REKLAMA
Dziennik Ustaw - rok 2003 nr 27 poz. 237
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania
Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
2. Wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane do wzbogacania środków spożywczych, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. Wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane do wzbogacania środków spożywczych, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
2. Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego lub w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15% zalecanego dziennego spożycia, określonego w odrębnych przepisach.
1) margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu, masła o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszaniny masła i oleju – w witaminę A tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 µg (3 000 j.m.), przy czym 1 µg retinolu =3,33 j.m. witaminy A;
2) margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu, masła o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszanin masła i oleju – w witaminę D tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 µg (300 j.m.), przy czym 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D;
3) soli przeznaczonej do spożycia przez ludzi w jodek potasu lub jodan potasu tak, aby 100 g soli kuchennej zawierało (2,3 ą 0,77) mg jodu, co odpowiada (30 ą 10) mg jodku potasu lub (39 ą 13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej.
2. Główny Inspektor Sanitarny, w przypadku uzasadnionych podejrzeń dotyczących możliwości stwarzania przez środek spożywczy, o którym mowa w ust. 1, zagrożenia dla życia lub zdrowia konsumenta, wydaje decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu środka spożywczego będącego przedmiotem powiadomienia, określonego w ust. 1, i zawiadamia o niej producenta nie później niż 20 dni przed dniem planowanego wprowadzenia środka spożywczego do obrotu.
2. Deklarowane na opakowaniu ilości witamin i składników mineralnych stanowią sumę witamin i składników mineralnych pochodzących z surowców oraz dodanych witamin i składników mineralnych.
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. (poz. 237)
Załącznik nr 1
WYKAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ DODAWANE WITAMINY LUB SKŁADNIKI MINERALNE
1. Środki spożywcze, do których mogą być dodawane witaminy:
1) oleje roślinne jadalne*;
2) margaryny*;
3) mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu;
4) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary;
5) napoje z udziałem soków owocowych i warzywnych;
6) koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego;
7) koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego;
8) zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego;
9) mąka i inne przetwory zbożowe;
10) zbożowe produkty śniadaniowe;
11) inne**.
2. Środki spożywcze, do których mogą być dodawane składniki mineralne:
1) margaryny;
2) mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu;
3) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary;
4) napoje z udziałem soków owocowych i warzywnych;
5) mąka i inne przetwory zbożowe;
6) zbożowe produkty śniadaniowe;
7) inne**.
Objaśnienia:
* Witamina E.
** Inne środki spożywcze po uzyskaniu opinii jednostki naukowo-badawczej.
Załącznik nr 2
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE DO WZBOGACANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
1. Witaminy:
1) Witamina A (μg ekwiwalentu retinolu);
2) Witamina D (μg);
3) Witamina E (mg ekwiwalentu alfa-tokeferolu);
4) Tiamina (witamina B1) (mg);
5) Ryboflawina (witamina B2) (mg);
6) Niacyna (mg);
7) Witamina B6 (mg);
8) Witamina B12 (μg);
9) Foliany (kwas foliowy) (μg);
10) Kwas pantotenowy (mg);
11) Biotyna (μg);
12) Witamina C (mg);
13) Inne*.
2. Składniki mineralne:
1) Wapń (mg);
2) Żelazo (mg);
3) Jod (μg)**;
4) Inne*.
Objaśnienia:
* Inne witaminy i składniki mineralne po uzyskaniu opinii jednostki naukowo-badawczej.
** Tylko do soli przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Załącznik nr 3
WYKAZY FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE DO WZBOGACANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
1. Witaminy
1) WITAMINA A:
a) retinol,
b) octan retinylu,
c) palmitynian retinylu,
d) beta-karoten;
2) WITAMINA D:
a) cholekalcyferol,
b) ergokalcyferol;
3) WITAMINA E:
a) D-alfa-tokoferol,
b) DL-alfa-tokoferol,
c) octan D-alfa-tokoferylu,
d) octan DL-alfa-tokoferylu,
e) bursztynian D-alfa-tokoferylu;
4) TIAMINA (WITAMINA B1):
a) chlorowodorek tiaminy,
b) monoazotan tiaminy;
5) RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):
a) ryboflawina,
b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy*;
6) NIACYNA:
a) kwas nikotynowy,
b) amid kwasu nikotynowego;
7) WITAMINA B6:
a) chlorowodorek pirydoksyny,
b) pirydoksyny 5'-fosforan*;
8) WITAMINA B12:
a) cyjanokobalamina,
b) hydroksykobalamina;
9) FOLIANY (KWAS FOLIOWY):
a) kwas pteroilomonoglutaminowy;
10) KWAS PANTOTENOWY:
a) D-pantotenian wapnia,
b) D-pantotenian sodu,
c) Deksapantenol;
11) BIOTYNA:
a) D-biotyna;
12) WITAMINA C:
a) kwas L-askorbinowy,
b) L-askorbinian sodu,
c) L-askorbinian wapnia,
d) L-askorbinian potasu,
e) 6-palminitynian L-askorbylu.
2.Składniki mineralne:
1) WAPŃ:
a) mleczan wapnia,
b) węglan wapnia,
c) chlorek wapnia,
d) cytryniany wapnia,
e) glukonian wapnia,
f) wodorotlenek wapnia,
g) tlenek wapnia,
h) glicerofosforan wapnia*,
i) sole wapniowe kwasu ortofosforowego*;
2) ŻELAZO:
a) siarczan żelazawy
b) węglan żelazawy,
c) cytrynian żelazawy,
d) glukonian żelazawy,
e) fumaran żelazawy,
f) mleczan żelazawy,
g) cytrynian amonowo-żelazowy, h) cukrzan żelazowy,
i) dwufosforan sodowo-żelazowy*,
j) dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)*,
k) żelazo zredukowane;
3) JOD:
a) jodek potasu,
b) jodan potasu,
c) jodek sodu,
d) jodan sodu.
Objaśnienie:
* Dopuszczone po uzyskaniu przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
- Data ogłoszenia: 2003-02-17
- Data wejścia w życie: 2003-03-04
- Data obowiązywania: 2003-03-04
- Dokument traci ważność: 2010-10-09
REKLAMA
Dziennik Ustaw
REKLAMA
REKLAMA