REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2002 nr 227 poz. 1894
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405, dla której wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
1) l kwartał –25%;
2) II kwartał – 25%;
3) lII kwartał –25%;
4) IV kwartał – 25%.
Minister Gospodarki: J. Piechota
|
1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2002 r. (poz. 1894)
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094201 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 500 | 350 EUR/t |
| 0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
|
|
|
|
|
|
| ||
|
| – – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
| 0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczajacej 2,5 kg | 0 |
|
|
|
|
|
|
| |
| 0402 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczajacej 2,5 kg | 0 |
|
|
|
|
|
|
| |
| 0402 10 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094202 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
| 700 | 350 EUR/t |
|
|
| |||
| 0405 10 | – Masło: |
|
|
|
|
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy. |
|
|
|
|
| – – – Masło naturalne: |
|
|
|
| 0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 0 |
|
|
| 0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | 0 |
|
|
| 0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | 0 |
|
|
| 0405 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
| 0405 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy | 0 |
|
|
| 0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy | 0 |
|
|
| 0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy | 0 |
|
|
| 0405 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| 0405 90 10 0 | – – O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy | 0 |
|
|
|
| ||||
| 0405 90 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0406 | Sery i twarogi: |
|
| 350 EUR/t |
| 0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
|
094203 | 0406 10 80 0 | – – Pozostały | 0 | 200 |
|
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
|
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy: |
|
|
|
094204 | 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
094205 | 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 400 |
|
094206 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 0 | 5 | 100 EUR/t |
094207 | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 660 | 50 EUR/t |
| 0811 10 | – Truskawki i poziomki: |
|
|
|
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0811 10 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 |
|
|
| 0811 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0811 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0811 20 | – Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: |
|
|
|
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| 0811 20 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 |
|
|
| 0811 20 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0811 20 31 0 | – – – Maliny | 0 |
|
|
| 0811 20 39 0 | – – – Czarne porzeczki | 0 |
|
|
| 0811 20 51 0 | – – – Czerwone porzeczki | 0 |
|
|
| 0811 20 59 0 | – – – Jeżyny i morwy | 0 |
|
|
| 0811 20 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0811 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: |
|
|
|
| 0811 90 11 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| 0811 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0811 90 31 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| 0811 90 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0811 90 50 0 | – – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | 0 |
|
|
| 0811 90 70 0 | – – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium | 0 |
|
|
|
| – – – Wiśnie i czereśnie: |
|
|
|
| 0811 90 75 0 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) | 0 |
|
|
| 0811 90 80 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0811 90 85 0 | – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| 0811 90 95 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094208 | 0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: |
| 400 | 200 EUR/t |
|
| – Kawa, palona: |
|
|
|
| 0901 21 00 0 | – – Niepozbawiona kofeiny | 0 |
|
|
| 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: |
|
|
|
|
|
| |||
091209 | 0910 50 00 0 | –Curry | 0 | 5 |
|
|
| – Pozostałe przyprawy korzenne: |
|
|
|
| 0910 91 | – – Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu: |
|
|
|
091210 | 0910 91 90 0 | – – – Rozgniatane lub mielone | 0 | 5 |
|
094211 | 1107 | Słód, nawet palony: |
| 800 | 30EUR/t |
| 1107 10 | – Niepalony: |
|
|
|
|
| – – Z pszenicy: |
|
|
|
| 1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki | 3,2 |
|
|
| 1107 10 19 0 | – – – Pozostały |
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki | 3,2 |
|
|
| 1107 10 99 0 | – – – Pozostałe |
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 1107 20 00 0 | – Palony | 0,09 EUR/kg |
|
|
094212 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
| 200 | 200 EUR/t |
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
| 1601 00 99 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
| 200 EUR/t |
|
| – Z wieprzowiny: |
|
|
|
094213 | 1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
| 125 |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
|
| – – Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
|
| 1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek | 0 |
|
|
| 1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
|
| 1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
|
| 1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 49 30 0 | – – – – Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 50 0 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094214 | 1602 50 | – Z wołowiny: |
| 125 |
|
| 1602 50 10 0 | – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – W opakowaniach hermetycznych: |
|
|
|
| 1602 50 31 0 | – – – – Wołowina peklowana („corned beef”) | 0 |
|
|
| 1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 50 80 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094215 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| 8 | 30 EUR/t |
|
| – Pozostały: |
|
|
|
| 1701 91 00 0 | – – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 0 |
|
|
094216 | 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
| 10 | 100 EUR/t |
| 1704 10 | – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: |
|
|
|
|
| – – Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 1704 10 11 0 | – – – Guma w paskach | 0 |
|
|
| 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
| 100 EUR/t |
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
|
| 1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
|
|
094217 | 1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
| 1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
|
|
| – – – Czekolady, nawet z nadzieniem: |
|
|
|
094218 | 1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
094219 | 1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 0 | 100 |
|
094220 | 1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 9 + 0,2 DCC | 25 |
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
| 200 EUR/t |
| 1901 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Ekstrakt słodowy: |
|
|
|
094221 | 1901 90 19 0 | – – – Pozostałe | 0 | 30 |
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
|
|
|
094222 | 1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe | 0 | 100 |
|
| 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
| 100 EUR/t |
094223 | 1905 10 00 0 | – Chleb chrupki | 7 | 20 |
|
|
| – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
|
| 1905 31 | – – Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
|
|
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
|
094224 | 1905 31 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 |
|
| |||||
| |||||
| |||||
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
094225 | 1905 31 30 0 | – – – – Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka | 0 | 15 |
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
094226 | 1905 31 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 30 |
|
| 1905 32 | – – Wafle i opłatki: |
|
|
|
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
|
094224 | 1905 32 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 (łącznie z pozycją 1905 31 |
|
| 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
|
091227 | 2001 10 00 0 | – Ogórki i korniszony | 0 | 50 |
|
| 2001 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
091228 | 2001 90 96 0 | – – Pozostałe | 0 | 20 |
|
091229 | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: |
| 15 |
|
| 2005 10 00 0 | – Warzywa homogenizowane | 0 |
|
|
| 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
|
|
| 2007 10 | – Przetwory homogenizowane: |
|
|
|
091230 | 2007 10 10 0 | – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 | 10 |
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
| 2007 99 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 30% masy: |
|
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
091231 | 2007 99 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 15 |
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy: |
|
|
|
091232 | 2007 99 58 0 | – – – – Pozostałe | 7 | 7 |
|
094233 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 150 | 200 EUR/t |
|
| – Sok jabłkowy: |
|
|
|
| 2009 71 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
|
|
|
|
| – – – Pozostały: |
|
|
|
| 2009 71 99 0 | – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 79 | – – Pozostały: |
|
|
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
|
| 2009 79 19 0 | – – – – Pozostały | 0 |
|
|
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
|
|
| – – – – Pozostały: |
|
|
|
| 2009 79 99 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 80 | – Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
|
|
|
|
| – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
|
|
| – – – Sok z gruszek: |
|
|
|
| 2009 80 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2009 80 38 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094234 | 2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
| 75 | 200 EUR/t |
| 2102 30 00 0 | – Gotowe proszki do pieczenia | 0 |
|
|
094235 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
| 115 | 200 EUR/t |
| 2103 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| 2103 90 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
|
|
|
| 2104 10 | – Zupy i buliony i przetwory z nich: |
|
|
|
091236 | 2104 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 | 100 |
|
091237 | 2104 20 00 0 | – Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0 | 30 |
|
- Data ogłoszenia: 2002-12-23
- Data wejścia w życie: 2003-01-01
- Data obowiązywania: 2003-10-01
- Dokument traci ważność: 2003-12-31
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY l POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 23 kwietnia 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej
- ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 10 września 2003 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA