REKLAMA

REKLAMA

Kategorie
Zaloguj się

Zarejestruj się

Proszę podać poprawny adres e-mail Hasło musi zawierać min. 3 znaki i max. 12 znaków
* - pole obowiązkowe
Przypomnij hasło
Witaj
Usuń konto
Aktualizacja danych
  Informacja
Twoje dane będą wykorzystywane do certyfikatów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 37 poz. 326

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 13 stycznia 2003 r.

w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności

Tekst pierwotny

Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

§ 1.
W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
§ 2.
Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:

1) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

4) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;

5) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;

6) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;

7) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.

§ 3.
W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.
§ 4.
W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.
§ 5.
W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:

1) mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;

2) mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;

3) używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;

4) dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.

§ 6.
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:

1) rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów – określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

2) arsenem – określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

3) cyną – określone w „Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,

4) ołowiem i kadmem – określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) w ust. 1 „Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",

b) w ust. 2 „Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9–19, „Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8–11, „Pozostałe" lp. 2–10,

c) w ust. 3 „Substancje dodatkowe",

5) azotanami i azotynami – określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:

a) w ust. 2 „Produkty ogólnego przeznaczenia",

b) w ust. 3 „Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3–7,

6) osłonek białkowych jadalnych – określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,

7) w napojach alkoholowych – określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia Ip. 1 lit. j–m, Ip. 2 i Ip. 3 lit. b,

8) mikrobiologicznych – określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2–6 oraz w ust. 3–6 i 8–17

– obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

§ 7.
Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2–7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
§ 8.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)

Minister Zdrowia: M. Łapiński

 

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

Załącznik 1. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia]

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
 z dnia 13 stycznia 2003 r. (poz. 326)

Załącznik nr 1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik 2. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami]

Załącznik nr 2

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik 3. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych]

Załącznik nr 3

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych

infoRgrafika

Załącznik 4. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi]

Załącznik nr 4

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik 5. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diodem (3-MCPD)]

Załącznik nr 5

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diodem (3-MCPD)

infoRgrafika

Załącznik 6. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych]

Załącznik nr 6

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych

infoRgrafika

Załącznik 7. [Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych]

Załącznik nr 7

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Metryka
  • Data ogłoszenia: 2003-03-04
  • Data wejścia w życie: 2003-03-19
  • Data obowiązywania: 2003-03-19
  • Dokument traci ważność: 2004-05-28
Brak dokumentów zmieniających.
Brak zmienianych dokumentów.

REKLAMA

Dziennik Ustaw

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA