REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 27 poz. 238
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego
Na podstawie art. 36 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
2. Próbki środków spożywczych należy pobierać w następujących ilościach:
1) zupy – po 50 g;
2) mięso, potrawy mięsne i rybne – po 50 g;
3) wędliny i wyroby wędliniarskie – po 50 g w jednym kawałku;
4) jarzyny gotowane, sosy, potrawy mączne oraz mleczne, leguminy – po 50 g;
5) wyroby garmażeryjne – po 50 g;
6) lody – po 50 g.
2. Na naczyniu przeznaczonym do przechowywania próbki umieszcza się w sposób trwały napis określający zawartość, datę i godzinę przygotowania potrawy oraz imię, nazwisko i stanowisko służbowe osoby, która pobrała próbkę.
3. Jeżeli do przygotowania potrawy użyty był środek spożywczy z konserwy, napis na naczyniu musi zawierać ponadto datę i godzinę otwarcia konserwy oraz dane umieszczone na jej opakowaniu dotyczące producenta, daty produkcji lub terminu przydatności do spożycia.
4. Na naczyniu z próbką wyrobu garmażeryjnego, o którym mowa w § 3, umieszcza się datę i godzinę dostarczenia danego wyrobu do zakładu.
2. Miejsce przechowywani a próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 7 kwietnia 1971 r. w sprawie przechowywania próbek środków spożywczych (M. P. Nr 22, poz. 145), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
- Data ogłoszenia: 2003-02-17
- Data wejścia w życie: 2003-03-04
- Data obowiązywania: 2003-03-04
- Dokument traci ważność: 2004-05-01
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA