

0

 

 

 

0203 19 59 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 19 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– Mrożone:

 

 

 

 

0203 21

– – Tusze i półtusze:

 

 

 

 

0203 21 10 0

– – Ze świń domowych

0

 

 

 

0203 21 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 22

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

 

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

0203 22 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 22 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 22 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 29

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – Ze świń domowych:

 

 

 

 

0203 29 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

 

 

 

0203 29 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

 

 

 

0203 29 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

0203 29 55 0

– – – – – Bez kości

0

 

 

 

0203 29 59 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0203 29 90 0

– – – Pozostałe

0

 

 

094238

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

 

500

200 EUR/t

 

 

– Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

 

 

 

 

0207 11

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

0207 11 10 0

– – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0

 

 

 

0207 11 30 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

 

 

 

0207 11 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 12

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

 

0207 12 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

 

 

 

0207 12 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%° lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 13

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

0207 13 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

0207 13 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

 

0207 13 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 13 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

0207 13 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

0207 13 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

 

 

 

0207 13 70 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

0207 13 91 0

– – – – Wątróbki

0

 

 

 

0207 13 99 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 14

– – Kawałki i podroby mrożone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

0207 14 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

0207 14 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0207 14 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 14 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

0207 14 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

0207 14 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

 

 

 

0207 14 70 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

0207 14 91 0

– – – – Wątróbki

0

 

 

 

0207 14 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– Z indyków:

 

 

 

 

0207 24

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

0207 24 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

 

 

 

0207 24 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 25

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

 

0207 25 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

 

 

 

0207 25 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 26

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

0207 26 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

0207 26 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

 

0207 26 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 26 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

0207 26 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 26 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

 

 

 

0207 26 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 26 80 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

0207 26 91 0

– – – – Wątróbki

0

 

 

 

0207 26 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 27

– – Kawałki i podroby, mrożone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

0207 27 10 0

– – – – Bez kości

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

0207 27 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

 

 

 

0207 27 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 27 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

0207 27 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

 

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 27 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

 

 

 

0207 27 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 27 80 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

0207 27 91 0

– – – – Wątróbki

0

 

 

 

0207 27 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– Z kaczek, gęsi i perliczek:

 

 

 

 

0207 32

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

 

– – – Kaczki:

 

 

 

 

0207 32 11 0

– – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0207 32 15 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

 

 

 

0207 32 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

 

– – – Gęsi:

 

 

 

 

0207 32 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

 

 

 

0207 32 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i tąp, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 32 90 0

– – – Perliczki

0

 

 

 

0207 33

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

 

 

 

 

 

– – – Kaczki:

 

 

 

 

0207 33 11 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

 

 

 

0207 33 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

 

– – – Gęsi:

 

 

 

 

0207 33 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

 

 

 

0207 33 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

 

 

 

0207 33 90 0

– – – Perliczki

0

 

 

 

0207 34

– – Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

0207 34 10 0

– – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 34 90 0

– – – Z kaczek

0

 

 

 

0207 35

– – Pozostałe, świeże lub chłodzone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

 

– – – – Bez kości:

 

 

 

 

0207 35 11 0

– – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 35 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

 

 

0207 35 21 0

– – – – – – Z kaczek

0

 

 

 

0207 35 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 35 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

 

 

 

0207 35 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 35 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

 

– – – – – Piersi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 35 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 35 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 35 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 35 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

0207 35 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

0

 

 

 

0207 35 79 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

0207 35 91 0

– – – – Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki

0

 

 

 

0207 35 99 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 36

– – Pozostałe, mrożone:

 

 

 

 

 

– – – Kawałki:

 

 

 

 

 

– – – – Bez kości:

 

 

 

 

0207 36 11 0

– – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 36 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

 

– – – – Z kośćmi:

 

 

 

 

 

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

 

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0207 36 21 0

– – – – – – Z kaczek

0

 

 

 

0207 36 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 36 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

 

 

 

0207 36 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

 

 

 

0207 36 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

 

 

 

 

– – – – – Piersi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 36 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 36 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

 

– – – – – Nogi i ich kawałki:

 

 

 

 

0207 36 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

 

 

 

0207 36 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

 

 

 

0207 36 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

0

 

 

 

0207 36 79 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Podroby:

 

 

 

 

 

– – – – Wątróbki:

 

 

 

 

0207 36 81 0

– – – – – Otłuszczone wątróbki gęsie

0

 

 

 

0207 36 85 0

– – – – – Otłuszczone wątróbki kacze

0

 

 

 

0207 36 89 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0207 36 90 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

2) kontyngent oznaczony numerem 094201 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094201

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

500

350 EUR/t

 

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

 

 

 

 

 

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

 

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

 

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

 

 

 

094201

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

 

1000

350 EUR/t

 

 

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

 

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

 

 

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

 

 

 

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

3) po kontyngencie oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094239, 094240 w brzmieniu:

Numer kontyngentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

 

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

 

 

 

094239

0402 21

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

500

350 EUR/t

 

 

– – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:

 

 

 

 

0402 21 11

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

 

 

 

 

0402 21 11 1

– – – – – Dla niemowląt

0

 

 

 

0402 21 11 9

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

0402 21 17

– – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy:

 

 

 

 

0402 21 17 1

– – – – – – Dla niemowląt

0

 

 

 

0402 21 17 9

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0402 21 19

– – – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy:

 

 

 

 

0402 21 19 1

– – – – – – Dla niemowląt

0

 

 

 

0402 21 19 9

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:

 

 

 

 

0402 21 91

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

 

 

 

 

0402 21 91 1

– – – – – Dla niemowląt

0

 

 

 

0402 21 91 9

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

0402 21 99

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

0402 21 99 1

– – – – – Dla niemowląt

0

 

 

 

0402 21 99 9

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– Pozostałe:

 

 

 

 

0402 91

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

 

 

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:

 

 

 

094240

0402 91 91 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

600

 

 

4) po kontyngencie oznaczonym numerem 094203 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094241 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

0406 30

– Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

 

 

 

 

 

– – Pozostały:

 

 

 

 

 

– – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

 

 

 

094241

0406 30 31 0

– – – – Nieprzekraczającej 48% masy

0

600

350 EUR/t

 

5) kontyngent oznaczony numerem 094211 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094211

1107

Słód, nawet palony:

 

800

30 EUR/t

 

1107 10

– Niepalony:

 

 

 

 

 

– – Z pszenicy:

 

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

3,2 +maksimum

 

 

 

 

 

0,09 EUR/kg

 

 

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

0,08 EUR/kg

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

3,2

 

 

 

 

 

+maksimum

 

 

 

 

 

0,09 EUR/kg

 

 

 

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

0,08 EUR/kg

 

 

 

1107 20 00 0

– Palony

0,09 EUR/kg

 

 

 

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094211

1107

Słód, nawet palony:

 

800

30 EUR/t

 

1107 10

– Niepalony:

 

 

 

 

 

– – Z pszenicy:

 

 

 

 

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

5

 

 

 

1107 10 19 0

– – – Pozostały

5

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

5

 

 

 

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

5

 

 

 

1107 20 00 0

– Palony

5

 

 

 

6) po kontyngencie oznaczonym numerem 094216 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094242 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

1704 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

1704 90 75 0

– – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne

 

 

 

094242

ex 1704 90 75 0

Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

0

300

100 EUR/t

 

7) po kontyngencie oznaczonym numerem 094223 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094243 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

1905 20

– Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:

 

 

 

094243

1905 20 30 0

– – Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

0

80

100 EUR/t

 

8) kontyngent oznaczony numerem 094233 w brzmieniu:

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094233

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

 

150

200 EUR/t

 

 

– Sok jabłkowy:

 

 

 

 

2009 71

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

 

 

 

 

 

– – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 71 99 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 79

– – Pozostały:

 

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67;

 

 

 

 

2009 79 19 0

– – – – Pozostały

0

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 79 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 80

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa:

 

 

 

 

 

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

 

 

– – – Sok z gruszek:

 

 

 

 

2009 80 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

2009 80 38 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

otrzymuje brzmienie:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

 

 

200 EUR/t

 

 

– Sok pomarańczowy:

 

 

 

 

2009 11

– – Mrożony:

 

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:

 

 

 

094244

2009 11 99 0

– – – – Pozostałe

0

250

 

 

 

– Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):

 

 

 

 

2009 61

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:

 

 

 

094245

2009 61 90 0

– – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto

0

250

 

094233

 

– Sok jabłkowy:

 

150

 

 

2009 71

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

 

 

 

 

 

– – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 71 99 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 79

– – Pozostały:

 

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

 

2009 79 19 0

– – – – Pozostały

0

 

 

 

 

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostały:

 

 

 

 

2009 79 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

 

 

 

2009 80

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa:

 

 

 

 

 

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

 

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

 

– – – Sok z gruszek:

 

 

 

 

2009 80 19 0

– – – – Pozostałe

0

 

 

 

 

– – – Pozostałe:

 

 

 

 

 

– – – – Pozostałe:

 

 

 

 

2009 80 38 0

– – – – – Pozostałe

0

 

 

 

9) po kontyngencie oznaczonym numerem 091237 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094246, 094247 w brzmieniu:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094246

2201

Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:

 

200

100EUR/t

 

2201 10

– Wody mineralne i wody gazowane:

 

 

 

 

 

– – Wody mineralne naturalne:

 

 

 

 

2201 10 11 0

– – – Nienasycone dwutlenkiem węgla

0

 

 

 

2201 10 19 0

– – – Pozostałe

0

 

 

 

2201 10 90 0

– – Pozostałe

0

 

 

 

2201 90 00 0

– Pozostałe

0

 

 

094247

2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:

 

1500

5 EUR/t

 

2309 10

– Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:

 

 

 

 

 

– – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

 

 

 

 

 

– – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny

 

 

 

 

 

– – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy lub mniej skrobi:

 

 

 

 

2309 10 11 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

 

 

 

2309 10 13 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 10 15 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 10 19 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

 

– – – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi:

 

 

 

 

2309 10 31 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

 

 

 

2309 10 33 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 10 39 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

 

– – – – Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:

 

 

 

 

2309 10 51 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

 

 

 

2309 10 53 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 10 59 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 10 70 0

– – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne

0

 

 

 

2309 10 90 0

– – Pozostała

0

 

 

 

2309 90

– Pozostałe:

 

 

 

 

2309 90 10 0

– – Roztwory z ryb lub ssaków morskich

0

 

 

 

2309 90 20 0

– – Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu

0

 

 

 

 

– – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:

 

 

 

 

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

 

 

– – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozyqami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne

 

 

 

 

 

– – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny

 

 

 

 

 

– – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy lub mniej skrobi

 

 

 

 

2309 90 31

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

 

 

 

 

2309 90 31 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

 

 

 

2309 90 31 9

– – – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

2309 90 33 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 90 35 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 90 39 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

 

– – – – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi

 

 

 

 

2309 90 41

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

 

 

 

 

2309 90 41 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

 

 

 

2309 90 41 9

– – – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

2309 90 43 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mnie) niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 90 49 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

 

– – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi

 

 

 

 

2309 90 51

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

 

 

 

 

2309 90 51 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

 

 

 

2309 90 51 9

– – – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

2309 90 53 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 90 59 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

 

 

 

2309 90 70 0

– – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne

0

 

 

 

 

– – – Pozostałe

 

 

 

 

2309 90 91 0

– – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy

0

 

 

 

 

– – – – Pozostałe

 

 

 

 

2309 90 95

– – – – – Zawierające 49% masy lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej

 

 

 

 

2309 90 95 1

– – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów

0

 

 

 

2309 90 95 9

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

2309 90 99

– – – – – Pozostałe

 

 

 

 

2309 90 99 1

– – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów

0

 

 

 

2309 90 99 3

– – – – – – Przedmieszki

0

 

 

 

2309 90 99 9

– – – – – – Pozostałe

0

 

 

 

§ 2.
1. Do wniosków o udzielenie pozwoleń na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, o których mowa w § 1 pkt 2 i 5, złożonych i nierozpatrzonych do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.

2. Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi oznaczonymi numerami 094201 i 094211, wydane przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zachowują ważność do dnia upływu terminu ich ważności.

3. Wielkość kontyngentu taryfowego na przywóz towarów określonych kodem PCN 0402 10 ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentu rozdysponowanego na podstawie pozwoleń, o których mowa w ust. 2.

§ 3.
Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od dnia 1 września 2003 r., w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów do dnia 31 sierpnia 2003 r.
§ 4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2003 r.

Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-04-29
  • Data wejścia w życie: 2003-05-01
  • Data obowiązywania: 2003-05-01
  • Dokument traci ważność: 2003-12-31

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA